Brezoi :: Biserica Sf. Anton de Padova - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Anton de Padova
Brezoi
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Brezoi
Județ:Vâlcea
Adresa:strada Eroilor nr. 61
Cod poștal:245500
Telefon :0250... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arcb.ro, www.primariaBrezoi.ro, www.cjValcea.ro, www.prefecturaValcea.ro
Preot:Gilbert-Sebastian Iavorschi
Hram:Sf. Anton de Padova
Detalii:La 21 aprilie 1887, a fost dată de Statul Român o lege care favoriza initiativele particulare în domeniul industrial. Drept urmare, au apărut multe întreprinderi în România, printre care cele pentru exploatarea si prelucrarea lemnului. În Brezoi erau multi locuitori catolici care lucrau în industria lemnului. Prin 1895, catolicii din Brezoi erau păstoriti de preotul din parohia Râmnicu Vâlcea. Sfânta Liturghie se celebra într o încăpere a întreprinderii forestiere, transformată în capelă.
În anul 1934, s-a înfiintat Parohia Romano Catolică Brezoi, preotul locuind, la început într o cameră pusă la dispozitie de aceeasi întreprindere forstieră.
În anul 1935, s a construit biserica actuală, cu hramul Sfântului Anton de Padova, precum si o casă parohială, pe terenul donat de Societatea Forestieră "Carpatina".
Din lista preotilor care au slujit în această parohie: pr. Paul Tamas (1934-1937) ; pr. Petru Pallek (1937-1940) ; pr. Rolland Hexler (1940-1946) .
Din 1947 până în 1991, parohia a fost administrată din nou ca filială de către Parohia Râmnicu Vâlcea.
În Brezoi erau prezente si Maicile din Congregatia "Notre Dame de Sion", care, în anul 1938, si au construit o capelă. Maicile au părăsit Brezoiul si România în anul 1948; terenul, capela si casa trecând în proprietatea Statului; în prezent functionează aici o tabără de vară pentru copii.
La 1 mai 1991, prin decretul nr. 483 E. S. Arhiepiscopul Ioan Robu a reactualizat această parohie, numindu-l paroh pe pr. Nicolae Tâmpu. El a reparat biserica si în anul 1994, a construit o altă casă parohială, iar acum se străduieste să refacă viata spirituală si comunitatea catolică din Brezoi, care între timp se diminuase.
Nu există cimitir catolic. Credinciosii catolici sunt înmormântati în cele două cimitire administrate de preotii ortodocsi din Brezoi. Anul acesta, s a făcut o cerere către Consiliul Local pentru extinderea unuia dintre cimitirele existente care să intre în administratia parohiei catolice. Încă nu s a primit răspuns.
Nu există filiale. La 20 de km, în Cinget, este o familie de catolici cu 4 membri, care tine de Parohia Brezoi. Ei vin la Brezoi cu masina proprie pentru a participa la Liturghie si pentru servicii de cult. Numărul total de credinciosi care se declară catolici este de 112, în 53 de familii.
Din anul 1995, în Brezoi sunt prezente si 3 Surori din Congregatia "Sfânta Familie din Spoletto", care desfăsoară diverse activităti în "Caritasul" parohial. Asociatia "Caritas" a fost înfiintată deja din 1992, are personalitate juridică din 1994 si desfăsoară nenumărate activităti de binefacere în favoarea locuitorilor din Brezoi, indiferent de apartenenta religioasă. Câteva activităti: grădinită cu program prelungit pentru "copiii străzii", asistentă medicală si socială la domiciliul bolnavilor, asistentă socială pentru săraci, program optional: Atelier de tâmplărie cu 6 muncitori, "supa săracului" oferită zilnic pentru aproximativ 40 de copii, transportul elevilor din satele învecinate la Scoala din Brezoi, se construieste o scoală pentru clasele I VIII într un sat de rudari, printr o Soră si o învătătoare angajată se urmăresc 20 de elevi care au probleme în familie pentru a si face lectiile. În Brezoi, functionează si Asociatia "Credintă si Lumină" care intervine în aproximativ 15 familii, indiferent de apartenenta religioasă, în care sunt unul sau mai multi handicapati, pentru a i sustine moral, spiritual si material. Fondatorii si animatorii sunt catolici, ajutati de una dintre Surorile "Sfintei Familii".
Nr. vizualizări:7713
Data ultimei vizualizări:2022-08-11 01:28:10
Data ultimei actualizări:2017-06-01 10:10:56
Data încărcării pe sit:2005-08-31 12:26:50
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-08-13
Aparat: NIKON E8800
Contor: 254

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu