Iazu Nou :: Biserica Cuvioasa Parascheva - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Cuvioasa Parascheva
Iazu Nou
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iazu Nou
Comună:Șipote
Județ:Iași
Adresa:nr. 878
Cod poștal:707488
Persoană de contact :Pr. Călugaru Florin-Aurel
Telefon :0752... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com @yahoo.com @mmb.ro
Adresa web Biserica:iazunou.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulHarlau.mmb.ro, www.MMB.ro, www.primariaSipote.ro, www.icc.ro, www.prefecturaIasi.ro
Preot:Călugaru Florin-Aurel
Hram:Sf. Cuv. Parascheva, Sf. Pantelimon, Sf. Dumitru
Stil arhitectonic:Neobizantin
Înalțime maximă:23m
Detalii:Construcția bisericii a început în 2002. Momentan ne aflam in stadiul finalizarii frescei pentru pictura, a amenajarii curtii, pregatirii terenului pentru executarea unui gard, precum si construirea unei case sociale-cantina.
Alte informații:Memoriu de sponsorizare
VĂ INVITĂM SĂ DEVENIȚI CTITORI AI BISERICII
SF. CUV. PARACHEVA , SF. PANTELIMON si SF. DUMITRU-IAZU-NOU
AJUTATI LA CONTINUAREA LUCRARILOR DE CONSTRUCTIE, PICTURA SI FINISAJE DE LA BISERICA NOASTRA SAU LA CONSTRUIREA CASEI SOCIALE-CANTINA PENTRU SARACI SDF. MINA. PUTETI TRIMITE BANII FIE PRIN MANDAT POSTAL FIE IN CONT BANCAR
Parohia ortodoxă Iazu-Nou, com. Șipote, jud. Iași, a fost înființată în anul 2001, din nevoia firească a locuitorilor satului Iazu-Nou, satul Iazu-Nou fiind un sat de sine stătător, dar care nu avea o biserică parohială, nevoile spirituale fiind suplinite de parohia Șipote; simțindu-se nevoia unui spațiu plin de spiritualitate și bucurie duhovnicească, care să aducă alinare, sfințenie, asistență religioasă și revitalizare, într-o zonă de câmpie, fără piatră, lemn sau alte materiale de construcție, o zonă devaforizată a județului Iași. Am început proiectul construirii bisericii cu hramul Sf. Cuv. Parascheva și Sf. Pantelimon în anul 2002, pe un teren intravilan de 240 mp, în mijlocul satului, donat de familia Stanciu. După 7 ani de lucrari am reușit în anul 2010 să ajungem în stadiul finalizării acoperișului și a montării tablei, a finalizarii lucrarilor exterioare urmând ca în scurt timp să începem lucrările de pictura, precum și a executării curții interioare. Toate lucrările de construcție de pînă acum nu arfi fost posibile fără ajutorul enoriașilor din parohia noastră, a enoriașilor din parohiile vecine, precum și a altor buni creștini din peste 130 de localități din București și din județele Iași, Botoșani, Neamț, Vaslui, Neamț. Totodată trebuie să mulțumim și sponsorilor: MINISTERUL CULTURII SI CULTELOR – 100. 000 LEI, CONSILIUL LOCAL SIPOTE – 100. 000 LEI, HOFIGAL S. A. BUCURESTI – 1. 000 LEI, TRANSGAZ MEDIAS – 7. 000 LEI, BONAPORT S. R. L. TIMISOARA – 600 mp tabla zincata, TRIUNION S. R. L. CONSTANTA – 1. 000 LEI, VIRTUAL WERK S. R. L. BUCURESTI – 400 LEI, CONVAS CONSTRUCT S. R. L. CONSTANTA – 1. 000 LEI, PANGHIOS & COMP S. R. L. CONSTANTA – 4. 000 LEI, HIDROCONSTRUCTII SA BACAU – 1. 000 LEI, LOTERIA ROMÂNA – 2. 500 LEI, MAGNUM TRADE S. R. L. CONSTANTA – 1. 000 LEI, FERONERIA SA ARAD – 300 LEI, S. A. I. MUNTENIA SA – 1. 000 LEI, PARADIST STAR CONSTANTA – 200 LEI, TRANSELECTRICA SA – 5. 000 LEI, GENIUS DISTRIBUTION SRL – INSTALATIA TERMICA A BISERICII, ROMTECH SRL – 1000 LEI, SC COTNARI SA – 1000 LEI.
Valoarea totală estimată a lucrărilor rămase de executat se ridică la suma de 300. 000 lei. Finantarea urmează a se realiza exclusiv din donatii si sponsorizări. Acest proiect întâmpină însă mari greutăti iar lucrarile stagneaza datorita lipsei acute de fonduri. Parohia noastra numără un număr de 300 de familii, majoritatea având o condiție socială medie, pensionari CAP și șomeri, care nu pot să suporte costul lucrărilor. Din aceste motive, vă rugăm să ne sprijiniti pentru a putea continua constructia bisericii si vă invităm să deveniti ctitori și binefăcători ai sfântului lăcas. Valoarea unui metru patrat de pictura este de 50 de euro, iar vloarea unui sfant ajunge 500 de lei.
Ajutorul Dumneavoastră va însemna foarte mult pentru sutele de persoane cu venituri modeste din această zonă, care au ajutat si ajută după puterile lor si care speră din toată inima să poată vedea terminată această biserică. În asteptarea răspunsului Dumneavoastră, multumindu-vă pentru interesul si timpul acordat, rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă ocrotească și să vă binecuvânteze, iar pe Sf. Cuv. Parascheva, Sf. Pantelimon si Sf. Mina să vă ocrotească.
Deasemenea dorim si demararea unui proiect social care prevede construirea unei cantine pentru saraci in curtea bisericii noastre, unde sa poata servi masa cel putin de 3 ori pe saptamana persoane nevoiase asistate, in colaborare cu primaria si alte organizatii sau persoane fizice. Deasemenea puteti fi partasi exclusiv la demararea acestui proiect.
Preot Paroh Florin Aurel Călugăru
vă binecuvintează !
Sediul: Sat Iazu-Nou, com. Șipote, jud. Iași , Casa parohială, cod poștal 707488.
Cod fiscal: 14661916
Cont bancar: RO37BRDE240SV13369702400 BRD Iasi.
E-mail:clgr_florin@yahoo. com
Telefon: 0752900697, 0760145563
Știri despre biserică:

»  Școală de vară în Parohia Iazu-Nou din Protopopiatul Hârlău (2014-09-20)

 Închide 

Școală de vară în Parohia Iazu-Nou din Protopopiatul Hârlău

[2014-09-20]
În perioada vacanței de vară, școlarii și preșcolarii din Parohia Iazu-Nou au desfășurat mai multe activități educative, catehetice și recreative. Acestea au avut rolul de a-i apropia pe copii de Hristos și de Biserică, informeaz㠓Ziarul Lumina”.
Copiii din Parohia Iazu-Nou - Șipote, Protopopiatul Hârlău, au participat pe perioada vacanței de vară la lecții de limba engleză și limba italiană, oferite gratuit de prof. Ramona Călugăru. Aceste cursuri, inițiate de pr. paroh Florin Călugăru, au avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și s-au adresat copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 15 ani. În cadrul acestor ore, s-au învățat poezii în cele două limbi străine, s-au făcut echipe în vederea conversării și s-au luat notițe. De asemenea, copiii au fost încântați pentru că s-a lecturat din „Povestiri cu tâlc“, „Pilde ortodoxe“ sau „Viețile sfinților“. Cei mari au avut de lucrat exerciții de înțelegere a unor texte, iar cei mici au realizat desene după acestea. Prin bunăvoința unei firme din București, copiii au avut la îndemână un număr însemnat de cărți și reviste pe care le-au putut împrumuta de la biblioteca parohială, precum și caiete, pixuri, radiere și jocuri didactice. Celelalte materiale au fost puse la dispoziție de preotul paroh. „Adevăratul beneficiu al timpului petrecut în biserică îl reprezintă faptul că participanții s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Festivitatea de premiere a avut loc în ziua Înălțării Sfintei Cruci, fiecare copil primind câte un dar. Ne bucurăm pentru că am reușit prin această activitate să aducem un zâmbet pe chipurile copiilor din parohia noastră“, a spus pr. paroh Florin Călugăru.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3728, Ultimul acces: 2020-08-11 05:17:27

