Manastirea Maxineni - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mânăstirea Măxineni
Măxineni
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Măxineni
Comună:Măxineni
Județ:Brăila
Cod poștal:817090
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.edj.ro/index.php/mnstirea-maxineni
Adrese utile:www.edj.ro, www.maxineni-braila.ro, www.portal-Braila.ro, www.prefecturaBraila.ro
Hram:Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Sf. Ștefan cel Mare
Detalii:Imprejurarile care au concurat la construirea sfintei manastiri ne sunt lamurite de pisania asezata de ctitorii Matei Basarab si sotia sa Elena Doamna, reprodusa de marele carturar si istoric Nicolae lorga, in care se mentioneaza ca voievodul a inaltat noua sa ctitorie pe locul unei biserici de nuiele, fosta vatra a satului Maxineni, si care urma sa aiba un rol de seama in apararea tarii, aflandu-se in imediata vecinatate cu Ralaua Brailei, care era sub ocupatie otomana, si cu granita dinspre Moldova a lui Vasile Lupu.
Rolul de avantpost, de aparare, atribuit sfintei manastiri, explica grosimea deosebita a zidurilor sale, de 1, 50 m si a fundatiei de 2, 50 m.
Desi Matei Basarab afirma ca locul unde construise sfanta manastire este „bun si tare", presupunerea sa nu s-a aratat intemeiata, deoarece Siretul (la acea data nu avea mal indiguit) a surpat treptat terenul din apropierea locasului, determinand pe locuitorii vechiului sat sa se mute.
Ca urmare a interventiei domnitorului Tarii Romanesti, Constantin Brancoveanu, la domnul Moldovei Mihai Racovita, se da voie egumenului, in anul 1708, sa taie cotul Siretului ce se afla indreptat spre sfanta manastire „ca sa nu lase acea sfanta manastire sa se prapadeasca, care este facuta cu multa cheltuiala". Este si acest document unul dintre numeroasele documente-dovezi ale intelegerii si colaborarii dintre munteni si moldoveni, in decursul vremii.
In 1718, cand hanul tatarilor a intrat in Tara Romaneasca, Nicolae Mavrocordat a trimis doi boieri la Maxineni pentru a-l intampina. Peste zece ani, cand Domnul a trebuit sa ia masuri de aparare a Tarii, datorita nelegiuirilor tatarilor din zona aceasta, a campiei Brailei, el a ajuns in fruntea ostirilor pana la Maxineni, unde a ramas trei zile, dupa care a lasat aici un capitan de osti de dorobanti si de calarie.
In mijlocul sec. XVIII (anul 1750) , un moment important si cu urmari nu prea fericite din istoria ctitoriei a fost inchinarea ei ca metoh Spitalului Pantelimon din Bucuresti, de catre Grigorie II - Ghica.
Nu stim cat de mari pagube i-au pricinuit cutremurele din 1802 si 1838, dar se stie ca in anul 1856 guvernul a aprobat „recladirea din nou" a edificiului, angajand pe arhitectul Schlatter sa cerceteze cladirile si sa alcatuiasca un deviz, precum si o relatie amanuntita spre a se hotari „daca trebuinta cerea sa cladim din nou expusa manastire sau daca se poate aduce in starea desavarsita - buna - prin reparatii".
Tinandu-se seama de solida constructie, cladirile au fost reparate, in anul 1858, de catre protosinghelul Ciprian, egumenul sfintei manastiri, dupa cum rezulta din pisania pusț cu aceasta ocazie (si care se afla in original la Muzeul de Istorie al Brailei) : „S-a ridicat din temelie acest lacas de fericitul intru pomenire Domnul Matei Basarab in trecerea sa ce a avut pe aici cu ostirea. Dupa 220 de ani, fiind ajunsa la ruinare de intamplarile vremurilor de atuncea, acum se vazu iaras mareata prin bunavointa printului Alexandru Ghica si din partea cheltuielii a cuviosului protosinghel Ciprian, egumenul acestei sfinte manastiri".
