Sfantu Gheorghe :: Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn
Sfântu Gheorghe
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Sfântu Gheorghe
Comună:Iernut
Județ:Mureș
Cod poștal:545108
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatulludus.ro, www.Reintregirea.ro, www.primariaIernut.ro, www.CJmures.ro, www.prefecturaMS.ro
Preot:Cucui Ilie Adrian
Hram:Sf. M. Mc. Gheorghe
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica, construită în secolul XIX, a fost adusă în Sfântu Gheorghe în anul 1950, din satul Mureșeni de către cântărețul bisericesc Belean Petru. În anul 1979, cu ajutorul acordat de Episcopia de Alba-Iulia, aflată sub cârmuirea P. S. Emilian, biserica a fost renovată. În anul 1980, cu contribuția credincioșilor din Sfântu Gheorghe, cu străduința venerabilului cântăreț bisericesc Belean Petru, împreună cu fiul său Belean Ilie, s-a pictat interiorul bisericii de către pictorul Macroi Alexandru.
Alte informații:În pronaosul bisericii se poate citi următorul „act de danie”: „Cu ajutorul lui Dumnezeu și pentru dragostea lui nemărginită, eu, Protopopul David Lazăr din Târgu-Mureș, fost paroh și donator al acestei Sfinte Biserici, adusă în 1950 la Sfântu Gheorghe din parohia Mureșeni, Târgu-Mureș, comuna mea natală. Din partea mea și a familiei mele, precum și în amintirea fratelui meu Francisc, mort eroic în grad de ofițer pe câmpul de luptă în al II-lea război mondial, precum și în amintirea eroilor noștri dragi care și-au jertfit viața în 1944, aici, pe câmpul de luptă, și își dorm somnul de veci sub glie, în locul acesta, în satul Sfântu Gheorghe, în vecinătatea Sfintei Biserici. Mai donez un clopot, cu inscripția numelui meu, ca prin dangătul lui să vă amintească de mine, iar melodiosul lui sunet să vă ducă la rugăciune la Sfânta Biserică pe toți creștinii satului Sfântu Gheorghe, slăvind pe Dumnezeu și dreapta noastră credință strămoșească”. Protopop David Lazăr
Cod Monument:MS-II-m-B-15804
Nr. vizualizări:6236
Data ultimei vizualizări:2023-03-20 11:58:40
Data ultimei actualizări:2020-03-18 17:37:20
Data încărcării pe sit:2006-07-06 06:19:48
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2013-04-22
Aparat: SONY DSC-H7
Contor: 146

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș