Prilog :: Manastirea Sf. Arh. Mihail si Gavril - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Arh. Mihail si Gavril
Prilog
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Prilog
Comună:Orașu Nou
Județ:Satu Mare
Cod poștal:447222
Telefon :0261... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiamm.ro, www.orasuNou.ro, www.cjSM.ro, www.prefecturaSatuMare.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Detalii:Aici există o mănăstire baziliană, iar în cadrul mănăstirii funcționează și parohia. Biserica parohială se află încă la ortodocși. Construcția mănăstirii a început în toamna anului 1995 și a fost sfințită pe 28 iunie 1998. Ea este amplasată pe locul unde a trăit un călugăr, Mihai Neamțu - om plin de har care a făcut mult bine oamenilor indiferent de confesiune, decedat în anul 2000. Mormântul a devenit loc de pelerinaj. Deja s-a pus problema beatificării la Roma. În corpul de chilii se află o capelă cu hramul Sfântul Iosif. În comunitate sunt doi preoți, un diacon și tineri candidați la călugărie - aceștia urmând a intra în noviciat la Molișet - altă mănăstire din jud. Bistrița-Năsăud.
Știri despre biserică:

»  Mănăstirea baziliană din Prilog a găzduit a 101-a noapte de veghe la nivel național (2017-07-31)

 Închide 

Mănăstirea baziliană din Prilog a găzduit a 101-a noapte de veghe la nivel național

[2017-07-31]
Noapte de veghe la nivel național
31.07.2017, Prilog (Catholica) - Vineri, 21 iulie, a avut loc la Mănăstirea Ordinului Sfântul Vasile cel Mare (OSBM) din Prilog (Țara Oașului), cea de-a 101-a noapte de veghe la nivel național. Sute de credincioși veniți din Eparhiile și Diecezele tării s-au unit în cântări și rugăciune timp de 12 ore (de vineri, ora 18:00 până sâmbătă dimineața, ora 6:00) pentru apărarea copiilor nenăscuți, pentru sfințenia preoților, ispășirea și repararea păcatelor lumii întregi, pentru Sfântul Părinte, dar și pentru intențiile personale ale credincioșilor prezenți.
Nopțile de veghe la care participă în mod regulat reprezintă, pentru Marius din Zalău, o „mică jertfă adusă lui Dumnezeu și Maicii Sfinte, jertfă care ne ajută foarte mult în viața spirituală pe care o avem fiecare…”, spune el. Marius a ajuns la Prilog împreună cu un grup de aproape șaptezeci de persoane din oraș și ne explică astfel motivul pentru care a ales să participe la aceste momente de rugăciune: „Eu, spre exemplu sunt diacon acum și de la nopțile de veghe aștept să primesc, în primul rând, liniște sufletească, acea hrană pentru drumul pe care am ales să îl parcurg și bucuria de a fi în comuniune cu cât mai mulți oameni”. Pentru Maria din Satu Mare, noaptea petrecută în rugăciune la Prilog este prima experiență de acest gen, dar, ne mărturisește dânsa, „sigur nu va fi ultima”.
Programul serii de vineri a început cu un salut și un cuvânt de deschidere, rostit de către pr. egumen Alexandru Jurja. Dat fiind faptul că mănăstirea din Prilog găzduiește icoana originală a Maicii Domnului de la Bixad, păstrată și îngrijită de-a lungul anilor de către călugării OSBM, s-a cântat Imnul închinat Icoanei făcătoare de minuni. Pr. Jurja a făcut o prezentare a Ordinului Sf. Vasile cel Mare, care aniversează 400 de ani de la reformarea acestuia, precum și un scurt istoric al icoanei, care în prezent se găsește în biserica mănăstirii de aici. Seara a continuat cu Vecernia, Sf. Liturghie în rit greco-catolic, Acatistul Sf. Ap. Petru și Pavel, Prezentarea fr. Mihai Neamțu OSBM din Prilog, Sf. Rozariu rostit de către Reuniunea Mariană din Țara Oașului și Sf. Liturghie – rit romano-catolic.
După miezul nopții, a avut loc Adorația Euharistică, Procesiune cu Sf. Euharistie în jurul Bisericii Mănăstirii, urmată de o pauză de masă. De la ora 2:00 s-a recitat din nou Sf. Rozariu, urmat de Calea Crucii și Paraclisul Maicii Domnului. Programul s-a încheiat cu Sf. Liturghie în rit greco-catolic, celebrată sâmbătă dimineața de la ora 5:00. Nopțile de veghe se desfășoară cu frecvență bimestrială din anul 2000 și reunesc credincioși și preoți greco-catolici, romano-catolici și de alte confesiuni din toată țara. Următoarea noapte de veghe va avea loc pe data de 22 septembrie la catedrala „Sfânta Treime” din Blaj. (Biroul de presă al Eparhiei de Maramureș)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1413, Ultimul acces: 2020-06-05 09:14:55

»  Hramul Mănăstirii Baziliene din Prilog în sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel (2017-07-02)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Baziliene din Prilog în sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel

[2017-07-02]
Hram la Prilog
02.07.2017, Baia Mare (Catholica) - Numeroși credincioși veniți din toată țara au umplut joi, 29 iunie a.c., curtea mănăstirii baziliene din Prilog, în Țara Oașului, pentru a-i cinsti împreună pe cei doi mari apostoli, Petru și Pavel. Aici este locul pe care Dumnezeu i-a binecuvântat cu „omul care vedea prin oameni”, cu cel pe care toți l-au numit unchiul Mihai, călugăr bazilian ce s-a născut și a trăit în casa din curtea mănăstirii și a ales să-și dedice viața vindecând sufletește și trupește pe tot omul care i-a trecut pragul. Sfânta Liturghie de la ora 11 a fost celebrată de către Preasfințitul Vasile Bizău împreună cu pr. protopop de Oaș, Iacob Feier, părintele Protoegumen al Ordinului Sfântul Vasile cel Mare, Laurian Daboc, pr. Egumen al comunității din Prilog, Alexandru Ermil Jurja și un sobor de preoți invitați la sărbătoare.
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul celebrării liturgice, Ierarhul a vorbit despre profilul creștinului, pornind de la exemplele celor doi apostoli, Petru și Pavel. „Petru, care este pescar, lasă toate și îl urmează pe Isus, învățând zi de zi cum să fie apostol, așa cum și noi putem să învățăm zi de zi cum să fim creștini… este frumos atunci când viața noastră se află într-un continuu progres”, a spus Arhiereul. Vorbind despre temperamentul determinat și puternic al lui Petru, care uneori încerca să vorbească înainte de a asculta poziția Mântuitorului, Isus îi spune: „Vino după Mine!”… adic㠄nu îți da tu calea de urmat, ci urmează-Mă… Tot așa, creștinul de azi ar trebui să urmeze calea lui Dumnezeu, chiar și atunci când aceasta presupune suferință”, a afirmat Preasfințitul. În ce îl privește pe Pavel, acesta a devenit apostol chiar dacă nu l-a cunoscut pe Isus în timpul vieții Sale pământești, ci doar după Înviere, pe calea Damascului. „Isus l-a transformat pe Pavel dintr-un persecutor în apostol al neamurilor… La fel ca cea a apostolilor, viața noastră, dacă o trăim în iubirea lui Hristos, se transformă zi de zi… învățăm să fim mai buni, mai răbdători, mai înțelepți”, a spus Ierarhul.
Ordinul călugăresc „Sfântul Vasile cel Mare” se află într-un An Jubiliar, întrucât, înființat fiind în forma în care este structurat astăzi, în anul 1617, a împlinit în acest an 400 de ani. Un moment intens a fost momentul rostirii rugăciunilor pentru primirea indulgenței plenare, acordată de către Sfântul Părinte Papa Francisc cu ocazia Anului Jubiliar OSBM. S-a celebrat, de asemenea, Oficiul Parastasului pentru sufletele călugărilor bazilieni înmormântați în curtea mănăstirii din Prilog: fr. Mihai Neamțu (Unchiul Mihai), sr. Ana Neamțu, pr. Filip Crăciun, pr. Leon Bob. În acest moment aniversar, părintele protoegumen Laurian Daboc a invitat cu căldură credincioșii și clerul la rugăciune pentru vocații călugărești, întrucât, a spus el: „Secerișul este mult, dar lucrătorii sunt puțini”. A mulțumit, de asemenea, tuturor pentru participare, dăruind medalia Jubiliară a Ordinului OSBM Preasfințitului Vasile, părintelui protopop de Oaș și tuturor preoților prezenți, dar și președintelor de asociații (Reuniunea Mariană și Ordinul Terțiar Bazilian) și persoanelor care sprijină și ajută cu fiecare ocazie mănăstirea din Prilog și Ordinul bazilian. (Biroul de presă al Eparhiei de Maramureș)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1440, Ultimul acces: 2020-06-05 09:14:55

»  Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril sărbătoriți la mănăstirea din Prilog (2016-11-10)

 Închide 

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril sărbătoriți la mănăstirea din Prilog

[2016-11-10]
10.11.2016, Prilog (Catholica) - Marți, 8 noiembrie a.c., mănăstirea baziliană din Prilog a fost gazda pelerinilor veniți din întreaga țară pentru a se ruga aici de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. A fost o celebrare „plină de emoție”, așa cum a numit-o părintele protopop Iacob Feier în predica sa, emoție ce s-a putut citi în lacrimile credincioșilor veniți nu numai din Oaș și Maramureș, ci și din alte zone, în special din județul Cluj Napoca și Oradea, dar și din București și alte regiuni ale țării. „De fiecare dată când vin la Prilog, simt că viața mea reîncepe în acea zi”, povestea în curtea mănăstirii o credincioasă venită tocmai din capitala țării.
Cu toții au aprins o lumânare sau au rostit o rugăciune la mormântul unchiului Mihai, călugăr bazilian decedat în anul 2000, care a fost părinte spiritual, medic trupesc și sufletesc, nu doar pentru zona Oașului în care s-a născut, ci pentru întreaga țară și chiar și pentru persoane de peste hotare. Este înmormântat în fața bisericii mănăstirii și de aici veghează asupra tuturor fiilor săi spirituali care îl vizitează regulat și pe care i-a asigurat, înainte de a muri, că va mijloci pentru ei în fața Bunului Dumnezeu și că vor primi în continuare haruri bogate și vindecare de la El.
Sfânta Liturghie a început la ora 11:00 și a fost celebrată de părintele Feier Iacob, protopop de Oaș. Au concelebrat părintele protoegumen OSBM, Laurian Daboc, părintele egumen al mănăstirii din Prilog, Alexandru Jurja și alți preoți din Eparhia de Maramureș, precum și din alte Eparhii. În cadrul celebrării, credincioasa Maria Doina din Cluj Napoca a rostit formula de intrare în ordinul Terțiar Bazilian (Ordinul al III-lea al Sf. Vasile cel Mare). A promis, în fața Sfintei Fecioare Maria, a Sfântului Vasile cel Mare și a tuturor Sfinților, să trăiasc㠄după regula acestei comunități, prin împlinirea cu fidelitate a făgăduințelor de la Botez și prin respectarea exemplară a Poruncilor lui Dumnezeu”. După ce i-a înmânat insigna Ordinului Bazilian și o eșarfă pe care o va purta la evenimentele importante din cadrul Bisericii, părintele Jurja Alexandru a afirmat: „Din acest moment sunteți membră cu drepturi depline, legată cu toate obligațiile și părtașă la toate bunurile spirituale ale Ordinului Bazilian!”
La sfârșitul celebrării, s-a oficiat Parastasul pentru sufletul unchiului Mihai, al sorei Anuca (sora unchiului Mihai, călugăriță baziliană, care l-a îngrijit până în ultima clipă a vieții), al părintelui Crăciun Filip și pentru toți călugării care au slujit în mănăstirile baziliene, în special la Bixad. Pr. Laurian Daboc a mulțumit tuturor pentru prezența la sărbătoarea Mănăstirii, amintind și de această dată versurile imnului de la Bixad, care, potrivit afirmației părintelui, îi vin în minte ori de câte ori ajunge în fața Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului: „Am venit Măicuță/ Să te mai vedem/ Să-ți spunem necazul/ Care-l mai avem”. Icoana originală a Sfintei Fecioare de la Mănăstirea Bixad a fost restaurată și depusă în anul 2015 aici, la Prilog, unde este permanent deschisă publicului larg pentru a fi vizitată și a primi cererile și mulțumirile tuturor credincioșilor.
Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frățească oferită cu drag de călugării mănăstirii și credincioșii parohiei din Prilog. (Biroul de presă al Eparhiei de Maramureș)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1786, Ultimul acces: 2020-06-05 09:14:55


Nr. vizualizări:3860
Data ultimei vizualizări:2020-06-05 09:14:55
Data actualizare:2015-02-27 07:57:34
Data încărcării:2009-10-06 03:23:34
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:5
Fotografi:Emil Șerban: 5

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-07-01
Aparat: Hewlett-Packard HP Photosmart M22 (V01.00)
Contor: 625

Biserica
Foto: Emil Șerban

Data: 2009-07-01
Aparat: Hewlett-Packard HP Photosmart M22 (V01.00)
Contor: 238

Vedere laterala
Foto: Emil Șerban

Data: 2009-07-01
Aparat: Hewlett-Packard HP Photosmart M22 (V01.00)
Contor: 287

Interior
Foto: Emil Șerban

Data: 2009-07-01
Aparat: Hewlett-Packard HP Photosmart M22 (V01.00)
Contor: 234

Interior
Foto: Emil Șerban

Data: 2009-07-01
Aparat: Hewlett-Packard HP Photosmart M22 (V01.00)
Contor: 231

Vedere de la sosea
Foto: Emil Șerban