Arad :: Catedrala Sfanta Treime - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Sfânta Treime
Arad
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Arad
Județ:Arad
Adresa:piata Podgoria
Cod poștal:310200
Persoană de contact :Adam Petru Stelian
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiaaradului.ro/organizare/protopopiate/protopopiatul-arad, www.episcopiaaradului.ro, www.primariaArad.ro, www.cjArad.ro, www.prefecturaArad.ro
Preot:Simion Mladin
Hram:Sf. Treime
Stil arhitectonic:Neobizantin
Înalțime maximă:50m
Detalii:Lungime 57m, latime 25m la intrare si 35m la absidele laterale, cupola centrala cu inaltimea de 50m, turlele-clopotnite cu inaltimea de 35m.
Constructia se afla în stadiu de finisare. De curand s-au turnat cele doua scari laterale de acces. In interior, peretii sunt tencuiti si pregatiti pentru pictura; instalatia de încalzire este realizata. In exterior se continua placarea peretilor cu calcar de Padeni, se lucreaza la montarea crucilor. In paralel, se sculpteaza iconostasul si se confectioneaza usile de intrare.
S-au investit pina in prezent 3, 8 milioane USD. Investitia finala este estimata la aproximativ 5, 5 milioane USD.
Alte informații:Sfințită pe 24 decembrie 2006.
Știri despre biserică: Setul de evenimente 1 -
Setul de evenimente 2

»  La Catedrala din Arad a fost sfințită Crucea care va fi așezată în Sfântul Altar (2016-08-02)

 Închide 

La Catedrala din Arad a fost sfințită Crucea care va fi așezată în Sfântul Altar

[2016-08-02]
de Andrei Pau

araad
Luni, 01 august 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat slujba Vecerniei în Catedrala arhiepiscopală. La final, Chiriarhul a sfințit Crucea care va fi așezată în altarul catedralei. De asemenea, Ierarhul a sfințit și o icoană în care este reprezentată Învierea Domnului.
După sfințire, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre rolul și puterea Crucii și a icoanelor în viața credincioșilor.
Crucea, care a fost sfințită, este din lemn de paltin. Aceasta a fost sculptată de către architectul Sorin Martin, pictura fiind realizată de Cezar Cătălin Băluț, pictorul catedralei. Obiectul de cult a fost donat de o familie de credincioși.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3197, Ultimul acces: 2019-10-13 04:41:13

»  Slujbă de pomenire a Majestății Sale Regina Ana a României, la Arad (2016-08-02)

 Închide 

Slujbă de pomenire a Majestății Sale Regina Ana a României, la Arad

[2016-08-02]
de Andrei Pau

pomenire 1
Luni, 01 august 2016, la Catedrala arhiepiscopală din Arad, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat o slujbă de pomenire pentru Majestătea Sa, Regina Ana a României, informează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Aradului.
La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a evocat viața și personalitatea Reginei Ana a României. În alocuțiunea rostită, Ierarhul a precizat că de multe ori aceasta a vizitat Aradul, mai ales în preajma sărbătorilor creștine și nu numai, familia regală având reședință la Săvârșin.
Marți va avea loc o altă slujbă de pomenire la Săvârșin, locul unde Familia Regală a României își petrecea marile sărbători creștine.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2782, Ultimul acces: 2019-10-13 04:41:13

»  Vecernie arhierească la Catedrala arhiepiscopală din Arad (2016-08-01)

 Închide 

Vecernie arhierească la Catedrala arhiepiscopală din Arad

[2016-08-01]
de Robert Nicolae

20160731_184517
Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit duminică, 31 iulie 2016, slujba Vecerniei în Catedrala arhiepiscopală. La finalul slujbei, ierarhul, împreună cu preoții catedralei și în prezența a numeroși credincioși, a săvârșit o slujbă de sfințire a Sfintei Cruci ce va fi așezată în Sfântul Altar al Catedralei și a unei icoane cu chipul Învierii Domnului pentru paraclisul catedralei, a precizat Protos. Iustin Popovici.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre puterea crucii și a icoanei, în legătură cu sfințirea crucii de la altar și a icoanei Învierii.
Noua cruce este din lemn de paltin sculptat de către arh. Sorin Martin, iar pictura a fost realizată de profesorul doctor în arte plastice Cezar Cătălin Băluț, pictorul catedralei. Costurile de realizare reprezintă o donație din partea unei familii de credincioși.
Icoana Învierii pentru Paraclisul Catedralei „Sfântul Nicolae” a fost realizată de către pictorul bisericesc Matei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2779, Ultimul acces: 2019-10-13 04:41:13

»  Moaștele „Sfântului Ierarh Nicolae” la Arad (2016-05-11)

 Închide 

Moaștele „Sfântului Ierarh Nicolae” la Arad

[2016-05-11]
de Gratian Moldovan

IMG_7376
Luni, 09 mai 2016, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o delegație a parohiei „Sf. Gheorghe Nou” –Biserica Sfinților Martiri Brâncoveni din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, a adus spre închinare Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae la Arad, unde au fost așezate spre închinare în incinta Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime”.
Aici au fost întâmpinate de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și numeroșii credincioși veniți cu evlavie la racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae. După ce s-a înconjurat Catedrala cu racla Sfintelor Moaște, acestea au fost așezate pe un baldachin în mijlocul naosului spre a fi cinstite cum se cuvine de către credincioși.
Înaltpreasfinția Sa a exprimat recunoștința personală și a întregului cler și popor dreptcredincios față de Preafericitul Părinte Daniel care a dat binecuvântarea împlinirii acestui act. În cuvântul de întâmpinare adresat delegației conduse de părintele prof. dr.Emil Cărămizaru de la parohia Sf. Gheorghe Nou, s-a făcut referire la importanța zilei pe plan internațional și național legat de unitatea Europeană, independența țării și pacea lumii, subliniind că, în calendarul creștin ortodox se face pomenirea aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae de la Mira Lichiei la Bari(Italia), adică pe un teritoriu european spre proteguirea continentului și a cărui nume, tâlcuit în limba română, leagă termenul de „biruinț㔠cu cel de „popor” în mod simbolic, după cum subliniază pr. Silviu Nicolae Faur, Secretar eparhial.
Credincioșii prezenți au putut apoi să se închine în pace și liniște la Sfintele Moaște după care, au fost duse la Mănăstirea ,,Sfântul Simeon Stâlpnicul” din cartierul Arad-Gai, unde au rămas spre închinare până a doua zi, când Înaltpreasfinția Sa, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, apoi sfânta raclă a fost ridicată din biserica principală a sfintei mănăstiri spre a fi transportată spre capitală.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2967, Ultimul acces: 2019-10-13 04:41:13

»  Sărbătoarea Învierii Domnului la Catedrala din Arad (2016-05-01)

 Închide 

Sărbătoarea Învierii Domnului la Catedrala din Arad

[2016-05-01]
de Gheorghe Anghel

Mii de credincioși s-au rugat în noaptea de Înviere împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, la Catedrala Arhiepiscopală din Arad. Înaltpreasfinția Sa a dăruit sutelor de credincioși prezenți Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim, apoi a oficiat Slujba Învierii și Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, informează site-ul oficial al Eparhiei.
„Sfintele sărbători să ne aducă bucurie în suflet, fiecăruia în parte, tuturor celor dragi, dar și apropiaților, celor care sunt departe, în străinătate. Hristos Cel Înviat să fie mereu cel care ne călăuzește spre împlinirea oricărui bine, ziditor pentru fiecare și pentru toți împreună. Hristos A Înviat!“, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Timotei.
A fost al șaselea an consecutiv când la Arad a fost adusă Lumina Sfântă de la mormântul Mântuitorului din Ierusalim.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2238, Ultimul acces: 2019-10-13 04:41:13

»  Denia celor 12 Evanghelii la Arad (2016-04-29)

 Închide 

Denia celor 12 Evanghelii la Arad

[2016-04-29]
de Gheorghe Anghel

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat în Joia Mare (28 aprilie 2016) Denia din Sfânta și Marea Vineri (a celor 12 Evanghelii) la Catedrala Arhiepiscopală din Arad, informează arhim. Iustin Popovici, Consilier Cultural al Eparhiei.
La final, Înaltpreasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit și despre însemnătatea acestor Denii din Săptămâna Mare.
***
Conform Sinaxarului citit la această slujbă, în Sfânta și Marea zi Vineri se prăznuiesc sfintele și mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița și înainte de toate Crucea și moartea, pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, care a fost răstignit împreună cu El.
Deniile sunt slujbe de dimineața care se săvârșesc, în seara zilei precedente, ca o formă de priveghere prelungită a zilei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2106, Ultimul acces: 2019-10-13 04:41:13

