Iasi :: Catedrala Mitropolitana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Mitropolitană
Iași
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 16
Cod poștal:700028
Persoană de contact :Arhim. Dosoftei Șcheul
Telefon :0232... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:catedralamitropolitanaiasi.mmb.ro
Adrese utile:www.MMB.ro, www.primaria-iasi.ro, www.icc.ro, www.prefecturaIasi.ro
Hram:Sf. Cuv. Parascheva, Întâmpinarea Domnului, Sf. Gheorghe
Stil arhitectonic:Neoclasic
Detalii:Actuala Catedrală mitropolitană, construcție monumentală din veacul al XIX-lea, este situată într-un perimetru plin de mărturii privind reședința mitropoliților Moldovei. "Maică a bisericilor" și "maică a Patriei", după numirea plină de iubire ce i-a fost dată de primii ctitori, Mitropolia de azi are trei hramuri: Sfânta Cuvioasă Parascheva, Întâmpinarea Domnului, Sfântul Mucenic Gheorghe. Catedrala a fost construită pe locul unde s-au aflat temeliile a două biserici mai vechi: biserica Albă (sec. XV) , biserica Stratenia (sec. XVII) .
Actul de naștere al edificiului este decretul domnitorului Ioan Sandu Sturdza (8 august 1826) , însă piatra de temelie și construcția propriu-zisă se datorează râvnei și ostenelilor mitropolitului Veniamin Costachi.
Lucrările au început în anul 1833. Arhitecții vienezi Johann și Gustav Freiwald au adoptat pentru noua biserică stilul neoclasic, întâlnit și la alte biserici maiestuoase din țări europene de mare tradiție creștină (Italia, Austria, Ungaria ș. a. ) . S-a lucrat intens până în anul 1841, în ultimii ani sub conducerea arhitectului rus Sungurov. În 1842 mitropolitul Veniamin este silit să se retragă din scaun. Lucrările vor fi întrerupte. Totodată apar probleme serioase în legătură cu rezistența bolții centrale, de mari dimensiuni. Se încearcă diferite soluții, anii trec și, datorită vitregiei vremurilor, biserica rămâne neterminată timp de aproape 40 de ani.
La stăruințele mitropolitului Iosif Naniescu (1875-1902) autoritățile statului român independent hotărăsc reluarea lucrărilor la Catedrala din Iași. La 15 aprilie 1880 se pune cea de-a doua piatră fundamentală. Refacerea planurilor bisericii este încredințată arhitectului Alexandru Orăscu, rectorul Universității din București. El adaugă cele două rânduri de pilaștri masivi în interior, realizând o clădire de plan basilical, cu o navă centrală și două nave laterale mai mici. Păstrează cele patru turnuri laterale decroșate, dar renunță la cupola centrală de mari dimensiuni, înlocuind-o cu un sistem de patru bolți, despărțite prin arce transversale.
Sfințirea Catedralei, la 23 aprilie 1887, a fost o sărbătoare pentru întreaga națiune. Familia primului rege al României, Carol I, și-a legat numele de acest locaș prin donații de mare preț, ca semn al recunoștinței neamului pentru jertfele și evlavia fostei capitale a Țării Moldovei, "a doua mea capitală", cum o numea suveranul. Pe placa de marmură care se află în partea dreaptă la intrare, în pridvorul Catedralei putem citi:
"Terminatu-s-a întreaga lucrare în anul mântuirii 1886, al domniei noastre al douăzeci-și-șaselea, al regatului meu al șaselea, împodobindu-se și înzestrându-se cu vase sfinte, candele de argint, policandre, odoare și veșminte prețioase, precum și cu cele 10 ferestre cu măiestrie împodobite și închinate de noi ca un prinos al râvnei noastre pentru înălțarea sfintei Biserici Ortodoxe, întru pomenirea mea, a iubitei mele soții Elisabeta și a urmașilor noștri. . . ".
Alte informații:Experimentatul pictor bucureștean, maestrul Gheorghe Tattarescu, aflat la vârsta deplinei maturități artistice, împodobește catedrala cu icoane și elemente decorative care impresionează prin diversitate și sensibilitate de influență renascentistă.
Respectând canoanele Erminiei ortodoxe, Tattarescu se arată însă deschis influențelor picturii occidentale, pe linia noutăților căutate de pictura bisericească românească în sec. al XIX-lea. Atât în realizarea celor 4 scene biblice de pe bolțile navei centrale cât și în zugrăvirea chipurilor de sfinți și în alcătuirea compozițiilor decorative se resimte rigoarea neoclasicismului de factură italiană, pe care artistul îl cunoscuse în anii de studii la Academia di San Luca din Roma. Se realizează, astfel, un inspirat echilibru între pictură și stilul arhitectonic.
Catedrala trăiește mereu în lumina Învierii, prin râurile de apă vie ale rugăciunii. Odor de sfințenie, izvor de speranță și mângâiere sufletească, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, aduse aici de la Mănăstirea Trei Ierarhi în anul 1889, sunt un dar de mare preț pentru toți credincioșii.
Cod Monument:IS-II-m-A-04069. 01
Informații conexe:FORMULA-AS.RO: Sfanta Paraschiva - Sfânta întregii ortodoxii (Articol)
GLASCOMUN.INFO: Mitropolia de la Iași (Articol)
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  Mitropolitul Teofan: Smerenia ta este slava ta (2019-01-21)

 Închide 

Mitropolitul Teofan: Smerenia ta este slava ta

[2019-01-21]
de Iulian Dumitrașcu

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a liturghisit duminică în vechea Catedrală mitropolitană din Iași, unde le-a spus credincioșilor că prin smerenie omul dobândește slava lui Dumnezeu.
„Smerenia ta este slava ta. În momentul în care omul dobândește ceva din această mare taină a smereniei, el dobândește slava lui Dumnezeu și prin aceasta Dumnezeu devine viața acelui om. Smerenia se arată în multe chipuri”.
„Sfântul Simeon Noul Teolog vorbește despre pecetea lui Hristos așezată pe inima omului și vorbește despre patru colțuri ale acestei peceți, toate manifestări ale smereniei dătătoare de slavă, de fapt dătătoare de viața lui Dumnezeu înlăuntrul vieții omului”.
„Sfântul Simeon enumeră aceste patru colțuri ale peceții lui Hristos: prima este iubirea de vrăjmași și rugăciunea pentru ei, a doua este bucuria întru necazuri, a treia este să socotești păcatele altora ca fiind păcatele tale și să ai duh de pocăință pentru acestea, iar a patra să fii gata să-ți pierzi și sufletul pentru ca celălalt să se mântuiască”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în omilia sa.
La final, cei prezenți au primit binecuvântarea ierarhului, informează Doxologia.
Parte a istoriei Moldovei, Biserica Sfântul Gheorghe a fost zidită între anii 1761-1769, având drept ctitor pe Mitropolitul Moldovei, Gavriil Calimachi. Timp de mai bine de un secol, biserica a servit drept catedrală mitropolitană, până la ridicarea ctitoriei mitropoliților Veniamin și Iosif Naniescu.
Din acest considerent, a păstrat numele de „Mitropolia Veche”. Din punct de vedere al stilului arhitectonic, Biserica Sfântului Gheorghe se încadrează în barocul constantinopolitan, impresionând până astăzi.
La interior, catapeteasma este o adevărată capodoperă, făurită din lemn de tei stucat. După anul 1999, biserica a intrat într-un amplu proces de refacere și restaurare, la interior fiind pictată în stil neobizantin, iar în pridvor fiind împodobită cu un mozaic ce amintește de aducerea moaștelor Sfântului Andrei la Iași, în anul 1996.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2811, Ultimul acces: 2019-09-18 15:08:21

»  Arhiepiscopul de Toledo și Dallas a sărbătorit Boboteaza la Catedrala din Iași (2019-01-08)

 Închide 

Arhiepiscopul de Toledo și Dallas a sărbătorit Boboteaza la Catedrala din Iași

[2019-01-08]
de Sorin Ionițe

Arhiepiscopul de Toledo Dallas la Iași
Arhiepiscopul Alexandru de Toledo și Dallas a slujit de Bobotează împreună cu Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei la Catedrala din Iași, informează Doxologia.
Ierarhul Bisericii Ortodoxe din America a participat la Liturghia Sf. Vasile și la Sfințirea cea Mare a apei. Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit ieșenilor despre calea cunoașterii lui Dumnezeu.
„Smerenia, dăruirea de sine, răbdarea, umilința, bunătatea și mila” reprezintă potrivit Arhiepiscopului Alexandru calea pe care trebuie să o urmăm ca să fim cu adevărat părtași la Arătarea lui Dumnezeu (Teofania).
„Aceasta este calea prin care ni se deschid porțile luminii și prin această cale ni se revarsă prezența lui Dumnezeu”, a adăugat Arhiepiscopul de Toledo și Dallas, specialist în Patrologie, Ascetică și Mistică.
11 vase de lemn a câte 1.000 de litri apă au fost pregătite la Catedrala Mitropolitană pentru miile de ieșeni prezenți la slujba de Bobotează din 6 ianuarie 2019.
IPS Teofan la Slujba Aghesmei Mari, 6 ianuarie 2019. ©Doxologia.
Mitropolitul Teofan a spus referitor la Sărbătoarea Bobotezei că este momentul în care „Dumnezeu binecuvântează întreaga creație care suspină, după cum spune Sfântul Apostol Pavel, din cauza păcatelor noastre”.
„Dumnezeu așteaptă ca noi oamenii să îndeplinim prin credință și fapte bune voia Lui ca întreaga creație să se elibereze de blestemul faptelor noastre care se așază asupra lor”.
Arhiepiscopul de Toledo și Dallas
Alexandru Golitzin, descendent al prinților ruși Golitzin, monah atonit și profesor universitar american, a devenit Arhiepiscop de Toledo și Dallas pe 5 mai 2012.
S-a născut în 1948, la Los Angeles, Statele Unite ale Americii.
Tatăl său provenea dintr-o familie nobiliară rusă, refugiată în Statele Unite ca urmare a Revoluției bolșevice, iar mama lui era originară din Bornemouth. A fost botezat în tradiția ortodoxă rusă. Și-a început educația ortodoxă în Biserica „Sf. Inocențiu” din Tarzana.
Arhiepiscopul Alexandru de Toledo și Dallas. ©Toledo Blade.
Și-a continuat studiile la University of California Berkeley, de unde și-a luat licența (BA) în Filologie. A obținut un master în Teologie la Seminarul „Sf. Vladimir” din Crestwood, New York. A luat doctoratul în Teologie la Universitatea Oxford în 1980, cu o teză despre Sf. Dionisie Areopagitul, avându-l drept coordonator pe episcopul Kallistos Ware.
În timpul studiilor doctorale, a petrecut doi ani în Grecia și un an la Muntele Athos, în preajma starețului Emilianos de la Mănăstirea Simonos Petras. A fost hirotonit diacon în 1981 și preot în 1984. A intrat în monahism în 1986, primind ulterior rangul de arhimandrit.
În 1990 a devenit profesor de Teologie la Marquette University din Milwaukee. Sfera cercetărilor sale cuprinde începuturile tradiției ascetice și mistice creștine și evoluția acesteia în lumea de limbă greacă și siriacă, fiind interesat în special de continuitățile și paralelele dintre aceasta și iudaismul celui de-al doilea Templu și respectiv iudaismul rabinic.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2905, Ultimul acces: 2019-09-18 16:51:51

»  Mitropolitul Teofan s-a rugat pentru făuritorii unirii Bucovinei cu Regatul României (2018-11-28)

 Închide 

Mitropolitul Teofan s-a rugat pentru făuritorii unirii Bucovinei cu Regatul României

[2018-11-28]
de Gheorghe Anghel

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a oficiat miercuri, la Catedrala Mitropolitană, o slujbă de pomenire pentru făuritorii unirii Bucovinei cu Regatul României, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iașilor.
În omilia rostită cu acest prilej, Mitropolitul Teofan s-a rugat lui Dumnezeu să sădească în rândul poporului român duhul unității, „care să se arate cum știe El mai bine”.
„Îndrăznim și noi să-L rugăm ca să se manifeste acest duh al unității astfel încât românii să se înțeleagă mai bine, să se ajute mai mult, să se ierte mai statornic unii pe alții”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Totodată, ierarhul s-a rugat s㠄se arate duhul unității și în revenirea acasă a teritoriilor încă înstrăinate, care sângerează atât de adânc, pe trupul real al țării”.
Parastasul a fost oficiat în catedrala din Iași începând cu ora 11:30.
După citirea rugăciunilor de dezlegare, prof. univ. Gheorghe Iacob, de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a rostit o scurtă cuvântare înaintea celor prezenți.
Domnia sa a precizat c㠄Biserica a avut un rol esențial” în actul Unirii.
„În primul rând, Biserica a contribuit la consolidarea statului lui Cuza și și-a afirmat independența înaintea independenței politice, prin organizarea Sinodului, în 1872, care după aceea a dus la Autocefalia din 1885”, a spus renumitul profesor.
Biserica a însemnat apărarea identității naționale în Basarabia, în Bucovina și în Transilvania.
„La Cernăuți, Unirea a fost votată în Palatul Sinodal, deci chiar în curtea Bisericii, unde acum funcționează Universitatea”, a spus domnia sa.
De asemenea, pentru a-i cinsti cum se cuvine pe făuritorii acestui moment istoric, începând cu ora 11:30, în bisericile de parohie și mănăstirile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iașilor, au fost oficiate slujbe de pomenire, ca adâncă recunoștință pentru marii noștri înaintași.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3194, Ultimul acces: 2019-09-18 15:08:21

»  22 de arhierei români și străini au coliturghisit la Iași de Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva (2018-10-14)

 Închide 

22 de arhierei români și străini au coliturghisit la Iași de Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva

[2018-10-14]
de Florin Nicolaie

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași a fost celebrată în ziua de 14 octombrie 2018, prin oficierea Sfintei Liturghii de un sobor arhieresc de 22 de ierarhi români și străini.
Din soborul de ierarhi condus de Mitropolitul Ghiorghios de Kitrous, Katerini și Platamonas au făcut parte:
Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei
Mitropolitul Nicolae de Plovdiv (Bulgaria)
Mitropolitul Petru al Basarabiei și Exarhul Plaiurilor,
Mitropolitul Irineu al Olteniei
Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului,
Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților,
Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului,
Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos,
Episcopul Qais de Erzurum
Episcopul Ignatie al Hușilor,
Episcopul Nicodim al Severinului și Strehaiei,
Episcopul Antonie de Bălți,
Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud,
Episcopul Vincențiu al Sloboziei și Călărașilor,
Episcopul Galaction al Alexandriei și Teleormanului,
Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei,
Episcopul vicar Ilarion Făgărășanul al Arhiepiscopiei Sibiului, ,
Episcopul vicar Damaschin Dorneanul al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților,
Episcopul vicar Emilian Crișanul al Arhiepiscopiei Aradului,
Arhiereul vicar Timotei Sătmăreanul al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului,
Episcopul vicar Sofian Brașoveanul al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.
La slujbă au participat aproximativ 20.000 de credincioși, iar alți 11.000 de pelerini au așteptat la rând pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina, informează Doxologia.ro.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul bărbătesc „Sfântul Mitropolit Iosif Naniescu” al Facultății de Teologie Ortodox㠄Dumitru Stăniloae” din Iași, dirijat de pr. lect. Ionuț-Gabriel Nastasă.
După citirea Evangheliei, Preasfințitul Părinte Ignatie al Hușilor a citit mesajul de binecuvântare al Patriarhului Daniel, către pelerinii prezenți la hramul Sfintei Parascheva din acest an de la Iași.
În predica sa, Mitropolitul Ghiorghios a spus c㠄pentru ca fiecare dintre cei prezenți astăzi aici să poată aduce rod duhovnicesc, ne vin în întâmpinare, spre a ne întări și ajuta, atât Preacuvioasa Maica noastră Parascheva, cea prăznuită astăzi, apărătoarea și ocrotitoarea cetății istorice a Iașului și a întregii Românii, cât și Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, mireasa preaînțeleaptă a lui Hristos, ale cărei sfinte moaște le-am adus spre închinare, din Katerini”.
„Suntem insuflați de viața sfântă a acestor două femei biruitoare în cele ale credinței, care ne dovedesc că au fost pământul cel bun despre care ne vorbește pericopa evanghelică a zilei”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Ghiorghios.
Ierarhul a atras atenția că deși cele două sfinte au trăit în perioade diferite au avut în comun caracterul de „femei puternice” și faptul c㠄L-au considerat pe Hristos ca fiind singur Mire al sufletelor lor”.
După otpustul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, a mulțumit ierarhilor prezenți, precum și pelerinilor care au venit în acest an.
Totodată, ierarhul și-a exprimat un gând cu privire la Referendumul 6-7 octombrie: „Celor care nu au fost la vot le cerem iertare noi, oamenii Bisericii, că poate viața noastră, cuvântul nostru nu au fost atât de convingătoare, glasul nostru nu a fost atât de puternic și-au ascultat alte voci, care i-au dus pe alte tărâmuri”.
Programul Sărbătorii dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva a continuat în ziua de 14 octombrie cu Paraclisul sfintei oficiat în Catedrala Mitropolitană, de la ora 17:00.
Raclele cu cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina vor rămâne spre închinare în baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane până luni dimineață.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3539, Ultimul acces: 2019-09-18 15:08:21

»  Mesajul Patriarhului Daniel adresat pelerinilor cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva (2018-10-13)

 Închide 

Mesajul Patriarhului Daniel adresat pelerinilor cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva

[2018-10-13]
de Florin Nicolaie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un mesaj pelerinilor și închinătorilor la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, așezate pre închinare în această perioadă la Iași, cu prilejul apropierii sărbătorii acesteia.
Mesajul Preafericirii Sale este intitulat „Prin cinstirea moaștelor sfinților participăm la sfințenia și harul lor”.
În cuvântul său, Părintele Patriarh Daniel a evidențiat c㠄cinstirea sfinților martiri, prin rugăciuni și cântări de laudă adresate lor, prin sărutarea icoanei lor și a sfintelor moaște, aduce mari și multe binecuvântări credincioșilor”.
Sfinții martiri și sfinții cuvioși au în comun iubirea lor jertfelnică pentru Hristos; martirii sau mucenicii au îndurat multe suferințe, iar cuvioșii și-au asumat multe nevoințe (pocăință, postire, priveghere ș.a.).
Prin cinstirea moaștelor sfinților participăm la sfințenia și harul lor
De ziua serbării sale, Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași îi adună în rugăciune și mărturisire comună pe toți cei care Îl iubesc și Îl caută pe Dumnezeu. Tineri și vârstnici, oameni din toate colțurile țării, dar și de peste hotare, renunță la viața lor obișnuită pentru a deveni, preț de câteva zile, pelerini și închinători la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale altor sfinți ai Bisericii Ortodoxe.
În acest an, la solicitarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, au fost aduse la Iași, din Grecia, din localitatea Katerini, o parte din moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina din Alexandria Egiptului, care a murit ca martiră pentru Hristos în anul 305, în timpul împăratului roman Maximin Daia (305-313), prigonitor al creștinilor.
Așadar, anul acesta, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași oferă tuturor pelerinilor posibilitatea comuniunii lor deosebite în jurul sfinților care au trăit și mărturisit dreapta credință în vremuri grele, de persecuție împotriva creștinilor.
Sfânta Mare Muceniță Ecaterina împodobește cu numele ei calendarul Bisericii, fiind, prin viața și jertfa ei, nu numai model sau icoană de lumină, ci și rugătoare și sprijinitoare pentru cei care doresc să urmeze lui Hristos, pentru a dobândi mântuirea și viața veșnică din Împărăția Preasfintei Treimi. Anul acesta, 2018, în data de 25 noiembrie, la sărbătoarea Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, va fi târnosită Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Națională din București, eveniment la care sunteți invitați toți cei prezenți aici.
Ce trebuie să învățăm noi de la sfinți, în general, și de la sfinții martiri, în special?
În primul rând, învățăm că iubirea lor pentru Hristos este mai tare decât teama de suferință și de moarte. În acest sens, Sfântul Apostol Pavel scrie creștinilor din Roma, orașul în care el însuși va fi martirizat prin decapitare: „Cine ne va despărți pe noi de iubirea lui Hristos? Necazul, sau strâmtorarea, sau prigoana, sau foametea, sau lipsa de îmbrăcăminte, sau primejdia, sau sabia (…). Precum este scris, pentru Tine suntem omorâți toată ziua, socotiți am fost ca niște oi de junghiere. Dar în toate acestea suntem mai mult decât biruitori prin Acela Care ne-a izbăvit” (Romani 8, 35-37), adică prin Iisus Hristos.
Cinstirea sfinților martiri, prin rugăciuni și cântări de laudă adresate lor, prin sărutarea icoanei lor și a sfintelor moaște, aduce mari și multe binecuvântări credincioșilor. În această privință, Sfântul Vasile cel Mare ne învață zicând: „Cel ce atinge moaște de martir participă la sfințenia și harul care se află în ele”. Sfinții martiri și sfinții cuvioși au în comun iubirea lor jertfelnică pentru Hristos; martirii sau mucenicii au îndurat multe suferințe, iar cuvioșii și-au asumat multe nevoințe (pocăință, postire, priveghere ș.a.). De aceea, viața cuvioșilor sau asceților a fost numită și „mucenicia albă”.
Pilda vieții martirilor, a cuvioșilor și a tuturor sfinților, pilda dăruirii de sine sau a iubirii lor smerite și milostive, împreună cu rugăciunile lor, ajută mult pe toți creștinii care se luptă cu patimile egoiste și cu greutățile din lume ca să rămână credincioși lui Hristos în toate zilele vieții lor.
În aceste zile de binecuvântare și de bucurie duhovnicească, pe care ni le oferă Hristos Domnul prin sfinții Săi, felicităm pe Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pe toți ierarhii, preoții și diaconii slujitori și pe toți pelerinii prezenți în Iași, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, și ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să le răsplătească evlavia și osteneala, râvna și dărnicia, cu darurile Sale cele bogate și netrecătoare, cu sănătate și mântuire, cu pace și bucurie, cu ajutor în familie și în activitate, cu ani mulți și binecuvântați, pentru a spori în credință și în iubire frățească, în sfințenie și fapte bune, spre slava Preasfintei Treimi, spre bucuria sfinților și spre dobândirea Împărăției cerurilor.
Cu multă prețuire și părintești binecuvântări,
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3494, Ultimul acces: 2019-09-18 15:08:21

»  În imagini: 23.000 persoane au participat la procesiunea „Calea Sfinților” (2018-10-13)

 Închide 

În imagini: 23.000 persoane au participat la procesiunea „Calea Sfinților”

[2018-10-13]
de Florin Nicolaie

23.000 de credincioși au participat în seara zilei de 12 octombrie la procesiunea cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina.
Pelerinajul „Calea Sfinților” s-a desfășurat pe străzile din centrul orașului Iași, informează Doxologia.ro.
La procesiune au participat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, Preasfințitul Qais, episcop de Erzurum și vicar al Patriarhiei Antiohiei, Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
În timpul pelerinajului au avut loc trei opriri: în fața Maternității Cuza-Vodă, la Biserica „Sfântul Sava cel Sfințit” precum și în dreptul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, unde raclele cu sfintele odoare au fost întâmpinate de preoții slujitori.
După procesiune, raclele cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina au fost reașezate spre închinare în baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane din Iași.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3512, Ultimul acces: 2019-09-18 15:08:21

»  Mitropolitul Teofan la sosirea la Iași a moaștelor Sf. Mc. Ecaterina: Avem nevoie ca de aer de prezența Sfinților (2018-10-12)

 Închide 

Mitropolitul Teofan la sosirea la Iași a moaștelor Sf. Mc. Ecaterina: Avem nevoie ca de aer de prezența Sfinților

[2018-10-12]
de Iulian Dumitrașcu

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a spus joi la Iași c㠄Avem nevoie ca de aer, ca de pâine, ca de sare, ca de lumină de prezența sfinților în viața noastră, pentru că există prea multă păgânătate în noi și în lume”.
Părintele Mitropolit a întâmpinat în seara zilei de joi pe Aeroportul Internațional din Iași delegația greacă ce a adus din Katerini – Grecia racla cu moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina.
Delegația este condusă de Arhimandritul Barnaba Leontiadis, Vicar administrativ al Mitropoliei de Kitrous, Katerini și Platamonas, scrie Doxologia.
De la aeroport, racla cu Sfintele Moaște a fost adusă în Catedrala Mitropolitană din Iași, unde Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat o slujbă de Te Deum.
Mitropolitul Teofan a rostit un cuvânt de Bun venit în Catedrala Mitropolitană și le-a mulțumit oaspeților greci pentru aducerea la Iași a moaștelor Sf. M. Mc. Ecaterina.
Ierarhul a făcut referire și la ajutorul pe care avem posibilitatea de a-l primi de la sfinți prin rugăciune.
„Avem nevoie ca în interiorul acestei lumi, chiar așa plină de păgânătate, să avem oaze de sfințenie. Și unde putem găsi aceste oaze de lumină în afară de Sfânta Biserică, de rugăciunile creștinilor cunoscuți sau mai bine zis mai puțin sau deloc cunoscuți, de prezența Sfinților în viața noastră?”.
Arhim. Barnaba Leontiadis, Vicar administrativ al Mitropoliei de Kitrous, Katerini si Platamonas, și-a exprimat bucuria de a putea participa la marea sărbătoare a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, subliniind că cea mai frumoasă modalitate de a-i cinsti pe sfinți este să le imităm viețile.
„Să urmăm asceza pe care Sf. Cuv. Parascheva a arătat-o și a practicat-o în fiecare zi, pentru a păstra și pentru a ține legea lui Dumnezeu. De la Sfânta Ecaterina să urmăm și să imităm deschiderea, generozitatea și avântul ei către martiraj, dar și dragostea față de Mirele-Hristos”.
În continuare, moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina au fost așezate spre închinare alături de moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, în baldachinul din curtea Catedralei mitropolitane.
În intervalul orar 19:00 – 20:30 moaștele celor doi sfinți vor fi purtate în procesiunea „Calea Sfinților” pe străzile din centrul Iașului.
Traseul va fi următorul: Casa Nicodim (Catredala Mitropolitană) – Strada I. C. Brătianu – Strada Cuza Vodă, Strada Armean㠖 Biserica „Sfântul Sava cel Sfințit” – Strada Costache Negri – Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” – Catedrala Mitropolitană.
Mâna dreaptă a Sfintei Ecaterina a fost adusă la Iași cu ocazia hramului Sfintei Cuvioase Parascheva din orașul Katerini din Grecia.
Potrivit tradiției, biserica actuală a Sfintei Ecaterina din cimitir a fost inițial un metoc al Sfintei Mănăstiri de pe Muntele Sinai. Când a fost construită Biserica Sfintei Ecaterina, orașul Katerini era un cătun mic și neînsemnat. Cu timpul, orașul s-a dezvoltat și a luat numele de Sfânta Ecaterina, care, din păcate, s-a prescurtat în Katerini.
Astfel orașul și-a luat ca ocrotitoare și protectoare pe Sfânta Ecaterina, care este prăznuită în fiecare an pe 25 noiembrie printr-o sărbătoare stabilită de stat printr-un edict special. Mitropolitul de Kitrous, Varnavas (1954-1985) a îmbogățit biserica cu o părticică din sfintele moaște ale Sfintei Ecaterina pe care i-a oferit-o Arhiepiscopul Sinaiului, Porfirie al III-lea, în data de 25 noiembrie 1967, și pe care a depus-o în Catedrala „Înălțarea Domnului”.
În multe locuri din lume Sfânta Ecaterina este cinstită ca ocrotitoare a multor meserii, a avocaților și judecătorilor, a medicilor și asistentelor, a farmaciștilor, a mecanicilor, a morarilor, a bibliotecarilor, a literelor și artelor. La Paris, în special, este cinstită ca ocrotitoare a Școlii de Filosofie și, în general, a filosofilor. De asemenea, este considerată ocrotitoarea fecioarelor și a tuturor femeilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3380, Ultimul acces: 2019-09-18 15:08:21

»  Racla cu moaștele Sfintei Parascheva de la Iași a fost așezată pentru închinarea credincioșilor (2018-10-11)

 Închide 

Racla cu moaștele Sfintei Parascheva de la Iași a fost așezată pentru închinarea credincioșilor

[2018-10-11]
de Iulian Dumitrașcu

Racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost așezată joi pentru închinarea închinarea pelerinilor din întreaga țară printr-o procesiune în jurul Catedralei Mitropolitane din Iași.
Procesiunea a fost condusă de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, scrie Doxologia.
Credincioșii veniți de miercuri seara la Iași au participat și s-au rugat în număr mare la această procesiune care marchează începutul sărbătoririi Sfintei Cuvioase Parascheva.
În continuare, a fost oficiată Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Iași de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3352, Ultimul acces: 2019-09-18 20:15:15

»  Programul sărbătorii Sf. Parascheva: Moaștele Sf. Ecaterina vor sosi joi la Iași (2018-10-09)

 Închide 

Programul sărbătorii Sf. Parascheva: Moaștele Sf. Ecaterina vor sosi joi la Iași

[2018-10-09]
de Sorin Ionițe

Moaștele Sf. M. Mc. Ecaterina vor fi aduse în acest an din Katerini, Grecia, la Iași de sărbătoarea Sf. Parascheva, informează Arhiepiscopia Iașilor.
Potrivit comunicatului remis Agenției de știri Basilica, mâna dreaptă a Sf. Ecaterina va sosi pe aeroportul ieșean joi seară.
În multe locuri din lume Sfânta Ecaterina este cinstită ca ocrotitoare a multor meserii, a avocaților și judecătorilor, a medicilor și asistentelor, a farmaciștilor, a mecanicilor, a morarilor, a bibliotecarilor, a literelor și artelor.
La Paris, în special, este cinstită ca ocrotitoare a Școlii de Filosofie și, în general, a filosofilor. De asemenea, este considerată ocrotitoarea fecioarelor și a tuturor femeilor.
Citește mai multe despre viața marii mucenițe în sinaxar.
Icoană cu reprezentarea Sf. Parascheva și a Sf. Ecaterina. ©Arhiepiscopia Iașilor
De sărbătoarea Sfintei Parascheva are loc la Iași dintre cele mai de amploare pelerinaje din țara noastră, la care participă zeci de mii de persoane. Liturghia oficiată la Catedrala Mitropolitană în ziua hramului și Pelerinajul Calea Sfinților sunt evenimentele principale ale sărbătorii.
Programul sărbătorii Sf. Parascheva
Programul sărbătorii Sf. Parascheva se va întinde pe cinci zile, în perioada 11-15 octombrie 2018.
Joi, 11 octombrie 2018:
Ora 06.30 – Procesiune cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și depunerea lor pe platoul din fața Căminului preoțesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” pentru închinare. Va participa PS Calinic Botoșăneanul.
Orele 07.00-11.30 – Sfințirea apei (aghiazma mică) și Sfântul Maslu (pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane și sfințirea la butoaiele cu apă lângă corpul C1), Utrenia și Sfânta Liturghie arhierească (în Catedrala Mitropolitană). Va sluji PS Calinic Botoșăneanul.
Orele 16.00-17.00 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană)
Ora 18.35 – Aducerea moaștelor Sfintei Ecaterina – întâmpinare aeroport
Orele 20.00-00.00 – Slujba de priveghere a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe – Vecernia, Litia și Utrenia (în Catedrala Mitropolitană)
Vineri, 12 octombrie 2018:
Orele 07.00-12.00 – Miezonoptica, Acatist și Sfânta Liturghie arhierească (în Catedrala Mitropolitană). Va sluji PS Ignatie, episcopul Hușilor.
Orele 17.00-18.00 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva
Orele 19.00-20.30 – Pelerinajul „Calea Sfinților” – Procesiune cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina. (Se va ieși pe poarta de lângă Casa Nicodim – Strada I. C. Brătianu – Strada Cuza Vodă, Strada Armean㠖 Biserica „Sfântul Sava cel Sfințit” – Strada Costache Negri – Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” – Catedrala Mitropolitană)
Orele 21.00-01.00 – Slujba de priveghere în cinstea Aducerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași, în anul 1996 – Vecernia, Litia și Utrenia (în Catedrala Mitropolitană)
Sâmbătă, 13 octombrie 2018:
Orele 07.00-12.00 – Miezonoptica, Acatist, Ceasurile și Sfânta Liturghie arhierească (în Catedrala Mitropolitană). Va sluji PS Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Orele 08.30-12.00 – Sfințirea bisericii „Sfântul Mucenic Iulian din Tars” din Campusul universitar Tudor Vladimirescu
Orele 17.00-18.00 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva
Orele 20.00-00.00 – Slujba de priveghere a Sfintei Cuvioase Parascheva – Vecernia, Litia și Utrenia (în Catedrala Mitropolitană)
Duminică, 14 octombrie 2018:
Orele 07.00-09.00 – Miezonoptica, Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ceasurile și Slavoslovia Mare (în Catedrala Mitropolitană)
Orele 09.00-13.00 – Sfânta Liturghie arhierească (pe podiumul din B-dul Ștefan cel Mare și Sfânt)
Orele 17.00-18.00 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva
Orele 20.00-00.00 – Slujba de priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia (în Catedrala Mitropolitană)
Luni, 15 octombrie 2018:
Orele 07.00-11.30 – Miezonoptica, Acatistul Mântuitorului, Ceasurile și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3483, Ultimul acces: 2019-09-18 15:08:21

»  Programul hramului dedicat Sfintei Parascheva de la Iași (2018-09-25)

