Sighetu Marmatiei :: Biserica Ortodoxa Ucraineana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Ortodoxă Ucraineană
Sighetu Marmației
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Sighetu Marmației
Județ:Maramureș
Adresa:srada Bogdan Vodă nr. 5a
Cod poștal:435500
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.primaria-Sighet.ro, www.cjMaramures.ro, www.prefecturaMaramures.ro
Hram:Înălțarea Sfintei Cruci, Nașterea Preacuratei
Detalii:Construită în jur de 1791-1807.
Cod Monument:MM-II-m-A-04681
Știri despre biserică:

»  Sfințirea bisericii comunității ucrainene din Sighetu-Marmației (Catholica.ro) (2014-09-01)

 Închide 

Sfințirea bisericii comunității ucrainene din Sighetu-Marmației (Catholica.ro)

[2014-09-01]
Au trecut mai bine de 80 de ani de când un Episcop greco-catolic a sfințit o biserică în capitala Maramureșului istoric (1933), spațiu de conviețuire a mai multor etnii și confesiuni religioase. Arcul temporal s-a închis duminică, 24 august a.c., cu sfințirea bisericii comunității ucrainene, cu hramul “Acoperământul Maicii Domnului”, prin invocarea lucrării Spiritului Sfânt de către Preasfinția Sa Vasile, împreună cu Preasfinția Sa Paul Chomnycky, Episcop eparhial de Stamford (SUA) și Preasfinția Sa Milan Josyf, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Kiev.
Slujba de sfințire a început prin procesiunea cu sfintele moaște în jurul noului locaș, procesiune în cadrul căreia au fost unși cu Sfântul Mir și binecuvântați cu apă sfințită pereții exteriori, făcându-se totodată rugăciunile orânduite înaintea ușii bisericii. După intrarea în biserică, s-a dat citire de către pr. Vasile Colopelnic, protopop ciscarpatin de Maramureș, documentului ce rezumă istoria construirii și sfințirii noului locaș. Documentul, împreună cu moaștele Sf. Pavel al Ciprului (+ 770), au fost așezate în masa altarului, turnându-se peste ele Sfântul Mir și fiind sigilate cu ceară topită. Ulterior, Arhiereii au trecut la spălarea mesei altarului mai întâi cu apă naturală, apoi cu apă de trandafiri, pregătindu-o astfel pentru ungerea cu Sfântul Mir. După ungere au fost așezate în cele patru colțuri chipurile Evangheliștilor, rânduiala continuându-se cu îmbrăcarea Sfintei Mese. În tot acest timp, s-au citit de către strană psalmii prevăzuți și s-au rostit de către Preasfinția Sa Vasile rugăciunile rânduite pentru fiecare moment. La final, s-au așezat Antimisul, Sfânta Evanghelie, chivotul cu Sfânta Taină și Sfânta Cruce, după care Preasfinția Sa Vasile a cădit Sfânta Masă și întreg altarul. Rânduiala a continuat cu ungerea cu Sfântul Mir și stropirea cu apă sfințită a pereților interiori și a icoanelor.
După încheierea rânduielii de sfințire, însoțiți de clerul și poporul prezent, Arhiereii au purces la celebrarea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii. În cuvântul său de învățătură, Preasfinția Sa Vasile i-a invitat pe cei prezenți a conștientiza faptul cum fiecare credincios în parte reprezintă o cărămidă din templul spiritual care este Biserica și cum construirea acestui templu ca Biserică vie se face în comuniune puternică de credință, în slujire și în dragoste frățească. Biserica, ca loc de închinare pentru toți cei ce vor intra pentru a se ruga în bucuria inimii, este o casă a lui Dumnezeu și o poartă a cerului. Aplecându-se asupra cuvântului lui Dumnezeu din cea de-a XI-a Duminică după Rusalii (a Servitorului viclean Mt. 18, 23-25), Arhiereul a evidențiat bunătatea și milostivirea lui Dumnezeu față de om. Este oare acesta din urmă destul de recunoscător mulțumindu-i lui Dumnezeu în fiecare duminică și sărbătoare la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pentru milostivirea, dragostea și iertarea Sa precum și pentru dreptatea Sa? Ceea ce creștinii de astăzi îi pot oferi lui Dumnezeu, este jertfa înaintașilor pentru a dobândi liniștea sufletească și bucuria iertării pentru cei care au săvârșit atâtea rele și nedreptăți în istorie.
La finalul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinția Sa Milan a dat citire cuvântului de salut adresat cu acest prilej de către Preafericirea Sa Sviatoslav Shevchuk, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice ucrainene. Temelia acestui sfânt locaș de închinare a fost pusă de Preasfinția Sa Vasile în data de 5 august 2012. Lucrările s-au desfășurat în perioada septembrie 2012 – august 2014, în timpul păstoririi preoților Iura Pituleac și Mihai Dubovici, paroh între anii 2012-2014. Fondurile edificării lăcașului de cult au fost obținute în cea mai mare parte din partea Eparhiei de Stamford, de la credincioșii parohiei și de la alți binefăcători din țară și străinătate. (Biroul de presă al Eparhiei de Maramureș)

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1900, Ultimul acces: 2020-05-26 16:09:28


Nr. vizualizări:3133
Data ultimei vizualizări:2020-05-26 16:09:28
Data actualizare:2018-04-13 11:08:11
Data încărcării:2006-07-06 06:37:46
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:5
Fotografi:Anton Bacea: 2, Carmen Losonczy: 2, Teodor Stoica: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-06-14
Contor: 101

Vedere de ansamblu
Foto: Anton Bacea

Data: 2004-01-10
Aparat: EASTMAN KODAK COMPANY KODAK CX7525 ZOOM DIGITAL CAMERA
Contor: 94

Vedere de ansamblu
Foto: Teodor Stoica

Data: 2015-08-05
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 30

Vedere de ansamblu
Foto: Carmen Losonczy

Data: 2011-06-01
Contor: 32

Vedere de ansamblu
Foto: Anton Bacea

Data: 2015-08-05
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 15

Vedere de ansamblu
Foto: Carmen Losonczy