Sub Piatra :: Manastirea Subpiatra - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Subpiatra
Sub Piatră
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Sub Piatră
Comună:Sălciua
Județ:Alba
Cod poștal:517651
Persoană de contact :Stareță monahia Maria Răfăilă
Telefon :0258... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.Reintregirea.ro, www.primariaSalciua.ro, www.cjAlba.ro, www.prefecturaAlba.ro
Preot:ieromonah Nectarie Apostol
Hram:Sf. Cuv. Parascheva, Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Biserica nouă construită în 1996.
Biserica de lemn cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” a fost edificată în anul 1797, lucru ce se poate constata din încrestătura ce o are desaupra ușii, la intrare, cu cifre chirilice și românești. Cătunul Sub Piatră sau Oncășești e posibil să aibă aceeași vechime ca și satul Sălciua de Jos, aproximativ 600 de ani. Bisericuța este monument istoric, deși parohia nu posedă nici un act al declarării ei. Potrivit tradiției orale, se spune că biserica actuală a fost zidită pe locul unei biserici mai vechi, numită schitul „Maicii Domnului” care a fost distrusă de generalul Bucow. Călugării de la Schit s-ar fi ascuns în grabă, împreună cu tot tezaurul mănăstirii, într-o peșteră din Muntele Bedeleu. Ideea că aici a existat o mănăstire, poate fi întărită și de câteva însemnări în chirilică, aflate pe o carte veche, numit㠄Carte românească de învățătură sau Cazania lui Varlaam”, din anul 1643, exemplar care s-a păstrat în stare bună, aparținător vechii biserici. Însemnarea aflată la pagina 28, pe verso, spune: „Această sfântă și dumnezeiască carte ce se cheamă Paucenie este a sfintei și dumnezeieștei mănăstiri de la Sălciua de gios, ce se cheamă Oncășești, cumpărată cu bani buni și să fie în vecii vecilor a mănăstirii, anii 1726. . . ” Biserica actuală a fost construită din lemn de brad și acoperită cu șindrilă. În anii 1967-1968, credincioșii neștiind că este monument istoric, au acoperit șindrila veche, care începuse să putrezească, cu tablă zincată. Biserica are formă de navă, fiind lucrată în forma bisericilor de lemn din cuprinsul Ardealului. Sfăntul Altar este pictat în întregime, pictură pe pânză aplicată pe perete. Tot în Sfântul Altar se găsesc două inscripții, în litere chirilice, cu numele unor credincioși din Ponor care au plătit pictura. Iconostasul este tot din lemn și pictat în întregime. Ușile împărătești sunt simple, din lemn, pictate , se poate vedea și anul picturii, 1844. Biserica a fost renovată în anii 2000-2001.
Are atelier pentru confecționarea de veșminte.
Alte informații:Mănăstire de maici.
Acces Rutier: șos. Câmpeni – Turda, la 40 km est de Câmpeni
Cod Monument:AB-II-m-A-00361
Informații conexe:FORMULA-AS.RO: Huda lui Papară (Articol)
Știri despre biserică:

»  Hramul Schitului Subpiatră din Alba (2011-10-14)

 Închide 

Hramul Schitului Subpiatră din Alba

[2011-10-14]
În Arhiepiscopia Alba Iuliei, unul dintre lăcașurile de cult care au îmbrăcat haine de sărbătoare în ziua de pomenire a Cuvioasei Parascheva a fost Schitul „Subpiatr㔠din județul Alba, potrivit TRINITAS TV. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, chiriarhul locului.
Înaltpreasfinția Sa a arătat c㠄Sfânta Cuvioasă Maica noastră Parascheva prin conduita ei impecabilă ne arată că viața aceasta pământească trebuie să fie o pregătire perpetuă pentru întâlnirea cu Mirele Divin”.
La Schitul Subpiatră din Munții Apuseni se nevoiesc în prezent 12 măicuțe. Lăcașul este așezat pe locul unei vechi vetre monahale. Tradiția spune că, din secolul al XIV-lea, acolo exista o mănăstire de călugări. Pe o inscripție aflată în Biserica veche, care există și astăzi, este menționat, în chirilică, anul 1797.
În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit și un diacon. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Lumină lin㔠din Alba Iulia

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 11892, Ultimul acces: 2020-07-10 19:09:36

»  Hramul Schitului Subpiatră din Arhiepiscopia Alba Iuliei (2010-10-13)

 Închide 

Hramul Schitului Subpiatră din Arhiepiscopia Alba Iuliei

[2010-10-13]
În ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva, joi, 14 octombrie, Schitul de la Subpiatră își prăznuiește hramul. Slujba de hram va începe miercuri seara cu Privegherea, ce va cuprinde Vecernia Mare, Litia și Utrenia, iar dimineața se vor oficia Taina Sfântului Maslu, Acatistul Cuvioasei Parascheva și Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei. Ierarhul va fi prezent la Schitul Subpiatră încă de miercuri seară, iar joi, în cadrul Sfintei Liturghii, îl va hirotoni întru ieromonah pe părintele Dionisie Trifa, care va fi slujitor și duhovnic la acest schit. IPS Andrei va fi însoțit de părintele Andrei Barbu, exarhul mănăstirilor.
Schitul Subpiatră are în prezent 12 maici, stareță fiind maica Siluana Vaida.
Schitul de la Subpiatră, din comuna Sălciua, din Munții Apuseni, este așezat pe locul unei vechi vetre monahale. Tradiția spune că încă din secolul al XIV-lea exista acolo o mănăstire de călugări. Cea mai veche mărturie scrisă se găsește pe paginile unei Cazanii a lui Varlaam, aflată acum la Muzeul Arhiepiscopiei din Alba Iulia, unde se menționează că acolo a viețuit monahul Toma și mai mulți ieromonahi. Biserica veche, care există și astăzi, are o inscripție la intrare, cu anul 1797, în cifre chirilice, dar păstrează icoane chiar mai vechi, cum sunt icoanele împărătești, un "Deisis" și icoana Sfântului Nicolae, datate de Muzeul "Astra" din Sibiu, în secolele XVII-XVIII. O altă mărturie a vechimii acestui lăcaș de rugăciune este și o icoană pe sticlă, care are peste 200 de ani.
Mai multe biserici și mănăstiri din Eparhia Alba Iuliei sărbătoresc hramul "Cuvioasa Parascheva". În Protopopiatul Alba Iulia sunt opt biserici închinate Cuvioasei: Alba Iulia - Ampoi, Tibru, Ighiu, Ighiel, Ampoița, Mesentea, Meteș, Tăuți. În Protopopiatul Blaj sunt două biserici: Blaj - Spital și Bucerdea Grânoasă. În Protopopiatul Aiud este o singură biserică cu hramul Cuvioasei Parascheva, capela din Parohia Stremț II. În județul Mureș este o singură biserică cu hramul Cuvioasei Parascheva, în filia Filtișu Mare, din Protopopiatul Reghin.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 12171, Ultimul acces: 2020-07-10 19:09:36


Nr. vizualizări:13545
Data ultimei vizualizări:2020-07-10 19:09:36
Data actualizare:2015-12-31 13:55:28
Data încărcării:2005-09-15 09:46:30
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:118
Fotografi:Țetcu Mircea Rareș: 89, Costel Novac D-veni: 12, Emil Șerban: 10, Ilie Olar: 5, Gabriel Avramovici: 1, Ela Vaida: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8
Data: 2015-12-02
Contor: 5

Icoană
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2015-12-02
Contor: 3

Icoană
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2015-12-02
Contor: 1

Icoană
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2015-12-02
Contor: 1

Icoană
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2017-08-21
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 6

Sala de mese
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2017-08-21
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 4

Sala de mese
Foto: Costel Novac D-veni