 Închide 

Programul hramului dedicat Sfintei Parascheva de la Iași

[2018-09-25]
de Gheorghe Anghel

În acest an, manifestările dedicate sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva vor avea loc, la Iași, în perioada 11-14 octombrie 2018, anunță Doxologia.
Alături de moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi aduse spre închinare și moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina.
Programul detaliat al evenimentului este:
Joi, 11 octombrie 2018:
Orele 06:30 – Procesiune cu moaștele Sf. Cuv. Parascheva și depunerea lor pe platoul din fața Căminului preoțesc „Sf. M. Mc. Gheorghe” pentru închinare credincioșilor. Va participa Episcopul Calinic Botoșăneanul.
Orele 07:00-11:30 – Sfințirea apei (Aghiasma mică) și Sf. Maslu (pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane și sfințirea la butoaiele cu apă lângă corpul C1), Utrenia și Sf. Liturghie arhierească (în Catedrala Mitropolitană). Va sluji Episcopul Calinic Botoșăneanul.
Aducerea moaștelor ,,Sf. Ecaterina” – întâmpinare aeroport 18:35
Orele 16:00-17:00 – Paraclisul „Sf. Cuv. Parascheva” (în Catedrala Mitropolitană).
Orele 21:00 – 01:00 – Slujba de priveghere a Sf. M. Mc. Gheorghe – Vecernia, Litia și Utrenia (în Catedrala Mitropolitană).
Vineri, 12 octombrie 2018:
Orele 07,00 – 12,00 – Miezonoptica, Acatist și Sf. Liturghie arhierească (în Catedrala Mitropolitană). Va sluji Episcopul Ignatie al Hușilor.
Orele 17:00 – 18:00 – Paraclisul „Sf. Cuv. Parascheva”;
Orele 19:00 – 20:30 – Pelerinajul „Calea Sfinților” – Procesiune cu moaștele „Sf. Cuv. Parascheva” și moaștele „Sf. M. Mc. Ecaterina” .
Orele 21:00 – 01:00 – Slujba de priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia (în Catedrala Mitropolitană).
Sâmbătă, 13 octombrie 2018:
Orele 07:00 – 12:00 – Miezonoptica, Acatist, Ceasurile și Sf. Liturghie arhierească (în Catedrala Mitropolitană). Va sluji Episcopul vicar Damaschin Dorneanul al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților;
Orele 09:00 – 12:00 – Sfințirea bisericii „Sf. Mc. Iulian din Tars” din campusul universitar Tudor;
Orele 17:00 – 18:00 – Paraclisul „Sf. Cuv. Parascheva”
Orele 21:00 – 01:00 – Slujba de priveghere a Sf. Cuv. Parascheva – Vecernia, Litia și Utrenia (în Catedrala Mitropolitană).
Duminică, 14 octombrie 2018:
Orele 07:00 – 09:00 – Miezonoptica, Acatistul „Sf. Cuv. Parascheva”, Ceasurile și Slavoslovia Mare (în Catedrala Mitropolitană).
Orele 09:00 – 13:00 – Sfânta Liturghie arhierească (pe podiumul din B-dul Ștefan cel Mare și Sfânt).
Ora 17:00 – 18:00 – Paraclisul „Sf. Cuv. Parascheva”.
Orele 18:00 – Seara Valorilor – Recepție organizată de Primăria Municipiului Iași.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3413, Ultimul acces: 2019-09-18 15:08:21

»  Mitropolitul Teofan despre ITOM 2018: O clipă de rugăciune, un moment de întâlnire și un izvor de speranță (2018-08-25)

 Închide 

Mitropolitul Teofan despre ITOM 2018: O clipă de rugăciune, un moment de întâlnire și un izvor de speranță

[2018-08-25]
de Iulian Dumitrașcu

Mitropolitul Teofan a spus vineri la deschiderea oficială ITOM 2018 că dorește ca evenimentul să fie „o clipă de rugăciune, un moment de întâlnire și un izvor de speranță”.
Deschiderea primei ediții a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Moldova a avut loc de la ora 18:00 la Catedrala Mitropolitană din Iași, scrie doxologia.ro.
Au participat toate delegațiile din zona Moldovei prezente la Iași, 400 de tineri din Basarabia și Bucovina de Nord, dar și mici delegații din Bulgaria și Ucraina.
La eveniment, delegațiile au defilat în fața publicului într-o paradă a steagurilor.
După această paradă a avut loc un moment special: intonarea Imnului Național în prezența a 100 de voluntari care au format un „tricolor viu”.
A urmat o slujbă de Te Deum, oficiată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt în care le-a urat bun venit participanților.
„Primul gând de recunoștință merge către românii moldoveni din Bucovina de Nord, care, deși despărțiți de noi de aproape 250 de ani, văzându-i astăzi aici, ne bucurăm că suntem împreună și că Dumnezeu de sus și limba română de jos, după atâta vreme, i-au făcut să se simtă și ei moldoveni, iar noi să-i simțim, de asemenea, români din Bucovina de Nord”.
„Al doilea gând, tot de gratitudine, merge către tinerii din Basarabia, despărțiți de noi de 206 ani, pe care-i simțim ca fiind ai noștri în totalitate”.
„Și tot de un gând de gratitudine este vorba și în al treilea rând, gând pe care însă moldovenii din dreapta Prutului trebuie să-l arate către Dumnezeu pentru că au fost scutiți de înstrăinarea care i-a cuprins pe românii moldoveni din Moldova de Nord și Moldova de Răsărit și pentru că am avut șansa de a rămâne aici, integrați în România cea mare, unde-i așteptăm și pe ceilalți cărora le-am adresat primele două gânduri”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
În continuare, a urmat concertul de muzică corală susținut de Ansamblul Floralia și de tinerii din ATOR și ASCOR Iași.
Evenimentul s-a încheiat cu rostirea rugăciunilor de seară.
La deschiderea ITOM 2018 a participat și Domnul Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte.
Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova, aflată la prima ediție, a reunit la Iași 1600 de tineri.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3537, Ultimul acces: 2019-09-18 15:08:21

»  Miercuri se împlinesc 377 ani de când moaștele Sfintei Parascheva se află la Iași (2018-06-11)

 Închide 

Miercuri se împlinesc 377 ani de când moaștele Sfintei Parascheva se află la Iași

[2018-06-11]
de Sorin Ionițe

Miercuri, 13 iunie 2018, se împlinesc 377 ani de când au fost aduse moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași. Arhiepiscopia va marca acest moment prin mai multe manifestări.
Programul aniversării va începe cu Sfânta Liturghie oficiată de PS Calinic Botoșăneanul în Catedrala Mitropolitană. Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor va săvârși la final o slujbă de pomenire pentru domnitorul Vasile Lupu și familia sa.
Începând cu ora 18.00, va avea loc o nouă ediție a întâlnirilor Serile Doxologia.
La Muzeul Mitropolitan din Iași, seara va debuta cu vernisajul expoziției „Sfânta Parascheva de la Iași – Mărturii scrise”.
În cadrul expoziției va putea fi văzută o fotocopie a documentului care atestă donarea moaștelor Sfintei Parascheva de către Patriarhul Partenie I al Constantinopolului, Domnitorului Vasile Lupu al Moldovei.
În continuare, va avea loc Conferința „Binefacerile Sfintei Parascheva”.
Pr. prof. univ. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie din Iași, Arhim. Dosoftei Șcheul, Mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iași, Arhim. Valerian Radu, preot slujitor al Catedralei Mitropolitane, și Pr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, vor evoca cele mai importante momente din viața Sfintei Parascheva.
Ei vor aminti minunile săvârșite de ocrotitoarea Moldovei asupra celor care se închină la sfintele sale moaște și vor prezenta aspecte importante legate de aducerea la Iași a moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva.
În anul 1641, după ce binecredinciosul domn Vasile Lupu al Moldovei a plătit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol, cârmuitorii ei de atunci, patriarhul Partenie I, zis cel Bătrân (1639-1644), împreună cu membrii Sinodului său, au hotărât să-i ofere, drept recunoștință, moaștele Cuvioasei Parascheva „pentru sfințirea și binecuvântarea acelui loc al Bogdaniei (Țara Moldovei, n.n.)”, după cum se spune în „scrisoarea sinodicească”.
Racla cu cinstitele moaște a fost transportată cu o corabie pe Marea Neagră, fiind însoțită de trei mitropoliți greci (Ioanichie al Heracleei, Partenie al Adrianopolului și Teofan al Paleopatrei). Ajungând la Galați, apoi la Iași, pe 13 iunie, au fost întâmpinate de Vasile Vodă Lupu, de Sfântul Mitropolit Varlaam și de episcopii de Roman și Huși, de cler și credincioși.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4091, Ultimul acces: 2019-09-18 15:08:21

»  Învierea la Catedrala Mitropolitană din Iași | Familia Regală a participat la slujbă (2018-04-08)

 Închide 

Învierea la Catedrala Mitropolitană din Iași | Familia Regală a participat la slujbă

[2018-04-08]
de Sorin Ionițe

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și Alteța Sa Regală Principele Radu, au participat la Slujba Sfintelor Paști la Catedrala Mitropolitană din Iași. Slujba a fost prezidată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Praznicul Învierii Domnului Iisus Hristos a adunat sute de credincioși la Catedrala din Iași, notează doxologia.ro.
Credincioșii s-au adunat pentru Slujba de Înviere pe esplanada Catedralei Mitropolitane, după care au participat la Slujba Utreniei și Sfânta Liturghie.
Înainte de oficierea Sfintei Liturghii, Mitropolitul Teofan le-a spus credincioșilor c㠄în noaptea Sfintelor Paști, creștinul este chemat să afle uimitorul adevăr că în realitate moartea nu există”.
„Este o ficțiune, un accident, o realitate virtuală. Moartea în această noapte este proclamată ca inexistentă, însă noi știm că ne întâlnim cu ea în fiecare zi”, a continuat Înaltpreasfinția Sa.
Părintele Mitropolit a explicat că moartea „nu există dintr-un simplu motiv fundamental: Hristos a înviat din morți învingând moartea”.
„Și dacă a înviat din morți, de ce să nu înviez și eu? De ce să nu înviezi și tu? De ce să nu înviem și noi? Faptul că Hristos a înviat din morți reprezintă temelia credinței noastre, căci «dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este credința», credința noastră, spune Sfântul Apostol Pavel. Însă Hristos a înviat și S-a făcut început al învierii noastre, a tuturor”.
Potrivit Doxologia, Mitropolitul Moldovei va sluji în zilele următoare la Piatra-Neamț și Botoșani.
Luni, 9 aprilie 2018, IPS Teofan va sluji în Biserica „Sfântul Prooroc Ilie” – Speranța din Piatra-Neamț iar marți, în a treia zi a Praznicului Învierii, ierarhul se va afla în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Coșula din județul Botoșani.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4286, Ultimul acces: 2019-09-18 15:08:21

»  IPS Teofan: Ortodoxia este o chemare la înviere pentru că este o chemare la bucurie (2018-04-02)

 Închide 

IPS Teofan: Ortodoxia este o chemare la înviere pentru că este o chemare la bucurie

[2018-04-02]
de Iulian Dumitrașcu

De Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, IPS Teofan a liturghisit la Catedrala Mitropolitană din Iași și a afirmat c㠄Ortodoxia este o chemare la înviere” și a enunțat argumentele care susțin această ipoteză.
Semnificații la Duminica Floriilor
„Sărbătoarea Floriilor este sărbătoarea bucuriei, sărbătoarea florilor, sărbătoarea procesiunilor, sărbătoarea entuziasmului și a bucuriei creștine. De ce atâta bucurie? Pentru că suntem chemați spre înviere, iar Ortodoxia este o chemare la înviere pentru că este o chemare la bucurie”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Tot în acest context, ierarhul a atras atenția că învierea este cruce. „După sărbătoarea Floriilor nu vine imediat momentul învierii, ci vine momentul crucii. Mărturisindu-se prin aceasta că învierea este legată de cruce pentru ca învierea să fie izvor de bucurie. Învierea nu este comoditate, opulență, relaxare sau lux, ci învierea este cruce“.
Hirotonie și hirotesii
În timpul Sfintei Liturghii, diaconul Niță George Andrei a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Costinești, comuna Leorda, Protopopiatul Dorohoi, județul Botoșani, notează doxologia.ro.
De asemenea, protosinghelii Iustin Câmpanu și Nathanael Neacșu au fost hirotesiți în rangul de arhimandrit.
La finalul Sfintei Liturghii, credincioșii au fost binecuvântați de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4284, Ultimul acces: 2019-09-18 15:08:21

»  IPS Teofan la pomenirea membrilor Sfatului Țării din Basarabia: Să ne rugăm lui Dumnezeu să le dăruiască veșnicia (2018-03-27)

 Închide 

IPS Teofan la pomenirea membrilor Sfatului Țării din Basarabia: Să ne rugăm lui Dumnezeu să le dăruiască veșnicia

[2018-03-27]
de Gheorghe Anghel

Membrii Sfatului Țării din Basarabia, care au votat Unirea de la 1918, au fost pomeniți luni la Catedrala Mitropolitană din Iași. „Să ne rugăm lui Dumnezeu să le răsplătească lor cu veșnicia”, a îndemnat în cuvântul său IPS Teofan.
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat că trebuie să cerem în rugăciune determinare „pentru a prelua ceva din duhul lor, a-l duce mai departe și a reîmplini ceea ce ei au împlinit. Ceea ce s-a pierdut între timp, dar cu mila lui Dumnezeu – știe El când și cum – vom retrăi într-o zi”.
Unirea Basarabiei cu România a avut loc în 27 martie 1918 și a constat în reunificarea părții dintre Prut și Nistru a voievodatului istoric al Moldovei alipită la Rusia în 1812. Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma România Mare.
Se împlinesc 100 ani de la Unirea Basarabiei cu România
Sfânta Liturghie, Te Deum-ul și slujba Trisaghionului au fost oficiate luni de:
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei,
Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului,
Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord,
Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Alături de ierarhi au fost prezenți numeroși slujitori, printre care cinci preoți din Mitropolia Basarabiei și trei preoți basarabeni înfiați în Arhiepiscopia Iașilor.
Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, a spus, că ne revine și nouă, celor de astăzi, să contribuim la unitatea neamului românesc:
„Noi ne rugăm și sperăm că Bunul Dumnezeu va rândui ca, într-o bună zi, să refacem înapoi unitatea de neam”, a subliniat ierarhul.
Rugăciune la mormintele celor care au semnat actul Unirii cu România
Tot astăzi, de la ora 11.30 a fost oficiată o slujbă de pomenire în Parohia Bârnova, la mormântul deputatului Ion Inculeț, aflat în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”. Apoi, de la 12.30 a fost săvârșită o slujbă de pomenire la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, din Cimitirul „Eternitatea” din Iași.
După acest moment au fost înălțate rugăciuni la mormintele celor doi deputați din Sfatul Țării (Basarabia) care au semnat în 1918 actul Unirii cu România: Atanasie Chiriac și Teofil Ioncu. De asemenea, de la ora 13.30 a avut loc o slujbă de pomenire în Cimitirul „Podgoria Copou”, din incinta Mănăstirii Copou, pentru deputatul Gheorghe Năstase. Un ultim moment solemn s-a desfășurat începând cu ora 15.00, la Cimitirul „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, unde va fi pomenit deputatul Vasile Harea.
De la ora 14.00, în sala „Vasile Pogor” a Primăriei Iași, a avut loc lansarea unei ediții filatelice dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România și a volumului Iașii și Unirea Basarabiei cu România, autor prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei.
Seara se va încheia cu un spectacol festiv organizat la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4328, Ultimul acces: 2019-09-18 15:08:21

