Cluj-Napoca :: Catedrala Sf. Mihail - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Sf. Mihail
Cluj-Napoca
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Cluj-Napoca
Județ:Cluj
Adresa:Piața Unirii, nr. 16
Cod poștal:400015
Telefon :0264... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @cluj.astral.ro
Adrese utile:www.ersekseg.ro, www.primariaClujNapoca.ro, www.cjCluj.ro, cj.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Dr. Czirják Árpád-Ferenc, Bilibók Géza, Korom Imre-György
Hram:Sf. Mihail
Stil arhitectonic:Gotic
Detalii:Biserica este unul dintre cele mai frumoase monumente in stil gotic ale Transilvaniei. Lucrarile de constructie au avut loc in perioada 1350-1487.
Lucrarile de constructie au durat un secol si jumatate (1350-1487) , concentrând, alaturi de pietrarii locali, si mesteri veniti de pe santierul vienez al catedralei Sf. Stefan, precum si pe cei de la santierul bisericii Sf. Elisabeta din Kősice (Slovacia) . Edificiul, ridicat pe locul vechii capele Sf. Iacob în etape succesive, prin eforturile materiale ale orasenimii, a fost conceput la origine pe un plan probabil bazilical si mai restrâns, ulterior amplificat. Corul si altarele laterale, înaltate între 1350-1380, poarta amprenta goticului matur, prin potentarea verticalitatii si prin raportul echilibrat dintre golurile alungite ale ferestrelor si portiunile pline ale zidariei. Apoi planul a fost modificat în sensul unei biserici-hala cu trei nave, acoperite cu bolti, în forma de stea, sprijinite pe stâlpi puternici, cu profilarea bogata si în mare
parte lipsiti de capiteluri. Exteriorul ofera o înfatisare compacta si puternica, deschiderile ferestrelor cu ornamente flamboaiante, în stilul goticului târziu, neputând concura masa zidariei. Cea mai noua parte a constructiei este turnul, în stil neogotic, înaltat în jurul anului 1860.
Bolta stelata, vitraliile si sculpturile existente se impun prin frumusete si maiestrie. Numeroasele restaurari facute au scos la iveala picturi murale în nava, executate în prima parte a secolului al XV-lea.
Statuia ecvestra a regelui Matei Corvin, dezvelita în 1902, este opera sculptorului Ioan Fadrusz. Regele, în tinuta maiestruoasa, calare pe cal, este înfatisat primind omagiul conducatorilor contemporani care ar reprezenta pe Blasiu Magyar, vestitul capitan de osti, Pavel Chinezul, banul Timisoarei, Stefan Zápolya, prelatul Ungariei, si Stefan Báthory, voievodul Transilvaniei. Integral, ansamblul vadeste remarcabile însusiri plastice, statuia ecvestra impresionând în mod deosebit prin statica sa monumentala, tulburata, însa, de proiectarea pe imensa fatada sudica a bisericii Sf. Mihail.
Biserica romano-catolica "Sfantul Mihail" este, cu siguranta, cel mai reprezentativ locas de cult din Cluj-Napoca. Localizata in Piata Unirii, Biserica Sfantul Mihail are o vechime de aproape sapte secole. Construirea bisericii a inceput in vremea regelui Carol Robert, in anul 1316, cand asezarea a primit rangul de oras si a fost incheiata in anul 1442. In acest locas de cult a fost batezat Matei Corvin si au fost inscaunati, ca principi ai Transilvaniei, Gabriel Bethlen, Sigismund si Gabriel Báthory.
De-a lungul timpului, biserica a fosr afactata de mai multe incendii si cutremure. In anul 1697, turnul gotic a fost afectat structural, motiv pentru care s-a dispus reconstruirea sa. Din pacate, insa, nici aceasta nu a avut o viata mai lunga. Puternic calamitat, a fost necesara demolarea sa.
Dupa o perioada indelungata de strangere de fonduri si pregatiri, in anul 1837, s-a inceput reconstruirea turnului in stil neogotic. La 15 septembrie 1838, s-a finalizat ridicarea peretilor de piatra, iar in 1859 acoperisul si crucea. Finalizarea ferestrelor s-a intins pana in anul 1862. Merita mentionat faptul ca turnul bisericii este cel mai inalt turn de biserica din Romania.
Ultima restaurare a cladirii s-a realizat intre anii 1956-1963. Timp de jumatate de secol, aici s-a intrunit Dieta Transilvaniei. Tot aici, la 21 iulie 1551, regina Isabella, vaduva regelui Szapolyai (Zápolya) János, a predat insemnele regalitatii maghiare, reprezentantilor Imparatului Ferdinand I. In aceasta biserica a fost investit a treia oara ca principe al Transilvaniei Sigismund Báthory si aici au fost alesi in aceasta functie inalta, principii Sigismund Rákóczi, Gabriel Báthory si Gabriel Bethlen.
Exteriorul bisericii nu este foarte ornamentat. Remarcabile sunt cele patru porti gotice. Deasupra portii principale, se afla blazoanele lui Sigismund de Luxemburg. In centru, un bazorelief il infatiseaza pe Sfantul Mihail omorand balaurul. Astazi se mai poate vedea stema Sfantului Imperiu Roman de Natiune Germana. La dreapta acestuia, se afla stema Regatului Maghiar, iar la stanga, stema Regatului Ceh. La sud de poarta, o inscriptie latina aminteste momentul amplasarii statuii. Deasupra inscriptiei statea odinioara un relief infatisand-ul pe Moise, tinand in brate "cele zece porunci".
Interesanta este si scara spirala dintre capela laterala nordica si peretele navei principale, asa numitele trepte regale, pe care doi oameni pot sa urce si sa coboare in acelasi timp, fara sa se intalneasca.
In interior, solutia arhitectonica confera impresia de spatiu si inaltime. Din pacate, din ornamentele interioare nu a mai ramas aproape nimic. Cateva fragmente de fresce din secolele XIV-XV indica faptul ca biserica fusese initial pictata. La o analiza atenta, se observa existenta a doua randuri de vopsea: primul rand este de o varsta cu constructia, al doilea, la sfarsitul secolului al XV-lea. Protestantii au acoperit cu vopsea alba frescele, si cu exceptia amvonului, ornamentele altarului au fost scoase din biserica.
Alte informații:Fosta impozanta poarta baroca a zidului imprejmuitor (plasata in fata intrarii principale a Bisericii Sf. Mihail din centrul Clujului) a fost mutata in anul 1899 la Biserica Sf. Petru si Pavel din cartierul Marasti (str. 21 Decembrie 1989 nr. 85) . Ea a fost inaltata din initiativa prelatului Biro Janos in amintirea sfarsitului epidemiei de ciuma din anii 1738-1744. Se crede poarta ca e opera sculptorului bavarez Johannes König. La demolare si refacere s-a pierdut mult din caracterul ei baroc original. Stalpii aferenti in stil baroc nu au fost salvati. Poarta actuala este mai mica decat cea originala.
Cod Monument:CJ-II-m-B-07469
Nr. vizualizări:91193
Data ultimei vizualizări:2024-03-28 09:59:53
Data ultimei actualizări:2019-12-10 17:55:21
Data încărcării pe sit:2005-12-04 05:38:58
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-10-22
Contor: 1247

Vedere din lateral
Foto: Mircea Vâlcu