Radaseni :: Biserica Sf. Mercurie si Sf. Ecaterina - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Mercurie și Sf. Ecaterina
Rădășeni
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Rădășeni
Comună:Rădășeni
Județ:Suceava
Cod poștal:727460
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro
www.comunaRadaseni.ro
www.cjSuceava.ro
www.prefecturaSuceava.ro
Hram:Sf. Mercurie și Sf. Ecaterina,
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în jur de 1623, reparată 1875
Biserica, ctitorită de Stefan Tomsa în anul 1623, are planul dreptunghiular cu absida altarului decrosată si pronaosul poligonal. A suferit reparatii semnificative în anul 1875 cînd a fost pictată la interior, iar în anul 1909 pe latura de sud a fost adăugat un pridvor închis.
Alte informații:Arhimandritul Timotei Aioanei presupune că Tomșa ar fi pus numai temelia bisericii, bazându-se pe faptul că un domnitor nu ridica biserici de lemn, ci din piatră și cărămidă, și chiar și boierii ctitoreau biserici de zid și nu de lemn. Astfel, Tomșa ar fi fost alungat din scaun în 1615 după punerea temeliei, iar locuitorii satului Rădășeni ar fi continuat construirea bisericii, folosind lemnul ca material de constructive.
Pe o cruce de marmură aflată în curtea bisericii, lângă pridvor, este scrisă inscripția: „Ctitorul bis. este Ștefan Tomșa 1611”. Pe peretele sudic al naosului se află un tablou votiv pictat în anii 1875-1876 în care sunt reprezentați voievodul și Elena Doamna, ținând în mână chivotul bisericii. Biserica din tabloul votiv este construită din bârne așezate vertical, fără pridvor și cu o fereastră mare în treimea stângă și având un acoperiș din șindrilă, în patru ape.
Biserica de lemn din Rădășeni este construită din bârne de brad cioplite din grinzi despicate și îmbinate în „cheotori”. Ea se sprijină pe tălpi de stejar. Edificiul are un acoperiș din draniță.
Monumentul are formă de navă, cu absida altarului pentagonală decroșată față de restul corpului construcției și cu pronaos poligonal. Lăcașul de cult este prevăzut cu două uși; una în în peretele sudic al pridvorului și a doua în peretele sudic al altarului. Biserica de lemn din Rădășeni are următoarele dimensiuni: lungime - 20 m, lățime - 6. 30 m și înălțime - 7 m.
În interior, biserica este împărțită în patru încăperi: pridvor, pronaos, naos și altar. Pridvorul are o formă pătrată, având două ferestre pe laturile de est și de vest. El este căptușit cu scânduri. Ușa de intrare în pronaos, care este și intrarea originală, este încheiată la partea superioară în acoladă. Ancadramentul său este decorat pe ambele părți. Pe exterior de la bază pornesc împletituri de opturi, cu inelele rotunde, care se împreunează în vârful acoladei. Pe interior, pornesc de la bază vrejuri sinuoase, punctate la intervale egale de boboci de lalea stilizați.
Pronaosul (6. 30x9. 00 m) are o formă poligonală în partea de vest, cu o fereastră în axă. Între pronaos și naos se află un perete marcat printr-o arcadă susținută de două coloane profilate. Naosul este dreptunghiular și are trei ferestre dreptunghiulare (0. 70x1. 30 m) încheiate în arc în plin cintru. [11] Două ferestre se află pe peretele sudic și una pe cel nordic. Deasupra pronaosului și naosului este o boltă semicilindrică.
Altarul are o absidă decroșată de formă pentagonală, amplasată la distanțe de 0. 80 m de peretele longitudinal și de 1. 10 m de catapeteasmă. În decroșurile de nord și de sud se află proscomidiarul și diaconiconul. Aici se află trei ferestre: una dreptunghiulară (0. 70x1. 30 m) în axa absidei și celelalte, de formă pătrată, în cele două nișe (0. 22 m) . Acest spațiu este acoperit și el cu o boltă semicilindrică, în continuarea celor din pronaos și naos.
Cod Monument:SV-II-m-A-05597
Informații conexe:CRESTINORTODOX.RO: Informații suplimentare pe CrestinOrtodox.ro (Articol)
MERLINLX.WORDPRESS.COM: Biserica de lemn din Radaseni, Suceava (Articol)
ZIARULLUMINA.RO: Ctitoria domnească din raiul Rădășenilor (Articol)
Știri despre biserică:

»  Hramul bisericii "Sf. M. Mc. Mercurie și Sf. M. Mc. Ecaterina" din Parohia Rădășeni, Suceava (2014-11-25)

 Închide 

Hramul bisericii "Sf. M. Mc. Mercurie și Sf. M. Mc. Ecaterina" din Parohia Rădășeni, Suceava

