Manastirea Lupsa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Manastirea Lupșa
Lupșa
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Lupșa
Comună:Lupșa
Județ:Alba
Cod poștal:517410
Persoană de contact :Stareț protosinghel Melhisedec Ungureanu
Telefon :0258... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.Reintregirea.ro, www.primariaLupsa.ro, www.cjAlba.ro, www.prefecturaAlba.ro
Hram:Înălțarea Sf. Cruci, Sf. Nicolae la Biserica de lemn
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Manastirea Lupșa, de calugari, reinfiintata in 1992, cu hramul "Sfantul Nicolae" (6 decembrie) , zi de pelerinaj pe 14 septembrie la "Inaltarea Sfintei Cruci".
Biserica din lemn, ctitorita, potrivit Sematismului de la Blaj din 1900, in 1429 de familia Cândea de Lupșa, cu atributii importante cultural-administrative in districtul românesc de la obarsia Ariesului (Ioana Cristache-Panait, 1987) ; In secolul al XVII-lea biserica a pierdut vechiul decor mural, iar in 1694 bolta semicirculara a fost inlocuita cu un tavan casetat cu elemente decorative renascentiste. Arhitectura "in forma tipic de nava gotica" neafectata de demolarile generalului Bucow,
armonios proportionata, modificata la renovarile din 1694 cand, din nou zugravita, se inlatura pictura originara; pereti interiori si exteriori tencuiti,
ancadramente originare de la intrari inlaturate in 1865, asezamant gazda a scolii romanesti "veacuri de-a randul", cu atelier de pictura cu zugravi
recunoscuti in "pastrarea traditiei artei postbrancovenesti" promovata pana in satele Banatului (Ioana Cristache-Panait, 1987) ; icoane
imparatesti de la mijlocul sec. XVIII, bogat decorate floral pe rame; este cea mai veche biserica de lemn din Transilvania pastrata in tara noastra, cu rol activ in raspandirea cartilor de cult sosite de peste Carpati in satele motilor; citata in documente ca "per antiquum monasterium" (St. Metes,
1936) .
Ieromonahul Procopie de la Manastirea Lupsa a sprijinit pe Cuviosul Sofronie de la Cioara in miscarea antiunionista din anii 1759-1761 fapt ce a atras mania generalului Bukow care a si inscris-o in lista manastirilor ce urmau sa fie distruse, dar a fost crutata la insistentele episcopului unit Petru Pavel Aron care o numeste "per anticuum".
In 1991 s-a aprobat redeschiderea manastirii. Intre anii 1995-2004 au fost ridicate chiliile, zidul imprejmuitor si turnul clopotnita de la intrarea principala a manastirii. In prezent se construieste o noua biserica. In mai 2001, egumenul Efrem Vatopedinul a daruit Manastirii Lupsa o particica din lemnul Sfintei Cruci a Mantuitorului nostru Isus Hristos. Tot aici au fost aduse ca zestre duhovniceasca parti din moastele sfintilor Haralambie, Hariton, Evdochim, Iosif si Paraschevi.
(Text preluat dupa pliantul de prezentare a manstirii. )
Este una din cele mai vechi manastiri romanesti. Biserica "Nasterea Fecioarei" a manastirii, caracterizata prin elementele de stil gotic, este de tip biserica-sala, tavanita, cu absida poligonala decrosata si intarita cu contraforti. Deasupra partii de vest se ridica un turn-clopotnita din lemn, adaugat in sec. XVIII.
Alte informații:Este localizata in com. Lupsa, jud. Alba, 16 km E de Campeni, 70 km SV de Turda.
Este asezata intr-un loc superb, in conjurata din toate partile de munti.
Informații conexe:FORMULA-AS.RO: La Dumnezeul motilor - Lupșa (Articol)
Știri despre biserică:

»  Episcopul Ignatie despre lecția orbului din Ierihon: Apropierea de Dumnezeu presupune să începi să Îl trăiești! (2018-12-03)

 Închide 

Episcopul Ignatie despre lecția orbului din Ierihon: Apropierea de Dumnezeu presupune să începi să Îl trăiești!

