Chitila :: Biserica Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Catolică
Chitila
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Chitila
Județ:București și Ilfov
Adresa:șoseaua Banatului nr. 17
Cod poștal:077045
Telefon :0751... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arcb.ro, www.primariaChitila.ro, www.PMB.ro, b.prefectura.mai.gov.ro, www.cjIlfov.ro, if.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Ciprian Mărtișcă
Hram:Fericitul Ieremia Valahul
Detalii:Parohia Romano CatolicĂŁ "Fericitul Ieremia Valahul" din Chitila este destul de tânĂŁrĂŁ si de aceea se poate vorbi mai putin despre istorie.
În comuna Chitila existau pânĂŁ în 1989 mai multe zeci de persoane catolice, care erau nevoite sĂŁ parcurgĂŁ aproximativ 15 km pânĂŁ la CatedralĂŁ, sau alte biserici, pentru satisfacerea nevoilor spirituale.
Parohul bisericii Bucurestii Noi, pr. Martin Cabalas, vĂŁzând dificultĂŁtile privind distanta si circulatia dificilĂŁ, mai ales iarna, când drumurile erau blocate de viscol, dar mai ales pentru cĂŁ majoritatea familiilor erau tinere si cu multi copii, s a gândit mai întâi la posibilitatea deschiderii unei capele. în ciuda interdictiilor si a tuturor dificultĂŁtilor, se cumpĂŁrĂŁ o casĂŁ, în mai 1989, cu intentia de a deschide o capelĂŁ pentru credinciosii catolici. în martie 1990, se inaugureazĂŁ oficial capela, care va functiona ca filialĂŁ a Parohiei Bucurestii Noi.
în mai 1990, Arhiepiscopul Ioan Robu pune la dispozitia Congregatiei "Misionarele CaritĂŁtii" casa si terenul aferent, pentru a si începe opera de caritate. De îndatĂŁ, Congregatia Maicii Tereza aduce 70 de copii de la un orfelinat din jud. Dâmbovita, pe care îi cazeazĂŁ mai întâi în niste barĂŁci de lângĂŁ stadionul din localitatea Chitila, pânĂŁ ce Surorile vor reusi sĂŁ construiascĂŁ noul lor cĂŁmin.
AlĂŁturi, pe soseaua Banatului nr. 19, era un teren (de 2000 mp) pe care Surorile Misionare ale CaritĂŁtii îl cumpĂŁrĂŁ, pentru a construi un cĂŁmin pentru bĂŁtrâni si copii handicapati. În douĂŁ sĂŁptĂŁmâni, s-a intrat în posesia terenului, fapt ce a dus la începerea neîntârziatĂŁ a constructiei cĂŁminului de bâtrâni si copii handicapati.
Pe 1 aprilie 1991, se înfiinteazĂŁ Parohia Romano CatolicĂŁ din Chitila, cu hramul "Fericitul Ieremia Valahul".
În 1992, pentru câteva zeci de catolici, pentru Surorile Misionare ale CaritĂŁtii si pentru copiii si bĂŁtrânii abandonati aflati în grija Surorilor, Episcopul dĂŁ permisiunea construirii actualei biserici. În ziua de 30 iulie 1992, se obtine autorizatia de constructie pentru biserica si casa parohialĂŁ si imediat se porneste la construirea lor, sub coordonarea arhitectului Theodor Wojnarovski.
La un an, biserica este terminatĂŁ si consacratĂŁ pe 26 octombrie 1993 de cĂŁtre Arhiepiscopul dr. Ioan Robu, în prezenta mai multor preoti si credinciosi din Chitila si din celelalte parohii învecinate.
DupĂŁ un an, este terminatĂŁ si o casĂŁ parohialĂŁ, iar pe 20 decembrie 1994, este binecuvântatĂŁ tot de Arhiepiscopul Ioan Robu, ocazie cu care se stabileste la noua casĂŁ primul paroh, pr. GhiurcĂŁ Giurgi. Astfel este asiguratĂŁ asistenta spiritualĂŁ permanentĂŁ pentru credinciosii din Chitila si pentru persoanele noului cĂŁmin al Misionarelor CaritĂŁtii.
Alte informații:Actualmente, parohia are 46 de familii catolice cu 145 de credinciosi, la care se adĂŁugĂŁ persoanele cĂŁminului.
Parohia detine, în afarĂŁ de spatiul bisericii si al casei parohiale, un teren arabil de 1 ha, pe raza comunei. Acest teren urmeazĂŁ a fi folosit ca cimitir catolic.
Complexul parohial si cĂŁminul se aflĂŁ la intrarea dinspre Târgoviste si Pitesti, în Bucuresti.
În prezent, la parohia din Chitila este afiliatĂŁ si parohia Buftea.
Nr. vizualizări:13147
Data ultimei vizualizări:2024-06-15 05:13:02
Data ultimei actualizări:2018-05-14 12:18:42
Data încărcării pe sit:2005-08-31 12:26:50
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2018-05-14
Contor: 142

Vedere din față
Foto: Google Street View