Serghis :: Biserica Pogorarea Sf. Duh - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Pogorârea Sf. Duh
Șerghiș
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Șerghiș
Comună:Vârciorog
Județ:Bihor
Cod poștal:417623
Telefon :0743... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiat-oradea.ro, www.eparhiaortodoxaoradea.ro, www.varciorog.ro, www.cjBihor.ro, www.prefecturaBihor.ro
Preot:Teodor Florian Mălan
Hram:Pogorârea Sf. Duh
Detalii:Construită în jur de 1925.
Știri despre biserică:

»  Binecuvântarea lucrărilor de restaurare efectuate în Parohia Șerghiș din Eparhia Oradiei (2015-11-24)

 Închide 

Binecuvântarea lucrărilor de restaurare efectuate în Parohia Șerghiș din Eparhia Oradiei

[2015-11-24]
În Duminica a douăzeci și șasea după Rusalii, 22 noiembrie 2015, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în parohia Șerghiș, Protopopiatul Oradea, prilej cu care a binecuvântat lucrările de înnoire a exteriorului bisericii cu hramul Pogorârea Sfântului Duh, unde păstorește tânărul și vrednicul părinte paroh Teodor Florian Mălan, hirotonit și instalat în această enorie de către Chiriarhul Oradiei în urmă cu trei ani de zile, la 25 noiembrie 2012.
„Ierarhul Oradiei a fost așteptat cu multă bucurie și întâmpinat de numeroși credincioși din Șerghiș, de față fiind oficialități județene și locale. După oficierea slujbei de binecuvântare a lucrărilor efectuate la exteriorul bisericii, prin stropire cu apă sfințită și ungere cu untdelemn sfințit, a urmat Sfânta Liturghie arhierească în cadrul căreia, în cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, Preasfințitul Părinte Sofronie a explicat celor prezenți înțelesurile adânc duhovnicești ale Pildei bogatului căruia i-a rodit țarina”, a precizat Pr. Cristian Rus, Consilier Cultural al Episcopiei Oradiei.
„Această pildă pe care Mântuitorul Iisus Hristos a spus-o ne privește pe toți, pe fiecare în parte, dar și lumea întreagă, și este mai actuală ca oricând. Dacă am luat aminte la cuvintele Domnului Hristos din pilda bogatului căruia i-a rodit țarina, vedem că bogatul, cu toate că avea de toate, era un om grav bolnav sufletește, un om al cărui suflet se îmbolnăvise într-o asemenea măsură, deși din punct de vedere trupesc, material, nu avea nicio lipsă, încât nu și-a dat seama că viața aceasta de pe pământ este scurtă și trecătoare și are un capăt ce se numește moarte, clipa în care de la fiecare om se cere sufletul, clipa în care sufletul se desparte de trupul omului și viața aici pe pământ se sfârșește. Bogatul căruia i-a rodit țarina era un om bolnav sufletește pentru că nu știa, nu îl interesa decât ceea ce este pe pământ, fără să se gândească la aceea că, în orice moment, s-ar putea să vină moartea, sufletul său să plece din trup și tot ce adunase el să se risipească. Boala bogatului căruia i-a rodit țarina este, de fapt, boala omului contemporan, un om care are de toate, căruia nu îi lipsește nimic, care nu mai trebuie să trudească din greu pentru a-și câștiga existența, precum odinioară înaintașii săi. Noi cei de azi ne gândim foarte mult, dacă nu exclusiv, la lumea aceasta, la ce să facem ca să adunăm și să avem cât mai mult. Otrava materialismului și a secularizării, a indiferenței față de Dumnezeu și a nepăsării față de propriul nostru suflet a pătruns atât de adânc în lume, în societatea noastră, încât și pe copii îi creștem în această cultură materialistă și în dispreț față de valorile sufletești, față de viața cea veșnică. În loc să îi învățăm pe copii să se roage mai mult și să ne rugăm și noi împreună cu ei, în loc să îi educăm și să îi creștem în cumpătare, în echilibru, în buna cuviință și evlavie, pregătindu-i, astfel, pentru viața cea veșnică, lăsăm ca lumea materialistă să otrăvească și să îmbolnăvească sufletele lor”, a spus Preasfinția Sa.
La Ectenia întreită din cadrul Sfintei Liturghii, s-au înălțat rugăciuni speciale pentru toți cei bolnavi, pentru contenirea bolii, ușurarea suferințelor și a tuturor neputințelor, fiind chemat ajutorul Atotputernicului Dumnezeu pentru dezrădăcinarea urii și a toată răutatea, potolirea vrăjmășiilor și înmulțirea binelui și a dragostei dintre oameni. De asemenea, la Ectenia pentru cei adormiți, au fost pomeniți și s-au înălțat rugăciuni pentru veșnica odihnă a tuturor celor care s-au stins din viață în ultima vreme și care au murit de moarte năprasnică, dar și a fericiților și pururea pomeniților ctitori ai bisericii din Șerghiș.
În semn de apreciere pentru lucrările de restaurare, pentru râvna și slujirea pilduitoare de până acum, dar și ca imbold pentru continuarea lucrărilor de restaurare și înfumusețare și în interiorul sfântului lăcaș, Chiriarhul Oradiei a hirotesit pe preotul paroh Teodor Florian Mălan întru sachelar.
Cu binecuvântarea Ierarhului, Părintele Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului a dat citire Actului de Sfințire întocmit cu acest prilej și a făcut o prezentare a istoriei acestei comunități, din cele mai vechi timpuri și până în prezent. Apoi, părintele paroh Teodor Florian Mălan a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezența în mijlocul dreptmăritorilor creștini din Șerghiș, precum și pentru încrederea acordată în urmă cu trei ani de zile, prin hirotonia în treapta preoției și instalarea în această parohie.
Chiriarhul Oradiei a înmânat, în încheierea programului liturgic, diplome de apreciere pentru credincioșii care au sprijinit și s-au jertfit pentru finalizarea acestor lucrări, adresând cuvânt de binecuvântare și felicitare pentru părintele paroh și bunii enoriași din Șerghiș.
***
Localitatea Șerghiș este o așezare străveche românească, situată geografic în peisajul natural din foștii codrii de la poalele Munților Pădurea Craiului, în bazinul hidrografic „Topa Râu”, având o vechime atestată documentar încă de la anul 1438. Biserica actuală de zid, cu hramul Pogorârea Sfântului Duh, a fost construită de românii dreptmăritori din Șerghiș între anii 1911-1914, după ce vechea biserică de lemn a fost mistuită de un incendiu. Parohia a fost păstorită, de-a lungul vremii, de vrednici slujitori, între 1974 și 2012 credincioșii dreptmăritori din Șerghiș fiind povățuiți duhovnicește, cu multă dragoste și dăruire de către preotul Mircea Burzo, trecut la cele veșnice în 6 octombrie 2012 și înmormântat lângă biserica în care a slujit de la începutul misiunii sale preoțești, desfășurând o activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească deosebit de bogată și rodnică.
În cei trei ani de pastorație de până acum la Șerghiș, părintele Teodor Florian Mălan, cu ajutorul și prin dărnicia și jertfelnicia bunilor credincioși, precum și cu sprijinul Consiliului Local al comunei Vârciorog, s-a îngrijit de restaurarea și înfrumusețarea bisericii, fiind executate lucrări de eliminare a igrasiei la sfântul lăcaș, prin rigole și tuburi de drenaj, reparații și tencuieli la pereții exteriori, refacerea turlei și înlocuirea pardoselii din interiorul bisericii. De asemenea, s-au executat ample lucrări de reparații și restaurări și la casa parohială.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1074, Ultimul acces: 2020-07-11 21:06:45

»  Preot nou hirotonit pentru parohia orădeană Șerghiș (2012-11-26)

 Închide 

Preot nou hirotonit pentru parohia orădeană Șerghiș

[2012-11-26]
În Duminica a treizecea după Rusalii, 25 noiembrie 2012, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în parohia Șerghiș, Protopopiatul Oradea, săvârșind Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, construită în anul 1913, și instalarea noului preot paroh.
Localitatea Șerghiș este o așezare străveche românească, situată geografic în peisajul natural din foștii codrii de la poalele Munților Pădurea Craiului, în bazinul hidrografic „Topa Râu”, având o vechime atestată documentar încă de la anul 1438. În ultimii 38 de ani, credincioșii dreptmăritori din Șerghiș au fost păstoriți, cu multă dragoste și dăruire de către vrednicul preot Mircea Burzo, care a trecut la cele veșnice în 6 octombrie 2012, lăsând în urma sa o activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească deosebit de bogată și rodnică, părintele Mircea slujind lui Dumnezeu și oamenilor în parohia Șerghiș de la începutul misiunii sale preoțești, fiind înmormântat lângă biserica în care a slujit.
Într-o frumoasă zi de toamnă, anotimp ce oferă acestor peisaje un farmec și o frumusețe deosebită, ce le dăruiește din culorile, miresmele și sunetele sale, localitatea a îmbrăcat straie de sărbătoare, toți credincioșii, cu mic, cu mare, au întâmpinat pe Chiriarhul Oradiei, care, în cadrul Sfintei Liturghii arhierești, a hirotonit pe diaconul Teodor Florian Mălan în treapta preoției, pe seama bisericii cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din Șerghiș. Noul preot a primit și hirotesia de duhovnic. De asemenea, i s-au încredințat Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheile sfântului lăcaș, fiind așezat ca preot paroh la Șerghiș.
În cuvântul de învățătură rostit, potrivit Pr. Silviu Dobai, Chiriarhul Oradiei a explicat celor prezenți înțelesurile adânc duhovnicești ale pericopei evanghelice din Duminica a treizecea după Rusalii: „Am auzit cu toții din Sfânta Evanghelie că, pentru a fi desăvârșiți, pentru a avea comoară în cer, pentru a avea siguranța mântuirii, nu ajunge doar simpla împlinire a poruncilor dumnezeiești, ci trebuie ca sufletul omului să se dezlipească de bogățiile lumești și, mai mult, să fie milostiv. (…)„A-ți da averea pentru săraci înseamnă a-ți pune sufletul pentru misiunea Bisericii, înseamnă a nu căuta sporirea averii personale, pe care o caută lumea egoistă și pătimașă, și a nu te lăsa copleșit de materialismul lumii decăzute și secularizate din jur, ci a dobândi bogăția sufletească, ce se agonisește, așa cum ne spun Sfinții Părinți ai Bisericii, prin milostenia făcută săracilor, celor aflați în nevoi și necazuri, ale căror suflete Îl ascund, tainic, pe Mântuitorul Iisus Hristos. (…)Înțelegând noi acestea și punând în lucrare darurile primite de la Dumnezeu, spre a face bine semenilor noștri, ne vom asemăna cu cei care, lăsând toate cele lumești, au urmat Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos, sfinții lui Dumnezeu, mulți dintre ei, refuzând să se lepede credința în Domnul Hristos, au murit de moarte martirică. Așa a fost și Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, pomenită astăzi, un model demn de urmat pentru noi toți, care a lăsat totul din cele ale lumii acesteia, putere, bani, avere, și L-a urmat pe Mântuitorul Iisus Hristos, pentru mântuirea sufletului și dobândirea Împărăției Cerurilor.”
Ierarhul Oradiei l-a prezentat credincioșilor din Șerghiș pe noul lor preot paroh și i-a îndemnat să-i fie alături, să îi dea ascultarea și cinstea cuvenită și să îl ajute în lucrarea pastoral-misionară pe care o începe în această parohie, arătând, de asemenea, importanța și înălțimea chemării și slujirii preoțești și îndatoririle de căpătâi ale preotului în misiunea sa: „cea învățătorească, de a propovădui Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos cu timp și fără de timp; cea sfințitoare, de a sfinți viețile credincioșilor săi, prin sfintele taine și toate sfintele slujbele; cea pastorală, prin care păstorul de suflete este dator să îi conducă pe enoriașii săi spre Împărăția Cerurilor.”
La final, tânărul preot a adus mulțumiri Preasfințitului Părinte Sofronie, precum și familiei și tuturor celor care i-au fost aproape și l-au sprijinit pe calea pregătirii și devenirii sale ca slujitor al Domnului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1688, Ultimul acces: 2020-07-11 21:06:45


Nr. vizualizări:1764
Data ultimei vizualizări:2020-07-11 21:06:45
Data actualizare:2016-03-10 12:27:28
Data încărcării:2006-07-04 15:27:28
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1
Fotografi:Google Street View: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2016-03-11
Contor: 10

Vedere din lateral
Foto: Google Street View