[2018-12-03]
de Gheorghe Anghel

În omilia rostită duminică la Mănăstirea Lupșa, Episcopul Hușilor a vorbit despre lecția oferită de orbul din Ierihon care „ne învață că apropierea de Dumnezeu presupune să începi să Îl trăiești!”.
„Cu cât te oprești mai mult la explicații”, a spus ierarhul, „ele pot constitui, de multe ori, o piedică în a te împărtăși de harul lui Dumnezeu.
Totodată, Preasfințitul Părinte Ignatie a vorbit despre capacitatea orbului din Evanghelie de a simți prezența lui Dumnezeu
Preasfinția Sa a explicat c㠄orbul nu a avut nevoie de prea multe explicații ca să simtă că Cel care trece pe lângă el este Fiul lui Dumnezeu!”.
„El avea vederea lăuntrică pentru că se ruga cu rugăciunea cea mai minunată: rugăciunea lui Iisus, rugăciunea inimii. O rugăciune potrivită pentru oricine vrea să-și curețe mintea și inima! Orbul acesta avea o acuitate a vederii lăuntrice care nu era înțeleasă de cei de față. Hristos ne aude chiar dacă nu strigăm cu putere, El ne aude strigătul inimii!”, a evidențiat ierarhul.
În continuare, Părintele Episcop Ignatie a explicat cauzele nevederii noastre duhovnicești și a precizat c㠄obercăim din pricina păcatelor în care ne afundăm!”
Ne lăsăm duși de obișnuința patimilor care iau atâtea forme în viața de zi cu zi! Păcatul nu este altceva decât o întunecime a minții, a inimii!”
De asemenea, Preasfinția Sa a insistat asupra nevoii fiecăruia dintre noi de a spori în vederea duhovnicească:
„Domnul ne cere să strigăm în lăuntrul inimii noastre, să ne vindece, să putem vedea! Aceasta să fie rugăciunea noastră! Avem nevoie de acest dar al vederii: să îl simți pe Dumnezeu!
Preasfințitul Părinte Ignatie a slujit la Mănăstirea Lupșa cu binecuvântarea Arhiepiscopului Irineu. Lăcașul de cult se află în jurisdicția Arhiepiscopiei Alba Iulia.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6243, Ultimul acces: 2020-09-19 02:49:19

»  Prezență arhierească la Mănăstirea Lupșa (2016-02-05)

 Închide 

Prezență arhierească la Mănăstirea Lupșa

[2016-02-05]
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a întâlnit vineri, 05 februarie 2016, cu obștea monahală a Mănăstirii Înălțarea Sfintei Cruci de la Lupșa, condusă de părintele arhimandrit Melchisedec Ungureanu, informează site-ul oficial al Eparhiei. Ierarhul le-a adresat călugărilor de la acest așezământ monahal câteva cuvinte de folos duhovnicesc și de întărire spirituală.
Mănăstirea Lupșa este una din cele mai vechi așezări monahale de pe Valea Arieșului, actuala biserică de lemn a Sihăstriei Lupșa cu hramul Sfântul Nicolae, datând din anul 1421 a fost resfințită în anul 2009, iar noua biserică are hramul Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Siluan Athonitul.
Pe la mijlocul secolului XVIII, mănăstirea avea doar câțiva călugări în frunte cu egumenul Procopie. Viața monahală susținută de călugări a durat până în 1820, când din cauza presiunilor antiortodoxe mănăstirea a fost desființată iar călugării au fost alungați de autoritățile habsburgice. Biserica a fost folosită de greco-catolici până în 1948, când a revenit la biserica ortodoxă. Din 1948 până în 1992, a fost locaș de cult și a aparținut de parohia ortodoxă. În 1992 la solicitarea credincioșilor, Centrul eparhial al Alba Iuliei a reînființat așezământul mănăstiresc cu obște de călugări.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 12118, Ultimul acces: 2020-09-19 02:49:19

»  Hramul Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Lupșa (2015-09-15)

