Satu Mare :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Satu Mare
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Satu Mare
Județ:Satu Mare
Adresa:strada 1 Decembrie 1918 nr. 4
Cod poștal:440010
Telefon :0261... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiamm.ro, www.satu-mare.ro, www.cjSM.ro, www.prefecturaSatuMare.ro
Preot:Roman Dumitru, Pop Andrei
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Detalii:Monumentala clădire a catedralei române a fost construită între anii 1932-1937, fiind așezată pe locul vechii biserici românești din Satu Mare, construită între anii 1799-1803.
Stilul edificiului este inspirat de arhitectura românească tradițională, cu o cupolă de pandantive, cu un pronaos flancat de două turnuri laterale cu logii, cu portalul de intrare monumental, trasat de o arhivoltă cu profiluri bogat ornamentate cu brîu în torsadă și vrejuri de acant. Planurile construcției au fost elaborate de arhitecții Victor Smigelschi și G. P. Liteanu.
În interior se află o navă centrală cu două nave laterale cu logii deasupra și având câte patru deschideri delimitate de coloane duble. Deasupra pronaosului se află un balcon. Capitelurile tuturor coloanelor sunt realizate în maniera brîncovenească. Zugrăvirea și pictarea interioruluiau fost realizate de Schnell și frații Profeta. În subsolul catedralei se află o colecție de cărți vechi, icoane și obiecte de artă.
Personalitățile care s-au perindat de-a lungul vremii în această biserică au fost cărturari patrioți și reprezentanți de frunte ai mișcării naționale a românilor sătmăreni: Petru Bran, Ioane Marcu, Constantin Lucaciu, dr. Vasile Lucaciu.
Colecția de artă și carte veche a bisericii a fost realizata în anii '80, aceasta colecție reprezintă bunurile de valoare cultural-istorică aflate în deținerea unităților de cult ortodoxe de pe teritoriul județului Satu Mare.
Colecția este compusă din lucrări de arta și din carți vechi românești și este adăpostită în subsolul catedralei, într-un spațiu special amenajat. Aici se află peste 40 de icoane pe sticlă și lemn, dintre care amintim cele șapte icoane de la biserica de lemn din Corund, datând din a doua jumatate a sec. al XVIII-lea și patru icoane împărătești de la biserica din Oar, datând din aceeași perioada.
Valorile bibliofile din aceasta colecție se ridică la 500 cărți românești, remarcabile fiind Cazania lui Varlaam (Iași, 1693) , Chiriacodromul de la Bălgrad (1699) , tipăriturile lui Antim Ivireanul etc.
Alte informații:Parohia greco-catolică Satu Mare I.
Cod Monument:SM-II-m-B-05202
Știri despre biserică:

»  Lansare de carte în parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din municipiul Satu Mare (2018-11-19)

 Închide 

Lansare de carte în parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din municipiul Satu Mare

[2018-11-19]
lansare de carte
19.11.2018, Satu Mare (Catholica) - Duminică, 18 noiembrie 2018, Preasfințitul Părinte Vasile Bizău s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia greco-catolică Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din municipiul Satu Mare. Evenimentul a fost prilejuit de sărbătoarea hramului comunității. În cadrul Sfintei și Dumnezeiești Liturghii, Preasfinția Sa a acordat treapta ipodiaconatului absolventului de teologie Dorel Aciu, din Satu Mare. La începutul cuvântului de învățătură, Preasfinția Sa a transmis credincioșilor prezenți salutul și binecuvântarea Sfântului Părinte Francisc pentru toate comunitățile greco-catolice din România, în urma vizitei ad limina Apostolorum de la Roma, motiv pentru care și hramul bisericii a fost sărbătorit cu o ușoară întârziere.
Pornind la textul Evangheliei, și anume a bogatului nebun căruia i-a rodit țarina, Preasfințitul Părinte Vasile a subliniat importanța unui bun discernământ pentru a trăi ca fii ai luminii în veacul de acum. Această importanță reiese din pilda pe care o oferă Isus la cerința unei persoane să facă dreptate între el și fratele lui de împărțire a averii; acest dialog se găsește în capitolul 12 din Evanghelia după Luca. „Prin această pildă, a bogatului căruia i-a rodit țarina, Isus arată faptul că viața nu stă în prisosul avuțiilor, pentru că aceste avuții nu aduc o mulțumire și liniște interioară. Bogatul, în loc să fie mulțumit că i-a rodit țarina, devine mai degrabă un neliniștit. El se referă doar la sine, la bunurile sale, la averea pe care o are, la sufletul său, începe o discuție între sine și suflet, o referință continuă la sine însuși. Netrecând niciodată de noi înșine, se ajunge astfel la egoism, iar egoismul este unul dintre păcatele care ne separă de Dumnezeu, deoarece egoismul oprește toată această realitate creată și inclusiv pe noi înșine doar la propria persoană.”
După Sfânta Liturghie, a fost lansat volumul de documente intitulat Consiliul Național Român Satu Mare. Satu Mare și Marea Unire. Documente (1918-1919), volum dedicat împlinirii a 100 de ani de la cel mai important eveniment din istoria neamului românesc și anume Marea Unire a tuturor românilor realizată la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia. Coordonat de dr. Viorel Ciubotă și dr. Viorel Câmpeanu, acest prim volum însumează selectiv un număr de 286 de documente care au fost emise de Consiliile Naționale Române din comitatul Satu Mare și cercual Baia Mare. Volumul reprezintă totodată și un omagiu adus de autori zecilor de mii de români din Sătmar care, în toamna anului 1918 și primăvara următorului an, au luptat pentru îndeplinirea acestui măreț ideal, o Românie Mare și Unită. (biroul de presă al Eparhiei de Maramureș)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1016, Ultimul acces: 2020-07-09 15:23:23

