Moliset :: Manastirea Cobor ea Sf. Duh - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Manastirea Cobor ea Sf. Duh
Molișet
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Molișet
Comună:Târlișua
Județ:Bistrița-Năsăud
Cod poștal:427337
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.bru.ro/cluj-gherla/
www.cjBN.ro
www.prefecturaBN.ro
Hram:Coborârea Sf. Duh,
Detalii:Construită în 1997.
Știri despre biserică:

»  Semn despre sfințenie – pelerinajul tradițional la mănăstirea baziliană din Molișet (2018-06-06)

 Închide 

Semn despre sfințenie – pelerinajul tradițional la mănăstirea baziliană din Molișet

[2018-06-06]
Pelerinaj
06.06.2018, Cluj (Catholica) - Un semn al sfințeniei s-a vădit prin pelerinajul tradițional la mănăstirea baziliană de la Molișet, din Duminica tuturor sfinților – 3 iunie 2018 și binecuvântarea lui Dumnezeu a coborât din nou, la fel ca în fiecare an, peste poporul credincios. Pelerinii au fost primiți de călugării OSBM, cu pr. protoegumen Laurian Daboc, superior provincial și pr. ierom. Severian Stupinean, superior local. Programul zilei a început cu o procesiune de la capela mănăstirii până la frumoasa biserică de lemn din apropiere.
Pe lângă serbarea de hram, actuala ediție a pelerinajului are loc în Anul Centenar al Marii Uniri și, în particular pentru Călugării OSBM, în anul în care a fost deschisă Cauza de beatificare pentru ultimul Stareț Bazilian de la Mănăstirea Nicula, ucis de regimul comunist în închisoarea de la Gherla (în 14 februarie 1959), Servul lui Dumnezeu Ierom. Leon Manu, care a fost și conducătorul Delegației de români din zona Hațegului la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Pentru a marca aceste noi motive de sărbătoare, în curtea bisericii a fost amplasat un mare banner dedicat Centenarului Unirii și Părintelui Leon Manu.
Aici s-a celebrat Sfânta Liturghie, de către Mons. Călin Bot, Vicar general eparhial, la masa altarului improvizat fiind zeci de preoți, între care un preot vicar, un consilier eparhial, preoți protopopi din Eparhia de Cluj-Gherla și mulți parohi veniți împreună cu credincioșii lor. Între sutele de pelerini s-au aflat și autoritățile locale, dl. primar, viceprimar, de asemenea s-a remarcat prezența membrelor Reuniunii Mariane cu eșarfele de culoare albastră, dar și a credincioșilor îmbrăcați în strai popular după frumosul obicei strămoșesc. Răspunsurile liturgice le-a dat și în acest an corul greco-catolic din Beclean. A fost o adevărată ploaie de har, concretizată și prin ploaia răcoroasă de vară care însă a trecut repede și, până la încheierea celebrării s-au revărsat razele soarelui în binecuvântare.
În cuvântul de învățătură, pr. Călin Bot a vorbit despre sfințenie. „Biserica, întemeiată de Isus pe cei 12 Apostoli în frunte cu Sfântul Apostol Petru, Biserica asemenea unei livezi, asemenea unui lan, asemenea unei vii, a început să rodească după Rusalii și a continuat, și continuă. Primele roade ale Bisericii sunt sfinții. Biserica suntem noi. Este o onoare că fiecare dintre noi suntem o părticică vie din Biserică”, a spus pr. vicar. A continuat întrebând: „de unde vine sfințenia, ce modalități sunt de a fii sfânt? Știm că numai Dumnezeu este sfânt, El este izvor, resursă, cauză de sfințenie, de sfințire. Și apoi, îngerii și oamenii devin sfinți prin conectare, prin racordare la sursa de sfințire, de sfințenie unică, Dumnezeu.” O altă idee centrală a fost faptul c㠄voința lui Dumnezeu este sfințirea noastr㠖 spune sfântul Apostol Pavel. Sfințenia este o vocație, o chemare universală adresată tuturor, o chemare scrisă în natura noastră, a celor ce am fost creați după Chipul și asemănarea Sa”.
Cuvântul s-a încheiat cu recunoașterea măreției lui Dumnezeu, sau mai degrabă, a incapacității omului de a percepe cu adevărat această măreție. Părintele dat exemplu cuvintele care se pronunță la încheierea Sfintei Liturghii: „«Văzut-am lumina cea adevărată» – adică, am văzut ceva din lumină; am luat Spirit ceresc, prin cuminecare; aflat-am credința cea adevărată, fiindcă ne închinăm Preasfintei Treimi”. Pentru a transmite o rază din aura sfințeniei, pr. Călin a recitat, în încheiere, o poezie-rugăciune compusă de Arhiereul Iuliu Hossu, prin care este invocat㠄milostiva ocrotire” a Preasfintei Fecioare Maria. După Sfânta Liturghie, a transmis salutul Episcopului de Cluj-Gherla, PS Florentin, iar pr. protoegumen Laurian a rostit un cuvânt de mulțumire. La final toți pelerinii au fost invitați la o agapă fraternă.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 462, Ultimul acces: 2019-06-18 01:57:01

»  Pelerinajul jubiliar la mănăstirea baziliană din Molișet în Duminica Tuturor Sfinților (2017-06-15)

 Închide 

Pelerinajul jubiliar la mănăstirea baziliană din Molișet în Duminica Tuturor Sfinților

[2017-06-15]
Pelerinaj la Molișet
14.06.2017, Cluj (Catholica) - Duminica de 11 iunie 2017 – sărbătoarea Tuturor Sfinților, a fost o zi luminoasă, plină de pace și de bună mireasmă spirituală pentru credincioșii care au luat parte la pelerinajul la mănăstirea „Coborârea Spiritului Sfânt” din Molișet, protopopiatul Beclean, a Ordinului „Sf. Vasile cel Mare” (OSBM).
Se împlinesc în acest an 25 de ani de la binecuvântarea bisericii din Molișet în Sărbătoarea Rusaliilor, de către IPS George Guțiu de vie amintire, cu participarea Nunțiului Papal din acea vreme, 25 de ani de când, cu bucurie și nou având în credință, s-a deschis în acest loc pitoresc prima mănăstire OSBM, după ce toate mănăstirile confiscate în 1948 acestui Ordin Călugăresc, de către Statul Român, nu au mai fost restituite. Ca în fiecare an, călugării bazilieni, cu pr. Ioan Laurian Daboc – protoegumen OSBM, cu pr. Severian – egumen al mănăstirii de la Molișet, au avut peste 1000 de oaspeți, credincioși tineri și vârstnici veniți de aproape și de departe, din mai multe Eparhii ale Bisericii Greco-Catolice din România ca să îl întâlnească pe Dumnezeu în Sfintele Taine, să îl preamărească pentru frumusețea naturii, a munților, și să îl primească în suflete liniștea ce acoperă ca o mantie ocrotitoare așezarea de la poalele Țibleșului.
La orele dimineții, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, zeci de preoți, și persoane consacrate, tinerii studenți seminariști, au intrat în curtea bisericii, venind dinspre mănăstire, în procesiune, pentru a rămâne în rugăciune, la Sfânta Liturghie, în fața lui Dumnezeu. În anul centenarului aparițiilor mariane de la Fatima, o statuie a Sfintei Fecioare adusă de la Fatima de tineri din grupul de rugăciune „Triumful Inimii Neprihănite” din Cluj, a fost purtată de aceștia în procesiune, și depusă în fața altarului, ca semn al ocrotirii și prezenței Maicii Sfinte. Totodată, în acest moment de mare sărbătoare, au fost aduse spre venerare și sfinte moaște, ale Sf. Vasile cel Mare și ale Sf. Iosafat, Episcop martir – primul martir al Bisericii Greco-Catolice, prin care a fost atestat pentru prima dată Ordinul OSBM, în urmă cu 400 de ani.
Mai întâi s-a citit, de către dc. Marius Cîmpean secretar episcopal, decretul prin care Penitențeria Apostolică de la Roma acordă, în numele Sf. Părinte Papa Francisc, indulgența plenară pentru Anul Jubiliar Bazilian. Cuvântul de învățătură al Ierarhului a abordat tema sfințeniei, fiind sărbătoarea dedicată sfinților – sărbătoare care celebreaz㠄puterea lui Dumnezeu lucrătoare prin oameni”, prin cei care au ales liber să îl primească pe Dumnezeu în sufletul lor. După Sf. Jertfă Liturgică celebrată în curte, în cea mai mare biseric㠖 natura înverzită, pr. Laurian a mulțumit tuturor celor prezenți pentru comuniune, în mod special Preasfinției Sale Florentin, reamintind că adevărata jertfă făcută pentru Dumnezeu este de fapt bucurie și îndemnând mai ales tinerii să găsească vocația de a-l sluji pe Dumnezeu din iubire și nu din vreo obligație, să facă astfel încât viața lor să fie cu adevărat o viață dăruită.
Cu ocazia Anului Jubiliar, pr. protoegumen a oferit PS Florentin medalia jubiliară a OSBM și două copii a unor documente, din 1935 și 1936. Din partea călugărilor bazilieni, pr. Ermil și pr. Severian au dăruit tuturor preoților prezenți la acest moment sărbătoresc medalii jubiliare. PS Florentin a oferit la rândul său un semn de mulțumire: diploma și crucea „Sf. Iosif”, pentru pr. Ioan Laurian Daboc – protoegumen și Ordinului Călugărilor „Sf. Vasile cel Mare”, Provincia Sf. Apostoli Petru și Pavel din România, „cu prilejul împlinirii a 400 de ani de la atestarea OSBM, în semn de aducere aminte și recunoștință, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la binecuvântarea bisericii cu hramul Coborârea Spiritului Sfânt și de la primul pelerinaj la Mănăstirea OSBM din Molișet”. La final, PS Florentin a dat binecuvântarea jubiliară.
A urmat agapa fratern㠖 pelerinii, cu sufletele pline de har au primit, prin bunăvoința călugărilor bazilieni, a Surorilor OSBM și CMD, care i-au ajutat și a multor voluntari și hrana trupească, pentru ca bucuria tuturor să fie deplină.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 603, Ultimul acces: 2019-06-18 01:57:01


Nr. vizualizări:2543
Data ultimei vizualizări:2019-06-18 01:57:01
Data actualizare:2016-09-13 09:33:54
Data încărcării:2006-06-15 14:21:22
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:4

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2016-09-13
Contor: 25

Biserica
Foto: Ilie Olar

Data: 2001-01-05
Aparat: 3MegaCam 3MegaCam
Contor: 14

Turn și chilii
Foto: Ilie Olar

Data: 2016-09-13
Contor: 18

Turn și chilii
Foto: Ilie Olar

Data: 2016-09-13
Contor: 12

Turn
Foto: Ilie Olar