Iasi :: Catedrala Mitropolitana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Mitropolitană
Iași
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 16
Cod poștal:700028
Persoană de contact :Arhim. Dosoftei Șcheul
Telefon :0232... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:catedralamitropolitanaiasi.mmb.ro
Adrese utile:www.MMB.ro, www.primaria-iasi.ro, www.icc.ro, is.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Cuv. Parascheva, Întâmpinarea Domnului, Sf. Gheorghe
Stil arhitectonic:Neoclasic
Detalii:Actuala Catedrală mitropolitană, construcție monumentală din veacul al XIX-lea, este situată într-un perimetru plin de mărturii privind reședința mitropoliților Moldovei. "Maică a bisericilor" și "maică a Patriei", după numirea plină de iubire ce i-a fost dată de primii ctitori, Mitropolia de azi are trei hramuri: Sfânta Cuvioasă Parascheva, Întâmpinarea Domnului, Sfântul Mucenic Gheorghe. Catedrala a fost construită pe locul unde s-au aflat temeliile a două biserici mai vechi: biserica Albă (sec. XV) , biserica Stratenia (sec. XVII) .
Actul de naștere al edificiului este decretul domnitorului Ioan Sandu Sturdza (8 august 1826) , însă piatra de temelie și construcția propriu-zisă se datorează râvnei și ostenelilor mitropolitului Veniamin Costachi.
Lucrările au început în anul 1833. Arhitecții vienezi Johann și Gustav Freiwald au adoptat pentru noua biserică stilul neoclasic, întâlnit și la alte biserici maiestuoase din țări europene de mare tradiție creștină (Italia, Austria, Ungaria ș. a. ) . S-a lucrat intens până în anul 1841, în ultimii ani sub conducerea arhitectului rus Sungurov. În 1842 mitropolitul Veniamin este silit să se retragă din scaun. Lucrările vor fi întrerupte. Totodată apar probleme serioase în legătură cu rezistența bolții centrale, de mari dimensiuni. Se încearcă diferite soluții, anii trec și, datorită vitregiei vremurilor, biserica rămâne neterminată timp de aproape 40 de ani.
La stăruințele mitropolitului Iosif Naniescu (1875-1902) autoritățile statului român independent hotărăsc reluarea lucrărilor la Catedrala din Iași. La 15 aprilie 1880 se pune cea de-a doua piatră fundamentală. Refacerea planurilor bisericii este încredințată arhitectului Alexandru Orăscu, rectorul Universității din București. El adaugă cele două rânduri de pilaștri masivi în interior, realizând o clădire de plan basilical, cu o navă centrală și două nave laterale mai mici. Păstrează cele patru turnuri laterale decroșate, dar renunță la cupola centrală de mari dimensiuni, înlocuind-o cu un sistem de patru bolți, despărțite prin arce transversale.
Sfințirea Catedralei, la 23 aprilie 1887, a fost o sărbătoare pentru întreaga națiune. Familia primului rege al României, Carol I, și-a legat numele de acest locaș prin donații de mare preț, ca semn al recunoștinței neamului pentru jertfele și evlavia fostei capitale a Țării Moldovei, "a doua mea capitală", cum o numea suveranul. Pe placa de marmură care se află în partea dreaptă la intrare, în pridvorul Catedralei putem citi:
"Terminatu-s-a întreaga lucrare în anul mântuirii 1886, al domniei noastre al douăzeci-și-șaselea, al regatului meu al șaselea, împodobindu-se și înzestrându-se cu vase sfinte, candele de argint, policandre, odoare și veșminte prețioase, precum și cu cele 10 ferestre cu măiestrie împodobite și închinate de noi ca un prinos al râvnei noastre pentru înălțarea sfintei Biserici Ortodoxe, întru pomenirea mea, a iubitei mele soții Elisabeta și a urmașilor noștri. . . ".
Alte informații:Experimentatul pictor bucureștean, maestrul Gheorghe Tattarescu, aflat la vârsta deplinei maturități artistice, împodobește catedrala cu icoane și elemente decorative care impresionează prin diversitate și sensibilitate de influență renascentistă.
Respectând canoanele Erminiei ortodoxe, Tattarescu se arată însă deschis influențelor picturii occidentale, pe linia noutăților căutate de pictura bisericească românească în sec. al XIX-lea. Atât în realizarea celor 4 scene biblice de pe bolțile navei centrale cât și în zugrăvirea chipurilor de sfinți și în alcătuirea compozițiilor decorative se resimte rigoarea neoclasicismului de factură italiană, pe care artistul îl cunoscuse în anii de studii la Academia di San Luca din Roma. Se realizează, astfel, un inspirat echilibru între pictură și stilul arhitectonic.
Catedrala trăiește mereu în lumina Învierii, prin râurile de apă vie ale rugăciunii. Odor de sfințenie, izvor de speranță și mângâiere sufletească, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, aduse aici de la Mănăstirea Trei Ierarhi în anul 1889, sunt un dar de mare preț pentru toți credincioșii.
Cod Monument:IS-II-m-A-04069. 01
Nr. vizualizări:98478
Data ultimei vizualizări:2024-03-29 08:50:40
Data ultimei actualizări:2016-07-26 10:24:09
Data încărcării pe sit:2005-11-24 05:10:47
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-08-24
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 262

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy