Siria :: Manastirea Feredeu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Feredeu
Șiria
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Șiria
Comună:Șiria
Județ:Arad
Cod poștal:317340
Persoană de contact :stareț Arhim. Ilarion Tăucean
Telefon :0257... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiaaradului.ro/organizare/protopopiate/protopopiatul-lipova, www.episcopiaaradului.ro, www.primariaSiria.ro, www.cjArad.ro, www.prefecturaArad.ro
Hram:Sf. M. Mc. Gheorghe
Detalii:Situata la 3 km de comuna Siria, mentionata documentar la 1761, are doua biserici: Feredeul din Deal, ce poarta hramul "Sfantul Gheorghe", si Feredeul din Vale, cu hramul "Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul". Prima este asezata pe un deal , la altitudinea de 427m, fiind inconjurata de o padure foarte deasa, iar cea de-a doua este mai aproape de Siria. Este o manastire de calugari, ridicata in imediata apropiere a izvorului care a dat si numele manastirii, izvor despre a carui apa se spune ca este tamaduitoara.
Alte informații:Manastire de calugari.
Informații conexe:FACEBOOK.COM: Pagina de FaceBook (Articol)
Știri despre biserică:

»  Arhiepiscopul Timotei a vorbit la Mănăstirea Feredeu despre „Pâinea Vieții” (2018-07-24)

 Închide 

Arhiepiscopul Timotei a vorbit la Mănăstirea Feredeu despre „Pâinea Vieții”

[2018-07-24]
de Gheorghe Anghel

Arhiepiscopul Timotei al Aradului a vorbit duminică celor prezenți la Mănăstirea Feredeu despre „Pâinea Vieții”, hrana duhovnicească fără de care nu putem dobândi Împărăția Cerurilor.
El a reamintit că Hristos Domnul este „Pâinea Vieții” și a evidențiat faptul că ne împărtășim cu El în Sfânta Euharistie ca „merinde pentru viața de veci”.
După Liturghie, ierarhul a oficiat un polihroniu cu prilejul zilei de naștere a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, informează site-ul oficial al Eparhiei Aradului.
La final, Arhimandrit Ilarion Tăucean, starețul mănăstirii Feredeu, a mulțumit ierarhului pentru slujire și pentru întreaga purtare de grijă arătată cu consecvență soborului mănăstirii.
Mănăstirea „Sfântul Gheorghe“ Feredeu, un lăcaș de închinare cu un trecut îndelungat, având în vedere cei aproximativ 200 de ani de atestare documentară, se află în apropierea comunei Șiria, locul de baștină al scriitorului Ioan Slavici.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3035, Ultimul acces: 2020-05-28 23:25:25

»  Mănăstirea Feredeu, la treizeci de ani de la reînființare. Lui Dumnezeu îi datorăm recunoștință și iubire, iar oamenilor iertare și dragoste, a spus PS Emilian (2017-08-20)

 Închide 

Mănăstirea Feredeu, la treizeci de ani de la reînființare. Lui Dumnezeu îi datorăm recunoștință și iubire, iar oamenilor iertare și dragoste, a spus PS Emilian

[2017-08-20]
de Sorin Ionițe

În Duminica a unsprezecea după Rusalii, PS Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Feredeu împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Ierarhul s-a aflat în acest așezământ monahal cu prilejul împlinirii a treizeci de ani de la reînființarea lui, informează Arhim. Iustin Popovici, Consilier Mass Media al Eparhiei.
La finalul ceremonialului liturgic din 20 august 2017, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a expus învățăturile necesare pentru mântuire ce se desprind din Evanghelia Pildei datornicului nemilostiv.
Ce îi datorăm noi lui Dumnezeu? Recunoștință și iubire. Ce datorăm oamenilor? Iertare și dragoste, a subliniat ierarhul.
PS Emilian a vorbit credincioșilor prezenți despre iertarea și dreptatea pe care le găsim numai în Dumnezeu, precum și despre datoria creștinului de a cere iertare când greșește Tatălui Ceresc sau aproapelui.
Fără să fim împăcați cu Dumnezeu și semenii noștri, nu putem să avem folos duhovnicesc din participarea la Sfintele Slujbe și nici nu ne putem împărtăși cu Sfintele Taine spre iertarea păcatelor și dobândirea vieții veșnice
Totodată, Preasfinția Sa a evocat importanța misionară a Mănăstirii Feredeu care împlinește anul acesta treizeci ani de la reînființare (1987-2017), după ce a fost închisă în anul 1959 în urma decretului Decretul 410 dat de regimul comunist.
Mănăstirea a fost reînființată la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, prin strădania Părintelui Stareț Ilarion Tăucean.
La eveniment au participat numeroși credincioși din localitățile învecinate mănăstirii între care și primarul comunei Șiria.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4053, Ultimul acces: 2020-05-28 23:25:25

