Lacu Sarat :: Manastirea Sf. Pantelimon - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mânăstirea Sf. Pantelimon
Lacu Sărat
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Lacu Sărat
Comună:Chiscani
Județ:Brăila
Cod poștal:817026
Persoană de contact :Stavrofora Pantelimona Corjos
Telefon :0239... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.edj.ro/index.php/mnstirea-lacu-srat
Adrese utile:www.edj.ro, www.primariaChiscani.ro, www.portal-Braila.ro, www.prefecturaBraila.ro
Hram:Sf. M. Mc. Pantelimon
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Piatra de temelie a bisericutei din lemn a fost pusa în anul 1996, la initiativa Înalt Preasfintiei sale Casian, Episcop al Episcopiei Dunarii de Jos, fiind finalizata în anul 1999. Constructia bisericii si a cladirilor-anexe devenite complex monahal, a fost posibila cu ajutorul donatiilor credinciosilor si a unei importante implicari financiare a autoritatilor locale din acea vreme.
Mânastirea a început sa functioneze, la început cu cele patru monahii (maicute) venite la ascultare de la Mânastirea Buciumeni, din judetul Galati. Treptat, numarul acestora a crescut ajungând în prezent la unsprezece monahii.
Biserica este construita, în întregime, din lemn de brad pregatit în stil maramuresean, iar tehnica de îmbinare a lemnului este în stil vrâncean, datorita influentelor mesterilor vrânceni care au construit-o.
Alte informații:Mănăstirea este situată în stațiunea cu același nume, așezată în imediata apropiere a municipiului Brăila, la 5 km SV, pe drumul național DN 21 Brăila – Slobozia. Biserica beneficiază de cadrul natural deosebit oferit de parcul stațiunii și de interesul crescut an de an al pelerinilor spre această oază de liniște sufletească.
Știri despre biserică:

»  Iubirea față de Hristos, medicamentul prin care Sf. Pantelimon a reușit să devină vindecător – Arhiepiscopul Casian (2018-07-27)

 Închide 

Iubirea față de Hristos, medicamentul prin care Sf. Pantelimon a reușit să devină vindecător – Arhiepiscopul Casian

[2018-07-27]
de Iulian Dumitrașcu

Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos a spus la hramul Mănăstirii „Lacu-Sărat” din Brăila că iubirea față de Hristos a fost „medicamentul prin care Sfântul Pantelimon a reușit să devină vindecător”.
Din această iubire „s-a născut iubirea față de aproapele, iubire ce ne conduce la unitate în credință și la solidaritatea dintre noi”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
În omilia rostită, ierarhul a mai punctat c㠄Sfântul Pantelimon este ocrotitorul Mănăstirii din Stațiunea Lacu-Sărat, dar este și Tămăduitor al bolnavilor care vin în această stațiune recunoscută drept o «Vitezdă» pentru sănătatea trupească”.
„Aceste două ipostaze, de sănătate sufletească și trupească, arată încă o dată rolul Bisericii de a fi un spital obștesc al sufletelor și al trupurilor noastre și, totodată, un loc al iubiri lui Dumnezeu față de toți oamenii”, a explicat Înaltpreasfinția Sa.
Părintele Arhiepiscop a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Episcopul Visarion al Tulcii.
Hramul binecunoscutei mănăstiri brăilene a reunit numeroși pelerini veniți în mod special la sărbătorirea Sfântului Pantelimon, credincioși aflați la tratament în stațiunea Lacu-Sărat, oficialități locale și județene, cadre medicale din Brăila și de la baza de tratament a stațiunii Lacu-Sărat,precum și monahi și monahii din mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
La final a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii trecuți la cele veșnice.
Mănăstirea Lacu-Sărat este cea mai nouă mănăstire din județul Brăila și și-a început activitatea în 27 iulie 1996, când Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos a sfințit locul și a pus piatra de temelie a bisericii.
În 27 iulie 1999 s-a sfințit biserica mănăstirii, cu hramul Sfântul Mucenic și Doctor fără de arginți Pantelimon, ocrotitorul și vindecătorul bolnavilor, și s-a inaugurat și corpul de chilii al mănăstirii.
Biserica mănăstirii este realizată din lemn, în stil maramureșean, cu o turlă-clopotniță, care se ridică până la înălțimea de 24 metri. La interior, biserica este decorată cu icoane pictate. În custodia mănăstirii se află nouă icoane datând din secolul al XIX-lea.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1611, Ultimul acces: 2020-07-10 13:59:22

»  Rugăciuni închinate Sfântului Pantelimon la Brăila (2016-07-27)

 Închide 

Rugăciuni închinate Sfântului Pantelimon la Brăila

[2016-07-27]
de Gheorghe Anghel

93_valea_tembi-sf._moaste-sf._paraschevi
În ziua sărbătorii Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, Mănăstirea Lacu-Sărat de lângă Brăila și-a sărbătorit ocrotitorul. În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, și Preasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
La slujbă au participat, după datină, starețele așezămintelor monahale din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, reprezentanți ai autorităților de stat și locale, pelerini și credincioși din Brăila și împrejurimi, cadre medicale, precum și numeroși pacienți aflați la recuperare în stațiunea de tratament balnear Lacu Sărat. În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni pentru ca Bunul Dumnezeu să reverse asupra pământului ploaie binecuvântată aducătoare de rod bun. De asemenea, la ectenia întreită pentru cei adormiți au fost pomeniți, alături de ctitorii așezământului monahal, vrednicii de pomenire Patriarhi Iustin Moisescu († 31 iulie 1986) și Teoctist Arăpașu († 30 iulie 2007), a precizat pr. Gabriel Molcea, Consilier Mass Media al Eparhiei.
Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup psaltic, iar la chinonic Corul mixt „Trison“ al Școlii Populare de Arte „Vespasian Lungu“ din Brăila a interpretat cântări calofonice bisericești.
Cu prilejul hramului a fost vernisată o expoziție etnografică de obiecte tradiționale, intitulat㠔Trup și suflet”. Colecția, îngrijită de monahia Iustina Roșca, este aranjată după structura calendarului bisericesc, fiecare sărbătoare religioasă având o corespondență în casa tradițională a țăranului român.
***
Mănăstirea Lacu Sărat este cea mai nouă mănăstire din județul Brăila, care și-a început activitatea la 27 iulie 1996, când Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfințit locul și a pus piatra de temelie a bisericii. La 27 iulie 1999 s-a sfințit biserica mănăstirii, cu hramul „Sfântul Mucenic și Doctor fără de arginți Pantelimon“, ocrotitorul și vindecătorul bolnavilor, și s-a inaugurat și corpul de chilii al mănăstirii. Biserica mănăstirii este realizată din lemn, în stil maramureșean, cu o turlă-clopotniță care se ridică până la înălțimea de 24 metri. La interior, biserica este decorată cu icoane pictate. În custodia mănăstirii se află nouă icoane datând din secolul al XIX-lea.
Așezământul monahal a fost binecuvântat, de-a lungul timpului, prin aducerea sfintelor moaște ale Sfinților Dasie și Emilian de la Durostor, Nectarie de Eghina, Sofronie al Ierusalimului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3599, Ultimul acces: 2020-07-09 20:23:57

»  Sinaxă monahală la mănăstirea Lacu Sărat, Brăila (2015-10-23)

 Închide 

Sinaxă monahală la mănăstirea Lacu Sărat, Brăila

[2015-10-23]
În data de 22 octombrie 2015, la mănăstirea ocrotită de Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon de la Lacu-Sărat, județul Brăila, stareții și starețele mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-au întrunit în sinaxă monahală, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, după cum informează pr. Gabriel Molocea, Consilier Mass–media al Arhiepiscopiei.
Întâlnirea monahilor și monahiilor din cele două județe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de ieromonahi și diaconi. La slujbă au participat preoți din administrația eparhială, dar și numeroși credincioși. La final a fost săvârșită slujba de pomenire a ierarhilor Dunării de Jos, a ctitorilor așezământului monahal, ctitorilor, monahilor și monahiilor trecuți la Domnul.
„Întrunirea de astăzi de la mănăstirea Lacu-Sărat a reprezentat ocazia binecuvântată de a ne întâlni în rugăciune la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie și de a-i pomeni pe înaintașii noștri, pe ctitori și pe binefăcători. În al doilea rând, această întâlnire ne-a oferit posibilitatea împărtășirii experiențelor diferite ale monahilor și monahiilor din mănăstirile noastre, dar care sunt convergente, întrucât ele conduc spre unitate. În al treilea rând am avut posibilitatea de a fi găzduiți de o mănăstire care, în duhul tradiției sănătoase dintotdeauna, ne arată cum poate un așezământ monahal să fie și tradițional dar și misionar într-o stațiune unde oamenii se tratează nu numai de bolile trupești, ci și de bolile sufletești!”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.
Lucrările sinaxei s-au desfășurat în sala de conferințe a mănăstirii și au fost așezate sub genericul 2015 – Anul omagial a misiunii parohiei și mănăstirii, astăzi.
În debut, Chiriarhul Dunării de Jos a susținut o meditație pe tema ascultării de bunăvoie a monahului, ascultare care se naște din ascultarea față de Mântuitorul Iisus Hristos și din conștientizarea vocației și misiunii pe care monahul o are în mănăstire și în slujirea semenilor. În partea a doua a sinaxei au fost dezbătute diferite aspecte teologice și patristice, liturgice și duhovnicești, precum și canonic - administrative din viața mănăstirii astăzi, și a fost atent analizată dimensiunea misionar-culturală și patrimonială a mănăstirii. De asemenea, au fost discutate și unele elemente ce țin de tradiția monahală a agapelor, păstrarea artei culinare tradiționale și promovarea alimentației naturale, în duhul vocației ascetice și social-filantropice a mănăstirilor noastre.
În final, stareții și starețele, împreună cu întreaga delegație eparhială au vizitat noul corp de chilii și atelierele de croitorie ale mănăstirii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4417, Ultimul acces: 2020-07-09 20:23:57

»  Hramul Mănăstirii de la Lacu Sărat (2012-07-27)

 Închide 

Hramul Mănăstirii de la Lacu Sărat

[2012-07-27]
Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” de la Lacu Sărat, jud. Brăila, și-a sărbătorit vineri, 27 iulie 2012, hramul.
Foarte mulți credincioși dar și autorități locale au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei și Noii Zeelande.
„Ne rugăm Domnului, ca atât pelerinii cât și slujitorii, să gustăm cu toții din darurile de vindecare, daruri naturale primite prin grija medicilor în clinici, dar și daruri perpetue primite în sfintele biserici. Înțelegem astăzi mai bine de ce anul 2012 este închinat îngrijirii bolnavilor și Tainei Sf. Maslu”, a declarat pentru TRINITAS TV ÎPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
„Vom duce încă o dată mărturia credinței de aici de la Galați și Brăila în mijlocul parohiilor noastre din Australia și Noua Zeelandă și îl rugăm pe Dumnezeu să vă ocrotească și să vă dăruiască sănătate, a spus PS Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei și Noii Zeelande
La final au fost oficiate slujba Aghesmei și Taina Sfântului Maslu. Au participat, alături de pelerini, și bolnavii veniți la Baza de tratament de la Lacu Sărat.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7185, Ultimul acces: 2020-07-09 20:23:57


Nr. vizualizări:7790
Data ultimei vizualizări:2020-07-09 20:23:58
Data actualizare:2006-03-21 04:22:25
Data încărcării:2006-03-21 04:22:25
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:13
Fotografi:edj.ro: 8, internet: 4, Ana Abronov: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-05-09
Aparat: BenQ DC C420
Contor: 652

Fațada
Foto: Ana Abronov

Data: 2006-08-11
Aparat: Canon Canon PowerShot A70
Contor: 183

Vedere din față
Foto: internet

Data: 2006-08-11
Aparat: Canon Canon PowerShot A70
Contor: 134

Vedere din lateral
Foto: internet

Data: 2006-08-11
Aparat: Canon Canon PowerShot A70
Contor: 111

Turnul
Foto: internet

Data: 2006-08-11
Aparat: Canon Canon PowerShot A70
Contor: 117

Vedere din spate
Foto: internet

Data: 2012-06-14
Contor: 121

Vedere de ansamblu
Foto: edj.ro

Data: 2012-06-14
Contor: 104

Curtea interioară
Foto: edj.ro

Data: 2012-06-14
Contor: 140

Chilii
Foto: edj.ro

Data: 2012-06-14
Contor: 112

Cerdac
Foto: edj.ro

Data: 2012-06-14
Contor: 114

Fântână
Foto: edj.ro

Data: 2012-06-14
Contor: 105

Curtea interioară
Foto: edj.ro

Data: 2012-06-14
Contor: 107

Fântână
Foto: edj.ro

Data: 2012-06-14
Contor: 129

Cerdac
Foto: edj.ro