Sighetu Marmatiei :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Sighetu Marmației
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Sighetu Marmației
Județ:Maramureș
Adresa:strada Dragoș Vodă nr. 1-3
Cod poștal:435500
Telefon :0745... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatulsighet.ro
www.episcopiammsm.ro
www.primaria-Sighet.ro
www.cjMaramures.ro
www.prefecturaMaramures.ro
Preot:Pop Vasile- Aurel, Ierima Pavel
Hram:Adormirea Maicii Domnului,
Detalii:Biserica a fost ridicata in anul 1892, in stil neogotic. Hramul acesteia este "Adormirea Maicii Domnului". Initial a fost biserica greco-catolica, dar dupa interzicera greco-catolicismului, de catre autoritatile comuniste, biserica a intrat in proprietatea Bisericii Ortodoxe Romane. Pictura icoanelor din interior si a celora de pe iconostas sunt realizate de pictorul Traian Biltiu Dancus.
Biserica este cu o singura nava, si cu un turn clopotnita de-asupra intrarii. Deasupra intrarii (in forma de arc ogival) , se afla o fereastra circulara care doreste ne aduce aminte de rozetele gotice.
Alte informații:Fosta biserică Greco-catolică.
Cod Monument:MM-II-a-A-04698
Știri despre biserică:

»  Liturghie arhierească în biserica monument istoric din Sighetu Marmației (2016-02-28)

 Închide 

Liturghie arhierească în biserica monument istoric din Sighetu Marmației

[2016-02-28]
Monument din patrimoniul național de arhitectură și pictură, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, cea mai veche biserică din Sighetu Marmației a trăit azi, duminică, 28 februarie, bucuria Sfintei Liturghii Arhierești, care a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, în sobor de preoți slujitori și diaconi, a precizat Andrei Fărcaș.
Din sobor au făcut parte: Părintele Vasile Aurel Pop, parohul sfântului locaș și protoiereu al Sighetului, Părintele Pavel Ierima, slujitor la această parohie, arhid. Timotei Bud, consilier eparhial, arhid. Andrei Pop, secretar eparhial, arhid. dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, arhid. Ionuț Todorca, de la Centru Eparhial, alți preoți și diaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat, de un sfert de veac, de prof. Gheorghe Gh. Pop, cor pe patru voci, ce are un repertoriu impresionant, compus din 80 de pricesne și cântări duhovnicești, 30 de cântări închinate Maicii Domnului și 75 de colinde locale și universale.
Concertul de colinde din duminica dinaintea sărbătorii Nașterii Domnului se ține, la această biserică, cu regularitate, din 1969 încoace, iar din anul 2000 se desfășoară și un concert coral în Duminica Floriilor. Pe lângă biserică, funcționează Asociația Filantropică Ortodox㠄Bunavestire”, înființată în 2007. Tinerii de la cateheză au obținut mai multe premii naționale și au fost premiați la nivel de Patriarhie de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarul Bisericii Ortodoxe Române.
Învățăturile duhovnicești ce se desprind din Pericopa Evanghelică a zile, a Întoarcerii Fiului risipitor, a fost făcută prin cuvântul de învățătură rostit în fața credincioșilor de Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, credincioși veniți la Sfânta Liturghie atât din parohia gazdă, cât și din celelalte parohii din municipiu și chiar din satele din jurul Sighetului. Printre credincioșii veniți în număr mare s-a aflat și primarul municipiului Sighetu Marmației, Ovidiu Nemeș.
Pericopa evanghelică arată cât de mare este taina pocăinței, a părerii de rău, a întoarcerii la Dumnezeu. Ea face parte din pericopele evanghelice pregătitoare începerii Postului Învierii Domnului, pentru care trebuie să ne schimbăm felul de a fi, de a gândi, de a vorbi. Nu numai hrana trebuie să o schimbăm, ci și noi, în totalitate. Pericopa evanghelică ne arată cât de gravă este despărțirea de Dumnezeu, pentru că Fiul risipitor s-a despărțit de tatăl său, iar tatăl din Evanghelie îl simbolizează pe Dumnezeu. Fiul risipitor suntem fiecare dintre noi, începând cu Adam și continuând cu noi toți. În această pericopă evanghelică se vede iubirea nemărginită și iertarea necondiționată a tatălui față de fiii săi, a Tatălui Ceresc față de noi toți, fiii Săi, le-a explicat Preasfințitul Părinte credincioșilor.
Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Sighetu Marmației a fost construită în stil neogotic de meșterul italian Luigi Martini, începând cu anul 1890. A fost sfințită în 20 martie 1892. Biserica va fi pictată, într-o primă etapă, de celebrul artist plastic maramureșean Traian Bilțiu-Dăncuș, între anii 1930-1931, în tehnica fresco, iar apoi, în 1933, va fi pictat registrul superior, în tehnica ulei pe suport de mortar. Între 2003-2008 biserica a fost restaurată integral, iar pictura de către soții Sebastian și Raluca Gabriela Bilțiu, împreună cu Dăncuș Ceicu din București. Aceasta este cea mai veche biserică ortodoxă din Sighetu Marmației. Înaintea ei, credincioșii ortodocși de aici au mai avut o biserică din lemn, adusă de la Mănăstirea din Săcel (sat în apropierea localității Moisei), care a ars, și una din piatră, în care funcționează acum biserica ucraineană.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1659, Ultimul acces: 2019-04-21 19:43:35