»  Mănăstirea Feredeu în sărbătoare. IPS Timotei a liturghisit de hramul lăcașului de cult (2017-07-21)

 Închide 

Mănăstirea Feredeu în sărbătoare. IPS Timotei a liturghisit de hramul lăcașului de cult

[2017-07-21]
de Iulian Dumitrascu

Ocrotitorul Mănăstirii Feredeu din protopopiatul Lipova, Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul, a fost prăznuit în acest an cu multă bucurie de obștea monahală și pelerinii care frecventează această mănăstire.
Bucuria a fost prilejuită și de prezența IPS Timotei al Aradului care a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară din curtea mănăstirii, ne-a transmis Protos. Iustin Popovici.
Chiriarhul, în cuvântul său, a vorbit despre Profetul sărbătorit care, deși nu a lăsat mărturii scrise, a rămas în Sfânta Scriptură și în Sfânta Tradiție, precum și în cultura popoarelor prin faptele minunate, fiind considerat al doilea înaintemergător al Mântuitorului.
În teologie, termenul ca atare depășește înțelesul obișnuit, fiind legat de îndreptarea credincioșilor ca și ferirea lor de abateri de la calea adevărului religios, întărind predica prin semne convingătoare. În modul acesta misiunea profetică aduce folos în viața societății întărind comuniunea între oameni și a acestora cu Dumnezeu, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4051, Ultimul acces: 2020-05-28 23:25:25

»  IPS Timotei a slujit la hramul Mănăstirii Feredeu (2017-04-24)

 Închide 

IPS Timotei a slujit la hramul Mănăstirii Feredeu

[2017-04-24]
de Gheorghe Anghel

Arhiepiscopul Aradului a fost prezent duminica aceasta la hramul mănăstirii Feredeu, Protopopiatul Lipova, informează protos. Iustin Popovici, Consilier Mass Media al Eparhiei. Unul din ocrotitorii așezământului monahal este și mucenicul sărbătorit în data de 23 aprilie, Sf. Gheorghe, purtătorul de biruință.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în altarul de vară al mănăstirii de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, împreună cu un sobor de clerici. Omilia Chiriarhului a fost intitulată Icoana purtătorului de biruință.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele stareț Ilarion Tăucean a mulțumit ierarhului pentru slujire și binecuvântare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4323, Ultimul acces: 2020-05-28 23:25:25

»  Conferință de toamnă în Protopopiatul Lipova, jud. Arad (2016-10-11)

