Sangeorz-Bai :: Biserica Greco-Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Greco-Catolică
Sângeorz-Băi
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Sângeorz-Băi
Județ:Bistrița-Năsăud
Adresa:strada Izvoarelor nr. 5
Cod poștal:425300
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.bru.ro/cluj-gherla/, www.singeorz-bai.ro, www.cjBN.ro, www.prefecturaBN.ro
Detalii:Construită în 1995.
Informații conexe:FACEBOOK.COM: Pagina de FaceBook (Articol)
Știri despre biserică:

»  Sfințirea bisericii Sf. Gheorghe, din Sângeorz-Băi (2017-09-03)

 Închide 

Sfințirea bisericii Sf. Gheorghe, din Sângeorz-Băi

[2017-09-03]
Sfințire de biserică
01.09.2017, Cluj (Catholica) - Ziua de marți, 29 august 2017, în care Biserica sărbătorește ziua de naștere la cer a Sfântului Ioan Botezătorul, a fost o sărbătoare de mare însemnătate pentru parohia greco-catolică Sfântul Gheorghe, din Sângeorz-Băi – păstorită de pr. paroh Nicolae Jarda, protopop de Rodna -, prin resfințirea bisericii parohiale de către Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla. În prezența Vicarului general eparhial, pr. Călin Bot, și a unui sobor de preoți, între care, ca invitat, a participat preotul romano-catolic din Rodna, pr. Attila Kiss, a credincioșilor din Sângeorz-Băi și împrejurimi, s-a oficiat ceremonia sfințirii locașului de cult, urmată, în altarul nou-sfințit, de celebrarea Sfintei Liturghii arhierești. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de sora Dominica din Congregația Surorilor Maicii Domnului (CMD).
În masa sfântului altar au fost așezate moaștele Sf. Augustin, ale Sf. Monica și ale Sf. Lucia, fecioară si martiră, aflăm din materialul de pe EparhiaClujGherla.ro. În cuvântul de învățătură, PS Florentin a meditat textul Evangheliei sărbătorii (Matei 14,1-13), pornind de la întrebarea despre Isus Cristos: „Cine este acesta? Este un prooroc? Este Ioan cel înviat din morți? Este o poveste sau o realitate din viața noastră? Această întrebare este un punct de meditație pentru fiecare dintre noi: ce reprezintă pentru mine Cristos? Cine este Cristos pentru viața mea? Este o poveste frumoasă, o legendă, este cineva despre care am învățat la orele de religie, este un mare prooroc, sau este o prezență, o realitate în viața mea de credință, o realitate care-mi poate modifica cursul vieții? Să ne punem această întrebare!”
Preasfinția Sa a îndemnat: „Să ne trezim conștiințele din adormire! ‘Scoală-te’, le spune Sf. Apostol Pavel efesenilor, ‘scoală-te, ridică-te, tu, cel ce dormi, și te va lumina Cristos’… Deseori, ne rugăm intens în biserică, dar când am ieșit afară ne preocupăm de alte lucruri și ne îndepărtăm de credință. Iubiți credincioși, în fața ispitelor lumii, a râurilor de cuvinte, bârfe și discreditări, să ne amintim de vântul care bate, dar nu poate clătina stâncile. Să rămânem și noi în credință tare, așa cum spune psalmistul: ‘Aceia care au încredere în Domnul sunt ca și Muntele Sion. Nu se vor clătina în veci’ (Psalm 124,1). De aceea, să ne întrebăm dacă pentru noi contează mai mult vocea lui Dumnezeu sau vocea lumii.”
La încheierea celebrării a fost dată binecuvântarea pentru indulgența plenară. În continuare, a luat cuvântul pr. Nicolae Jarda, menționând data de 23 august 2017, „când s-au împlinit 19 ani de la sfințirea bisericii parohiale. Mulți dintre cei care erau prezenți atunci, între ei ctitori și binefăcători, ne privesc de sus din cer. Am privit în registrul parohiei și am aflat că, în cei 19 ani, au fost 175 înmormântări, iar Botezuri în această perioadă au fost 177. Unii s-au mutat la Domnul, alții s-au mutat în alte localități sau au plecat peste hotare, și din urmă au venit generații tinere. Biserica a rămas aceeași dar amprenta timpului s-a pus și peste ea, a fost necesară renovarea interioară și exterioară”.
Părintele a reamintit: „La reînființarea parohiei greco-catolice din Sângeorz-Băi, celebram Sfânta Liturghie într-o clasă de liceu, apoi într-o capelă la subsolul bisericii. Ne-am grăbit să intrăm în biserică pentru a celebra cum se cuvine Sfintele Taine. După 20 de ani am observat lucrurile care trebuiau îmbunătățite, s-au făcut modificările necesare și aproape totul a fost înnoit. Zona noastră este o zonă defavorizată financiar, fără firme foarte importante sau alte posibilități de sponsorizare, de aceea putem spune că lucrările care s-au făcut au fost realizate cu ‘bănuțul văduvei’, mai ales prin efortul credincioșilor parohiei din Sângeorz-Băi”.
În acest context, pr. Nicolae a mulțumit cu multă căldură credincioșilor dar și Primăriei orașului Sângeorz-Băi și Preasfinției Sale Florentin pentru sprijin. În numele comunității din Sângeorz-Băi, Preasfințitului i-a fost oferită ca amintire, de către pr. Jarda, icoana Sfântului Gheorghe, patronul si ocrotitorul acestei parohii. În semn de recunoștință pentru cei care au contribuit la renovarea locașului de cult, și Preasfinția Sa a oferit câteva Diplome și Medalii omagiale „Iuliu Hossu”. I-a oferit părintelui paroh și o mică statuie a Preasfintei Fecioare Maria de la Fatima, și de asemenea rozarii familiei părintelui paroh, soției Elena și celor trei fete. Cum se obișnuiește în ziua sfințirii bisericii, credincioșii au fost invitați să intre în altar și să sărute masa altarului, „să se împărtășească din binecuvântarea coborâtă din cer asupra acestui locaș și implicit asupra tuturor credincioșilor”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1145, Ultimul acces: 2020-05-24 00:47:52


Nr. vizualizări:3933
Data ultimei vizualizări:2020-05-24 00:47:52
Data actualizare:2020-04-02 17:27:11
Data încărcării:2006-07-03 15:55:24
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:7
Fotografi:PORCIUS MAFTEI: 6, Panoramio.com: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2019-07-06
Aparat: samsung SM-J320F
Contor: 246

Vedere de ansamblu
Foto: PORCIUS MAFTEI

Data: 2013-05-19
Aparat: NIKON COOLPIX P500
Contor: 74

Vedere de ansamblu
Foto: Panoramio.com

Data: 2019-07-06
Aparat: samsung SM-J320F
Contor: 4

Vedere de ansamblu
Foto: PORCIUS MAFTEI

Data: 2019-07-06
Aparat: samsung SM-J320F
Contor: 6

Vedere din lateral
Foto: PORCIUS MAFTEI

Data: 2019-07-06
Aparat: samsung SM-J320F
Contor: 3

Intrare
Foto: PORCIUS MAFTEI

Data: 2019-07-06
Aparat: samsung SM-J320F
Contor: 6

Turnuri
Foto: PORCIUS MAFTEI

Data: 2019-07-06
Aparat: samsung SM-J320F
Contor: 2

Cruce
Foto: PORCIUS MAFTEI