»  Duminica Ortodoxiei sărbătorită la Arad (2016-03-20)

 Închide 

Duminica Ortodoxiei sărbătorită la Arad

[2016-03-20]
În Duminica întâi din Post (a Ortodoxiei), 20 martie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de soborul preoților și diaconilor slujitori, la Catedrala Arhiepiscopală Sfânta Treime din Arad, a precizat Protos. Iustin Popovici, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului.
În cuvântul de învățătură cu tema „Prezența lui Dumnezeu în viața creștin㔠(cf. citirilor scripturistice de la Evrei 11; Ioan 1 și a Cazaniei Duminicii întâi din Post), Ierarhul Aradului a evidențiat mărturia credinciosului când pe cărările vieții simte însoțirea celor de aproape cu atât mai mult pe cărarea Împărăției lui Dumnezeu. Apropierea de Dumnezeu încredințează și despre apropierea lui de cei ce-L caută. Iubirea față de aproapele, arătată prin faptele bune, este și o încredințare despre iubirea față de Dumnezeu. În felul acesta s-a făcut și introducerea la citirea Pastoralei Sfântului Sinod pentru Duminica Ortodoxiei (cu argumentarea solidarității creștine).
După cuvântul de învățătură al Ierarhului, părintele Gheorghe Gogan a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei.
În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a hirotonit întru preot pe diaconul Cosmin Roman, pe seama Parohiei Țărmure, Protopopiatul Sebiș, și întru diacon pe absolventul de teologie Adrian Hanțiu, pe seama Parohiei Vânători, Protopopiatul Arad.
La terminarea slujbei, sutele de credincioși prezenți s-au bucurat de primirea binecuvântării arhierești la începutul Postului Mare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2124, Ultimul acces: 2019-10-13 15:39:52

»  Pomenirea poetului național Mihai Eminescu la Catedrala Arhiepiscopală din Arad (2016-01-16)

 Închide 

Pomenirea poetului național Mihai Eminescu la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

[2016-01-16]
În seara zilei de vineri, 15 ianuarie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la Slujba Vecerniei și la Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos oficiate în Catedrala Arhiepiscopală din Arad. În cadrul slujbei Vecerniei au fost rostite ectenii speciale pentru pomenirea oamenilor de cultură ai poporului român. De asemenea, cu ocazia Zilei Culturii Naționale a fost oficiat un parastas pentru poetul național Mihai Eminescu, cu prilejul împlinirii a 166 de ani de la nașterea sa. Soborul slujitor a înălțat rugăciuni de pomenire pentru toți corifeii culturii române, trecuți în veșnicia lui Dumnezeu.
„La final, ierarhul a făcut o prezentare a importanței Zilei Culturii Naționale, având ca punct de referință pe Luceafărul poeziei românești – Mihai Eminescu, totodată și fiu al Bisericii strămoșești. Aceasta și în cadrul împlinirii unui secol și jumătate de existență a Academiei Române, iar pentru Biserică în cadrul Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești, a subliniat aparte contribuția Bisericii Ortodoxe Române la afirmarea identității naționale. Au fost reamintite, cu acest prilej, și meritele oamenilor de știință și cultură ai țării noastre la progresul întregului popor, având mereu luare aminte la cartea Sfântă și la cea a neamului”, a precizat Diac. Alexandru Tiulea.
***
Camera Deputaților a adoptat în data de 16 noiembrie 2010 un proiect de lege prin care ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naționale. Actul normativ a întrunit 175 de voturi favorabile. Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie drept Ziua Culturii Naționale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în M.O. nr. 831 din 13 decembrie 2010.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1865, Ultimul acces: 2019-10-13 04:41:13

»  Praznicul Botezului Domnului, sărbătorit de arădeni (2016-01-07)

 Închide 

Praznicul Botezului Domnului, sărbătorit de arădeni

[2016-01-07]
Miercuri, 06 ianuarie 2016, în ziua prăznuirii Botezului Domnului, sute de credincioși arădeni au fost prezenți la Catedrala arhiepiscopală Sfânta Treime din Arad. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul Catedralei arhiepiscopale, sub conducerea diac. Laviniu Morariu, după cum ne-a precizat Protos. Iustin Popovici.
Înaltpreasfinția Sa a rostit un bogat cuvânt de învățătură sub titlul Bobotează și Aghiasma Mare (cf. citirilor scripturistice ale praznicului: Tit, 2-3; Matei 3), sau învățătura ce o dă credincioșilor praznicul și slujba Sfințirii Apei celei Mari, prin recapitularea istoriei biblice privind botezul ca temei pentru adâncirea Mărturisirii de credință, pentru edificarea acestora.
La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, soborul slujitorilor, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, a săvârșit Sfințirea cea Mare a apei.
În încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a adresat credincioșilor prezenți, în număr impresionant, părintești binecuvântări și doriri de propășire materială și spirituală.
După slujbă, toți credincioșii prezenți au avut posibilitatea să ia Aghiasmă Mare, din vasele de mari dimensiuni, pregătite încă din ajun, pe platoul din fața catedralei, pentru a o duce la casele lor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1783, Ultimul acces: 2019-10-14 01:05:38

»  Anul Nou sărbătorit la Arad (2016-01-05)

 Închide 

Anul Nou sărbătorit la Arad

[2016-01-05]
La cumpăna dintre ani, în Catedrala Arhiepiscopală Sfânta Treime din Arad, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba de mulțumire pentru binefacerile primite în anul care a trecut, și de binecuvântare a anului care a sosit, în finalul căreia a adresat credincioșilor prezenți un părintesc cuvânt de învățătură sub titlul Praznic obștesc și creștinesc (cf. I Tim. 2; Luca 4), adică împletind Anul Nou cu Tăierea împrejur a Mântuitorului, fiecare dată având semnificația înnoirii lumii și a ființei omenești, de unde și urările reciproce de bine, având acoperirea sfântă a darurilor cerești. La final, Chiriarhul arădean a prezentat inițiativa conducerii bisericești privind Anul 2016 drept Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești în Patriarhia Română, după cum ne-a precizat Protos. Iustin Popovici.
Arhiepiscopul Aradului a fost prezent la Catedrala Arhiepiscopală și în ziua praznicului, unde a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, în fruntea soborului preoților și diaconilor slujitori. În predica cu titlul Buna creștere (pe baza citirilor scripturistice: Col. 2; Luca 2), referindu-se la icoana Mântuitorului la 12 ani în mijlocul învățaților, minunându-i prin știința și înțelepciunea Sa, îndemnând pe credincioși la buna folosire a timpului spre mântuire. Totodată, Chiriarhul arădean a subliniat, mai ales, însemnătatea educației creștine luând modelul Sfântului Vasile cel Mare prin familia, școala și viața sa, ca și pe cel al Sfântului Antim Ivireanul, personalitate a culturii românești, pentru care anul în curs este omagial precum și pentru educația religioasă a tineretului creștin ortodox.
În seara zilei, la reședința eparhială a avut loc îndătinata recepție, oferită de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei preoților și credincioșilor din municipiul Arad de Anul Nou. La festivitate au participat, alături de preoți și credincioși și reprezentanți ai altor culte religioase, ai mass-media regională. În numele preoțimii din municipiu și al participanților la momentul festiv, părintele Gabriel Mariș, consilier social a rostit o frumoasă urare la început de An nou. Chiriarhul a mulțumit tuturor celor prezenți pentru participare și a transmis tuturor celor dragi și familiilor celor prezenți, urările de sănătate, pace și alese împliniri în Noul An 2016.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1731, Ultimul acces: 2019-10-13 04:41:13

»  Concertul de colinde al Corului Catedralei arhiepiscopale din Arad (2015-12-21)

