Scheia :: Biserica Sf. Gheorghe - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Gheorghe
Șcheia
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Șcheia
Comună:Șcheia
Județ:Iași
Cod poștal:707475
Telefon :0740... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adresa web Biserica:scheia.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatuliasi3.iasi.mmb.ro, www.MMB.ro, www.scheia.ro, www.icc.ro, is.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Florea Bogdan
Hram:Sf. M. Mc. Gheorghe
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn a fost construită în secolul al XVII-lea (în jurul anului 1650) , în timpul domniei lui Vasile Lupu (1632-1653) . Vechimea bisericii este recunoscută de istoricul Nicolae Iorga (1871-1940) , care descrie astfel satul Șcheia: "În sus, drumul apucă spre Șcheia, sat bine întemeiat pe culmea unui deal săpat în gropi de către aceia care altă dată vor fi căutat piatră pe aici (. . . ) De cealaltă parte a satului, pe culme, Vasile Lupu, pribeag în aceste părți, de frica tătarilor, a durat într-o vară o biserică de lemn pentru ascunzătoarea sa. Ea nu-și are părechea aiurea. Clădită întocmai după chipul bisericilor de piatră, are și cadrul fereștrilor și cuibul de împrejmuire făcute dintr-un lemn tare de stejar care ține de două sute cinzeci de ani. Pomelnicul începe și astăzi cu numele lui Vasile Voievod".
Lăcașul de cult a fost reparat de mai multe ori în decursul timpului. La reparația din 1934 au fost repictate probabil icoanele din catapeteasmă.
Biserica dispune de valoroase cărți vechi datând din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, scrise în limba slavonă și în limba română cu caractere chirilice. Sunt de menționat printre acestea o Evanghelie din 1835, 12 Minee lunare din 1845 etc. De asemenea, mai sunt aici și icoane vechi (printre care și icoana "Maica Domnului cu Pruncul Iisus" din sec. al XIX-lea) , o cruce din lemn îmbrăcată în argint în 1851, precum și un clopot cu inscripția „Ghenar 27. . . Nastas Negre baș ceauș zavod Nijninovgorod”.
Alte informații:Biserica de lemn din Șcheia este construită din bârne masive de stejar și de brad, cioplite și îmbinate direct. În secolul al XX-lea, pereții exteriori de lemn au fost placați cu scândură finisată de culoare cărămizie. Lăcașul de cult este așezat pe o temelie din piatră. Inițial acoperită cu șindrilă (draniță) , biserica are astăzi învelitoare din tablă.
Construcția are formă de navă, cu altar poligonal. De clădirea bisericii este adosată pe latura de vest o clopotniță, pe sub care se află pridvorul de acces. În interior, ea este compartimentată în 4 încăperi: pridvor, pronaos, naos și altar. Pridvorul de lemn de pe latura de sud a fost adăugat ulterior. Tavanul bisericii este prevăzut în interior cu trei cupole din lemn de stejar și brad, cu baza octogonală.
Pereții interiori ai bisericii sunt zugrăviți cu stele de culoare galbenă. Catapeteasma bisericii este donată de Vasile Lupu și datează din anul ctitoriei, numele meșterului fiind necunoscut. Ea este confecționată din lemn de stejar sculptat. Icoanele sfinților sunt pictate în stil neobizantin, acestea fiind restaurate în decursul timpului, observându-se suprapuneri de culori, mai ales la ramele icoanelor.
Ca elemente decorative, este întâlnit aici un brâu de frânghie împletită, precum și chenare la ferestre și în jurul ușii de intrare
Cod Monument:IS-II-m-B-04186
Nr. vizualizări:12001
Data ultimei vizualizări:2025-03-25 03:24:54
Data ultimei actualizări:2018-03-28 14:41:00
Data încărcării pe sit:2006-07-04 07:11:29
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-03-02
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 159

Vedere de ansamblu
Foto: Cezar Suceveanu