 Închide 

Hramul Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Lupșa

[2015-09-15]
adaugat: 15.09.2015
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat,luni, 14 septembrie 2015, Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” din localitatea Lupșa, Protopopiatul Câmpeni, cu ocazia hramului. Alături de Înaltpreasfinția Sa au slujit Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului și Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, a precizat Pr. Florin Croitoru.
În cuvântul Său, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a prezentat din punct de vedere dogmatic învățătura despre Sfânta Cruce și a explicat în detaliu cum putem beneficia de darurile și de puterea Crucii Domnului, prin însemnarea corectă și evlavioasă cu semnul Sfintei Cruci. Înaltpreasfințitul Părinte Irineu i-a îndemnat pe închinătorii prezenți să privească spre Cruce cu credință și cu speranță. În Sfânta Cruce, spunea Înaltpreasfinția Sa, găsim absolut totul: iertarea lui Dumnezeu pentru vina noastră, curățenia lui Dumnezeu pentru întinăciunea noastră, puterea și curajul lui Dumnezeu pentru slăbiciunea și frica noastră, dar și iubirea, pacea și biruința Domnului pentru răutatea, tulburarea și înfrângerea noastră. Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a vorbit despre crucea ardelenilor în decursul istoriei. Ei au fost oameni dârji, care au trăit pe aceste meleaguri plecându-se uneori în fața încercărilor nenumărate, însă fără a se lăsa striviți de cei de alt neam sau de altă credință.
Bucuria zilei a fost înmulțită de prezența la Mănăstirea Lupșa a raclei ce adăpostește capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, adusă spre închinare de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu. Cinstitele moaște au fost întâmpinate cu evlavie de către viețuitorii mănăstirii, de preoți și credincioși, care și-au arătat în acest fel prețuirea față de marele ierarh ce și-a închinat viața progresului spiritual și cultural al poporului român. Mitropolitul Ardealului a dăruit secularei mănăstirii de pe Valea Arieșului un fragment din moaștele Sfântului Andrei Șaguna, acestea îmbogățind de acum înainte zestrea spirituală a vetrei monahale aflate sub oblăduirea părintelui stareț Arhimandrit Melchisedec Ungureanu.
Situată pe șoseaua Abrud-Câmpeni-Turda, Mănăstirea Lupșa este una dintre cele mai vechi așezăminte călugărești din zonă. Fiind întemeiată de călugării ce sihăstreau în Țara Moților, a avut de la început un mare rol duhovnicesc pentru satele din apropiere. Monahii duceau o viață isihastă, în post și rugăciune, în strânsă legătură cu Mănăstirea Peri, din nordul Maramureșului, dar și cu mănăstirile din Moldova, de unde aduceau cărți de cult. Biserica de lemn a sihăstriei Lupșa datează din anul 1429, fiind ctitorită de cunoscutul boier Stanislav, din familia cneazului Cândea de la Lupșa. Noua biserică a mănăstirii are două hramuri: „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Siluan Athonitul”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 13797, Ultimul acces: 2020-09-19 02:49:19

»  Hramul Mănăstirii Lupșa (2013-09-16)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Lupșa

[2013-09-16]
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Lupșa, județul Alba, cu ocazia hramului. Mănăstirea are o biserică veche cu hramul „Sfântul Nicolae“, datând din anul 1429, biserică ce a fost resfințită în anul 2009, iar noua biserică are hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci“ și „Sfântul Siluan Athonitul“. Mănăstirea Lupșa a fost resfințită în 1992, potrivit ziarullumina.ro.
Lăcașul de cult este unul din cele mai vechi așezări monahale de pe Valea Arieșului. Fiind întemeiată de călugării ce sihăstreau în Țara moților a avut de la început un mare rol duhovnicesc pentru satele din apropiere. Călugării duceau viață isihastă în post și rugăciune și țineau strânsă legătura cu Mănăstirea Peri din nordul Maramureșului și cu mănăstirile din Moldova, de unde aduceau cărți de slujbă. Viața monahală susținută de călugări a durat până în 1820, când, din cauza presiunilor antiortodoxe, mănăstirea a fost desființată iar călugării au fost alungați de autoritățile habsburgice. În 1992 la solicitarea credincioșilor, Centrul Eparhial al Alba Iuliei a reînființat așezământul mănăstiresc cu obște de călugări.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 20340, Ultimul acces: 2020-09-19 02:49:19

»  Pelerinaj de Ziua Înălțării Sfintei Cruci la Mănăstirea Lupșa (2010-09-20)

 Închide 

Pelerinaj de Ziua Înălțării Sfintei Cruci la Mănăstirea Lupșa

[2010-09-20]

Mănăstirea Lupșa din județul Alba a îmbrăcat haine de sărbătoare în ziua hramului de la praznicul "Înălțarea Sfintei Cruci". Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, înconjurat de un impresionant sobor de 33 de preoți din Țara Moților.
Miile de pelerini prezenți la hram s-au hrănit cu cuvântul lui Dumnezeu din cadrul lecturilor biblice și din cuvântul de învățătură al Înaltpreasfințitului Andrei despre sensul teologic și cel duhovnicesc al Crucii, iar apoi s-au cuminecat cu Sfintele Taine.
Cuvântul arhieresc a avut ca motto un fragment din poemul "Taina Crucii" al lui Traian Dorz: "Taină și Simbol și Jertfă, Stâncă de nezguduit,/ Semn de teamă și putere,/ Steag în veci nebiruit./ Cheie care cele patru margini ale lumii le închizi/ Brațul Milei și Dreptății care mântui sau ucizi, Viu izvor al mântuirii pentru vii și pentru morți/ Cruce, slavă cui te poartă,/ Slavă Celui care-L porți!".
După Liturghie, credincioșii au avut ocazia să dea cuvenita cinstire odoarelor sfinte ale mănăstirii: un fragment din Lemnul Sfintei Cruci, icoana athonită Maica Domnului Paramithya și moaștele Sfinților Hariton, Mavrichie și Iosif Isihastul.
Părintele Melchisedec Ungureanu, starețul Mănăstirii Lupșa, a mulțumit lui Dumnezeu pentru ziua minunată de hram, vlădicii Andrei pentru obișnuita dragoste părintească, preoților și pelerinilor cărora le-a amintit că Sfânta Cruce este epistola de dragoste a lui Dumnezeu pentru toți oamenii care nu fac altceva decât să caute în viața lor Crucea Domnului, așa cum spunea odinioară, în cadrul unei seri duhovnicești, părintele Rafail Noica. Agapa frățească a încununat un ospăț duhovnicesc de neuitat, menit să aducă lumina harului sfânt peste inimi și nădejde închinătorilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 24145, Ultimul acces: 2020-09-19 02:49:19

»  Mănăstirea Lupșa din județul Alba și-a sărbătorit hramul (2010-09-14)

 Închide 

Mănăstirea Lupșa din județul Alba și-a sărbătorit hramul

[2010-09-14]

Mănăstirea Lupșa din județul Alba a îmbrăcat astăzi, 14 septembrie, în ziua hramului, haine de sărbătoare. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei. Lăcașul de cult adăpostește și un fragment din Lemnul Sfintei Cruci, informează Radio TRINITAS.
„La Mănăstirea Lupșa este mare hram. Creștinii din toată Țara moților se adună aici. Au fost și astăzi câteva mii de oameni la sărbătoarea de astăzi. Nădăjduim ca participarea lor din punct de vedere duhovnicesc să le dea un plus de evlavie și de putere misionară în această lume în care sunt foarte multe probleme de depășit”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei al Alba Iuliei.
Situată pe șoseaua Abrud - Câmpeni - Turda, Mănăstirea Lupșa este una din cele mai vechi așezări monahale de pe Valea Arieșului, fiind resfințită în anul 1

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 24206, Ultimul acces: 2020-09-19 02:49:19


Nr. vizualizări:24585
Data ultimei vizualizări:2020-09-19 02:49:20
Data actualizare:2015-12-31 13:52:32
Data încărcării:2006-03-19 09:25:01
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:138
Fotografi:Alexandru Losonczy: 53, Ana-Maria Catalina: 42, Costel Novac D-veni: 14, Emil Șerban: 9, Gabriel Avramovici: 7, Ilie Olar: 4, Țetcu Mircea Rareș: 4, Dan Deva: 2, Sylvester Nata: 2, ro.Wikipedia.org: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Data: 2018-08-12
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 0

Paraclis
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-08-10
Contor: 61

Stăreția
Foto: Emil Șerban

Data: 2012-12-18
Contor: 19

Stăreția
Foto: Ana-Maria Catalina

Data: 2017-08-21
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 2

Staretia
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-08-12
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 2

Stăreția
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-12-18
Contor: 24

Stăreția
Foto: Ana-Maria Catalina

Data: 2013-05-01
Aparat: Canon Canon PowerShot SX10 IS
Contor: 14

Stăreția
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2018-08-12
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 2

Stăreția
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-12-18
Contor: 13

Stăreția
Foto: Ana-Maria Catalina

Data: 2011-04-30
Aparat: Canon Canon PowerShot S95
Contor: 17

Stăreția
Foto: Ilie Olar

Data: 2012-12-18
Contor: 14

Stăreția
Foto: Ana-Maria Catalina

Data: 2012-12-18
Contor: 21

Stăreția
Foto: Ana-Maria Catalina

Data: 2012-12-18
Contor: 16

Stăreția
Foto: Ana-Maria Catalina

Data: 2007-08-10
Contor: 69

Curtea interioară
Foto: Emil Șerban

Data: 2011-04-30
Aparat: Canon Canon PowerShot S95
Contor: 13

Curtea interioară
Foto: Ilie Olar

Data: 2012-12-18
Contor: 17

Curtea interioară
Foto: Ana-Maria Catalina


Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8
Setul de Fotografii 9