Bucuresti :: Biserica Sf. Tereza - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Tereza
București
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:șoseaua Olteniței nr. 3-5, sector 4,
Cod poștal:041291
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.sftereza.ro
Adrese utile:www.arcb.ro
www.primariaSector1.ro
www.PMB.ro
www.prefecturaBucuresti.ro
www.cjIlfov.ro
www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Nicolaie Farcaș, Gheorghiță-Daniel Benchea,
Hram:Sf. Tereza a Pruncului Isus,
Stil arhitectonic:Hibrid
Detalii:Parohia "Sfânta Tereza" a fost înființată pe data de 1 august 1975, după ce a fost mai întâi filială a Catedralei "Sfântul Iosif" și apoi filială a Parohiei "Bărăția". Biserica, având hramul Sfintei Tereza a Pruncului Isus (1 octombrie) , a fost construită în perioada 1935-1937 pe terenul Cimitirului "Bellu" catolic. A fost proiectată de arhitectul Romano de Simon. De lucrări s-a îngrijit parohul Catedralei, Mons. Iosif Schubert. Sfințirea bisericii a fost făcută de către ÎPS Alexandru Cisar, Episcop de București, la 1 noiembrie 1936.
Biserica are o suprafață de aproximativ 200 mp, fiind lungă de 21 m, lată de 9 m și înaltă de 6 m. Ca elemente de arhitectură întâlnim arcade romanice, precum si coloane compozite (corintice și ionice) . Interiorul bisericii prezintă un stil unitar, ce conduce privirea spre altarul care se află în absida semicirculară. Lumina filtrată de vitralii crează o ambianță plăcută, ce predispune la rugăciune și interiorizare. La biserică s-au făcut lucrări de reparare și înnoire în perioada 1977-1984, cu ajutorul enoriașilor, prin grija Mons. Vittorio Blasutti, primul paroh al bisericii "Sfânta Tereza". Atunci au fost montate panourile tip vitraliu, precum și marmora din biserică. Dintre vitralii remarcăm: Calea Crucii, imaginea Sfintei Tereza tinând crucea și florile de trandafir. Ele sunt opera artiștilor Violeta Mihăilescu și Alexandru Bretcanu.
De la înființarea Parohiei, numărul credincioșilor a crescut o dată cu mărirea cartierelor din sectoarele 4 și 5 ale Capitalei. Comunitatea este formată din credincioși născuți în București, cât și din credincioși veniți din diferite regiuni ale țării. În ultimii ani, prin grija Arhiepiscopiei, s-a reparat casa parohială, care este în aceeași clădire cu administrația Cimitirului catolic "Bellu", și s-a realizat pe fațada exterioară a clădirii un mozaic de dimensiuni mari (aproximativ 45 mp) reprezentându-L pe Cristos, care-i eliberează de legătura morții pe Adam si Eva, lucrare realizată în 1997 de artistul Nicolae Pascu, o inițiativă a Arhiepiscopului Ioan Robu.
Situată acum într-un cadru nou, după construirea clădirii Liceului "Sfântul Iosif", la biserică s-au efectuat lucrări de amenajare și reparare, atât la exterior cât și în interior. Cât privește casa parohialĂŁ, ea se prezintă într-o stare bună.
Alte informații:Parohia nu are un cimitir propriu. Cererile pentru locuri de înmormântare sunt rezolvate de administrația Cimitirului catolic "Bellu".
Parohia este formată din aproximativ 1585 de familii cu 4620 de credincioși, dintre care 17 familii cu 64 de credincioși în filiale.
Filiale: Jilava, comuna 1 Decembrie și Adunații Copăceni. Nu au biserică și nici capelă.
Știri despre biserică:

»  Hramul bisericii Sf. Tereza a Pruncului Isus, din București (2018-10-04)

 Închide 

Hramul bisericii Sf. Tereza a Pruncului Isus, din București

[2018-10-04]
hram Vatican News România
Luna octombrie, dedicată de Biserică Preasfintei Fecioare Maria, Regina Rozariului, debutează cu sărbătoarea Sfintei Tereza a Pruncului Isus, care pentru comunitatea noastră este ocrotitoare, mijlocitoare și model de credință. Sărbătoarea a fost pregătită cu grijă din timp, dând spațiu acestei pregătiri pentru a putea fi trăită mai intens. Astfel, credincioșii au putut participa la Sfânta Liturghie, la Sacramente, la Novena în cinstea Sfintei Tereza, prin care în fiecare zi i-am cerut un har special patroanei noastre cerești, și la alte momente de înălțare sufletească oferite de cele două concerte din zilele de sâmbătă și duminică, susținute de organiștii și corul parohiei noastre.

În ultimele trei zile, pregătirea a fost intensificată prin prezența în mijlocul nostru a pr. Augustin Benchea, paroh la Pustiana (Bacău) și decan de Moinești, care prin predicile sale ne-a încurajat să o urmăm pe Sfânta Tereza a Pruncului Isus pe drumul sfințeniei în viața noastră de zi cu zi, având încredere că Dumnezeu ne dă tuturor harurile necesare pentru a ne sfinți. La Sfânta Liturghie de hram, prezidată de Preasfințitul Cornel Damian, Episcop auxiliar de București, au concelebrat 26 de preoți din București și din alte localități. Cântările liturgice au fost conduse de corul parohiei, care a interpretat în mod minunat Missa brevis Sancti Joannis de Deo in B flat major de J. Haydn. Cu siguranță că Sfânta Tereza s-a bucurat de lauda adusă lui Dumnezeu prin aceste cântări și s-a alăturat și ea corului în această rugăciune de preamărire.
La sfârșitul celebrării credincioșii s-au putut bucura de un moment de comuniune fraternă servind un pahar cu must și o felie de cozonac. Mulțumim lui Dumnezeu pentru iubirea și grija pe care ne-o poartă prin Sfânta Tereza a Pruncului Isus. Totodată mulțumim și tuturor celor care au participat la sărbătoarea noastră și dorim ca Sfânta Tereza să reverse ploaia sa de trandafiri asupra tuturor. Să nu uităm îndemnul ei: de a-l iubi pe Isus și de a-l face cunoscut tuturor. (Pr. paroh Nicolae Farcaș, parohia Sf. Tereza a Pruncului Isus, București, pentru Angelus.Com.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 418, Ultimul acces: 2019-02-19 05:08:35

»  Dublă sărbătoare în parohia „Sf. Tereza a Pruncului Isus” din București (2017-05-23)

 Închide 

Dublă sărbătoare în parohia „Sf. Tereza a Pruncului Isus” din București

[2017-05-23]
Mir la București
23.05.2017, București (Catholica) - Duminica a V-a din Timpul Pascal, 14 mai 2017, a constituit pentru parohia „Sf. Tereza a Pruncului Isus” din București o adevărată sărbătoare, întrucât mai mulți copii l-au primit pentru prima oară pe Isus sub chipul Pâinii și al Vinului în cadrul Sfintei Liturghii. Aceasta a fost prezidată de părintele paroh Nicolaie Farcaș.
După o lungă pregătire catehetică și o intensă săptămână de rugăciune, când copiii împreună cu părinții au participat la programul liturgic de seară, la devoțiunea Rozariului și la Sfânta Liturghie, 35 de copii l-au primit pentru prima dată pe Isus în Sfânta Împărtășanie. La predică, părintele vicar, inspirându-se din fragmentul evanghelic, le-a amintit copiilor că dacă vrem să obținem viața pe care Cristos ne-o oferă, prin Trupul și Sângele Său, trebuie să acceptăm „regulile” Sale, să îl acceptăm drept „cale, adevăr și viață”. Părinții au misiunea de a-i încuraja pe copiii lor în practicarea credinței, trăind mai întâi ei înșiși o viață creștină exemplară.
Apoi, prin lepădarea de păcat, copiii și-au reînnoit promisiunea de a fugi de rău și a-l accepta mereu pe Dumnezeu care singur este Adevărul. Momentul mult așteptat de fiecare copil a fost trăit cu multă timiditate și nerăbdare, deoarece s-au apropiat pentru prima dată de sfântul Altar nu doar pentru a primi binecuvântare, ci și pentru a-l primi pe însuși Cristos sub speciile Euharistice.
În sâmbăta aceleiași săptămâni, la 20 mai 2017, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 11.00, Preasfințitul Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, a administrat Sacramentul Sfântului Mir celor 43 de candidați – adolescenți și adulți. Pregătirea acestora s-a încununat vineri seară cu o veghe specială de rugăciune, în care candidații au spus „Da, vreau”, pentru a confirma statutul de fiu al lui Dumnezeu, pentru ca Duhul Sfânt, cu harurile Sale, să fie protectorul lor pe acest drum pământesc.
Acest lucru a fost subliniat și de Preasfințitul Cornel în cadrul predicii sale, și anume faptul că avem nevoie de Duhul Sfânt pentru ca El să ne întărească acest statut de fiu al lui Dumnezeu, să ne întărească credința, pentru a fi sfinți în Biserica lui Cristos. Totodată, Excelența Sa, citându-l pe Papa Francisc, i-a atenționat pe candidați să vegheze ca acest Sacrament al Mirului să nu fie un Sacrament după care spun „la revedere” Bisericii, ci unul al rămânerii înrădăcinați în Cristos. În cadrul mărturisirii de credință, cu lumânările aprinse în mâini, simbol al credinței pe care au primit-o la Botez, candidații și-au luat angajamentul ca, prin puterea Duhului Sfânt, să mărturisească aceeași credință pentru toată viața. După impunerea mâinilor, în colegialitate cu preoții prezenți la sărbătoare, ei au primit ungerea cu Sfânta Crismă.
Recunoscători Providenței divine pentru ocaziile de har trăite în aceste zile, ne exprimăm dorința ca cei care au primit Sacramentele Euharistiei și al Mirului să păstreze mereu vie în suflet bucuria întâlnirii cu Domnul. (pr. Daniel Benchea pentru Angelus.com.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1636, Ultimul acces: 2019-02-19 05:08:35


Nr. vizualizări:8054
Data ultimei vizualizări:2019-02-19 05:08:35
Data actualizare:2018-09-21 14:05:06
Data încărcării:2005-06-03 04:19:13
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-09-27
Contor: 285

Vedere de ansamblu
Foto: internet