Moisa :: Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn
Moișa
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Moișa
Comună:Glodeni
Județ:Mureș
Cod poștal:547277
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatulreghin.ro, www.Reintregirea.ro, www.primariaGlodeni.ro, www.CJmures.ro, www.prefecturaMS.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavriil
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Conscripția greco-catolică a lui Clain din anul 1733, menționează existența unei biserici de lemn aflate în folosința enoriașilor uniți. Șematismul greco-catolic de la 1900 consemnează că lăcașul de cult a fost construit la 1752, fiind strămutat din comuna Ibănești, de pe Valea Gurghiului. În cursul anului 1921 biserica a fost reconstruită, fiind și extinsă pentru a putea primi cât mai mulți oameni.
În cursul anului 1980, biserica a beneficiat de o amplă renovare, primind o fundație din piatră cimentată, fapt ce îi conferă stabilitate în condițiile amplasării edificiului pe coasta dealului. Deși partea mai veche a bisericii a rămas în forma inițială, turnul și pridvorul au fost îmbrăcate în șindrilă, soluție atipică și prea puțin potrivită pentru un lăcaș de cult tradițional.
Alte informații:Biserica de lemn este prețuită de obște, simțămînt vădit în starea sa de îngrijire și a întregii incinte de brazi. În secolul XX (1920, 1980) edificiul a suferit intervenții majore (amplificarea părții de vest, refacerea acoperirii interioare) , dar analiza sa permite detașarea embrionului de la mijlocul veacului al XVIII-lea. . Acesta este constituit din nava de 7, 20 m și absida altarului, decroșată, poligonală, cu cinci laturi (acoperită cu o boltă semicilindrică, intersectată de fâșii curbe) . Traveea de est a bolții naosului a fost înnoită, materialul recuperat a fost folosit la încăperea nouă, cu destinație de pronaos. Pe pereții acesteia, ca și pe cei ai pronaosului inițial, se observă fragmente de pictură, de la sfârșitul secolului al XVIII –lea (mucenici, judecarea lui Is. Hs. ) , ce pot fi atribuite lui Toader Popovici zugrav.
Cod Monument:MS-II-m-A-15727
Nr. vizualizări:5437
Data ultimei vizualizări:2022-08-11 05:50:33
Data ultimei actualizări:2020-03-09 14:28:41
Data încărcării pe sit:2006-06-15 14:08:26
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-12-22
Contor: 144

Vedere din lateral
Foto: Țetcu Mircea Rareș