 Închide 

Concertul de colinde al Corului Catedralei arhiepiscopale din Arad

[2015-12-21]
În Duminica Sfinților Părinți după trup ai Domnului, premergătoare marelui Praznic Împărătesc aducător de bucurie și lumină, la Catedrala Sfânta Treime din municipiul Arad, s-a oficiat Sfânta Liturghie de către soborul de preoți și diaconi. Cu acest prilej, s-a săvârșit un parastas pentru ctitorii Catedralei arădene, între care se află primii ctitori - Corneliu și Ruxandra De Bota, după cum ne-a precizat Diac. Alexandru Tiulea.
După slujba Vecerniei, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și a numeroși credincioși, Corul Catedralei arhiepiscopale, dirijat de Diacon Laviniu Morariu, a susținut îndătinatul Concert de colinde, prezentarea fiind făcută de PC Simion Mladin, Ecleziarhul Catedralei arădene. În cuvântul rostit, a subliniat importanța integrării liturgice a tuturor tradițiilor, dar și apartenența colindelor intonate la spațiul sacru al bisericii. Corul și-a ales un bogat repertoriu, în care s-au regăsit și următoarele colinde: Deschide ușa creștine, colind din Maramureș, armonizată de Ioan Brie, La ieslea din Vifleem, colind din Moldova, armonizat de Nicu Moldoveanu, Sus boieri!, de Gheorghe Cucu, Bună dimineața la Moș Ajun, de Ioan D. Chirescu, Doamne, a Tale Cuvinte, de Gheorghe Cucu.
La finalul concertului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a adresat un cuvânt de felicitare dirijorului și coriștilor, oferindu-le arhierești binecuvântări.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1679, Ultimul acces: 2019-10-13 04:41:13

»  Comemorarea victimelor accidentelor rutiere la Catedrala Arhiepiscopală din Arad (2015-11-16)

 Închide 

Comemorarea victimelor accidentelor rutiere la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

[2015-11-16]
În seara zilei de duminică, 15 noiembrie 2015, cu prilejul Zilei Mondiale a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit o slujbă de pomenire a lor, în Catedrala arhiepiscopală din Arad. În cadrul acestei slujbe, Înaltpreasfinția Sa a pomenit și victimele incendiului din Capitală. De asemenea, ierarhul a făcut și pomenirea părintelui arhid. Constantin Voicu, trecut la Domnul în aceste zile, cunoscut nu doar ca o personalitate în Biserica Ortodoxă Română, ci și ca apropiat al eparhiei la ale cărei momente importante a fost constant participant, după cum ne informează Sectorul social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Aradului.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de comemorare pentru victimele accidentelor de circulație privind pe cei decedați, dar și pe cei scăpați cu viață însă cu invalidități sau sub tratament la spitale sau la domiciliu. De asemenea, pentru încurajarea celor apropiați acestora, Arhiepiscopul Aradului a făcut referire, totodată, la parabola samarineanului milostiv, adică la slujirea aproapelui, mai ales când acesta se află la mare încercare. Pentru a birui e necesară întărirea comuniunii dintre oameni, o creștere a grijii față de viața proprie și a semenilor. Ritmul alert al vieții, firesc pentru un progres grabnic al acesteia, pe planul circulației rutiere, se manifestă adesea printr-un miraj al vitezei, urmărind ajungerea la țintă, fără a ține seama de limitele omenești. Încrederea în ajutorul lui Dumnezeu trebuie să ducă și la mai mare atenție față de ceea ce întreaga societate are de urmat, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
Evenimentul a fost organizat de către Inspectoratul de Poliție Județean Arad în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului și de cei care și-au pierdut persoane dragi în accidente rutiere, pentru a marca această zi de comemorare, pe platoul din fața Catedralei arhiepiscopale „Sfânta Treime” Arad.
Au fost alături de organizatori în acest eveniment și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad - SMURD, Serviciul de Ambulanță Arad, care, prin girofarurile pornite ale mașinilor prezente, au susținut activitatea inedită, amintind tuturor cât de importantă este deplasarea lor cât mai urgentă la locurile accidentelor.
„Cei prezenți s-au bucurat și de mângâierea adusă prin pricesnele interpretate de Grupul vocal „Trifon Lugojan” al catedralei. În memoria celor care au plecat dintre noi s-a păstrat un moment de reculegere, după care participanții au așezat pe platoul din fața catedralei mai multe candele, în forma unui înger și au lansat mai multe lampioane, cu ajutorul tinerilor din cadrul Asociației Cetatea Voluntarilor” – a declarat părintele Gabriel Mariș consilier social al Arhiepiscopiei Aradului.
Peste 300 de credincioși prezenți la acest eveniment au primit la sfârșitul manifestărilor iconițe și ceai spre pomana victimelor, prin grija Sectorului Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Aradului.
Ziua Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere este un eveniment marcat în toată lumea pentru a trage un semnal de alarmă asupra acestui fenomen îngrijorător. Până acum, numai în județul Arad au avut loc aproape 150 de accidente rutiere, peste 60 de persoane pierzându-și viața iar altele 130 fiind grav rănite.
„Siguranța pe drumurile publice a fost și va rămâne prioritatea Inspectoratului de Poliție Județean Arad, iar activitățile desfășurate pentru prevenirea accidentelor rutiere vor fi orientate în funcție de cauzele producerii acestora“, susțin reprezentanții IPJ Arad.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1717, Ultimul acces: 2019-10-13 14:00:12

»  Mitropolitul Nicolae Corneanu pomenit la Catedrala Arhiepiscopală din Arad (2015-09-28)

 Închide 

Mitropolitul Nicolae Corneanu pomenit la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

[2015-09-28]
În seara zilei de duminică, 27 septembrie 2015, după săvârșirea Slujbei Vecerniei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit la Catedrala arhiepiscopală Sfânta Treime din Arad, o slujbă de pomenire pentru vrednicul de pomenire mitropolit Nicolae Corneanu, la împlinirea unui an de la trecerea sa la cele veșnice.
Cu acest prilej, după cum informează protos. Iustin Popovici, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfinția Sa a ținut un emoționant panegiric despre personalitatea regretatului ierarh bănățean, ilustrată în momentele importante ale vieții sale, în special în cele legate de Eparhia Aradului. De altfel, în aceste zile, în majoritatea mănăstirilor și bisericilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Aradului, s-au oficiat slujbe de pomenire pentru Mitropolitul Nicolae, la trecerea unui an de la mutarea sa la Domnul.
***
Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae s-a născut la data de 21 noiembrie 1923 în municipiul Caransebeș. Între anii 1934-1942 a urmat școala elementară și liceul în Caransebeș. A fost student la Facultatea de Teologie din București între anii 1942-1946. În anul 1943 a fost hirotonit diacon celibatar de către Episcopul Veniamin Nistor al Caransebeșului. După absolvirea facultății s-a înscris la doctorat, iar la 30 iunie 1949 a susținut teza cu titlul: Viața și petrecerea Sfântului Antonie cel Mare. Începuturile monahismului creștin pe Valea Nilului sub coordonarea părintelui profesor Ioan G. Coman. În anul 1960 a fost hirotonit preot. S-a călugărit la Mănăstirea Cernica din Arhiepiscopia Bucureștilor la data de 12 ianuarie 1961. A fost hirotonit arhiereu în biserica Sfântul Spiridon Nou din București la data de 15 ianuarie 1961, de către Patriarhul Justinian Marina împreună cu alți doi ierarhi. Instalarea în funcția de Episcop al Aradului a avut loc la 22 ianuarie 1961 în Catedrala episcopală din Arad. La 17 februarie 1962, a fost ales Arhiepiscop al Timișoarei și Caransebeșului și Mitropolit al Banatului. Instalarea s-a făcut în data de 4 martie 1962 în Catedrala Mitropolitană din Timișoara de către Patriarhul Justinian Marina.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1643, Ultimul acces: 2019-10-13 04:41:13

»  Sfinții Trei Ierarhi prăznuiți în Ardeal (2012-02-01)

