Sat-Sugatag :: Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn
Sat-Șugatag
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Sat-Șugatag
Comună:Ocna Șugatag
Județ:Maramureș
Adresa:nr. 87
Cod poștal:437208
Telefon :0262... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatulsighet.ro, www.episcopiammsm.ro, www.primariaOcnaSugatag.ro, www.cjMaramures.ro, mm.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Corneștean Mihai
Hram:Sf. Cuv. Parascheva
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn "Cuvioasa paraschiva" a fost construita din lemn de stejar in 1642 pe temeliile unui locas mai vechi. Respecta dispozitia planimetrica si volumetria bisericilor de lemn maramuresene, cu dubla poarta si cu acces pe latura vestica, fara pridvor.
Pictura parietala dateaza din secolul al XVIII-lea si este atribuita zugravului Gheorghe din Desesti. In patrimoniul bisericii este semnalata, alaturi de carti vechi bisericesti, si o colectie de icoane pe sticla si lemn.
In cimitirul bisercii pot fi intalnite vechi cruci "rotunde".
Reînființată în anul 1991, parohia a funcționat timp de 10 ani într-o casă privată și ulterior în fața sfintei cruci așezate în parcarea din fața biserici. Între anii 2006-2011, s-a slujit alternativ cu parohia ortodoxă în biserica greco-catolică veche din localitate. Din anul 2011, programul liturgic se desfășoară în biserică, în fiecare duminică, de la ora 9:30.
Alte informații:Sat-Șugatag este o veche așezare a Maramureșului istoric, pe valea Marei, atestată documentar pentru prima oară printr-un act din martie 1360, fiind întărită proprietatea lui Dragoș din Giulești alături de alte cinci „villas nostras olachales” de către autoritatea regală maghiară. Biserica de lemn cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” a fost construită în anul 1642, din lemn de stejar, pe temelia unei alte vechi biserici. Ea a fost pictată mult mai târziu, probabil în anul 1753, an însemnat în pronaos de popa Ioan. Monumentul se încadrează în tipologia bisericilor de lemn maramureșene, prezentând elementele sale caracteristice: streașina dublă în dreptul naosului și pronaosului, turnul cu foișorul scos în afara profilului de bază și cu un coif prelungit în opt ape. Motivul torsadei „funia răsucit㔠ce încinge mijlocul pereților bisericii la exterior, îl regăsim și la ancadramentul ușii, decor specific construcțiilor din lemn ce poate fi regăsit în mod frecvent și în alte genuri practicate în creația populară a lemnului. Se poate stabili o apropiere între profilul cadrelor de lemn ale ușilor de la aceste biserici și profilul cadrelor din piatră, de origine getică. Proporțiile generale ale ansamblului, verticalitatea impusă de silueta turnului, constituie, alături de elementele enumerate mai sus, tot atâtea argumente ale specificității estetice ce individualizează civilizația lemnului din Maramureș. Interiorul are ancadramentul ușii naosului bogat decorat, iar iconostasul se distinge prin ușile sale deosebite. Fragmente ale picturii interioare parietale se păstrează fragmentar în naos, respectiv în altar (sfinții părinți) . Dintre icoanele păstrate se pot menționa cea a hramului „Cuvioasa Paraschiva”, realizată, semnată și datată de către zugravul Vișovan Gheorghe în anul 1785 și cea a Sfântului Nicolae. Între anii 1969-1970, monumentul a fost reparat prin grija Direcției monumentelor istorice, iar în anul 1994 a fost reacoperit cu draniță de stejar, de către o echipă de meșteri locali.
Cod Monument:MM-II-m-A-04627
Nr. vizualizări:10872
Data ultimei vizualizări:2024-12-06 15:57:40
Data ultimei actualizări:2019-01-09 10:55:51
Data încărcării pe sit:2006-07-09 08:15:57
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-01-08
Contor: 162

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș