Sura Mare :: Biserica Buna Vestire - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Buna Vestire
Șura Mare
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Șura Mare
Comună:Șura Mare
Județ:Sibiu
Adresa:strada Principală nr. 483
Cod poștal:557265
Telefon :0269... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatulortodoxsibiu.ro, www.mitropolia-ardealului.ro, www.primariaSuraMare.ro, www.cjSibiu.ro, www.prefecturaSibiu.ro
Preot:Ioan Marga
Hram:Buna Vestire
Detalii:BISERICA ORTODOXA este zidita pe o spranceana de deal la aproximativ jumatatea satului, la o distant de 30 de metri de sosea.
In pisania pusa deasupra usii de parintele Teodor Goga, cu ocazia pictarii bisericii, s-au trecut anii de zidire a ei 1798-1812, dar biserica este mai veche (spunandu-se ca biserica a fost zidita in 1785) .
Biserica actuala are fundatia din lespezi de piatra, este zidita din caramida, legata cu var la turn si cu mortar la cladire si este acoperita cu tigla. Mesterii au fost locali si nu se cunoaste data sfintirii bisericii. In privinta arhitecturii, biserica este simpla, in forma de nava, cu un turn in partea vestica, pe sub care se face intrarea in biserica. Plafonul este drept, din stucatura de lemn, iar in altar este o bolta din caramida. Iconostasul este format dintr-un zid gros, cu trei intrari. Lungimea bisericii este de 16, 60 metri, iar latimea de 5, 80 metri. Suprafata totala este de 73, 08 metri patrati.
In privinta dotarii si intretinerii bisericii, de-a lungul timpului, s-a dat dovada de multa dragoste din partea credinciosilor, acestia donand bunuri sau obiecte bisericesti sau aducandu-si aportul la reparatiile acesteia.
Din 1957 a fost electrificata biserica, iar din 1961 a fost introdus gazul metan.
Cel mai vechi cimitir parochial, numit Ghispariu, este situate pe spinarea unui deal, in partea estica a comunei, la iesire din comuna, spre Slimnic, in suprafata de 14 882 Ha. Distanta mare dintre biserica si cimitirul Ghispar a nascut idea infiintarii unui nou cimitir, langa biserica.
Biserica a fost pictată la interior în anul 1963 de către pictorii Nicolae Stoica și Ioan Căzilă.
Alte informații:Parohia Șura Mare I.
Cod Monument:SB-II-m-B-12566
Informații conexe:FACEBOOK.COM: Pagina de FaceBook (Articol)
Știri despre biserică:

»  Sărbătoare în Parohia Șura Mare II (2014-02-19)

 Închide 

Sărbătoare în Parohia Șura Mare II

[2014-02-19]
Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“ din localitatea Șura Mare, județul Sibiu, a sărbătorit un an de la punerea pietrei de temelie pentru biserica parohiei, informeaz㠓Ziarul Lumina”. La inițiativa parohului Florin Ioan Datcu și a credincioșilor, Grupul feminin „Sfânta Muceniță Anastasia“ din cadrul Facultății de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna“ din Sibiu, coordonat de drd. Adrian Dobreanu, a fost invitat să dea răspunsurile la slujba Sfintei Liturghii. „După un an de la punerea pietrei de temelie pentru noul lăcaș de cult de către Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, se observă o schimbare în cadrul parohiei noastre și anume că dragostea și efortul credincioșilor s-a concretizat prin terminarea fundației“, a precizat pr. Florin Ioan Datcu.
Grupul feminin „Sfânta Muceniță Anastasia“ a fost înființat în toamna anului 2012, la inițiativa decanului Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. dr. Aurel Pavel, și a drd. Adrian Dobreanu, pentru a promova cultura muzicală psaltică și pentru a continua cultivarea tradiției muzicale bisericești a profesorului Dimitrie Cunțan. Grupul activează în cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, desfășurând o bogată activitate misionar-muzicală, culturală și filantropică.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4167, Ultimul acces: 2020-08-05 01:40:38

»  Sărbătoarea parohiei sibiene Șura Mare (2013-02-17)

 Închide 

Sărbătoarea parohiei sibiene Șura Mare

[2013-02-17]
Credincioșii din Șura Mare, localitate sibiană cu o bogată istorie, au participat în număr mare la slujba de binecuvântare a lucrărilor de construire a bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Atât binecuvântarea lucrărilor, cât și Sfânta Liturghie au fost oficiate de ÎPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din protopopiatul Sibiu, potrivit TRINITAS TV. La final, ÎPS Părinte Laurențiu a pus și piatra de temelie pentru biserica mare a parohiei, a carei construire va începe în viitorul apropiat.
Înaltpreasfinția Sa și-a exprimat speranța ca acest lăcaș închinat Sfinților Arhangheli să fie edificat cât mai curând pentru a fi gata spre a primi veșmântul sfințiri.
Localitatea a fost atestată prima dată drept Marele Hambar, între anii 1332-1335, și abia în epoca modernă a fost redenumită Șura Mare. În perioada de după Revoluție, din cauza extinderii teritoriale și a creșterii numărului de locuitori, vechea biserică ortodoxă din Șura Mare a devenit neîncăpătoare, fiind înființată o nouă parohie.
Proiectul noii parohii a fost sprijinit și de administrația locală.
La final, ÎPS Părinte Mitropolit Laurențiu le-a înmânat donatorilor și celor care au sprijinit construirea noii biserici, acte de cinstire. De asemenea, cei trei preoți ai localității sibiene au primit disticția de iconom.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4809, Ultimul acces: 2020-08-05 01:40:38


Nr. vizualizări:5010
Data ultimei vizualizări:2020-08-05 01:40:38
Data actualizare:2015-10-16 18:02:36
Data încărcării:2006-07-09 08:23:08
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1
Fotografi:Constantin Banciu: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-06-27
Aparat: Canon Canon PowerShot A590 IS
Contor: 209

Vedere din lateral
Foto: Constantin Banciu