»  Slujire arhierească în Duminica a XI-a după Rusalii la Sighet, Episcopia Maramureșului și Sătmarului (2010-08-12)

 Închide 

Slujire arhierească în Duminica a XI-a după Rusalii la Sighet, Episcopia Maramureșului și Sătmarului

[2010-08-12]

Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a liturghisit și a predicat în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" Sighet, Protopopiatul Sighet, în duminica a XI-a după Rusalii, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Stelian Tomoiagă a fost hirotonit întru preot pe seama credincioșilor din Parohia Borșa Fântâna II. De asemenea, au fost oferite diplome de vrednicie dirijorului și corului acestei parohii, care au aniversat 40 de ani de activitate neîntreruptă. Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Sighet, prin grija parintelui protopop Vasile Pop, a editat o broșură cuprinzând cele mai importante evenimente din viața parohiei și a corului.
În seara aceleiași zile, Preasfințitul Iustin Sigheteanul a participat la aniversarea a 70 de ani de viață și 46 de ani de activitate neîntreruptă a profesorului Iustin Podăreanu, dirijor neîntrecut de coruri și profesor de cor la Seminarul Teologic "Sf. Iosif Mărturisitorul" din Baia Mare. Spectacolul aniversar, organizat de ucenicii săi, în frunte cu preot prof. drd. Petrică Aurelian Covaciu, a reunit trei formații corale importante: Corala "Doxologia" a Catedralei episcopale, Corala "Arhanghelii" a preoțimii din Episcopia Maramureșului și Sătmarului și Corul "Glasul Chioarului" din Șoncuța Mare, fiecare susținând câteva piese din repertoriul propriu.
La final, Preasfințitul Iustin Sigheteanul a rostit câteva cuvinte de înaltă apreciere, mulțumindu-i maestrului pentru dăruirea și profesionalismul de care a dat dovadă pe tot parcursul activității sale și i-a oferit o diplomă de vrednicie, o icoană și ultimul volum din "Opera N. Steinhardt".

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3193, Ultimul acces: 2019-04-21 19:43:35


Nr. vizualizări:3164
Data ultimei vizualizări:2019-04-21 19:43:35
Data actualizare:2018-04-13 11:04:48
Data încărcării:2006-07-06 06:38:41
Nr. Mesaje:1
Apreciere:
(2010-11-17)
Este o biserica foarte frumoasa,va recomand tuturor sa o vizitati.
@yahoo.com
Nr. Fotografii:3

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-08-08
Aparat: EASTMAN KODAK COMPANY KODAK CX7525 ZOOM DIGITAL CAMERA
Contor: 392

Vedere de ansamblu
Foto: Teodor Stoica

Data: 2015-08-05
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 87

Vedere de ansamblu
Foto: Carmen Losonczy

Data: 2011-06-01
Contor: 39

Turnul
Foto: Anton Bacea