Motru :: Biserica Catolica Sf. Ioan Botezatorul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Catolică Sf. Ioan Botezătorul
Motru
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Motru
Județ:Gorj
Adresa:Aleea Teilor nr. 1
Cod poștal:215200
Telefon :0744... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arcb.ro
www.primariaMotru.ro
www.cjGorj.ro
www.prefecturaGorj.ro
Hram:Nașterea Sf. Ioan Botezatorul,
Detalii:Parohia Romano-Catolică Motru, cu hramul Nasterea Sfântului Ioan Botezătorul, a fost înfiintată de Arhiepiscopul Mitropolit al Arhidiecezei de Bucuresti dr. Ioan Robu, la 1 aprilie 1992. Parohia a fost înfiintată pentru a satisface nevoile spirituale ale familiilor catolice, care, pentru îndeplinirea datoriilor crestinesti în duminici si sărbători si pentru primirea Sfintelor Sacramente, trebuiau, cu mari sacrificii, să se deplaseze până la Drobeta Turnu Severin sau Târgu Jiu.
Comunitatea din Motru este compusă din crestini catolici de nationalităti diferite care s au stabilit în oras în urma exploatării zăcământului de lignit. Comunitatea catolică s a aflat, până în anul 1992, sub îngrijirea Parohiei din Drobeta Turnu Severin. Este cunoscută în acest sens activitatea pastorală a pr. Bortos Eugen si a pr. Gherghelucă Iacob, care au administrat Sfintele Sacramente sau au celebrat Sfânta Liturghie, ocazional, în casele crestinilor. Acesta din urmă a contribuit la ridicarea unei capele în care să se celebreze Sfânta Liturghie, în anul 1990, si la începerea lucrărilor noii biserici în anul 1991.
Începând din anul 1992, activitatea pastorală si responsabilitatea pentru continuarea lucrărilor noii biserici a fost încredintată pr. Petrut Francisc, parohul comunitătii din orasul Motru, care va locui în această perioadă la casa bisericii din satul Însurătei nr. 2. În anul 1996, îsi fac aparitia în comunitate două surori din Congregatia "Surorile Caritătii Sfântului Apostol Paul" care se stabilesc aici si deschid o grădinită cu predare în limba engleză.
Consacrarea bisericii s-a făcut în toamna anului 1997, pe data de 25 octombrie, de către Arhiepiscopul Mitropotit dr. Ioan Robu, în prezenta autoritătilor locale si a unui mare număr de credinciosi.
Comunitatea din Motru numără în prezent 120 de familii cu 350 de credinciosi; 125 de copii care au primit Prima Sfântă Împărtăsanie.
În acest moment, functionează în cadrul Parohiei, într o clădire proprie, construită recent pe Aleea Teilor nr. 12, o grădinită cu limba de predare engleză, pentru 80 de copii; o cantină pentru 100 de copii, în fosta capelă din Aleea Teilor; o fundatie de tineret "The International Award For Young People", în casa bisericii din satul Însurătei nr. 2, care desfăsoară diverse activităti cultural educative; Asociatia "Sfântul Vincentiu de Paul" care se ocupă de persoanele sărace; grupul de tineri catolici organizati în "Actiunea Catolică", care îsi desfăsoară săptămânal activitatea în sala din casa parohială; grupul de copii organizati în Asociatia SCOUT care activează în sala din casa parohială; o bibliotecă crestină pentru copii si tineret. În cadrul Parohiei activează două Surori engleze din Congregatia "Surorile Caritătii Sfântului Apostol Paul", care se ocupă de grădinită, cantină si activităti cu tinerii.
Pe plan social, prin intermediul "Caritas" Bucuresti, este de remarcat proiectul "Adoptiei la distantă", prin care sunt ajutati 58 de copii nevoiasi.
Parohia Romano Catolică Motru nu dispune de cimitir propriu, folosindu se de cimitirul orasului, aflat în subordinea Primăriei Motru.
Există o filială, în localitatea Mătăsari, jud. Gorj, la 35 km de orasul Motru, care numără 20 de familii cu 95 de credinciosi. Sfânta Liturghie se celebrează într un apartament al Bisericii, care în timpul săptămânii, devine cantină si unde 150 de copii săraci sunt hrăniti cu ajutorul călugăritelor din Congregatia "Surorilor Caritătii Sfântului Apostol Paul", cu sediul în Motru, Aleea Macului nr. 29, bl. H4, sc. 1, ap. 4, tel/fax: 053/36 22 38.
Parohia dispune de o casă parohială construită în perioada 1996-1997.
Știri despre biserică:

»  Hramul bisericii „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Motru (2018-06-26)

 Închide 

Hramul bisericii „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Motru

[2018-06-26]
Liturghie de hram
Sâmbătă, 23 iunie 2018, comunitatea romano-catolică di Motru a sărbătorit cu anticipație hramul bisericii parohiale dedicate „Nașterii Sf. Ioan Botezătorul”, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne prezidată de pr. Lucian Bosoi OMI. La celebrarea euharistică la care au concelebrat șapte preoți din Decanatul de Craiova, au participat numeroși credincioși din Motru, Mătăsari și din alte comunități învecinate, precum și primarul Municipiului Motru.

În cadrul predicii, pr. Lucian a subliniat personalitatea puternică a Sfântului Ioan Botezătorul care nu s-a temut să vorbească în fața celor puternici ai timpului său și l-a comparat pe sfânt cu un semafor care are atât culoarea albă cât și culoarea roșie: albul este semn că trebuie să îl urmăm pe Cristos, iar roșul este semn că trebuie să ne oprim și să reflectăm la drumul pe care îl avem de parcurs.
Printre darurile de la Ofertoriu au fost aduse la altar și un mic grup statuar care reprezenta Botezul Domnului, o tavă cu telefoane mobile și o icoană cu Inima Preasfântă a lui Isus, deoarece este luna iunie, luna închinată cinstirii Inimii care atât de mult i-a iubit pe oameni. La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh a adresat câteva cuvenite de mulțumire, și a amintit de vocația preotului, care este asemănătoare cu cea a Sfântului Ioan Botezătorul. Apoi, a explicat semnificația tăvii cu telefoane mobile de la Ofertoriu. Ideea a apărut după întâlnirea decanală a tinerilor, care s-a desfășurat pe 2 iunie la Mărăcineni, și exprimă o invitație de a rămâne conectați cu Dumnezeu în mod real și direct, și de a mai renunța la timpul petrecut pe telefoane pentru a-i oferi timp lui Dumnezeu. (pr. paroh Iosif Balint pentru Angelus.com.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 671, Ultimul acces: 2019-02-18 07:31:19

»  20 de ani de la sfințirea bisericii din Motru (2017-11-02)

 Închide 

20 de ani de la sfințirea bisericii din Motru

[2017-11-02]
Aniversare
02.11.2017, București (Catholica) - Miercuri, 25 octombrie 2017, s-au împlinit 20 de ani de la sfințirea bisericii „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Motru, jud. Gorj. Evenimentul a fost sărbătorit sâmbătă, 28 octombrie, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 11.00, la care au luat parte cinci preoți din decanatul de Craiova, primarul orașului și credincioși de la Motru și Mătăsari.
Sărbătoarea s-a vrut a fi o mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru darul acestui sfânt lăcaș, o rugăciune pentru cei care au muncit la ridicarea bisericii, precum și pentru cei care deja nu mai sunt printre noi, și, totodată, o conștientizare a importanței Bisericii în viața creștinului. La predică, părintele Sergiu Pal – parohul comunității de la Slatina – a subliniat că biserica este locul predilect al întâlnirii omului cu Dumnezeu, locul în care se celebrează Sfintele Sacramente ale Botezului, Mirului și Euharistiei; fiecare credincios are un loc în Biserică și participă într-un fel sau altul la misiunea Bisericii și a parohiei. De fiecare dintre noi depinde dacă avem un rol pasiv sau activ.
În biserica parohială din Motru a fost amenajat un panou cu mai multe fotografii care relatează în imagini cum s-au desfășurat lucrările de la temelie și până la finalizarea lăcașului de cult. La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh Iosif Balint le-a mulțumit invitaților, tuturor celor care s-au implicat în buna organizare a evenimentului și celor prezenți, și a împărțit tuturor credincioșilor care au participat la sărbătoare câte o fotografie cu interiorul bisericii. (pr. Iosif Balint pentru Angelus.com.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1101, Ultimul acces: 2019-02-18 07:31:19


Nr. vizualizări:8280
Data ultimei vizualizări:2019-02-18 07:31:19
Data actualizare:2005-08-31 12:26:50
Data încărcării:2005-08-31 12:26:50
Nr. Mesaje:3
Urare:
(2011-06-07)
Cristos s-a inaltat! Laudat sa fie Isus si Maria! Cu prilejul acestei mari sarbatori, doresc sa transmit pr. paroh, Francisc Patrut de la Motru si Parintelui Iacob Ghergheluca - cel care a avut o contributie substantiala la construirea Bisericii Motru si, despre care nu stim unde se afla momentan - cele mai bune urari de bine si sanatate. Dumnezeu sa-i binecuvanteze! Si in aceasta vara, pe 24 iunie, ca si in verile trecute, vom merge la Hramul Bisericii din Motru cu mare bucurie.As dori foarte mult sa stiu unde se afla acum Parintele Iacob Ghergheluca si ce carti a mai scris in ultimii 2 ani. Multumesc anticipat M. Anghelescu
@yahoo.com
Apreciere:
(2011-01-12)
Vreau sa transmit salutari preotului paroh din partea noastra a familiei Trefas din comuna Mircesti jud Iasi... un calduros LA MULTI ANI SI MULTA SANATATE!
Ne bucuram nespus de mult ca am reusit sa gasim acest sit... am crescut am muncit am suferit impreuna cand sa ridicat Biserica Sf Ioan Botezatorul, am primit Sf Impartasanie intr-o capela inainte de a se ridica biserica... Mi-as dori daca se paote 2 fotografi cu biserica... interior si exterior pt ca atunci cand am plecat de acolo nu era adusa la finish.
@yahoo.com
Urari:
(2009-01-27)
Vreau sa transmit parintelui Paroh multe salutari si binecuvantari. Dumnezeu sa Va rasplateasca daruirea eroica fata de comunitatile din Motru si Matasari.
Numai bine!
@yahoo.com
Nr. Fotografii:0