»  Bucurie duhovnicească în Parohia Iazu-Nou, jud. iași (2014-09-02)

 Închide 

Bucurie duhovnicească în Parohia Iazu-Nou, jud. iași

[2014-09-02]
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a oficiat duminică, 31 august 2014, slujbele de sfințire a bisericii cu hramurile ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva’’ și ,,Sfântul Mare Mucenic Pantelimon’’ și a casei de prăznuire din parohia Iazu-Nou, Protopopiatul Hîrlău, comuna Șipote, județul Iași, potrivit mmb.ro. La târnosirea bisericii au participat în jur de 2000 de credincioși din satele apropiate, dar și pelerini din localitățile mai îndepărtate.
Numeroși credincioși au ținut să fie prezenți duminica trecută la slujba de sfințire a Bisericii ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva’’ și ,,Sfântul Mare Mucenic Pantelimon’’ din localitatea Iazu Nou. Prezent la sărbătoare, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost întâmpinat în centrul satului de tineri călare, iar la poarta lăcașului de cult de un grup de tineri îmbrăcați în tradiționalul costum popular, precum și de soborul slujitor, în frunte cu părintele Nicolae Crăciun, protopopul Protoieriei Hîrlău, și cu pr. paroh Florin Călugăru.
La eveniment au fost prezente și oficialități locale și județene, precum și domnul economist Lucian Nedelcu, consilier al Sectorului de control financiar și audit intern din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de absolvenți de Conservator, dirijați de domnișoara Alexandra Honciuc, artist intrumentist la Opera Națională Română Iași.
Slujba de sfințire
După tradiționala primire a părintelui mitropolit, a urmat slujba de sfințire a lăcașului de cult, ce a început cu citiri din Psalmul 143 urmate de cereri și rugăciuni. După aceea, credincioșii și corul, conduși de IPS Teofan, au pornit în procesiune și au înconjurat biserica, ca o reminiscență a celor trei procesiuni în jurul cristelniței de la botez. La fiecare oprire, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a uns cu Sfântul Mir, în semnul crucii, pereții exteriori ai bisericii. După intrarea în sfântul lăcaș, a urmat punerea de către IPS Mitropolit a unei cutiuțe cu sfinte moaște într-un locaș săpat special în masa altarului, sigilat imediat cu ceară. După așezarea moaștelor în masa altarului, a urmat spălarea și ungerea sfintei mese cu apă sfințită și cu mir, iar icoane ale celor patru evangheliști au fost prinse de masa altarului, câte una la fiecare colț. Slujba a continuat cu punerea unui acoperământ subțire pe sfânta masă, strâns de altar cu o bandă tricoloră și pecetluită, apoi masa altarului a fost împodobită cu un alt acoperământ mult mai bogat, precum și cu celelalte obiecte sfințite, printre care antimisul, Sfânta Evanghelie, chivotul și lumânări. După sfințirea altarului și împodobirea lui, întreaga biserică a fost cădită, iar IPS Teofan a stropit cu apă sfințită cei patru pereți ai bisericii și sfintele icoane.
„Când Mântuitorul a auzit întrebarea tânărului bogat, a privit la el cu drag, dându-și seama că are în față un om adevărat”
Slujba de târnosire a fost urmată de slujba Sfintei Liturghii arhierești, oficiată pe un podium special amenajat în curtea lăcașului de cult. După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat cât de departe ne aflăm de râvna tânărului bogat din Evanghelie: „În general, și e bine să recunoaștem acest lucru, noi încercăm să ne punem următoarele întrebări: «Ce să fac ca să am mai multă avere?», «Ce să fac să am mai multă putere?» și «Ce să fac să mă distrez mai bine?». Cam acestea sunt întrebările care se strecoară în mintea noastră adesea, și dacă suntem puțin atenți, sesizăm imediat diferența între întrebarea pe care i-a pus-o Mântuitorului Hristos un tânăr, și unul încă bogat, după cum ne spune Evanghelia, și gândurile și preocupările pe care le avem noi. De aceea, spune Evanghelia, când Mântuitorul a auzit întrebarea tânărului bogat, anume «Ce să fac ca să moștenesc viața cea veșnică?», a privit la el cu drag, dându-și seama că are în față un om adevărat”.
În cadrul slujbei arhierești de la Iazu Nou a avut loc și o hirotonie, tânărul diacon Mihai Roșca fiind preoțit de IPS Teofan pe seama parohiei „Sf. Spiridon” din localitatea Onești, comuna Plugari, Protopopiatul Hîrlău, județul Iași.
La finalul Sfintei Liturghii, pr. protopop Nicolae Crăciun a dat citire hrisovului de sfințire, după care pr. Florin Călugăru, parohul Bisericii Iazu-Nou, a rostit un cuvânt în care a mulțumit ctitorilor și tuturor celor implicați. Drept răsplată pentru eforturile făcute, IPS Mitropolit Teofan l-a hirotesit pe pr. Florin Călugăru iconom stavrofor, oferindu-i crucea, bedernița și brâul roșu. Distincții de vrednicie din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au primit și membrii consiuliului parohial și ceilalți binefăcători, precum și d-l primar Ionel Nicuriuc. După un scurt cuvânt și în aplauzele celor prezenți, edilul din Șipote le-a conferit titlul de „Cetățean de onoare” al comunei Șipote Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, preotului paroh Florin Călugăru și părintelui protosinghel Iustin Neagu, preot de caritate, cel care a coordonat lucrările de construcție a Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din incinta secției Șipote a Spitalului Clinic de Psihiatrie din Iași.
Lucrările săvârșite la parohia Iazu Nou
Parohia Iazu Nou a luat ființă la data de 1 iunie 2001, prin decizia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, iar în data de 1 decembrie 2001 a fost numit aici ca pr. Florin Călugăru. Piatra de temelie a actualei biserici cu hramurile ,,Sf. Cuv. Parascheva” și ,,Sf. M.Mc. Pantelimon” a fost pusă la data de 5 mai 2002, cu binecuvântarea Prefericitului Daniel, de către un sobor de preoți condus de pr. Protopop Nicolae Crăciun.
Printr-un intens efort pastoral, duhovnicesc și administrativ, preotul paroh, împreună cu membrii Consiliului și Comitetului Parohial, au stabilit prioritățile parohiei și au efectuat următoarele lucrări: 2002-2005 – realizarea proiectului, obținerea avizelor și autorizației de construcție a bisericii, punerea pietrei de temelie, executarea lucrărilor de trasare, săpături, fundație și temelie biserică, precum și construirea unei case parohiale; 2005-2009 – construirea noii biserici din cărămidă cu structură de beton armat, executarea acoperișului și acoperirea lui cu tablă zincată; 2009-2013 – dotarea bisericii cu catapeteasmă, icoane, sfinte odoare, veșminte, instalație electrică, instalație termică pe lemne, sistem de sonorizare, candelabre, mochete, traverse, placare cu marmură Sfânta Masă din Altar, podea parchet lemn, cărți de slujbă, acoperăminte Sfânta Masă, precum și construirea unei case sociale, în curtea bisericii; 2013-2014 – pregătirea Bisericii pentru sfințire, amenajare curte biserică, trotuare, alei betonate, spații verzi cu gazon, flori, copaci, bănci, construire anexe, magazii și grupuri sanitare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3900, Ultimul acces: 2020-08-11 05:17:27


Nr. vizualizări:7193
Data ultimei vizualizări:2020-08-11 05:17:28
Data actualizare:2018-03-28 14:54:23
Data încărcării:2007-08-22 01:49:30
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:21
Fotografi:Alexandru Losonczy: 20, Florin Călugăru: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2010-11-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 139

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 40

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 40

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 45

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 43

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 41

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 29

Vedere din spate
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 24

Vedere din spate
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 29

Coloane
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 37

Troiță
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 89

Interior
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 56

Iconostas
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-03-19
Aparat: SONY DSC-W35 SONY DSC-W35
Contor: 38

Masa altarului
Foto: Florin Călugăru

Data: 2010-11-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 29

Interior
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 21

Cupola turlei
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 29

Icoană
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2