Sarmasu :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Sărmașu
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Sărmașu
Județ:Mureș
Adresa:strada Sondelor nr. 35
Cod poștal:547515
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.Reintregirea.ro, www.orasulSarmasu.ro, www.CJmures.ro, ms.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:In orasul Sarmasu , pe langa biserica ortodoxa de zid, construita dupa 19 ian. 1936, mai exista o biserica din lemn, asezata pe o inaltime in apropiere. Prima atestare a unei biserici ortodoxe apare in anul 1348, cand regele Ludovic I, al Ungariei dona o mosie familiei Swk in urmatorul context "terra nobilium de Swk Sarmas vocata". Cu aceasta ocazie este amintita si "ecclesia parohialis in Sarmos". Biserica de lemn nu se stie exact din ce an a fost construita, dar in 1733, pe timpul episcopului Klein a fost renovata, deci avea o vechime oarecar. In 1812 a fost refacuta dupa constructia care exista si in timpul conscriptiei lui Bukow care il gaseste ca ortodox cu 72 familii, fapt atestat si de inscriptia sculptatat in lemnul mesei din altar. Peretii inscriu un plan dreptunghiular, cu altarul in decros, poligonal cu cinci laturi. In amplificarea spre vest, a navei se constata doua etape, una soldandu-se cu aparitia clopotnitei, ale carei schelet de sustinere se afla in interiorul pronaosului adaugat. Partea originara a navei a avut o bolta, de veche traditie, comuna intregului spatiu romanesc. Acum, cate o bolta , semicilindrica, retrasa de la linia peretilor lungi, acopera naosul si altarul, cea din urma fiind intersectata de trei fasii curbe. Barnele sunt imbinate in coada de randunica, la fel ca si la Nicula, iar consolele prezinta crestaturi in unghi drept. Pictura aminteste de starea jalnica in care ajunse biserica "zugravitu-s-au aceasta biserica in zilele prainaltatului imparat Frantisc al doilea si excelentei sale Ioan Bob episcop a toata Tara Ardealului. . . . Anu 1812 septembrie 20, . . . " Pictura altarului, mult afectata, cuprinde: teoria sfintilor parinti si pare a data din secolul al XVIII-lea. Tampla, cu aceeasi apreciere de varsta, este o veritabila piesa de arta. Bogat sculptata, cu frunze, flori, ciorchini de struguri, colonete, ea cuprinde icoane asupra carora s-a intervenit, fara pricepere. In impodobirea usilor imparatesti, iscusitii faurari au alaturat motivelor vegetale, franghiei, lupta dintre vultur si dragon (conflict ce ne poarta cu gandul la stemele voivodale de la Curtea de Arges) , ele prezentand analogii cu cele de la Gersa, Bistrita din 1872. Cu gandul pastrarii, au fost asezate, la o intrare diaconeasca, usile imparatesti, decorate in spiritul epocii lui Matei Basarab, provenite din lacasul anterior, ele legand, astfel, pe unda vremii, doua ctitorii ale obstii din Sarmasu.
(Text preluat dupa "Biserici din lemn, Monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, de dr. Ioana Cristescu-Panait. 1987 si textul aflat pe peretele bisericii)
Cod Monument:MS-II-m-A-15786
Nr. vizualizări:9096
Data ultimei vizualizări:2024-07-13 12:12:46
Data ultimei actualizări:2020-03-18 14:18:07
Data încărcării pe sit:2006-07-03 06:18:35
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-12-26
Contor: 179

Vedere din față
Foto: Emil Șerban