Manastirea Valea Manastirii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

>
eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Valea Mănăstirii
Valea Mănăstirii
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Valea Mănăstirii
Comună:Țițești
Județ:Argeș
Cod poștal:117753
Persoană de contact :Ieromonah Daniil Nita
Telefon :0248... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.eparhiaargesului.ro, www.cjArges.ro, www.prefecturaArges.ro
Hram:Sf. Treime, Sf. Cuv. Parascheva
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Inceputurile Manastirii se pierd in negura veacurilor ce au trecut. Constructia bisericii din Manastirea Valea a inceput in anul 1512, ctitor fiind Radu Paisie, egumen la Manastirea Curtea de Arges. Amintim ca tot el a ctitorit si Manastirea Mislea din Prahova. Se crede ca Radu Paisie a fost fiul natural al lui Radu cel Mare. El ajunge domn al Tarii Romanesti intre anii 1535-1545, fiind mazilit, din motive necunoscute, de catre turci, este surghiunit in Egipt, unde a si murit.
Descoperirile arheologice, efectuate in perioada 20 octombrie - 2 noimbrie 1969, au stabilit faptul ca actuala biserica a Manastirii Valea este construita pe locul unei foste biserici, mai mici, ce a avut temelia din zid de bolovani si constructia de lemn. Marturie a acestei stravechi zidiri este mormantul jupanitei Visa. Piatra funerara atribuie decesului jupanitei in anul 1525. Datorita intemperiilor vremii, biserica cea veche se degradeaza.
Radu Paisie Voievod (1535-1545) apare si astazi in marturiile manastirii. Tabloul votiv il infatiseaza pe asta in partea vestica a pronaosului. El mai este mentionat si in pisania repictata la mijlocul secolului al XIX-lea, ce se regaseste in naosul bisericii. Noua biserica, inchinata in cinstea sarbatorilor Pogorarea Sfantului Duh si Sfanta Treime, a fost terminata in anul 1544, cand Radu Paisie era inca domn, in anul respectiv fiind realizata si o parte din pictura. Altarul si naosul bisericii ctitorite de Radu Paisie, vor fi pictate in 1548, in vremea lui Mircea Ciobanul. Pronaosul a ramas nepictat avand functionalitate de tinda.
La data de 8 mai 1623, Manastirea Valea a fost inchinata Manastirii Sfantul Mihail din Eparhia Poganiani din Rumelia, Grecia. Aceasta inchinare va atrage, mai tarziu, decaderea manastirii. In anul 1636, turcii provoaca mari stricaciuni bisericii distrugandu-i portile mari de la intrare, usile si acoperisul.
In anul 1746, Egumenul Damaschin dispune pictarea tindei.
Tot in acest an se zugraveste si restul bisericii prin osteneala fostului Egumen Partenie, dupa cum este scris in pisania mare din naos. Egumenul Partenie conduce o delegtie la Moscova pentru a cumpara mobilier si icoane imparatesti. Manastirea este renovata si de vaduva Magdalena Baldovin, din neamul baldovinestilor, in anul 1788, cand i s-a pus acoperis nou din sindrila si a fost restaurata si pictura din anul 1544.
Tot prin ostenelile Egumenului Partenie, in 1796, bisericii i se adauga pridvorul cu scop didactic. In anul 1846 se intervine iar asupra aspectului bisericii, asa dupa cum aflam din ultima parte a pisaniei din naos. Astfel, in timpul lui Gheorghe Dimitrie Bibescu Voievod si a Mitropolitului Neofit, este realizata turla bisericii, se repicteaza biserica si este schimbata catapeteasma. Costurile lucrarilor fiind suportate de Egumenul Ioanichie Polidor.
Dupa ce biserica a fost renovata si au fost construite si chilii, a fost populata cu calugari. Viata monahala a continuat pana la secularizarea averilor manasiresti, in anul 1864. Dupa anul 1864, manastirea devine biserica de mir pentru crestinii din sat. O ultima repartie a bisericii se realizeaza in 1967, prin purtarea de grija a Parintilor Ioan Popescu din Bucuresti si Pantelimon Musceleanu din Pitesti. Acum se reparara turla degradata (dar numai in exterior) , pastrandu-se pictura originala de la 1846.
A fost din nou renovata, in anul 1972, cand i se pune acoperis nou din sindrila. In anul 1997, Manastirea Valea Manastirii este reinfiintata cu destinatie pentru calugari. De reactivarea manastirii s-a ocupat Parintele Gheorghe Ioana, insa lipsind terenul pentru constructia corpului de chilii, aceasta a ridicat o serie de greutati. La marginea incintei manastirii se afla un teren, fosta pepiniera silvica, dar organele silvice nu accepta inca trecerea lui in proprietatea manastirii. Pana acum s-a reusit sa fie relizata din beton o alee de circa 100 de metri, din drumul comunal si pana in incinta manastirii, fiind facute si unele reparatii bisericii.
Știri despre biserică:

»  Liturghie arhierească la Valea Mănăstirii (2013-12-22)

 Închide 

Liturghie arhierească la Valea Mănăstirii

[2013-12-22]
Mănăstirea Valea Mănăstirii, din localitatea Țițești, protoieria Mioveni, a îmbrăcat în Duminica dinaintea Nașterii Domnului haine de sărbătoare. Foarte mulți credincioși au participat la slujba de resfințire a lucrărilor de restaurare executate la vechea catapeteasmă a bisericii. Aceasta a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, potrivit eparhiaargesului.ro
Cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa a apreciat calitatea lucrărilor executate în perioada 2012-2013, mulțumind în același timp starețului Niță Daniel care s-a implicat pentru a se parcurge toate etapele necesare în desfășurarea acestui important proiect de restaurare. Pentru efortul depus până în prezent starețul Niță Daniel a fost ridicat la rangul de protosinghel.
Lucrările de restaurare au fost executate de Cuțui Alexandrina-expert restaurare pictură, lemn, policlor și Cristi Curelet, expert restaurare lemn. Catapeteasma este o adevărată operă de artă care aparține secolului al XVIII-lea, fiind realizată la Moscova în anul 1746. Este momentul în care biserica mănăstirii a fost restaurată și înfrumusețată de egumenii Partenie și Damaschin. Biserica mănăstirii datează din secolul al XVI-lea, fiind terminată în anul 1535. Lucrările de construcție s-au efectuat în timpul domnitorului Radu Paisie Voievod, prin implicarea directă a ispravnicului Vlaicu Piscanu În prezent mănăstirea Valea Mănăstirii se află în plin proces de restaurare. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, lucrările au început în anul 2007, sub directa supraveghere și implicare a Biroului Economic și Construcții, coordonat de părintele consilier Ahid. Caliopie Cristian Ichim.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2019, Ultimul acces: 2020-05-23 05:04:35


Nr. vizualizări:2511
Data ultimei vizualizări:2020-05-23 05:04:35
Data actualizare:2006-07-09 14:17:31
Data încărcării:2006-07-09 14:17:31
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:7
Fotografi:Constantin Banciu: 5, CrestinOrtodox.ro: 2

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-06-22
Aparat: NIKON E8800
Contor: 83

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu

Data: 2012-06-26
Contor: 47

Vedere din față
Foto: CrestinOrtodox.ro

Data: 2012-06-22
Aparat: NIKON E8800
Contor: 12

Turnul clopotniță
Foto: Constantin Banciu

Data: 2012-06-22
Aparat: NIKON E8800
Contor: 9

Pictură
Foto: Constantin Banciu

Data: 2012-06-22
Aparat: NIKON E8800
Contor: 8

Chilii
Foto: Constantin Banciu

Data: 2012-06-22
Aparat: NIKON E8800
Contor: 21

Cupola turlei
Foto: Constantin Banciu

Data: 2012-06-26
Contor: 36

Catapeteasma
Foto: CrestinOrtodox.ro