Neagra Sarului :: Biserica Sf. Dimitrie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Dimitrie
Neagra Șarului
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Neagra Șarului
Comună:Șaru Dornei
Județ:Suceava
Cod poștal:727517
Persoană de contact :Pr. Zelincă Radu
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @gmail.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.SaruDornei.ro, www.cjSuceava.ro, www.prefecturaSuceava.ro
Preot:Căilean Mihai-Viorel, Zelincă Radu
Hram:Sf. M. Mc. Dimitrie
Detalii:I. Monografia Parohiei Neagra Sarului.
1. Prezentare generala.
Parohia Neagra Sarului este parte componenta a protopopiatului Campulung Moldovenesc. Numele de Neagra a fost primit de la paraul cu acelasi nume ce o strabate de la un capat la altul a carui culoarea neagra provine de la pietrele peste care isi poarta apele si care au aceasta culoare din cauza minereului de fier pe care il contin, ele fiind de origine vulcanica. De altfel, intreg teritoriul localitatii este presarat cu pietre mari - , , bombe vulcanice” – aruncate de vulcanul, acum adormit al muntilor Calimani al carui crater este format din muntii Calimani 2093 m cu varful Pietrosul 2102 m, virfurile Ineul, Pietricelul si Maricelul 1886 m, Pietrele Rosii 1619 m si 12 Apostoli .
2. Asezare geografica.
Ca asezare geografica este situata la 16 km spre sud de municipiul Vatra Dornei, facand parte din comuna Saru Dornei care este asezata in Depresiunea Dornelor, la limita de vest a judetului Suceava, avand in spate falnicii munti Calimani.
3. Istoricul asezarii.
Satul a facut parte in trecut din fostul judet Baia si abia din anul 1922 a fost trecut impreuna cu comuna Panaci si Saru Dornei la fostul judet Campulung, pentru ca in prezent sa apartina actualului judet Suceava .
Primul lacas de inchinare a fost o bisericuta mica din lemn a carei temelie se mai cunoaste inca si astazi in cimitirul mare si unde se spune ca veneau si slujeau din cand in cand preotii din Saru Dornei, dar si monahi de prin apropiere. Pe vremea aceea localitatea avea foarte putini locuitori. Cu timpul populatia a crescut prin asezarea aici a unor refugiati din Maramures, Ardeal si Bucovina, trecuti peste hotar din cauza greutatilor si a asupririlor stapinirii austro-ungare.
4. Istoricul si arhitectura Bisericii actuale.
Intre anii 1910-1916, pe terenul cumparat de credinciosi de la Matache Ciuteanu, zis Apopei, fiul preotului Alexandru Ciuteanu s-a cladit biserica actuala din piatra si caramida . Biserica are forma de trefla cu trei turnuri, din care unul mare deasupra naosului, avand in interior inaltimea de 18 m, lungimea bisericii este de 28 m, iar latimea la abside este de 16 m, celelalte doua turnuri mici sunt in dreapta si stanga intrarii in biserica, proiectul sustin batranii satului ca ar fi fost adus din Franta, insa informatia nu se afla in documentele scrise. Pentru acoperirea cheltuielilor de zidire, obstea din Neagra de pe vremea aceea a vandut o oarecare suprafata de padure in valoare de 15. 000 lei Societatii Bradul, din comuna Galu - Neamt. Restul banilor au fost donati de credinciosi.
In vara anului 1916 biserica era terminata si inzestrata cu toate cele necesare, fiind zugravita in interior cu pictura in ulei executata de pictorul I. I. Luchian, din Targu Neamt. Ea urma sa fie sfintita de Sfantul Dumitru la 26 octombrie 1916, dar intre timp a izbucnit razboiul si tarnosirea n-a mai avut loc. Armatele inamice austro-ungare au invadat comuna intre 15-20 august 1916 si au dat foc atat la biserica veche din cimitir cat si la cea noua. Biserica Veche, fiind din lemn, a ars pana in temelie cu toate podoabele din ea, iar biserica noua fiind de zid a rezistat, dar au ars in interior catapeteasma, cafasul, precum si toate celelalte obiecte de cult. Focul nu a putut fi stins deoarece populatia era evacuata in comuna Draceni fostul judet Baia, precum si la Lespezi, Radaseni, Cotargasi si alte localitati .
In anul 1918 s-a inceput renovarea besericii, iar in anul 1920 pictorul Luchian revine pentru a restaura pictura, atat cat s-a putut, pentru ca in 1923 biserica sa fie sfintita, avand ca ocrotitor pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie.
Pictura din interiorul bisericii a fost restaurata in anii 1965 - 1966 de catre pictorii Vasile Pascu din Focsani si Constantin Negrescu din Roman, iar in anul 1998 de catre pictorul Nicolae Gavrileanu din Gura Humorului.
Marimea dar mai ales frumusetea bisericii, a facut ca dupa slujba de sfintire, din anul 1923, Parintele Protoiereu de pe vremea aceea sa exclame: , , Fratilor, o mana de oameni, aveti aici in creier de munte, in inima de codru, nu o bisericuta si nici o biserica, ci, o catedrala mareata si impunatoare” .
5. Paraclisul si celelalte cladiri anexe.
Paraclisul sau , , Bisericuta de iarna”, cum mai este denumita de catre credinciosi, a fost construita din lemn intre anii 1995-1997, avand forma de nava. Interiorul ei este captusit cu lambriu din lemn imbracat cu icoane, iar exteriorul este lucrat in termosistem. Paraclisul il are ca ocrotitor pe Sfantul Ierarh Nicolae.
Clopotnita a fost zidita in anul 1927 in forma de turn patrat cu contra-forturi, la cele patru colturi. Are patru clopote in greutate de 30kg. , 170kg. , 510kg. si 1300kg. , fara sistemul de prindere. Atit biserica cit si clopotnita sunt acoperite cu tabla.
In curtea bisericii se mai afla o casa de agape construita din lemn intre anii 2000-2001, cu o capacitate de 300-400 de persoane, precum si o magazie pentru lemne donate si lucrate de credinciosii din parohie.
In 1936 s-a zidit prima casa parohiala, iar din anul 2008 a fost zidita a doua casa parohiala, deoarece din 2003 slujesc doi preoti la aceasta parohie.
6. Preotii slujitori la aceasa parohie.
Primul slujitor a fost un monah cunoscut sub numele de Parintele Gherasim, apoi au urmat preotii: Alexandru Ciuteanu, Toader Gheorghiu, Vasile Marcoci, monahul Sturza, Vasile Hojbota, Vasile Cojoc, Virgil Ursachi, Iorgu Petrovici. In prezent fiind slujitori preot paroh Mihai-Viorel Cailean si preot slujitor Radu Zelinca.
7. Personalitati si oameni de seama din istoricul parohiei.
Scriitorul Mihail Sadoveanu a indragit mult aceste locuri pe care le-a vizitat adesea in tineretile sale. A publicat chiar un volum cu titlul "Neagra Sarului", iar lucrarea sa "Dumbrava minumata" a fost scrisa tot aici .
Se spune ca insusi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, ar fi vizitat Neagra si cu ocazia aceasta a vorbit din foisorul casei preotului Ciuteanu, catre poporul adunat aici.
In curtea bisericii se mai afla cavoul cu ramasitele pamantesti ale Generalului Gheorghe Manoliu si ale familiei sale care a trait pe aceste meleaguri.
Credinciosii Parohiei Neagra Sarului sunt in jur de 500 de familii, numarul lor fiiind in continua fluctuatie datorita lipsei locurilor de munca de la an la an, iar romani si crestini ortodocsi in proportie de aproximativ 99%. Ei frecventeaza biserica in mod destul de regulat, respectand traditia stramoseasca si avand multa dragoste de cele sfinte.
Știri despre biserică:

»  IPS Pimen a resfințit biserica din Neagra-Șarului, după ample lucrări de restaurare (2017-11-14)

 Închide 

IPS Pimen a resfințit biserica din Neagra-Șarului, după ample lucrări de restaurare

[2017-11-14]
de Iulian Dumitrascu

Membrii comunității parohiale din localitatea suceveană Neagra –Șarului, comuna Șaru-Dornei, a primit duminică vizita ierarhului lor. IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a resfințit biserica după ample lucrări de restaurare.
După slujba de sfințire, IPS Pimen a oficiat Sfânta Liturghie. La finalul acesteia, credincioșii au avut posibilitatea de a se închina în Sfântul Altar, informează Trinitas Tv.
Pentru activitatea desfășurată în parohie, părintele slujitor Bogdan Țarcă a fost hirotesit iconom stavrofor.
La final, un grup de copii îmbrăcați în costum național au interpretat pricesne

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1534, Ultimul acces: 2020-08-05 01:30:31


Nr. vizualizări:4990
Data ultimei vizualizări:2020-08-03 19:56:53
Data actualizare:2018-11-09 10:58:05
Data încărcării:2006-06-18 14:49:03
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:9
Fotografi:Pr. Zelinca Radu: 9

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2005-01-01
Aparat: Digital Digital Cam
Contor: 317

Biserica Neagra Sarului
Foto: Pr. Zelinca Radu

Data: 2005-01-01
Aparat: Digital Digital Cam
Contor: 191

Vedere de ansamblu
Foto: Pr. Zelinca Radu

Data: 2015-02-28
Contor: 171

Vedere din față
Foto: Pr. Zelinca Radu

Data: 2005-01-01
Aparat: Digital Digital Cam
Contor: 156

Vedere de ansamblu
Foto: Pr. Zelinca Radu

Data: 2005-01-01
Aparat: Digital Digital Cam
Contor: 137

Vedere de ansamblu
Foto: Pr. Zelinca Radu

Data: 2005-01-01
Aparat: Digital Digital Cam
Contor: 145

Vedere de ansamblu
Foto: Pr. Zelinca Radu

Data: 2005-01-01
Aparat: Digital Digital Cam
Contor: 128

Vedere de ansamblu
Foto: Pr. Zelinca Radu

Data: 2015-02-28
Contor: 228

Interior
Foto: Pr. Zelinca Radu

Data: 2014-09-15
Aparat: SAMSUNG GT-S5610
Info: Icoana cu hramul Bisericii Sf. M. Mc. Dimitrie - Neagra Sarului
Contor: 106

Sf. M. Mc. Dimitrie
Foto: Pr. Zelinca Radu