 Închide 

Conferință de toamnă în Protopopiatul Lipova, jud. Arad

[2016-10-11]
de Andrei Pau

img_0236
Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat luni, 10 octombrie 2016, la conferința de toamnă a preoților din Protopopiatului Lipova. Evenimentul a avut loc la Biserica Sfântul Prorooc Ilie Tesviteanul de la Sfânta Mănăstire Feredeu, informează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Aradului.
În deschiderea ședinței a fost oficiată o slujbă de Te-Deum oficiată de un sobor de preoți.
La ședință au particiat părintele Blaj Mihai Octavian, Consilier Economic al Arhiepiscopiei Aradului, părintele Trif Adorian de la parohia Galșa, părintele Radeș Mihai Dorel de la parohia Mîsca, și părintele Doca Leonardo Aurel de la parohia Pîncota au oficiat slujba de Te-deum în deschiderea Conferinței de Toamnă a Preoților din Protopopiatul Lipova.
În deschiderea conferinței, părintele Jidoi Ioan, Protopopul Lipovei, a rostit un cuvânt de Bun Venit Arhiepiscopului Aradului. Totodata parintele Protopop a salutat în numele tuturor pe Înaltpreacucernicul Părinte Consilier Blaj Mihai Octavian pentru prezența alături de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat importanța locului unde a avut loc ședința.
Locul în care ne aflăm, acela al Podgoriei Aradului, este cetatea Sfîntului Mitropolit Sava Brancovici, care a fost aproape contemporan cu Sfântul Ierharh Martir Antim Ivireanul, mărturisitor în credință și devotament față de Biserică și popor. Anul omagial al Sfîntului Ierarh Martir Antim Ivireanul are o tematică foarte vastă pe care o putem privii și incadra în unele sărbători cu caracter civil ca de exemplu comemorarea centenarului intrării în primul război mondial al României, întalnirea tineretului creștin ortodox din lume care a avut loc la București. Se cunoaște așadar importanța maximă a tineretului pentru viața planetei și viitorul ei, a spus Înaltpreasfinția Sa.
După cuvântul Arhiepiscopul Aradului, au susținut lucrări următorii preoți: Pr. Doca Leonardo Aurel- parohia Pîncota- conferențiar, Pr. Radeș Mihai Dorel- parohia Mîsca- coreferent I Pr. Trif Adorian Lucian- parohia Galșa- coreferent II, Pr. Ardeuan Florin Dan- parohia Chesinț- coreferent III, Pr. Ungureanu Cristian- parohia Zăbalț- coreferent IV
De asemenea, a mai luat cuvântul Înaltpreacucernicul Părinte Consilier și Înaltpreacuviosul Părinte Arhimandrit Ilarion Tăucean, Starețul Sfintei Mănăstiri Feredeu.
În încheierea conferinței părintele Protopop a mulțumit Înalpreasfințitului pentru prezența la lucrările conferinței.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5217, Ultimul acces: 2020-05-28 23:25:25

»  Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci la Mănăstirea Feredeu din Deal, jud Arad (2016-09-15)

 Închide 

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci la Mănăstirea Feredeu din Deal, jud Arad

[2016-09-15]
de Andrei Pau

poza
Sute de pelerini din Podgoria Aradului și din vecinătate au fost prezenți în perioada 13 – 14 septembrie 2016, la Mănăstirea din deal a Feredeului, jud. Arad, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Aradului.
Cu această ocazie, credincioșii au participat la manifestările dedicate sărbătorii Înâlțării Sfintei Cruci.
Evenimentul a debutat marți 13 septembrie 2016, când credincioșii au participat la Drumul Crucii. Procesiunea a fost condusă de părintele arhimandrit Ilarion Tăucean, starețul mănăstirii. Pe parcursul pelerinajului au avut loc popasuri la cele 14 cruci așezate la o anumită distanță.
În continuare, cei prezenți au participat la Slujba de Priveghere oficiată în Paraclisul Înălțării Sfintei Cruci din curtea mănăstirii.
Programul slujbelor a continuat a doua zi când pelerinii au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul bărbătesc al Parohiei Covăsânț.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfința Sa a subliniat importanța Sfintei Cruci în viața creștinului.
După Sfânta Liturghie, pelerinii au luat parte la Taina Sfântului Maslu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5244, Ultimul acces: 2020-05-28 23:25:25

»  Hramul Mănăstirii Feredeu din județul Arad (2016-07-21)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Feredeu din județul Arad

[2016-07-21]
de Robert Nicolae

20160720_094503
Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul Mănăstirii Feredeu din Protopopiatul Lipova, a fost prăznuit și în acest an cu multă bucurie duhovnicească. În ziua hramului, alături de obștea monahală s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară din curtea mănăstirii, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, a precizat Protos. Iustin Popovici.
Din sobor au făcut parte și Părintele Octavian Blaj, consilier economic, Părintele Ioan Jidoi, Protopop al Lipovei și Părintele Adrian Zaha, Protopop al Ineului.
În cadrul cuvântului de învățătură intitulat „Importanța profeților biblici”, ierarhul Aradului a subliniat învățăturile duhovnicești ce se desprind din citirile scripturistice ale sărbătorii (Iacob 5; Luca 4).
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, deși nu a lăsat mărturii scrise, a rămas în Sfânta Scriptură și în Sfânta Tradiție, precum și în cultura popoarelor prin faptele minunate, fiind considerat al doilea înaintemergător al Mântuitorului. În teologie, termenul ca atare depășește înțelesul obișnuit, fiind legat de îndreptarea credincioșilor ca și ferirea lor de abateri de la calea adevărului religios, întărind predica prin semne convingătoare. În felul acesta misiunea profetică aduce folos în viața societății întărind comuniunea între oameni și a acestora cu Dumnezeu, a spus Înaltpreasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Arhimandrit Ilarion Tăucean, starețul mănăstiri, a mulțumit ierarhului pentru participare și pentru întreaga purtare de grijă arătată cu consecvență soborului și nevoilor mănăstirii, de asemenea, clericilor prezenți și pelerinilor care cercetează acest așezământ monahal.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5307, Ultimul acces: 2020-05-28 23:25:25

