Sanlazar :: Biserica Greco-Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
0

Biserici

Biserica Greco-Catolică
Sânlazăr
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Sânlazăr
Comună:Chișlaz
Județ:Bihor
Cod poștal:417187
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.egco.ro, www.primaria-chislaz.ro, www.cjBihor.ro, www.prefecturaBihor.ro
Preot:Cioară Adrian Șimon
Hram:Sf. Arh. Mihail si Gavriil
Detalii:Construită din cărămidă, între anii 1902-1910, în formă de navă cu turn clopotniță la intrare. Interiorul este decorat cu pictură în tehnica tempera iar iconostasul din lemn, cu icoane pictate, a fost realizat la Viena în anul 1900.
Înainte, în vechea vatră a satului a existat o altă biserică veche, din pământ bătut. Biserica actuală a fost ridicată pe locul fostului cimitir.
A fost ortodoxa între 1948-2011.
Pe 4 Decemvrie 2011 s-a oficiat din nou liturghia de catre un sobor de preoti greco-catolici.
Știri despre biserică:

»  100 de ani pentru România sărbătoriți în parohia Sânlazăr, Bihor (2018-10-24)

 Închide 

100 de ani pentru România sărbătoriți în parohia Sânlazăr, Bihor

[2018-10-24]
sărbătorirea Centenarului
Pentru românii de pretutindeni, 2018 este un an de sărbătoare, dar și un an în care îi omagiem pe cei care, acum 100 ani, au reușit să realizeze un vis aparent imposibil: unirea tuturor românilor. A fi uniți nu înseamnă a fi toți la fel, ci a defini și păstra un sanctuar sufletesc comun. O zonă care nu suferă negociere sau conflict: România. Asemenea unui arbore, fiecare ramură crește altfel, dar fiecare contribuie la soliditatea trunchiului comun. În acest context, duminică, 21 octombrie 2018, comunitatea Seminarului Teologic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea, în frunte cu pr. rector Anton Cioba și vicerectorul Florin Bode, au dat curs invitației de a se uni în rugăciune dar și de a sărbători alături de parohia greco-catolică din Sânlazăr centenarul Marii Uniri.

Într-un cadru festiv, evenimentul a debutat așa cum se cuvine și anume cu Sfânta Liturghie oficiată de Vicarul General, pr. Mihai Vătămănelu; alături de dânsul, au concelebrat atât pr. Antoniu Chifor, Vicar cu preoții, pr. Anton Cioba, rectorul Seminarului, cât și soborul de preoți aparținând protopopiatului de Marghita. Slujba a fost animată de corul seminarului, Schola Cantorum, coordonat de către maestrul Radu Mureșan. Evenimentul a avut drept scop principal comemorarea sătenilor din Sânlazăr delegați pentru a merge la înfăptuirea Marii Uniri, precum și comemorarea eroilor locali care au participat activ în cadrul celor două războaie mondiale. La finalul Liturghiei a fost celebrat parastasul pentru sufletele celor adormiți.
Predica părintelui vicar s-a caracterizat prin îndemnul la voință, voința de a fi în comuniune cu Dumnezeu în fiecare moment al vieții noastre. Părintele vicar si-a exprimat aprecierea față de fiii satului, în frunte cu părintele lor, care au contribuit la înfăptuirea unirii. Un cuvânt de mulțumire a adus și pr. Antoniu Chifor, care a prezentat o scurtă istorie a evenimentelor petrecute în cadrul Marii Uniri. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru harurile primite și cerem îndurare pentru sufletele celor adormiți în lupta pentru unire. Mulțumim pe această cale și pr. paroh Adrian Cioară pentru invitația făcută și pentru oportunitate oferită de a ne uni în rugăciune pentru înaintașii noștri cărora le datorăm respect și recunoștință. (Redacția SeminarOradea.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 696, Ultimul acces: 2020-02-25 06:43:19


Nr. vizualizări:2070
Data ultimei vizualizări:2020-02-25 06:43:19
Data actualizare:2016-02-18 08:58:07
Data încărcării:2006-07-03 16:04:03
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1
Fotografi:Google Street View: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2016-02-18
Contor: 50

Vedere din spate
Foto: Google Street View