Ramnicu-Valcea :: Biserica Sf. Anton de Padova - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Biserici

Biserica Sf. Anton de Padova
Râmnicu-Vâlcea
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Râmnicu-Vâlcea
Județ:Vâlcea
Adresa:strada General Praporgescu nr. 1
Cod poștal:240182
Telefon :0250... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @gmail.com
Adrese utile:www.arcb.ro, www.primariaVL.ro, www.cjValcea.ro, www.prefecturaValcea.ro
Preot:Petre Balint
Hram:Sf. Anton de Padova
Detalii:Numele Râmnicu Vâlcea este amintit pentru prima dată în izvoarele istorice în jurul anului 1280, reprezentând o asezare importantă din punct de vedere comercial, loc de întâlnire al comerciantilor venetieni si bulgari. Acestia îsi schimbau produsele pe sare si lemne, luate din pădurile care înconjurau zona, si le transportau pe apă până în tările lor. Mai târziu, în zonă au venit sasi si secui din Transilvania care se ocupau cu industria si comertul. Acestia, fiind catolici si au construit o biserică si au chemat preoti din Transilvania care să i păstorească.
Odată cu trecerea majoritătii sasilor din Transilvania la religia lutherana, influentele s-au simtit si în Vâlcea: în 1574, a fost aici un predicator luteran care predica în biserica catolică datorită faptului că erau mai multi credinciosi catolici în zonă. În felul acesta catolicii au devenit lutherani.
În anul 1640, Episcopul Baksici a trecut prin Vâlcea în calitate de vizitator apostolic si a fost rugat de credinciosii catolici din zonă să le trimită un preot catolic. La scurt timp de la plecarea episcopului, au venit preoti franciscani din Bulgaria care treptat au reusit să i întoarcă la catolicism pe credinciosii trecuti la protestantism.
Între 1660-1679, se pomeneste de biserica din Râmnicu Vâlcea în diferite documente, amintindu se că era stricată si necesita unele reparatii, iar preotii franciscani reusiseră o renovare partială.
În 1688, a avut loc un masiv exod al credinciosilor catolici din Bulgaria care se refugiau din calea prigoanei turcesti. Acestia au fost primiti de Constantin Brâncoveanu, domnitorul din acea vreme, si majoritatea s-au stabilit în zona Râmnicu Vâlcea, Olănesti si alte localităti din împrejurimi. Viata religioasă a cunoscut o puternică dezvoltare si s-au întemeiat chiar si noi parohii.
În anul 1704, franciscanii au construit, alături de biserica de astăzi, o casă cu cinci camere, bucătărie, sufragerie si pivnită. Sumele necesare au fost adunate prin participarea credinciosilor si mai ales prin donatiile unui mare binefăcător al bisericii din acel timp, Petru Duralia.