»  „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” prăznuit la Mănăstirea Feredeu, Arad (2016-04-24)

 Închide 

„Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” prăznuit la Mănăstirea Feredeu, Arad

[2016-04-24]
de Gratian Moldovan

IMG_20160423_093702
Sute de credincioși din Podgoria Aradului au participat sâmbătă, 23 aprilie 2016, la Mănăstirea Feredeu din Protopopiatul Lipova, la Sfânta Liturghie arhierească. Slujba a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Anul acesta sărbătoarea Sfântului Gheorghe a căzut în Sâmbăta lui Lazăr.
Cuvântul de învățătură rostit de Chiriarh a fost pus sub titlul ,,Două nume din istoria biblică și cea bisericească”, adică cinstite în această zi a Sâmbetei lui Lazăr și sărbătorii Sfântului Gheorghe.
La finalul Sfintei Liturghii, arhim. Ilarion Tăucean, starețul Sfintei Mănăstiri a adus un cuvânt de aleasă mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, pentru prezența în mijlocul slujitorilor și pelerinilor veniți la această zi de praznic, precum și pentru grija părintească pe care o are față de Mănăstirea Feredeu și obștea ei, a subliniat protos. Dr. Iustin Popovici.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5528, Ultimul acces: 2020-05-28 23:25:25

»  Cerc pastoral la Mănăstirea Feredeu, jud. Arad (2016-04-15)

 Închide 

Cerc pastoral la Mănăstirea Feredeu, jud. Arad

[2016-04-15]
de Gheorghe Anghel

La Mănăstirea Feredeu s-au întrunit miercuri, 13 aprilie 2016, cercurile pastorale misionare din cadrul Protopopiatului Lipova. În deschiderea lucrărilor a fost oficiată Sfânta Liturghie a darurilor înainte sfințite, informează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Aradului.
După oficierea Sfintei Liturghii, preotul Jidoi Ioan, protoiereul Protopopiatului Lipova, și arhimandritul Ilarion Tăucianu, starețul Mănăstirii Feredeu, au prezidat lucrările ședinței.
Preotul Mihai Radeș de la parohia Mîsca a susținut lucrarea cu tema: „Sfântul Antim Ivireanul –tipograf, gospodar, administrator și restaurator de locașuri de cult”. Referentul a subliniat rolul ierarhului martir în birunța limbii române, ca rod al efortului susținut pentru înființarea tipogarfiilor și tipărirea cărților de cult.
La final, preotul Jidoi Ioan a mulțumit părintelui Ilarion Tăucianu pentru bunăvoință și pentru faptul că la fiecare întrunire a Cercurilor pastorale misionare Mănastirea Feredeu are porțile larg deschise.
Arhimandritul Ilarion Tăucianu a mărturisit că este o adevarată bucurie să primească preoții din Protopopiatul Lipova și i-a invitat pe toți cei prezenți la o agapă creștină.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 5471, Ultimul acces: 2020-05-28 23:25:25

»  Cerc pastoral-misionar comun la Mănăstirea Feredeu, Arad (2016-04-14)

 Închide 

Cerc pastoral-misionar comun la Mănăstirea Feredeu, Arad

[2016-04-14]
de Gratian Moldovan

IMG_0023
Cercurile pastorale misionare din cadrul Protopopiatului Lipova s-au desfășurat miercuri, 13 aprilie 2016, la Mănăstirea Feredeu, Arad.
După oficierea Sfintei Liturghii, preotul Ioan Jidoi, Protopopul Lipovei și arhimandritul Ilarion Tăucianu, starețul Mănăstirii Feredeu au prezidat lucrările Cercurilor misionare din Protopopiatul Lipova. Preotul Mihai Radeș de la parohia Mîsca a susținut lucrarea cu tema:”Sfântul Antim Ivireanul –tipograf, gospodar, administrator și restaurator de locașuri de cult”. Referentul a subliniat rolul ierarhului martir în biruința limbii române, și efortul susținut pentru înființarea tipogarfiilor și tipărirea cărților de cult.
La final, Protopopul Lipovei a mulțumit părintelui Ilarion Tăucianu pentru bunăvoință și pentru faptul, că la fiecare întrunire a Cercurilor pastorale misionare, Mănastirea Feredeu are porțile larg deschise.
Toți cei prezenți au luat parte la o agapă creștină, după cum subliniază pr. Iulian Botezatu, din cadrul Biroului de Presă al Eparhiei.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 5475, Ultimul acces: 2020-05-28 23:25:25

»  Pelerinajul corului de copii „Sfințișorii” la Schitul Feredeu, Arad (2016-04-12)

 Închide 

Pelerinajul corului de copii „Sfințișorii” la Schitul Feredeu, Arad

[2016-04-12]
de Gratian Moldovan

20160410_165652
Corul de copii „Sfințișorii” al Parohiei Ortodoxe Aradul Nou a făcut în Duminica a IV-a din Postul Mare, un pelerinaj la Schitul Feredeu din cadrul Arhiepiscopiei Aradului. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, activitatea face parte din programul de cateheză duminicală de care beneficiază copiii acestei parohii.
Pelerinajul a fost al treilea obiectiv propus în cadrul programului social-educațional „Muncim pentru fapte bune” desfășurat de corul de copii și început în luna februarie a acestui an. Programul se înscrie în activitățile desfășurate în acest an în Patriarhia Română cu ocazia „Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox”.
„Programul dorește să evidențieze formarea spirituală a tinerilor și orientarea lor spre însușirea valorilor perene prin intermediul Familiei, Bisericii și Școlii. Prin implicarea beneficiarilor centrului social CITO Tabacovici în activități misionare, s-a încercat cultivarea iubirii, prieteniei și respectului față de aproapele, mai ales când acesta este un om cu deficiențe”, subliniază părintele Gabriel Mariș, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului.
Programul acțiunii a fost următorul: copiii au urmat traseul spre schit, oprindu-se la fiecare popas cu troiță din cele 12 care alcătuiesc Drumul Crucii, la Schitul Feredeu s-au închinat în biserică, au spus mai multe rugăciuni și au cântat pricesne pentru copii, au urmat și alte activități educaționale și recreative, apoi au coborât la Mănăstirea Feredeu. Aici au fost întâmpinați de obștea mănăstirii în frunte cu Preacuviosul Părinte Stareț Arhim. Ilarion Tăuceanu, care le-a vorbit copiilor despre mănăstire și le-a oferit acestora câte o iconiță.
Cele două biserici ale mănăstirii, Feredeul din Deal, cu hramul „Sf. Gheorghe” și Feredeul din Vale, avându-l ca purtător de grijă pe „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul”, sunt locașuri în care binecredincioșii arădeni găsesc sprijin și îndrumare duhovnicească.
***
Corul de copii „Sfințișorii” al Parohiei Aradul Nou a fost înființat în anul 2014 la inițiativa părintelui Gabriel Mariș, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului, slujitor la această parohie și coordonatorul activităților desfășurate de acest cor de copii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5464, Ultimul acces: 2020-05-28 23:25:25

»  Înălțarea Sfintei Cruci sărbătorită la mănăstirea din deal a Feredeului (2015-09-15)

