Satu Mare :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Satu Mare
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Satu Mare
Județ:Satu Mare
Adresa:strada 1 Decembrie 1918 nr. 4
Cod poștal:440010
Telefon :0261... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiamm.ro, www.satu-mare.ro, www.cjSM.ro, www.prefecturaSatuMare.ro
Preot:Roman Dumitru, Pop Andrei
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Detalii:Monumentala clădire a catedralei române a fost construită între anii 1932-1937, fiind așezată pe locul vechii biserici românești din Satu Mare, construită între anii 1799-1803.
Stilul edificiului este inspirat de arhitectura românească tradițională, cu o cupolă de pandantive, cu un pronaos flancat de două turnuri laterale cu logii, cu portalul de intrare monumental, trasat de o arhivoltă cu profiluri bogat ornamentate cu brîu în torsadă și vrejuri de acant. Planurile construcției au fost elaborate de arhitecții Victor Smigelschi și G. P. Liteanu.
În interior se află o navă centrală cu două nave laterale cu logii deasupra și având câte patru deschideri delimitate de coloane duble. Deasupra pronaosului se află un balcon. Capitelurile tuturor coloanelor sunt realizate în maniera brîncovenească. Zugrăvirea și pictarea interioruluiau fost realizate de Schnell și frații Profeta. În subsolul catedralei se află o colecție de cărți vechi, icoane și obiecte de artă.
Personalitățile care s-au perindat de-a lungul vremii în această biserică au fost cărturari patrioți și reprezentanți de frunte ai mișcării naționale a românilor sătmăreni: Petru Bran, Ioane Marcu, Constantin Lucaciu, dr. Vasile Lucaciu.
Colecția de artă și carte veche a bisericii a fost realizata în anii '80, aceasta colecție reprezintă bunurile de valoare cultural-istorică aflate în deținerea unităților de cult ortodoxe de pe teritoriul județului Satu Mare.
Colecția este compusă din lucrări de arta și din carți vechi românești și este adăpostită în subsolul catedralei, într-un spațiu special amenajat. Aici se află peste 40 de icoane pe sticlă și lemn, dintre care amintim cele șapte icoane de la biserica de lemn din Corund, datând din a doua jumatate a sec. al XVIII-lea și patru icoane împărătești de la biserica din Oar, datând din aceeași perioada.
Valorile bibliofile din aceasta colecție se ridică la 500 cărți românești, remarcabile fiind Cazania lui Varlaam (Iași, 1693) , Chiriacodromul de la Bălgrad (1699) , tipăriturile lui Antim Ivireanul etc.
Alte informații:Parohia greco-catolică Satu Mare I.
Cod Monument:SM-II-m-B-05202
Nr. vizualizări:5851
Data ultimei vizualizări:2022-07-02 20:19:10
Data ultimei actualizări:2015-02-25 02:42:30
Data încărcării pe sit:2006-03-20 23:28:50
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-11-12
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 135

Vedere din față
Foto: Dan Deva