Odată cu pacea de la Passarovitz (1718) , un mare număr de catolici bulgari s-a refugiat în Oltenia, mai ales în Râmnicu Vâlcea. Astfel, comunitatea a crescut iar, ajungând la peste 2000 de suflete. Era necesară o biserică nouă.
Piatra de temelie a acesteia a fost pusă în iulie 1725. Noua biserică avea 30 m. lungime, 10 m. lătime si trei ferestre. Era înaltă, frumoasă si luminoasă, având trei portale. La dreapta si la stânga presbiteriului avea o sacristie spatioasă. Biserica avea trei altare, două cripte si un gang boltit în care se desfăsurau procesiunile. Interiorul era pavat cu lespezi de piatră, corul avea o orgă deosebită, iar de la cor se urca pe o scară în formă de spirală, având 29 de trepte până la turnul înalt si masiv.
Biserica a fost sfintită în cinstea Sfântului Anton de Padova, în anul 1730, de către Episcopul de Nicopole, Nicolae Stanislavich, care îsi avea resedinta la Craiova. La numai opt ani, în 1738, biserica avea să fie distrusă de invazia turcă. Atunci au plecat în Banat multi dintre catolici.
Datorită timpurilor grele care au urmat, catolicii din Vâlcea nu au mai putut să si refacă biserica, astfel încât aceasta s a deteriorat încetul cu încetul. Slujbele se tineau într o cameră a mănăstirii.
După multe decenii, una dintre sacristii a fost transformată într o mică biserică: cea care există si astăzi. În anul 1884, a fost acoperită cu sindrilă, iar în anul 1925, cu tablă. Tot în 1884, a mai fost adăugat un clopot. Biserica are astăzi o lungime de 14, 5 m. , lătimea de 7, 25 m. si înăltimea de 8 m. A fost pardosită cu marmoră în anul 1988, iar în anul 1998, a fost refăcută zidăria si înăuntru si în afară.
În anii comunismului, regimul a obligat Arhiepiscopia să cedeze casele care înconjurau biserica, construind în jurul ei blocuri si actualul hotel "Lotus", care ascunde vederii biserica.
Lista preotilor care au păstorit această parohie începe doar cu anul 1872: pr. Joseph Mirandi (1872) ; pr. Salvator Mariarti (1873) ; pr. Anton Elekes si pr. Carol Woma (1875) ; pr. Joseph Raffric (1877) ; pr. Alois Maria Molinari (1880) ; pr Joseph Fischer (1883) ; pr. Ioan Knosalla si pr. Joseph Kidawiski (1885) ; pr. Andeas Kuczka (1886) ; pr. Joseph Bonov (1891) ; pr. A. Stube (1917) ; pr. Joseph Petre (1918) ; pr. Johannes Pasko (1925) ; pr. Anton Gal (1932) ; pr. Rafael Haag (1933) , ; pr. Oreste Tusinschi (1937) ; pr. Johan Tuchscher (1939) , ; pr. Andreas Horn (1941) ; pr. Leopold Hohenecher (1943) ; pr. Gaspar Bachmeier (1951) ; pr. Johannes Schinerweim (1956) ; pr. Barnabas Rujanski (1958) ; pr. Damian Ghiuzan (1974) ; pr. Anton Alecu (1991-2003) ; pr. Ioan Balint (2003) .
Știri despre biserică:

»  IPS Ioan Robu în vizită în comunitatea din Râmnicu Vâlcea (2017-11-07)

 Închide 

IPS Ioan Robu în vizită în comunitatea din Râmnicu Vâlcea

[2017-11-07]
Sărbătoare la Râmnicu Vâlcea
07.11.2017, Râmnicu Vâlcea (Catholica) - „Biserica și comunitatea aceasta au fost atacate, mai întâi, de lăcomia comunistă, apoi, dup㠒89, a fost și este atacată de lăcomia consumistă. […] Dar noi mergem mai departe, bine știind că Evanghelia este vie și adevărată și pentru noi: Porțile iadului nu o vor birui!”, a spus IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, prezent sâmbătă, 4 noiembrie 2017, în mijlocul comunității catolice din Râmnicu Vâlcea. Prezența Excelenței Sale s-a datorat unei duble sărbători a comunității vâlcene: 85 de ani de la resfințirea bisericii romano-catolice din localitate și lansarea monografiei „Catolicii din Râmnicu Vâlcea. Pagini de istorie și spiritualitate”, un volum coordonat de istoricul dr. Dănuț Doboș și apărut la Editura ARCB.
IPS Ioan a amintit că, după ce a fost deposedată de către regimul comunist de terenul din jurul său, biserica din Râmnicu Vâlcea este acum ascunsă efectiv de două construcții – una existentă și alta în fază de construcție. Excelența Sa i-a încurajat pe catolicii vâlceni să nu se descurajeze și să rămână un semn viu al prezenței Bisericii Catolice în localitate: „Chiar dacă biserica este ascunsă, noi existăm”, a spus Arhiepiscopul. „Și putem privi cu seninătate și bucurie la istoria noastră din trecut și din prezent, iar la începutul Sfintei Liturghii ne-am rugat și pentru viitorul acestei comunități și al acestei biserici. Căci avem încredere că Dumnezeu este cu noi.”
Excelența Sa a prezidat Sfânta Liturghie solemnă, celebrată sâmbătă dimineață în biserica Sf. Anton de Padova din Râmnicu Vâlcea, la care au participat 12 preoți – printre care pr. Petre Balint, actualul paroh, și pr. Ioan Balint, fost paroh al comunității – și numeroși credincioși. La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost prezentată monografia comunității. Au luat cuvântul dr. Tereza Sinigalia – din partea autorilor monografiei, dr. Dănuț Doboș – coordonatorul volumului, pr. Petre Balint – parohul comunității vâlcene, și, la final, IPS Ioan Robu – păstorul Arhidiecezei. Prezentarea monografiei a fost moderată de Pr. Emil Moraru – directorul Academiei Teologice „Anton Durcovici”, din București.
„Râmnicu Vâlcea este un oraș frumos”, a spus IPS Ioan, într-un interviu acordat, după Sfânta Liturghie, televiziunii locale „Vocea Olteniei”: „Așa l-am cunoscut: cu lucrurile lui mai bune și mai puțin bune, dar cu oameni minunați. Și cred că acest lucru ne este plăcut nouă și lui Dumnezeu: ca oamenii să fie în pace și omenie, să fie întotdeauna dispuși să conlucreze la binele comun al orașului, al cetății.” Excelența Sa i-a îndemnat apoi pe vâlceni să facă în așa fel încât „binele comun să se vadă, prin cooperarea, prin conlucrarea tuturor”. La final, Înaltpreasfințitul Ioan a binecuvântat orașul și pe toți cei care locuiesc în el, și a transmis un salut Episcopului ortodox al locului, Înaltpreasfințitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.
Monografia parohiei catolice din Râmnicu Vâlcea reunește o serie de studii – unele recente, altele păstrate până în acest moment în arhivă -, compunând astfel profilul unei comunități cu o vechime și o personalitate bine conturate. Volumul cuprinde, după un cuvânt înainte, al IPS Ioan Robu, și o prefață semnată de pr. paroh Petre Balint, „Bărăția din Râmnicu Vâlcea”, de pr. Iosif Gabor, „Parohia romano-catolică Râmnicu Vâlcea”, de pr. Julius Hering; „Catolicii din Râmnicu Vâlcea”, de dr. Dănuț Doboș; „Surorile Carității ale Sfintei Ioana Antida”, de sr. Cristina; „Scurt istoric al proprietăților bisericii și parohiei romano-catolice din Râmnicu Vâlcea”, de Dr. Dănuț Doboș; „Biserica Sfântul Anton de Padova între trecutul misionar și parohia de astăzi”, de prof. dr. Tereza Sinigalia. Volumul poate fi procurat de la Librăria Sf. Iosif, din București.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1302, Ultimul acces: 2020-04-04 11:16:31


Nr. vizualizări:6545
Data ultimei vizualizări:2020-04-03 15:39:03
Data actualizare:2015-04-05 03:44:48
Data încărcării:2005-07-25 16:34:53
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:8
Fotografi:Voluntar: 7, Ibinici: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2005-05-01
Aparat: EASTMAN KODAK COMPANY KODAK EASYSHARE CX4230 ZOOM DIGITAL CAMERA
Contor: 318

Vedere din față
Foto: Ibinici

Data: 2015-08-30
Aparat: SAMSUNG GT-S6500D
Contor: 68

Altar
Foto: Voluntar

Data: 2015-08-24
Contor: 86

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar

Data: 2011-05-19
Info: Sf. Anton de Padova
Contor: 165

Statuetă
Foto: Voluntar

Data: 2015-09-12
Contor: 36

Crucifix
Foto: Voluntar

Data: 2015-09-12
Contor: 32

Pictură
Foto: Voluntar

Data: 2015-09-12
Contor: 30

Inscriție
Foto: Voluntar

Data: 2016-04-28
Contor: 19

Placă monument
Foto: Voluntar