»  20 de ani de la reînființarea Reuniunii Mariane în protopopiatul de Satu Mare (2017-10-18)

 Închide 

20 de ani de la reînființarea Reuniunii Mariane în protopopiatul de Satu Mare

[2017-10-18]
Aniversare a Reuniunii Mariane
18.10.2017, Satu Mare (Catholica) - În seara de 13 octombrie 2017, în biserica Sf. Arhangheli Mihail și Gavril, din Satu Mare, a fost sărbătorită aniversarea a 20 de ani de la reînființarea Reuniunii Mariane „Regina Păcii” din protopopiatul de Satu Mare. Programul a început la orele 16 cu un salut al pr. protopop Dumitru Roman, care în cuvântul său a amintit despre aparițiile Fecioarei Maria de la Fatima, în acest an sărbătorindu-se 100 de ani de la aparițiile Fecioarei înaintea celor trei păstorași; și despre importanța Rozariului în viața fiecărui marianist, citim în materialul de pe GrecoCatolicaSM.ro.
Aurelia Ciuclean a salutat preoții, invitații și credincioșii prezenți: „Preacucernici părinți, dragi membri ai Reuniunii Mariane, la ceas aniversar, 20 de ani de la reînființarea Reuniunii Mariane în protopopiatul greco-catolic de Satu Mare, îmi revin în minte cuvintele Preasfințitului de pie memorie Ioan Suciu: ‘Înțelegem că a fi marianist nu indică straie sfinte de călugăr, nici pietate moale, timidă, ci convingerea că suntem chemați să fim creștini, luptători, apostoli care nu dezmint prin fapte numele lor. Marianistele și marianiștii sunt chemați să devină reprezentanții vieții creștine în societate'”.
Programul a continuat cu Rozariul de lumină, două rugăciuni de mulțumire și consacrare la Preasfânta Fecioara de la Fatima, Paraclisul Maicii Domnului, după care Lucia Ghișa, președinta Reuniunii Mariane din Eparhia de Maramureș, a transmis urările ei și cele ale pr. spiritual Ioan Fârte și ale pr. Vicar cu laicii Angel Zareczki. „Părintele spiritual al Reuniunii Mariane, pr. Ioan Fârte, se unește cu noi în rugăciune pentru ca Reuniunea Mariană sătmăreană și întreaga comunitate să se bucure de binecuvântarea Domnului prin scumpa noastră Mamă Cerească.”
Seara a continuat cu Sfânta Liturghie, la care au fost prezenți mai mulți preoți, atât din Satu Mare cât și din parohiile Botiz, Odoreu, Târșolț și Prilog. În cuvântul său de învățătură, pr. Florin Fodoruț, paroh al parohiei Sf. Apostoli Petru și Pavel, din Satu Mare, a amintit importanța de a folosi metode si tehnici noi de a evangheliza, și rolul membrilor Reuniunii Mariane. „Rolul dumneavoastră care este? Este suficient oare să ne întâlnim o dată pe lună și să facem o rugăciune comună? Este suficient ca din când în când să ne aducem aminte de săracii din parohia noastră și să contribuim după puterile noastre la a hrăni și a stinge o nevoie a unuia sau a altuia dintre persoanele nevoiașe? Avem conștiința împăcată pentru toate aceste lucruri?”
„O vom avea în măsura în care ne face ascultători ai lui Isus Cristos și El ne va da în inimă acea pace care ne va spune că ceea ce am făcut a fost lupta cea bună pe care am dus-o, că am dus mai departe flacăra Evangheliei. Dumneavoastră ca să deveniți o mișcare cu adevărat vie trebuie să vă gândiți prin ce modalități putem vorbi omului de astăzi, cum putem să atragem în mijlocul nostru mai mulți tineri. Dumneavoastră sunteți ajutoarele noastre. Fie ca această sărbătoare să ne facă să vedem luminile, bucuriile din Reuniunile noastre Mariane din parohiile noastre, dar totodată să fie și un prilej de revedere, de reînțelegere a rolului pe care noi îl avem în Biserica noastră”. Seara s-a încheiat cu un parastas pentru membrii decedați din Reuniunea Mariană și o agapă fraternă.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1300, Ultimul acces: 2020-07-09 15:23:23