Nu mult dupa aceea sfanta manastire Maxineni a devenit enorie, locasul fiind transformat in biserica de mir, iar dupa anul 1877, a ramas cu totul izolata.
In iarna 1916-1917, cand in regiune s-au purtat lupte grele si armata romana, dupa retragerea din noiembrle-decembrie 1916 a consolidat frontul pe linia Siretului cu trupele germane - austro-ungare invadatoare, zidurile groase ale sfintei manastiri s-au prabusit la data de 17 februarie 1917, lovite de obuzele tunurilor (prof. T. G. Bulat) si de explozia depozitului de munitii aruncat in aer de armatele rusesti. Dar starea de azi se datoreaza si celui de al doilea razboi mondial din 1940-1944, de cand practic ramane parasita de vietuitori (prof. I Candea) .
Incepand cu anul 1976 s-au executat aici cercetari arheologice, desfasurate in incinta complexului arhitectonic de un colectiv de arheologi, de la Muzeul Judetean de Istorie - Braila, sub conducerea domnului profesor de istorie, directorul Muzeului, lonel Candea, care a stabilit ca aceasta ctitorie a avut, in afara de biserica, ziduri de incinta, casa egumeneasca, chilii si alte anexe importante din punct de vedere religios si strategic militar.
De la aceasta sfanta manastire se recrutau si tineri pentru sfintele biserici ale satelor invecinate, dupa informatia pe care ne-o da istoricul intru vesnica pomenire pr. Ilie Postolache.
Duminica, 24 iunie 1990, hramul Sfintei Manastiri reinvie dupa 73 de ani, cand aici a sunat din nou clopotul si a batut toaca, s-a oficiat Sfanta Liturghie arhiereasca in prezenta unui mare numar de credinciosi, de un sobor de preoti condus de P. S. Episcop Dr. Casian Craciun, al Dunarii de Jos - Galati, data la care a fost numit staret al acestui inceput de viata monahala, pe aceste meleaguri absolut pustii, protosinghelul Simion Victor Ovezea, primul vietuitor dupa 73 de ani de parasire. Sfanta Liturghie a fost oficiata langa ruinele sfintei manastiri si a marcat reinvierea vietii monahale de aici.
Aici la sfanta manastire Maxineni - Braila, cu nucleul vietii monahale, se oficiaza sfintele slujbe dupa toata randuiala, incununate de Sfanta Liturghie zilnic, cu ajutorul Maicii Domnului, in care situatie se aude, din nou, un dangat de clopot si o toaca de vecernie, in aceasta splendida poiana de cca 250 ha, camp de pasune la o distanta de zece kilometri de localitatea Maxineni.
Manastirea Maxineni se afla inca in proces de reorganizare, mica obste lucrand intens la noua biserica manastireasca si pentru finalizarea proiectului de restaurare a istoricei biserici a lui Matei Basarab, din sec. al XVII-lea.
Alte informații:Manastire de calugari.
La 35 de kilometri de orasul Braila, pe directia Focsani, la confluenta raurilor Buzau si Siret, se afla ruina sfintei manastiri Maxineni - Braila, unde Matei Basarab, in anul 1637, a ridicat una dintre cele mai mari si frumoase manastiri ale Tarii Romanesti si ca punct strategic militar.
Cod Monument:BR-II-m-B-02136
Știri despre biserică:

»  Biserica Voievodală a Mănăstirii Măxineni a fost sfințită de Patriarhul Daniel (2018-09-25)

 Închide 

Biserica Voievodală a Mănăstirii Măxineni a fost sfințită de Patriarhul Daniel

[2018-09-25]
de Iulian Dumitrașcu

Patriarhul Daniel a sfințit marți biserica Mănăstirii Măxineni, ctitorită de domnitorul Matei Basarab.
Alături de Preafericirea Sa au mai slujit 10 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Din soborul de ierarhi au făcut parte:
Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor;
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal;
Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului;
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului;
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos;
Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud;
Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor;
Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului;
Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului;
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.
În omilia rostită cu prilejul sfințirii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a făcut referire la poporul român care în istorie este „purtător de cruce și doritor sau căutător de Înviere”.
Patriarhul a prezentat parcursul istoric al Mănăstirii Măxineni, amintind și de faptul că a fost bombardată în anul 1917.
„Vedem taina crucii și a Învierii simbolizată într-o mănăstire care a fost bombardată, distrusă și părăsită, dar a revenit la frumusețea cea dintâi pentru că nu a fost doar reconstruită, ci i s-a dat și o pictură foarte frumoasă”, a spus Patriarhul Românei.
Cu referire la biserica nou sfințită, Patriarhul a apreciat că aceasta este „învelișul comunității vii care se numește Biserica lui Hristos cea vie, formată din cler și popor”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat și ce primim când devenim parte la târnosirea unui lăcaș de cult.
„Atunci când participăm la sfințirea bisericii primim binecuvântarea sfințirii sufletelor și a trupurilor noastre așa cum a fost sfințită, reconstituită și frumos împodobită această biserică”, a spus Preafericirea Sa.
La final, Patriarhul României a oferit distincții tuturor celor care au sprijinit lucrările de restaurare.
La slujbă au participat peste zece mii de credincioși din județele Brăila și Galați, dar și din București, Buzău și alte zone ale țării.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1572, Ultimul acces: 2020-07-11 03:35:35

»  Patriarhul României va sfinți biserica voievodală a Mănăstirii Măxineni (2018-09-23)

 Închide 

Patriarhul României va sfinți biserica voievodală a Mănăstirii Măxineni

[2018-09-23]
de Iulian Dumitrașcu

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul României, va sfinți marți la Mănăstirea Măxineni biserica, stăreția și ansamblul voievodal ctitorite de domnitorul Matei Basarab.
Alături de Preafericirea Sa vor sluji mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Evenimentele vor începe cu slujba Sfintei Liturghii de la ora 09:00, iar sfințirea va avea loc de la ora 11:30.
Mănăstirea Măxineni se află în apropierea comunei Măxineni, la 35 de kilometri nord-vest de orașul Brăila, în județul Brăila. Așezată la confluența râurilor Siret și Buzău, la hotarul dintre Țara Românească și Moldova, Mănăstirea Măxineni a fost ctitorită de domnitorul Matei Basarab al Țării Românești între anii 1636-1637.
Luni, cu o zi înainte de sfințire, la Așezământul social-filantropic „Sf. M. Mc. Pantelimon” – Lacu Sărat va avea loc Sinaxa Monahală a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei la care sunt așteptați să participe ierarhi din Mitropolia Munteniei și Dobrogei și circa 250 de stareți, starețe, egumeni și egumene de la mănăstirile și schiturile acestei mitropolii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1574, Ultimul acces: 2020-07-11 03:35:35

»  Arhiepiscopul Casian a sfințit pictura din biserica-paraclis a Mănăstirii Măxineni (2018-06-25)

 Închide 

Arhiepiscopul Casian a sfințit pictura din biserica-paraclis a Mănăstirii Măxineni

[2018-06-25]
de Iulian Dumitrașcu

În ziua praznicului Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos a sfințit pictura din biserica-paraclis a Mănăstirii Măxineni, unul din cele mai importante repere istorice ale județului Brăila.
După slujbă, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie la altarul de vară amenajat în curtea mănăstirii, în prezența credincioșilor participanți.
În timpul Sfintei Liturghii, diaconul Eugen Barbu a fost hirotonit preot pe seama bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Torcești, protopopiatul Tecuci, județul Galați, iar teologul Ionuț Adrian Arsene a primit harul diaconiei.
Părintele Arhiepiscop a vorbit în predica sa despre nașterea și viața ascetică a Sfântului Ioan Botezătorul, apreciind totodată evlavia creștinii de astăzi față de acest mare sfânt al bisericii.
„Ne-am bucurat astăzi de prezența unei mari mulțimi de credincioși care au făcut din acest loc mănăstiresc un centru de pelerinaj, mai ales în această parte a Câmpiei Brăilei, unde sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul se împletește și cu multe datini populare, cele mai multe având ca obiectiv important sărbătorile copiilor”, a subliniat ierarhul locului.
De la Altarul de vară, slujitorii și credincioșii prezenți au intrat în biserica ridicată pe locul ruinelor vechii biserici, unde a fost săvârșită slujba parastasului pentru binefăcătorii sfântului așezământ: voievozii ctitori, egumeni, monahi și ostenitori.
Pe tot parcusul zilei, credincioșii veniți la această mănăstire au avut posibilitatea de a se închina la racla ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Ioan Maximovici aflate în patrimoniul sacru al Mănăstirii Măxineni.
Biserica-paraclis a fost construită între anii 2000 – 2004 și sfințită în 24 iunie 2004, având ca hram „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”.
Pictura a fost realizată în tehnica „fresco” în perioada 2009 – 2010 de soții Constantin și Petronia Dumitrescu Gherghe, iar suprafața picturilor murale este de aproximativ 500 mp.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1711, Ultimul acces: 2020-07-11 03:35:35

»  Mănăstirea Măxineni | IPS Casian a oficiat slujba de hram și a condus lucrările Conferinței semestriale preoțești (2017-06-26)

 Închide 

Mănăstirea Măxineni | IPS Casian a oficiat slujba de hram și a condus lucrările Conferinței semestriale preoțești

[2017-06-26]
de Sorin Ionițe

Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a slujit în ziua sărbătorii Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul la Mănăstirea Măxineni, cu prilejul hramului sfântului locaș, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie la altarul de vară din curtea mănăstirii împreună cu un sobor de clerici, în prezența a numeroși credincioși.
Cei prezenți au avut prilejul să aducă cinstire moaștelor Sfântului Ioan Maximovici, aflate în patrimioniul așezământului, dar și unei copii a icoanei Maicii Domnului Prodromița, adusă de la Arhiepiscopie cu prilejul hramului.
În cuvântul rostit la slujba din 24 iunie 2017, ierarhul a vorbit despre trăsăturile omului sfânt: A fi sfânt înseamnă să fii autentic, rugător, ajutător, deschis către alții și pregătit pentru săvârșirea faptelor bune, a explicat Înaltpreasfinția Sa.
La finalul slujbei a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii sfântului așezământ.
În după-amiaza zilei, tot la Mănăstirea Măxineni, s-a desfășurat Conferința semestrială a preoților din Protopopiatul Brăila.
În cadrul dezbaterilor au fost analizate aspecte privind erminia icoanei și a picturii bisericești, precum și importanța prezenței icoanei autentice în școli și în casele creștinilor.
La final, a fost vernisată o expoziție de icoane vechi din patrimoniul parohiilor Protoieriei Brăila.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2355, Ultimul acces: 2020-07-11 03:35:35

»  Mănăstirea voievodală Măxineni și-a cinstit ocrotitorul (2016-06-26)

 Închide 

Mănăstirea voievodală Măxineni și-a cinstit ocrotitorul

[2016-06-26]
de Gheorghe Anghel

În ziua praznicului Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie 2016) Mănăstirea Măxineni, din județul Brăila, și-a cinstit ocrotitorul, informează pr. Gabriel Molocea de la Biroul de Presă al Eparhiei Dunării de Jos.
La altarul de vară amenajat în curtea mănăstirii, un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie, în prezența rugătoare a evlavioșilor credincioși sosiți în număr mare atât din Brăila, cât și din localitățile județelor învecinate.
Cu acest prilej, cei prezenți s-au închinat și la moaștele Sfântului Ioan Maximovici, aflate în patrimoniul sacru al mănăstirii.
La slujbă a participat și grupul folcloric „Ștefanienii“ din comuna gălățeană Piscu care, la momentul chinonicului au interpretat câteva piese din repertoriul patriotic și popular, închinate voievozilor Moldovei și Țării Românești.
De la Altarul de vară, slujitorii și credincioșii prezenți au intrat în biserica ridicată pe locul ruinelor vechii biserici, unde a fost săvârșită slujba parastasului pentru binefăcătorii sfântului așezământ: voievozii ctitori, egumeni, monahi și ostenitori.
La final, mănăstirea a pregătit agapa frățească pentru toți credincioșii veniți la hramul voievodalei Mănăstiri Măxineni.
***
Rămășițele vechii ctitorii voievodale datează din prima parte a secolului a XVII-lea, când domnitorul muntean Matei Basarab a ridicat aici o biserică de zid pe locul uneia mai vechi de lemn. Această veche și renumită vatră monahală a fost constant sprijinită material de către domnii munteni Mihnea al III-lea Radu, Șerban Cantacuzino, dar și de domnii fanarioți ai Țării Românești.
Cu toate acestea, mănăstirea devine pustie la mijlocul secolului al XVIII-lea, petrecând astfel până în anul 1917, când în timpul luptelor din Primul Război Mondial, biserica și chiliile sunt distruse.
Abia în anul 1990, la inițiativa și cu eforturile ÎPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, mănăstirea este reînființată, primul ei stareț fiind pc. arhim. Simeon Ovezea. De-a lungul ultimilor 10 ani au avut loc ample lucrări de construcție a ansamblului mănăstiresc, iar la hramul mănăstirii din anul 2004 s-a săvârșit și slujba de sfințire a bisericii noi, care va primi un nou ocrotitor spiritual – Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.
Începând cu anul 2007, biserica veche a mănăstirii a intrat într-un amplu proces de consolidare și restaurare prin grija Centrului Eparhial, cu susținerea financiară a Consiliului Județean Brăila și cu eforturile Muzeului Brăilei.
În prezent, în interiorul bisericii este deschis șantierul pentru pictură.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3068, Ultimul acces: 2020-07-11 03:35:35

»  Vizită arhierească la mănăstirea Măxineni (2013-11-29)

 Închide 

Vizită arhierească la mănăstirea Măxineni

[2013-11-29]
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, în calitate de delegat al Prefericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, participă în aceste zile la evenimentele organizate în Eparhia Dunării de Jos, cu ocazia cinstirii Sfântului Apostol Andrei.
Înaltpreasfinția Sa a efectuat o vizită la mănăstirea Măxineni, fiind însoțit de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, potrivit eparhiargesului.ro Cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului a apreciat modul în care a renăscut acest sfânt locaș monahal, ctitorie a voievodului Matei Basarab în perioada 1636-1637: ,,Dintr-o ruină părăsită, fosta Mănăstire Măxineni, ctitoria domnitorului Matei Basarab, azi a renăscut, ivindu-se privirii, ca ghiocelul de primăvară”
Mănăstirea Măxineni este situată la circa 35 km NV de Brăila fiinda ridicată pe locul unei biserici mai vechi de lemn.
Încă de la început mănăstirea a jucat un important rol spiritual și duhovnicesc, dar și unul militar și politic, fapt ce a atras asupra sa și numeroase prădăciuni din partea oștilor străine.
Datorită așezării geografice, vremurilor vitrege și deselor inundații, la mijlocul veacului al XVIII-lea mănăstirea ajungea pustie și fără egumen. Cu această motivație, dar și pentru a veni în sprijinul ctitoriei sale din București, spitalul Sf. Pantelimon, domnitorul Grigore al II-lea Ghica va transforma 11 mănăstiri în metocuri ale acesteia, mănăstirea Măxineni fiind una dintre ele. Administrarea noului metoc se făcea de către egumenul mănăstirii Sf. Ioan din Focșani.
Singura restaurare majoră are loc în perioada 1858-1859, sub domnia caimacanului Alexandru Ghica și a principelui Alexandru Ioan I.
După 1864, biserica a funcționat ca lăcaș de cult pentru sătenii din Măxineni până la 1877. În timpul luptelor primului război mondial, la 1917, biserica este complet distrusă, rămânând în părăsire și uitare vreme de mai bine de șapte decenii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6204, Ultimul acces: 2020-07-11 03:35:35

»  Lucrări finalizate la Mănăstirea Măxineni (2013-05-30)

 Închide 

Lucrări finalizate la Mănăstirea Măxineni

[2013-05-30]
În data de 30 mai 2013, a avut loc întrunirea Comisiei de recepție din cadul Direcției Tehnice și Restaurare Monumente Istorice a Ministerului Culturii, pentru recepția lucrărilor la obiectivul monument istoric: Ansamblul Mănăstirii Măxineni, jud. Brăila – “Lucrări de consolidare și restaurare biserică, sistematizare verticală”.
Aceste lucrări au fost posibile datorită excepționalei cooperări între Arhiepiscopia Dunării de Jos, Ministerul Culturii – Institutul Național al Patrimoniului, autoritățile locale și județene la care se adaugă angajamentul proiectantului arh. Călin Hoinărescu și executantului ing. Dumitru Bahamat.
La eveniment au participat Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, dr. Daniel Barbu, Ministrul Culturii, reprezentanți ai Direcției Județene de Cultură - Brăila, oficialități locale și județene, precum și istorici și oameni de cultură, după cum ne-a precizat Pr. Gabriel Molocea.
Adresându-se membrilor Comisiei, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a subliniat că întâlnirea de la Mănăstirea Măxineni este o lecție despre renașterea patrimoniului național: “Recepția lucrărilor de la Chivotul Dunării de Jos, cea mai veche și cea mai importantă biseric㠖 mănăstire, locul de întâlnire al voievozilor începând de la Matei Basarab și până la Alexandru Ioan Cuza, cu istoria, credința și viața spirituală de la gurile Dunării, reprezintă o lecție vie de renaștere a patrimoniului românesc, care se identifică în istorie cu suflul, sufletul și speranța poporului nostru.
Ne bucurăm de acestă întâlnire pe plan local și național, exprimându-ne totodată convingerea că ea va deveni o reală deschidere pe plan european, spre recucerirea tuturor spațiilor sacre ale sufletului românesc, care fac parte integrantă din patrimoniul național, dar și al Europei!”.
Prezent la eveniment, ministrul Culturii, dr. Daniel Barbu a arătat c㠓această lucrare la care suntem martori nu reprezintă o restaurare, o reconsolidare, ci este de-a dreptul o recuperare a unei prețioase biserici din timpul domnitorului Matei Basarab. Sperăm ca într-un an sau doi această biserică să poată fi împodobită așa cum se cuvine, să poată fi sfințită și să nu mai reprezinte pentru noi doar un monument istoric pe care să-l inventariem în cărțile de specialitate, ci să redevină parte din Trupul viu al Bisericii lui Hristos”.
Istoric
Mănăstirea Voievodală Măxineni, așezată strategic la confluența râurilor Siret și Buzău la o distanță de 10 km de municipiul Brăila, reprezintă unul din cele mai importante repere istorice ale județului.
Rămășițele vechii ctitorii voievodale datează din prima parte a secolului a XVII-lea, când domnitorul muntean Matei Basarab a ridicat aici o biserică de zid pe locul uneia mai vechi de lemn. Această veche și renumită vatră monahală a fost constant sprijinită material de către domnii munteni Mihnea al III-lea, Șerban Cantacuzino, dar și de domnii fanarioți ai Țării Românești.
Cu toate acestea, mănăstirea a devenit pustie la mijlocul secolului al XVIII-lea, petrecând astfel până în anul 1917, când în timpul luptelor din Primul Război Mondial, biserica și chiliile au fost distruse.
Abia în anul 1990, la inițiativa și cu eforturile Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, mănăstirea a fost reînființată, primul ei stareț fiind arhim. Simeon Ovezea. De-a lungul ultimilor 10 ani au avut loc ample lucrări de construcție a noului ansamblu mănăstiresc, iar la hramul mănăstirii din anul 2004 s-a săvârșit și slujba de sfințire a bisericii, care a primit un nou ocrotitor spiritual – Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.
Începând cu anul 2007, biserica veche a mănăstirii, aflată în ruină, a intrat într-un amplu proces de consolidare și restaurare prin grija Centrului Eparhial al Dunării de Jos, cu susținerea financiară a Ministerului Culturii, Consiliului Județean Brăila și cu eforturile Muzeului Brăilei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6881, Ultimul acces: 2020-07-11 03:35:35