 Închide 

Înălțarea Sfintei Cruci sărbătorită la mănăstirea din deal a Feredeului

[2015-09-15]
adaugat: 15.09.2015
Încă din ziua de ajun a praznicului, zeci de pelerini din Podgoria Aradului și nu numai, și-au îndreptat pașii spre Mănăstirea din deal a Feredeului. Credincioșii vin în număr mare pentru a face pelerinajul Drumul Crucii cu popasuri la cele 14 cruci așezate la o anumită distanță, și care, prin icoanele înălțate pe acestea, exprimă calvarul Mântuitorului pe drumul spre Golgota, calvar care devine modelul crucii mântuitoare a fiecărui pelerin, după care participă la Slujba de Priveghere, oficiată în Paraclisul Înălțării Sfintei Cruci de la Mănăstirea din deal.
Programul slujbelor a continuat a doua zi dimineața, când pelerinii au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită de Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de un sobor de preoți, după cum ne-a precizat Protos. Iustin Popovici.
Din sobor a făcut parte și părintele Mihai-Octavian Blaj, consilier economic la Centrul eparhial.
La momentul cuvenit, chiriarhul arădean a rostit cuvântul de învățătură sub titlul Închinare Sfintei Cruci și laudă Sfintei Învieri (în baza citirilor scripturistice I Cor. 1; Ioan 19), în care a relatat istoria praznicului cu înțelesul Sfintei Cruci atât sub aspectul material, al cinstitului lemn, cât și cel spiritual, privind jertfa Mântuitorului pentru lume, insistând asupra urmării lui Hristos spre înviere și viață veșnică. Pelerinajul la sfânta mănăstire cu acest prilej oglindește credința înaintașilor și rămânerea generațiilor într-o tradiție puternică românească și ortodoxă. Coincidența acestei sărbători cu începutul anului școlar întărește nădejdea biruinței tineretului și școlarilor asupra lucrurilor negative și propășirea în virtute, spre rezultate cât mai mulțumitoare, a mai adăugat Înaltpreasfințitul Părinte Timotei.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul bărbătesc al Parohiei Covăsânț.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, pelerinii au avut ocazia să participe la Taina Sfântului Maslu, nu înainte ca părintele stareț arhim. Ilarion Tăucean să mulțumească Întâistătătorului Arhiepiscopiei Aradului, în numele viețuitorilor mănăstirii și al soborului preoților slujitori, pentru prezența în mijlocul pelerinilor veniți din toate colțurile țării și tuturor preoților și credincioșilor care au participat în aceste zile la sfintele slujbe săvârșite la sfânta mănăstire.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6272, Ultimul acces: 2020-05-28 23:25:25

»  Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul prăznuit la Mănăstirea Feredeu (2015-07-20)

 Închide 

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul prăznuit la Mănăstirea Feredeu

[2015-07-20]
Mănăstirea Feredeu din protopopiatul Lipova, purtând hramul Sfântului slăvitului Proroc Ilie Tesviteanul, s-a bucurat, ca-n fiecare an, de vizita Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului. Înconjurat de un ales sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, Chiriarhul a oficiat Sfânta Liturghie în prezența unui număr mare de pelerini. Din sobor au făcut parte și protos. Teodor Vid, consilier administrativ-bisericesc și exarh; preot ic. stavr. Octavian Blaj, consilier economic; preot ic.stavr. Ioan Jidoi, protopop al Lipovei; preot ic.stavr. Adrian Zaha, protopop al Ineului, după cum ne-a transmis Protos. Iustin Popovici.
La momentul cuvenit, în cuvântul de învățătură, Chiriarhul, pe baza citirilor scripturistice ale sărbătorii (Iacob 5; Luca 4) și a paremiilor (din Cartea a treia a Regilor), referindu-se la viața sfântului Ilie, în condițiile veacului respectiv (al VIII-lea î.Hr.), a subliniat principalele aspecte ale misiunii profetice, stăruind asupra consolidării credinței în adevăratul Dumnezeu cum oglindește chiar numele sfântului, apoi răbdarea și bărbăția în neajunsurile indurate pentru râvna sa; de asemenea, răsplătirea lucrării prin înălțatrea minunată la cer spre călăuzirea ucenicilor săi, între care prorocul Elisei, pe calea desăvârșirii până la sfârșitul veacurilor. Drept aceea și poporul dreptcredincios îl cinstește prin păstrarea credinței și tradiției moștenite din strămoși, prin însușirea numelui său de către credincioși ca și de către sfintele locașuri și cultivarea unui ecumenism sănătos pentru unitatea creștină și înțelegere între toți oamenii, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
Astfel, multe biserici și mănăstiri sunt închinate Sfântului Proroc Ilie, între care în eparhia Aradului, Mănăstirea Feredeu, în Arhiepiscopia Timișoarei, Mănăstirea Izvorul Miron- Românești și Mănăstirea de la Dobrești, ctitorie a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Izvorul de la Vasiova, în episcopia Caransebeșului”, a amintit Înaltpreasfințitul Părinte Timotei.
Numeroși credincioși și copilași s-au împărtășit cu Trupul și Sângele lui Hristos.
În încheierea praznicului, Înaltpreacuviosul Arhimandrit Ilarion Tăucean, starețul sfintei mănăstiri, a mulțumit ierarhului pentru participare și pentru întreaga purtare de grijă arătată cu consecvență soborului și nevoilor mănăstirii, de asemenea, clericilor prezenți și pelerinilor care cercetează acest binecuvântat așezământ monahal.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 6651, Ultimul acces: 2020-05-28 23:25:25

»  Pelerinaj la Mănăstirea Feredeu (2013-09-16)

 Închide 

Pelerinaj la Mănăstirea Feredeu

[2013-09-16]
Încă din ziua de ajun a sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci, sute de credincioși, mai ales din Podgoria Aradului, și-au îndreptat pașii spre Mănăstirea Feredeu din Arhiepiscopia Aradului, Prot. Lipova. În Paraclisul Înălțării Sfintei Cruci, s-a oficiat Slujba de Priveghere, după care preoții și credincioșii au purces la Drumul Crucii, o tradiție mai nouă la această Sfântă Mănăstire, cu popasuri la cele 14 cruci așezate la o anumită distanță, și care, prin icoanele așezate pe acestea, exprimă calvarul Mântuitorului pe drumul spre Golgota.
În ziua praznicului, obștea monahală, în frunte cu Părintele arhimandrit Ilarion Tăucean, starețul mănăstirii, soborul preoților și diaconilor slujitori și mulțimea de pelerini au întâmpinat pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului sosit, ca în fiecare an, pentru a oficia Sfânta Liturghie arhierească, potrivit episcopiaaradului.ro.
Cu acest prilej, chiriarhul a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură despre însemnătatea acestui praznic.
La momentul rânduit, slujba Sfintei Liturghii a fost înfrumusețată prin hirotonia întru ierodiacon a monahului Macarie (Mihai) Deleu, viețuitor al Mănăstirii Hodoș-Bodrog.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, pelerinii au avut ocazia să participe la Taina Sfântului Maslu, nu înainte ca părintele stareț arhim. Ilarion Tăucean să mulțumească Întâistătătorului Arhiepiscopiei Aradului, în numele viețuitorilor mănăstirii și al soborului preoților slujitori, pentru prezența în mijlocul pelerinilor veniți din toate colțurile țării.
Ca în fiecare an, pelerinajele tradiționale pe meleagurile Mănăstirii Feredeu încep cu 23 aprilie, de ziua Sfântului Gheorghe, continuă în Vinerea din Săptămâna Luminată, apoi de Sfânta Mărie Mare (15 august) și culminează cu pelerinajul din 14 septembrie, Ziua Crucii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10353, Ultimul acces: 2020-05-28 23:25:25

»  Hram la Mănăstirea Feredeu (2012-07-21)

 Închide 

Hram la Mănăstirea Feredeu

[2012-07-21]
Situată în podgoria Aradului, Mănăstirea Feredeu din Protopopiatul Lipova, purtând hramul Sfântului Prooroc Ilie, a primit, ca în fiecare an, vizita Înalt Preasfințitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului, informeaz㠄Ziarul Lumina”. Înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, chiriarhul a oficiat Sfânta Liturghie în prezența unui număr mare de pelerini, veniți din împrejurimi sau mai de departe, a autorităților locale și a reprezentanților unor culte religioase.
În cuvântul de învățătură rostit, sub genericul 'omul lui Dumnezeu', potrivit recunoașterii contemporanilor în cuvinte redate de însăși Sfânta Scriptură (III Regi 17, 24), Înalt Preasfinția Sa a făcut referire la marea lucrare a proorocilor Vechiului Testament de veghere asupra credinței adevărate și dreptății în lume, de asemeni asupra trebuințelor poporului în vremuri de strâmtorare sau neajunsuri. 'Viața Sfântului Prooroc prăznuit arată vrednicia acestuia în sensul menționat, pentru care a și fost încununat cu înălțarea minunată la cer. Imnul principal al zilei, între altele, îl numește 'temeiul proorocilor și al doilea mergător al venirii lui Hristos' și ca pe unul ce 'bolile gonește și pe cei leproși curățește... și celor ce îl cinstesc le izvorăște tămăduiri'. Apostolul zilei (Iacob 5) este citit și la Taina Sfântului Maslu, căreia îi este închinat întregul an în Biserica noastră, iar Evanghelia (Luca 4) amintește zicerea: 'doctore, vindecă-te pe tine însuți!', cu privire și la virtuțile profetului Ilie și ale lui Elisei, ucenicul său, vindecători trupești și sufletești ai celor din vremea lor, bucurându-se, pentru mijlocirile lor, chiar de un cult popular. De aceea multe biserici și mănăstiri sunt închinate Sfântului Ilie, între care în Eparhia Aradului, Feredeul, în Arhiepiscopia Timișoarei, Izvorul Miron-Românești și mănăstirea de la Dobrești, ctitorie a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, și Izvorul de la Vasiova, în Episcopia Caransebeșului', a arătat IPS Timotei.
În încheierea praznicului, arhim. Ilarion, starețul sfintei mănăstiri, a mulțumit ierarhului pentru participare și pentru întreaga purtare de grijă arătată cu consecvență soborului și nevoilor mănăstirii, de asemenea, clericilor prezenți, pelerinilor care cercetează acest binecuvântat așezământ monahal.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 12061, Ultimul acces: 2020-05-28 23:25:25


Nr. vizualizări:14857
Data ultimei vizualizări:2020-05-28 23:25:26
Data actualizare:2016-12-09 10:59:12
Data încărcării:2006-03-20 05:05:57
Nr. Mesaje:4
Apreciere:
(2011-01-05)
Va multumesc pt imaginile postate cu manasirea FEREDEU-RAIUL DE PE PAMANT!
Va doresc sanatate si bucurii, fericire si noroc in noul an!
v.a.
@yahoo.com
Rugăminte:
(2010-05-15)
DOAMNE AJUTA,
AM DORI SA AFLAM CONTUL iban si codul de identificare fiscala PENTRU A VIRA IMPOZITUL DE 2% din veniturile salariale prin declaratia 230 la unitate FISCALA DE CARE ARARTINE MANASTIREA FEREDEU,
Doamne Ajuta,....
Fam. Fejes din Arad
@yahoo.com
Apreciere:
(2010-04-13)
Hristos a Inviat.
Domne e mirific, am fost de mai multe ori in aceasta manastire. Nu pot reda cea ce simt. Tot ritualul slujbelor este cuceritor, prin harul preasfintilor preoti, care te imbogateste cu mare credinta in derularea slujbei. Doamne ajuta; si cei 2% ii voi indruma spre acaeasta sfanta manastire atat eu cat si sotia si fiicele.
@yahoo.com
Rugăminte:
(2009-10-10)
Va rog rugati-va si pentru mine pacatosul ca pic in deznadejde... Imi este frica ca ma va parasi Domnul... Fara prea multe pacate... ma ratacesc... Daniel ma numesc... Pomeniti-ma la rugaciunile voastre...
Binecuvantati si Iertati.
Doamne Ajuta!
@yahoo.com
Nr. Fotografii:23
Fotografi:Voluntar: 16, Nelu_Pozaru: 5, Cristian Laubach: 2

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2013-06-06
Contor: 207

Biserica mare
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2015-05-04
Contor: 94

Biserica mare
Foto: Cristian Laubach

Data: 2011-01-04
Contor: 129

Biserica mare
Foto: Voluntar

Data: 2011-01-04
Contor: 179

Biserica mare
Foto: Voluntar

Data: 2013-06-06
Contor: 76

Biserica mare
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2010-02-07
Aparat: Nokia E63
Contor: 94

Biserica mare
Foto: Voluntar

Data: 2015-05-04
Contor: 97

Biserica mică
Foto: Cristian Laubach

Data: 2011-01-04
Contor: 127

Biserica mică
Foto: Voluntar

Data: 2013-06-06
Contor: 74

Biserica mică
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2008-05-14
Aparat: Canon Canon PowerShot A550
Contor: 126

Biserica mică
Foto: Voluntar

Data: 2013-06-06
Contor: 82

Biserica mică
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-02-27
Aparat: Canon Canon PowerShot A1100 IS
Contor: 110

Intrare
Foto: Voluntar

Data: 2010-02-07
Aparat: Nokia E63
Contor: 75

Alee
Foto: Voluntar

Data: 2010-04-25
Aparat: Nokia E63
Contor: 72

Pictură
Foto: Voluntar

Data: 2010-01-06
Aparat: Canon Canon PowerShot A470
Contor: 341

De Bobotează
Foto: Voluntar

Data: 2010-01-06
Aparat: Canon Canon PowerShot A470
Contor: 260

De Bobotează
Foto: Voluntar


Setul de Fotografii 2