[2014-11-25]
IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Radautilora oficiat marți, 25 noiembrie 2014, Sfânta Liturghie arhierească în biserica Sf. M. Mc. Mercurie și Sf. M. Mc. Ecaterina din Parohia Rădășeni, Protopopiatul Fălticeni-Suceava. Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat după datina din Bucovina, cu flori, pâine și sare.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Makarios.
„Arhiereul a hirotesit un teolog în treaptă diaconiei și a ținut cuvânt de învățătură. Rădășeni-ul, vatră răzășească, are două biserici ortodoxe. Biserica Sf. M. Mercurie și Ecaterina, denumită și Biserică veche, este situată în mijlocul satului, având în partea de est cimitirul.Ctitorii săi, Ștefan Tomșa și domnița Elena, ridică acest sfânt lăcaș în 1611. Construită din lemn, în formă de navă, ea va fi pictată în interior de trei frați călugări în 1876. Pe parcursul timpului, biserica se îmbogățește și cu fragmente din sfintele moaște ale Sf. Mercurie, Sf. Ecaterina, Sf. Nectarie precum și un fragment din Sf. Cruce a Mântuitorului. Prima restaurare a bisericii a fost realizată în 1936. În anul 2012, când a sărbătorit 400 de ani de la întemeiere, întreaga construcție a suferit ample lucrări de renovare atât în interior cât și exterior”, după cum ne-a transmis Doina Ciobanu, corespondent TRINITAS TV.
Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă creștină.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2369, Ultimul acces: 2018-12-19 14:43:13

»  Hram în Parohia Sfântul Mercurie și Sfânta Ecaterina din Rădășeni (2012-11-27)

 Închide 

Hram în Parohia Sfântul Mercurie și Sfânta Ecaterina din Rădășeni

[2012-11-27]
Arhimandritul Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor și mare eclesiarh al Catedralei patriarhale din București, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit duminică, 25 noiembrie, Sfânta Liturghie în parohia "Sfântul Mercurie" și "Sfânta Ecaterina" - Rădășeni, Protopopiatul Fălticeni, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.
La finalul slujbei, arhim. Timotei Aioanei a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre importanța existenței sfintelor moaște ale Sfinților Ecaterina și Mercurie în lăcașul de închinăciune aflat în sărbătoare. De asemenea, exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor a remarcat că doar în biserică oamenii pot simți adevărata bucurie. Părintele paroh Constantin Rotar a mulțumit tuturor pentru prezență, amintind că timp de 400 de ani, credincioșii au păstrat prin biserica din Rădășeni dreapta credință pe care au transmis-o generațiilor care au urmat. Programul liturgic s-a încheiat cu Parastasul pentru ctitorii bisericii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4210, Ultimul acces: 2018-12-19 14:43:13

»  Înnoire și binecuvântare în biserica de lemn a Rădășenilor (2012-10-08)

 Închide 

Înnoire și binecuvântare în biserica de lemn a Rădășenilor

[2012-10-08]
Ținutul Rădășenilor din județul Suceava s-a bucurat duminică, 7 octombrie 2012, de un eveniment de rezonanță pentru istoria, cultura și credința locului. Biserica de lemn ctitorită de domnitorul Ștefan Tomșa a fost resfințită după un riguros și îndelungat proces de restaurare.
Trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au oficiat ieri, la Rădășeni, după ample lucrări de restaurare, slujba de resfințire a bisericii de lemn cu hramul 'Sfinții Mercurie și Ecaterina', ridicată la 1611, după cum ne informează Ziarul Lumina. Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurați de un sobor de 32 de preoți și diaconi, au săvârșit slujba de resfințire a bisericii, precum și Sfânta Liturghie, în fața unei mulțimi impresionante: oameni de-ai locului, dar și bucovineni de pretutindeni. Cântările Coralei 'Armonia' de la Constanța au completat frumusețea acestei zile atât de importante pentru cei de la Rădășeni.
Tot ieri, biserica de lemn a lui Tomșa-Vodă a primit și cel de-al doilea hram - 'Sfinții Împărați Constantin și Elena', părticele din moaștele celor doi sfinți urmând a fi primite din Grecia în cel mai scurt timp.
Sărbătoarea de duminică a marcat și 400 de ani de la ridicarea bisericii de lemn. O istorie copleșitoare, importantă nu doar pentru comunitatea de la Rădășeni, ci și pentru întreaga Moldovă. '400 de ani. Ce trebuie să înțelegem? Credința și dragostea părinților, moșilor și strămoșilor dumneavoastră. Dragostea față de casa lui Dumnezeu este și a lor, și a dumneavoastră. E o frumusețe rar întâlnită această biserică veche. Știu mulți oameni de aici, dar o să dau doar un exemplu de om al locului: părintele Timotei Aioanei. Amintesc de el pentru că este o icoană a sufletului dumneavoastră, o persoană cu multă sensibilitate, cu un scris dumnezeiesc', a apreciat IPS Arhiepiscop Pimen. Cei trei ierarhi au fost întâmpinați de un alai de călăreți îmbrăcați în splendide costume naționale, cu tradiționalii colaci moldovenești și cu versuri alese, rostite de unul dintre bătrânii satului, în buna tradiție de ospitalitate a acestor meleaguri. Mândra ctitorie domnească a Rădășenilor a fost apoi resfințită. 'Am putea spune că a fost aproape o târnosire, pentru că am intrat și în Sfântul Altar și am așezat părticele de moaște la Sfânta Masă, unde nu am găsit nimic. Mă bucur că după atâtea greutăți, după atâtea ispite am reușit să duc la bun sfârșit această lucrare de refacere și consolidare, care a durat, iată, aproape 14 ani', a subliniat pr. paroh Constantin Rotar, cel grație căruia această atât de valoroasă biserică de lemn a cunoscut cel mai corect proces de restaurare a unui astfel de monument din Moldova.
Un lăcaș al istoriei și credinței, care a primit o cuvenită înnoire, subliniată și de Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Teodosie, în cuvântul de învățătură rostit după săvârșirea Sfintei Liturghii: 'Mă bucur să văd că această biserică, ridicată de înaintași cu atâta artă, cu atâta bucurie, cu atâta jertfelnicie, astăzi s-a înnoit. Și astăzi, Sfânta Evanghelie ne arată că și noi ne înnoim. Rădășeniul este un sat al roadelor pământului, dar și un sat al roadelor duhovnicești, pentru că această localitate a odrăslit mai mulți slujitori ai bisericii noastre'.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4160, Ultimul acces: 2018-12-19 14:43:13

»  Patru veacuri de existență pentru Biserica Parohiei Rădășeni II (2012-10-07)

 Închide 

Patru veacuri de existență pentru Biserica Parohiei Rădășeni II

[2012-10-07]
Pentru Parohia „Sfinții Mucenici Mercurie și Ecaterina” - Rădășeni II, din județul Suceava a fost duminica aceasta prilej de bucurie, la sărbătorirea a 400 de ani de la construirea bisericii. Slujba de resfințire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, informează TRINITAS TV. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen, chiriarhul eparhiei, dar și arhiereii invitați la acest eveniment au ținut apoi un cuvânt de învățătură.
Așezarea își leagă o parte din istorie de domnitorul Ștefan Tomșa, cel care a declarat-o sat domnesc. De asemenea, voievodul a construit aici o biserică de lemn, între anii 1611-1622.
La eveniment au participat credincioșii din Rădășeni și din comunele învecinate, oaspeți din Constanța, Bacău, dar și din Grecia.
Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Armonia”, al Arhiepiscopiei Tomisului. În interior, biserica este pictată în tempera, în stil popular, specific bisericilor de lemn din Moldova, fiind realizată în anul 1875.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4202, Ultimul acces: 2018-12-19 14:43:13


Nr. vizualizări:5326
Data ultimei vizualizări:2018-12-19 14:43:13
Data actualizare:2018-11-16 11:08:21
Data încărcării:2006-06-29 06:10:49
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:31

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2014-08-07
Contor: 94

Vedere de ansamblu
Foto: Cezar Suceveanu

Contor: 2

Vedere de ansamblu
Foto: Merlinlx

Data: 2014-08-07
Contor: 10

Vedere de ansamblu
Foto: Cezar Suceveanu

Data: 2009-08-18
Aparat: SANYO Electric Co.,Ltd. S70
Contor: 16

Vedere de ansamblu
Foto: Dan.chent

Data: 2009-10-14
Contor: 23

Vedere de ansamblu
Foto: CrestinOrtodox.ro

Data: 2014-08-07
Contor: 15

Vedere de ansamblu
Foto: Cezar Suceveanu

Contor: 2

Vedere din lateral
Foto: Merlinlx

Contor: 3

Vedere din lateral
Foto: Merlinlx

Contor: 3

Vedere din lateral
Foto: Merlinlx

Contor: 1

Vedere din lateral
Foto: Merlinlx

Contor: 2

Vedere de sus
Foto: Merlinlx

Data: 2009-08-18
Aparat: SANYO Electric Co.,Ltd. S70
Contor: 14

Pridvor
Foto: Dan.chent

Data: 2014-08-07
Contor: 15

Pridvor
Foto: Cezar Suceveanu

Contor: 2

Fereastră
Foto: Merlinlx

Data: 2014-08-07
Contor: 30

Turnul clopotniță
Foto: Cezar Suceveanu

Data: 2014-08-07
Contor: 18

Altar de vară
Foto: Cezar Suceveanu


Setul de Fotografii 2