 Închide 

Sfinții Trei Ierarhi prăznuiți în Ardeal

[2012-02-01]
Sfinții Trei Ierarhi, ocrotitorii școlilor de teologie ortodoxă din întreaga lume, au fost prăznuiți la Sibiu prin Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala mitropolitană, urmată de prezentarea unei lucrări științifice la Facultatea de Teologie Ortodoxă 'Sfântul Andrei Șaguna', informeaz㠄Ziarul Lumina”.
Soborul de preoți și diaconi a fost format din profesorii de la facultatea sibiană și a fost condus de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Studenții teologi au participat la sărbătoarea facultății, iar corul acestora, condus de pr. lect. dr. Sorin Dobre, a dat răspunsurile liturgice. Conducerea Universității 'Lucian Blaga' din Sibiu a fost prezentă la slujba religioasă prin rectorul Constantin Oprean, prorectorul Dan-Maniu Dușe și alți membri ai Senatului universitar. La Sfânta Liturghie au fost pomeniți toți profesorii de la facultatea andreiană, trecuți la Domnul, mari teologi și slujitori ai Bisericii Ortodoxe.
Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de pr. conf. dr. Mircea Ielciu, care a evidențiat virtuțile celor trei sfinți, modele de viețuire pentru teologi și pentru orice credincios.
'Sfinții Trei Ierarhi au fost apărătorii învățăturii despre Sfânta Teime și cugetarea lor teologică stă la temelia învățăturii despre Dumnezeu-Treimea. Ei au mărturisit credința în Dumnezeul Treimic și au arătat aceasta prin cugetarea lor teologică profundă', a spus părintele Ielciu.
IPS Mitropolit Laurențiu a felicitat cadrele didactice și studenții de la Facultatea de Teologie și pe toți credincioșii care poartă numele unuia dintre cei trei sfinți ierarhi. Părintele Mitropolit l-a hirotesit duhovnic pe părintele Flaviu Fleșer, de la Capela 'Sfinții Apostoli Petru și Pavel' a cimitirului din Mediaș.
Din partea universității sibiene, prorectorul Dan-Maniu Dușe a rostit un cuvânt de felicitare, în care a subliniat unitatea în credință și fapte a celor trei mari ierarhi, ce ne cheamă și pe noi, credincioșii de astăzi, la unitate în gândire și acțiune.
Natură și persoană în teologia actuală
Partea științifică a manifestărilor organizate de Facultatea de Teologie din Sibiu la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi a avut loc în Aula 'Mitropolit Ioan Mețianu', unde asist. dr. Ciprian Toroczkai a prezentat lucrarea 'Persoană și natură: contribuția Sfinților Trei Ierarhi reflectată în dezbaterile teologice contemporane'. Referatul a sintetizat dezbaterile teologice ale marilor teologi contemporani referitoare la antropologia ortodoxă actuală, fundamentată pe învățăturile Părinților Capadocieni. Învățătura părintelui Dumitru Stăniloae, a IPS Mitropolit Ioan Zizioulas, precum și lucrările de bioetică ale părintelui John Breck au constituit principalele teme de reflecție la care autorul referatului a chemat teologii prezenți.
Prezentarea a fost urmată de comentariile profesorilor de teologie și de întrebările adresate referentului. Sărbătoarea s-a încheiat cu agapa frățească de la cantina facultății.
Tinerii teologi, podoaba orașului Baia Mare
La sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, 30 ianuarie 2012, Sfânta Liturghie de la Catedrala episcopală din Baia Mare a fost oficiată de Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, în prezența chiriarhului locului, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Justinian.
În cuvântul de învățătură, IPS Arhiepiscop Justinian a remarcat faptul că tinerii teologi sunt podoaba orașului Baia Mare. Alături de mulțimea de credincioși s-au aflat și profesorii și elevii instituțiilor teologice ale eparhiei, reprezentanți ai autorităților locale și centrale.
La finalul slujbei s-au adresat mulțumiri lui Dumnezeu pentru sărbătoarea binecuvântată. 'Îl rugăm pe Dumnezeu să-i ocrotească pe toți elevii, studenții și ostenitorii din școlile teologice și să le dăruiască puterea de a-L mărturisi pe Hristos cu jertfelnicia și responabilitatea cu care au făcut-o Sfinții Părinți', a spus PS Iustin Sigheteanul. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Seminarului 'Sfântul Iosif Mărturisitorul' din Baia Mare.
Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi la Cluj-Napoca
Înalt Preasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană cu prilejul sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, înconjurat de un sobor de preoți, cadre didactice ale Facultății de Teologie Ortodoxă și ale Seminarului Teologic din Cluj-Napoca. Cu acest prilej au fost hirotesiți iconomi stavrofori preoții Grigore Dinu Moș, Liviu Vidican-Manci și Cosmin Trif, iar duhovnicul seminarului, părintele Sebastian Rus, a fost ridicat la treapta de iconom. La sfârșitul Sfintei Liturghii, au adresat câteva cuvinte celor prezenți părintele decan Ioan Chirilă și profesorul univ. Andrei Marga, rectorul Universității 'Babeș-Bolyai'. Înalt Preasfințitul Mitropolit Andrei a subliniat, la final, faptul că teologii și toți creștinii se cuvine să-i cinstească pe Sfinții Trei Ierarhi ca 'luminători pământești' și modele de slujire preoțească și smerenie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3920, Ultimul acces: 2019-10-13 04:41:13