»  Hramul bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare (2016-11-09)

 Închide 

Hramul bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare

[2016-11-09]
09.11.2016, Satu Mare (Catholica) - Parohia greco-catolic㠄Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare a îmbrăcat haină de sărbătoare marți, 8 noiembrie a.c., când și-a sărbătorit hramul bisericii. Sfânta Liturghie a fost celebrată de Preasfințitul Vasile Bizău, Episcop de Maramureș, de la ora 17:00. A concelebrat un sobor de șaptesprezece preoți, în frunte cu părintele protopop și paroh Dumitru Roman și ceilalți doi preoți slujitori ai parohiei: Pop Andrei și Costin Laurențiu. La sărbătoare au luat parte numeroși credincioși veniți din parohiile din oraș și nu numai.
În predica sa, vorbind despre îngeri, Preasfințitul Vasile a afirmat: „Îngerii sunt mijlocitori, sunt mesagerii lui Dumnezeu; îngerii sunt cei care rămân slujitori ai lui Dumnezeu pentru că, înzestrați fiind cu voință și inteligență proprie, chiar neavând trup, au posibilitatea de a alege, au posibilitatea de a face de fiecare dată o alegere personală. Sfântul Arhanghel Mihail ne aduce aminte că alegerea trebuie să fie una pentru Dumnezeu… Îl cinstim pe Sfântul Arhanghel Mihail ca pe cel ce s-a luptat cu cei ce s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, cu Lucifer și cu cei care l-au urmat… Numele Mihail / Michael înseamnă cine e ca Dumnezeu? Nimeni nu este ca și Dumnezeu – acesta era răspunsul pe care el l-a dat, reînnodând alianța aceasta profundă a dependenței de Dumnezeu și a cinstirii lui Dumnezeu”.
Cât despre celălalt arhanghel pe care Biserica îl sărbătorește pe data de 8 noiembrie, Ierarhul a spus: „Arhanghelul Gabriel (sau Gavril) este cel care, de asemenea îl face cunoscut pe Dumnezeu în milostivirea Sa, prin Vestea cea bună adusă Sfintei Fecioare Maria și umanității întregi. Este purtător de Veste bună”. Preasfințitul a explicat faptul că fiecare arhanghel poartă în numele său numele lui Dumnezeu, prin terminația „El” a numelui și că separarea de Dumnezeu determină lumea să fie „prizonieră ei însăși. Oamenii care se separă de Dumnezeu în mod definitiv trăiesc drame profunde… Dacă Dumnezeu este creatorul nostru, noi trebuie să fim oglindă a Creatorului”, a spus Arhiereul.
La sfârșit, părintele paroh a mulțumit tuturor pentru prezența la sărbătoarea parohiei, pentru rugăciunile pe care le-au înălțat în această biserică ce găzduiește una din cele două Porți ale Milostivirii deschise în Eparhia noastră pe durata Anului Jubiliar al Milostivirii, care se apropie de sfârșit. (Biroul de presă al Eparhiei de Maramureș)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1570, Ultimul acces: 2020-07-09 15:23:23


Nr. vizualizări:3944
Data ultimei vizualizări:2020-07-09 15:23:26
Data actualizare:2015-02-25 02:42:30
Data încărcării:2006-03-20 23:28:50
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:9
Fotografi:Dan Deva: 3, Panoramio.com: 2, Anton Bacea: 1, Aurel Ciobotariu: 1, Travellor Project: 1, internet: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-11-12
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 117

Vedere din față
Foto: Dan Deva

Data: 2019-04-10
Contor: 7

Vedere de ansamblu
Foto: Travellor Project

Data: 2015-10-23
Contor: 14

Vedere din față
Foto: Aurel Ciobotariu

Data: 2010-11-14
Contor: 101

Vedere de ansamblu
Foto: internet

Data: 2008-07-03
Aparat: FUJIFILM FinePix S6500fd
Contor: 22

Vedere de ansamblu
Foto: Panoramio.com

Data: 2008-07-14
Aparat: FUJIFILM FinePix S6500fd
Contor: 18

Carte poștală veche
Foto: Panoramio.com

Data: 2010-11-12
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 23

Vedere parțială
Foto: Dan Deva

Data: 2014-09-17
Contor: 19

Turnuri
Foto: Anton Bacea

Data: 2010-11-12
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 21

Marturii anticomuniste
Foto: Dan Deva