»  „Ne vom mântui după vrednicie, nu după ambiții”. Părintele Patriarh a vorbit la Iași despre putere și slujire (2018-03-25)

 Închide 

„Ne vom mântui după vrednicie, nu după ambiții”. Părintele Patriarh a vorbit la Iași despre putere și slujire

[2018-03-25]
de Sorin Ionițe

Reflectând asupra Evangheliei duminicale în care ucenicii Iacov și Ioan îi cer Mântuitorului să stea de-a dreapta și de-a stânga Sa, Patriarhul Daniel a subliniat diferența dintre putere și slujire și a spus c㠄nu ne vom mântui după ambiții, ci după vrednicie, potrivit iubirii smerite, slujitoare, ajutătoare a semenilor noștri”.
În predica rostită în Catedrala Mitropolitană din Iași, Patriarhul Daniel a evidențiat înțelesurile duhovnicești ale celor două pasaje evanghelice rostite în Duminica a cincea din Postul Mare în care este serbată anul acesta Buna Vestire.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a slujit duminică 25 martie 2018 în Catedrala din Iași împreună cu 14 ierarhi, după care a participat la Proclamarea solemnă a canonizării Sf. Ier. Iosif cel Milostiv și a Sf. Gheorghe Pelerinul.
Vorbind despre textul evanghelic al Duminicii a cincea din Post (Marcu 10: 32-45), Părintele Patriarh a subliniat anunțarea patimilor Mântuitorului:
„Atunci când Mântuitorul anunță pătimirile, suferințele și moartea Sa, adaugă adevărul că va învia a treia zi, sau după trei zile. Deci Evanghelia nu desparte niciodată suferința de biruință, suferința Crucii de biruința lui Hristos prin Înviere”, a explicat Preafericirea Sa.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat că acest lucru ne ajută să înțelegem „legătura între nevoințele Postului Sfintelor Paști și bucuria Învierii pe care o pregătește Postul”.
Despre cei doi Apostoli care au cerut „să stea de-a dreapta și de-a stânga Mântuitorului”, Patriarhul a spus c㠄aveau mai multă voință decât înțelepciune” dorind slavă deșartă și afirmare față de ceilalți.
„Apostolii Iacov și Ioan credeau că Mântuitorul va instaura o Împărăție lumească în locul împărăției romane care stăpânea atunci peste Țara Sfântă. Mântuitorul, văzând imaturitatea lor spirituală a zis: «Nu știți ce cereți»”.
De aceea Mântuitorul Iisus Hristos le-a spus că șederea de-a dreapta și de-a stânga se va da „celor considerați de Dumnezeu a fi vrednici”. „El stabilește cine stă de-a dreapta și de-a stânga, potrivit vredniciei, nu ambiției”, a spus Patriarhul Daniel.
În acest context, Patriarhul a explicat ce înseamn㠄paharul pe care Eu Îl voi bea și Botezul cu care mă voi boteza”:
„Paharul pe care El îl va bea sunt suferințele înainte de moarte, iar Botezul cu care se va boteza El este Botezul sângelui, și anume răstignirea și moartea sa pe Cruce”.
Patriarhul României a continuat prin a sublinia faptul că cei doi fii ai lui Zevedeu care au cerut să stea de-a dreapta și de-a stânga, dar și restul Apostolilor care s-au tulburat de cererea lor, „erau oameni simpli și cu aceleași slăbiciuni ca toți oamenii pentru că încă nu au primit Duhul Sfânt, nu au văzut încă răstignirea și învierea Domnului, nu s-au schimbat suficient în mentalitatea lor lumească, nu erau suficient de înduhovniciți”.
„De aceea Mântuitorul îi mustră și îi îndreaptă, corectează atitudinea lor, arătând care este deosebirea între slava lumească și cinstea sau onoarea duhovnicească. El înlocuiește logica puterii lumești cu logica slujirii”.
„Dacă vrei să fii cel mai mare”, a continuat Părintele Patriarh, „trebuie să te faci slujitorul tuturor. În loc de mândrie trebuie să cultivi iubirea smerită, iubirea darnică, nu posesivă «că și Fiul Omului n-a venit în lume ca să I se slujească, ci ca să slujească»”.
„Întâietatea sau cinstirea în fața lui Dumnezeu nu este un drept pentru care ne luptăm, ci este un dar pe care îl primim dacă ne-am umplut sufletul de iubire smerită, de dărnicie și hărnicie în ajutorarea semenilor noștri”, a concluzionat Preafericirea Sa.
În cadrul aceleiași omilii, Părintele Patriarh a vorbit despre Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca, despre al cărei exemplu a spus că reprezintă o încurajare c㠄oricât de păcătos ar fi omul, prin pocăință se poate îndrepta și chiar ajunge la sfințenie”.
De asemenea Patriarhul a evidențiat și sărbătoarea cea mai importantă din această zi: Buna Vestire.
Reflectând la textul evanghelic al sărbătorii (Luca 7: 36-50), Preafericirea Sa a spus c㠄în taina întrupării Fiului lui Dumnezeu se exprimă iubirea smerită și milostivă a Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh și că umanitatea aceasta pe care Fiul și-o împropriază din umanitatea Maicii Domnului prin lucrarea Duhului Sfânt începe și e a se sfinți”.
Despre Maica Domnului, Patriarhul Daniel a spus că este deodată Maică și Fecioară și de aceea, „este ocrotitoarea familiei și a părinților care nasc copii; este ocrotitoarea copiilor, a mamelor, dar și a fecioarelor. Ea este ocrotitoarea preoților, pentru că Fiul Ei este Marele Preot sau Arhiereul Veșnic, ocrotitoarea monahilor și a monahiilor”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4380, Ultimul acces: 2019-09-18 15:08:21


Setul de evenimente 2 - Setul de evenimente 3 - Setul de evenimente 4 - Setul de evenimente 5 - Setul de evenimente 6 - Setul de evenimente 7 -
Nr. vizualizări:41543
Data ultimei vizualizări:2019-09-18 20:02:05
Data actualizare:2016-07-26 10:24:09
Data încărcării:2005-11-24 05:10:47
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:73
Fotografi:Alexandru Losonczy: 53, Dan Deva: 9, Vitalie Danciu: 5, Voluntar: 3, Alexandru C. Antoniu: 1, Flavius Pătruți: 1, Andrei Stroe: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2009-08-24
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 210

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-10-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 101

Dinspre teatru
Foto: Dan Deva

Data: 2010-08-12
Contor: 76

Vedere din față
Foto: Andrei Stroe

Data: 2013-08-17
Aparat: Apple iPhone 4
Contor: 66

Vedere din față
Foto: Flavius Pătruți

Data: 2009-08-24
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 86

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-10-14
Aparat: Nikon D40x
Contor: 180

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-10-07
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 72

Nori
Foto: Dan Deva

Data: 2009-10-07
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 61

Alee
Foto: Dan Deva

Data: 2009-08-24
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 84

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-03-28
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 70

Vedere dinspre apus
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-25
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 51

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-10-28
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 229

Vedere dinspre apus
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-04-11
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 85

Vedere dinspre apus
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-03-24
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 63

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-03-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 66

Vedere dinspre apus
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-03-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 57

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5