Oituz :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Oituz
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Oituz
Comună:Lumina
Județ:Constanța
Cod poștal:907176
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arcb.ro, www.primaria-lumina.ro, www.cjC.ro, www.prefectura-CT.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:În anul 1924, pe mosia expropriată a lui Luca Ionescu, la 4 km sud est de comuna Ferdinand I, actuala comună Mihail Kogălniceanu (vechiul Caramurat) , au venit colonisti din comunele Luizi Călugăra si Poduri, din judetul Bacău, instalându si gospodăriile pe terenul agricol, alcătuind cătunul căruia i s a dat numele de Oituz. La început au fost doar 40 de familii, care, ajutati fiind de Oficiul National al Colonizării, si au ridicat gospodării frumoase cu: magazii si soproane, curtile fiind largi (după un plan tip) . Pământul primit ca teren de colonizare era de 10 ha, din care 9 ha, teren agricol si 1 ha loc de casă si vatră de sat.
Satul apartine unei regiuni de ses întins, între cele două sosele: Constanta-Tulcea si Constanta-Hârsova, fiind asezat, în apropierea celei dintâi, la un km distantă. Satul este adunat, cu străzi drepte si aliniate.
La înfiintarea satului, 5 ha de teren au fost alocate pentru construirea bisericii si 5 ha pentru scoală. Cel pentru biserică a fost folosit de biserica catolică din comuna Ferdinand I, urmând ca suma provenită din chirie să fie folosită la construirea unui lăcas de cult. Biserica, după mărturia credinciosilor, s a construit cu mari eforturi si sacrificii, abia după terminarea celui de al doilea război mondial, în vremea Episcopului Ioan Duma, care se afla în comuna Kogălniceanu cu domiciliu fortat din anul 1956. Asadar, Episcopul Ioan Duma a ridicat biserica, pr. Damian Ghiuzan a ridicat turnul si pr. Isidor Mărtincă a construit grota Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, la intrarea în curtea bisericii.
Alti preoti care au păstorit în Parohia din Oituz sunt: pr. Ioan Sociu, pr. Adam Andrei si pr. Vochin Vincentiu.
Primul părinte paroh stabilit în Oituz a fost pr. Damian Spătaru, iar de la 1 VIII 1999, actualul paroh este pr. Petru Mihăică (născut la Adjudeni, jud. Bacău, la 1 VIII 1956 si sfintit preot la Iasi la 29 VI 1983) .
În vară, s-a realizat o subzidire la biserică, în intentia ca biserica nouă ce va fi construită să nu afecteze clădirea bisericii vechi, care este ridicată din chirpici, pe o fundatie nu prea solidă. Este necesară ridicarea unei biserici noi, întrucât cea veche a devenit neîncăpătoare.
Casa parohială si terenul de 2000 mp s-au cumpărat în 1997. Casa parohială este o clădire veche si necesită multe reparatii, aflându se la o distantă de aproximativ 450 m de biserica de pe aceeasi stradă.
In Oituz există un cimitir care este al satului.
Alte informații:Parohia nu are filiale, dar ar fi necesar ca si localitatea Ovidiu, în viitor, să apartină tot de parohia Oituz, căci este aproape si ar fi mult mai practic din punct de vedere pastoral.
În Parohia Oituz sunt 168 de familii catolice si 18 familii ortodoxe, iar numărul credinciosilor este de circa 700.
În parohie nu există o congregatie, dar se colaborează cu Surorile "Sfântului Iosif" din Constanta. Duminica seară, vin regulat două surori si participă la cateheza cu tinerii, iar o dată la două săptămâni, o soră din aceeasi congregatie vine împreună cu un medic, acordând asistentă medicală celor bolnavi.
În parohie există o filială "Caritas", care a construit un dispensar, un magazin sătesc si o grădinită modernă care în luna decembrie 1999 a fost inaugurată. "Caritas" a oferit locuri de muncă mai multor persoane care prestează diferite munci agricole prin S. C. Agroprest, pe masini si utilaje agricole detinute de "Caritas". Prin ajutoare si fonduri proprii s au realizat cele amintite mai înainte si sunt luate în calcul si alte proiecte care se vor derula în viitor.
Știri despre biserică:

»  95 de ani de la înființarea localității Oituz, jud. Constanța (2018-04-25)

 Închide 

95 de ani de la înființarea localității Oituz, jud. Constanța

[2018-04-25]
Vizită a PS Cornel
Duminică, 22 aprilie 2018, oituzenii din Dobrogea au aniversat, printr-o serie de manifestări cultural-religioase, 95 de ani de la înființarea satului. Sărbătoarea a început în fața bisericii catolice dedicat㠄Adormirii Maicii Domnului”, unde oaspeții au fost primiți cu pâine și sare, și s-a încheiat cu un program cultural, desfășurat pe terenul de fotbal din localitate. După Sf. Liturghie solemnă, în timpul căreia pr. paroh Daniel Abalintoaei a amintit atât cei 95 de ani de la înființarea satului, cât și centenarul Marii Uniri, un grup de elevi de gimnaziu, de la școala cu clasele I-IV din localitate, au prezentat o scenetă, prin care au sintetizat istoricul Oituzului.

A urmat apoi lansarea volumului „Monografia Oituzului dobrogean. 95 de ani de la înființare (1923-2018)”, coordinat de Emanoil Rujanschi. Monografia reunește contribuțiile a nouă autori – Andrei P. Adam, Valentin Ciorbea, Ioan Dănilă, Remus Macovei, Pr. Alois Moraru, Vilică Munteanu, Dan Nicolau, Paul Oțelea și Paul-Valerian Timofte -, precum și o serie de mărturii, și este prefațată de prof. dr. Anton Coșa, de la Compexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău. Volumul a fost prezentat de dr. Lavinia Dumitrașcu, muzeograf la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. Apariția monografiei a fost salutată de președintele muzeului constănțea, dr. Sorin Marcel Colesniuc, de primarul comunei Lumina – din care face parte Oituzul -, Roman Ioan, și de președintele Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” din Constanța, colonel în rezervă Remus Macovei.
La ora 13.00 a avut loc ceremonia de depunere de coroane, la plăcile comemorative, la acest moment luând parte și PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, aflat pe meleaguri dobrogene în vizită pastorală la parohia Sf. Anton din Mihail Kogălniceanu. Luând cuvântul, apoi, în deschiderea momentului cultural, Excelența Sa această inițiativă de celebrare a aniversării celor 95 de ani de la înființarea satului și de omagiere a eroilor neamului. Episcopul i-a încurajat, totodată, pe oituzeni, să-și păstreze identitatea catolică și culturală, și să nu uite de rădăcinile lor, să păstreze mereu vie memoria înaintașilor, care s-au jertfit pentru țară și de la care au moștenit cultura și credința.
Istoria satului Oituz (comuna Lumina, județul Constanța) este strâns legată de comunitatea catolică. Localitatea a luat naștere la 23 aprilie 1923, prin așezarea aici a 40 de familii de catolici originari din comunele Luizi Călugăra și Poduri, din jud. Bacău. Prima biserică din sat a fost construită cu mari eforturi și sacrificii abia după terminarea celui de al doilea război mondial, în vremea Episcopului Ioan Duma, care se afla la Kogălniceanu din anul 1956, cu domiciliu forțat: Episcopul Duma a ridicat biserica, pr. Damian Ghiuzan OFMConv a ridicat turnul, iar pr. Isidor Mărtincă a construit grota Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, la intrarea în curtea bisericii. Făcută din chirpici pe o fundație nu prea solidă, cu timpul biserica a devenit șubredă, dar și neîncăpătoare (circa 90% dintre locuitorii din Oituz sunt romano-catolici). Astfel, în 2003, pr. Petru Mihăică a început lucrările pentru ridicarea unei noi biserici, lângă cea veche, care a fost demolată ulterior. Noua biserică a fost sfințită pe 15 august 2016, de IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București.

Sursa: www.InsideTheVatican.com


Contor Accesări: 1674, Ultimul acces: 2020-08-03 16:01:25


Nr. vizualizări:8654
Data ultimei vizualizări:2020-08-03 16:01:25
Data actualizare:2014-07-24 09:39:47
Data încărcării:2005-07-23 06:33:10
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0