»  Hramul Mănăstiri Măxineni (2012-06-23)

 Închide 

Hramul Mănăstiri Măxineni

[2012-06-23]
În Arhiepiscopia Dunării de Jos, la sărbătoarea Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Mănăstirea Măxineni, din județul Brăila își va serba hramul. La hram au fost aduse, anul acesta, moaștele Sfântului Nectarie Taumaturgul, aflate în patrimoniul Catedralei Arhiepiscopale din Galați, după cum ne informează Radio TRINITAS.
Începând cu ora 18:00 a început Slujba Privegherii, săvârșită în paraclisul așezământului monahal. Mâine, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. De asemenea, tot mâine va avea loc hirotonia întru ieromonah a părintelui ierodiacon Varlaam Lăutărescu, și rasoforirea fratelui Sorin Berescu, potrivit părintelui protosinghel Dosoftei Gherguș, ghidul mănăstirii Măxineni.
Anul acesta, credincioșii care vor veni la hramul Mănăstirii Măxineni vor avea ocazia să participe la prima slujbă săvârșită în biserica mare a așezământului monahal, după încheierea lucrărilor de restaurare interioară. Lucrările au început, în 2007, și au redat, în mare măsură, aspectul pe care biserica, ctitorie a voievodului Matei Basarab, l-a avut la început.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8093, Ultimul acces: 2020-07-11 03:35:35


Nr. vizualizări:9945
Data ultimei vizualizări:2020-07-11 03:35:36
Data actualizare:2014-09-11 09:40:45
Data încărcării:2006-03-21 04:22:25
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:36
Fotografi:Voluntar: 20, Accipiter Gentilis: 8, edj.ro: 7, internet: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2009-04-24
Aparat: Canon Canon PowerShot A590 IS
Contor: 204

Vedere din față
Foto: Voluntar

Data: 2012-04-22
Aparat: NIKON E4600
Contor: 14

Vedere din față
Foto: Accipiter Gentilis

Data: 2009-04-24
Aparat: Canon Canon PowerShot A590 IS
Contor: 140

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar

Data: 2012-04-22
Aparat: NIKON E4600
Contor: 9

Vedere din lateral
Foto: Accipiter Gentilis

Data: 2012-06-14
Contor: 26

Vedere din lateral
Foto: edj.ro

Data: 2009-04-24
Aparat: Canon Canon PowerShot A590 IS
Contor: 122

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar

Data: 2012-06-14
Contor: 21

Vedere de ansamblu
Foto: edj.ro

Data: 2009-04-24
Aparat: Canon Canon PowerShot A590 IS
Contor: 99

Printre copaci
Foto: Voluntar

Data: 2012-06-14
Contor: 26

Vedere de ansamblu
Foto: edj.ro

Data: 2012-06-14
Contor: 27

Vedere de ansamblu
Foto: edj.ro

Data: 2009-04-24
Aparat: Canon Canon PowerShot A590 IS
Contor: 86

Vedere
Foto: Voluntar

Data: 2009-04-24
Aparat: Canon Canon PowerShot A590 IS
Contor: 76

Vedere
Foto: Voluntar

Data: 2009-04-25
Contor: 79

Ruine
Foto: internet

Data: 2009-04-24
Aparat: Canon Canon PowerShot A590 IS
Contor: 91

Ruină
Foto: Voluntar

Data: 2011-06-19
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 53

În construcție
Foto: Voluntar

Data: 2012-06-14
Contor: 29

Ruinele Bisericii vechi in renovare
Foto: edj.ro


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3