»  Închinare la moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, la Arad (2010-11-15)

 Închide 

Închinare la moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, la Arad

[2010-11-15]
Sute de credincioși au participat 12 noiembrie, la Vecernia cu Litie oficiată de Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu un ales sobor de preoți și diaconi, în Catedrala "Sfânta Treime" din Arad. Slujba de Priveghere a Sfântului Ioan Gură de Aur reprezintă un moment de bucurie începând cu anul 2008, când au fost dăruite catedralei arădene o parte din sfintele sale moaște, informează "Ziarul Lumina", Ediția de Banat.
După săvârșirea Litiei, a fost înconjurată biserica cu racla sfintelor moaște. Racla a fost purtată de clerici, urmați de un impresionant alai de credincioși. În cadrul slujbei a fost sfințit și un baldachin acoperit cu foiță de aur, care va adăposti racla cu părticelele din moaște.
În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfințitul Timotei a evocat momente din viața Sfântului, precum și importanța operelor sale în slujbele Bisericii. De asemenea, a subliniat și felul în care și-a trăit ultimii ani de viață, precum și modul în care a fost perceput de către contemporanii săi.
Ziua de 13 noiembrie, închinată Sfântului Ioan Gură de Aur, a fost marcată prin săvârșirea Utreniei, a Acatistului, precum și a Sfintei Liturghii ce îi poartă numele. Întâistătătorul eparhiei arădene a slujit Sfânta Liturghie, după care credincioșii prezenți în catedrală s-au închinat și au sărutat moaștele Sfântului, așezate în mod festiv în mijlocul bisericii. Prăznuirea s-a încheiat cu Vecernia și Acatistul Sfântului Ioan Gură de Aur.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4140, Ultimul acces: 2019-10-13 04:41:13


Nr. vizualizări:7572
Data ultimei vizualizări:2019-10-13 04:41:13
Data actualizare:2016-09-30 09:09:44
Data încărcării:2005-05-25 06:15:26
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:15
Fotografi:Mariko23: 5, Adam Petru Stelian: 3, Nelu_Pozaru: 3, Voluntar: 2, search_me71: 1, Flavius Pătruți: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-08-22
Aparat: Canon Canon PowerShot SX110 IS
Contor: 146

Vedere de ansamblu
Foto: Mariko23

Data: 2012-12-01
Contor: 58

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2007-01-03
Info: Catedrala fatada si lateral dreapta
sursa: www.sfanta-treime-arad.eu
Contor: 574

Vedere de ansamblu
Foto: Adam Petru Stelian

Data: 2016-05-19
Contor: 64

Vedere de ansamblu
Foto: search_me71

Data: 2012-12-01
Contor: 52

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2010-05-08
Aparat: FUJIFILM FinePix S2000HD
Contor: 75

Vedere din față
Foto: Flavius Pătruți

Data: 2012-12-01
Contor: 45

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2009-09-15
Contor: 122

Vedere din față
Foto: Voluntar

Data: 2007-01-03
Info: Catedrala vazuta din partea stinga
Contor: 81

Vedere de ansamblu
Foto: Adam Petru Stelian

Data: 2007-01-03
Info: Fatada catedralei cu icoana Sf Treimi
sursa: www.sfanta-treime-arad.eu
Contor: 92

Fațada
Foto: Adam Petru Stelian

Data: 2009-08-22
Aparat: Canon Canon PowerShot SX110 IS
Contor: 179

Catapeteasma
Foto: Mariko23

Data: 2009-08-22
Aparat: Canon Canon PowerShot SX110 IS
Contor: 118

Catapeteasma
Foto: Mariko23

Data: 2009-08-22
Aparat: Canon Canon PowerShot SX110 IS
Contor: 106

Racla
Foto: Mariko23

Data: 2009-08-22
Aparat: Canon Canon PowerShot SX110 IS
Contor: 110

Candelabrul mare
Foto: Mariko23

Data: 2009-09-15
Contor: 399

Preot
Foto: Voluntar