Manastirea Carlomanesti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mânăstirea Cârlomănești
Cârlomănești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Cârlomănești
Comună:Cerțești
Județ:Galați
Cod poștal:807071
Persoană de contact :ierom. Nicodim Anghel
Telefon :0236... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adresa web Biserica:www.edj.ro/index.php/mnstirea-carlomneti
Adrese utile:www.edj.ro, www.primariaCertesti.ro, www.cjGalati.ro, gl.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Nicolae, Sfintii Martiri Brancoveni
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:La 40 km nord-est de Tecuci si la 33 km de Barlad, spre sud, se afla localitatea Carlomanesti, cu o populatie dc peste 200 de familii. Langa aceasta localitate, pe o vale impadurita pana prin anii 60 cu stejar se afla ruinele unei biserici in jurul careia se gasesc ramasitele dintr-un cimitir. Localnicii stiu ca acolo a fost manastire.
Zona este plina de vestigii si consemnari istorice. La 3, 5 Km vest de Carlomanesti se afla localitatea Garbovat, al carei nume este legat de Roman Garbovat, sfetnic din Tara de Jos care in 1471, descoperit intr-un complot impotriva lui Stefan, va fugi in Tara Romaneasca pentru a scapa cu viata. Pe raza acestei localitati, cu ocazia diferitelor sapaturi s-au gasit case si obiecte din epoca bronzului. La nord de Carlomanesti, la 5 km, se afla localitatea Pochidia, nume ce vine de la Pochii - preotii, Dei - Dumnezeu, adica preotii lui Dumnezeu, probabil sat unde locuiau mai multi preoti. La nord-est de Carlomanesti se afla la 3, 5 km localitatea Certesti unde se gaseste singura biserica din lemn functionala din judet, monument istoric. La 12 km sud-est de Carlomanesti se afla localitatea Blanzi in a carei biserica se afla mormintele lui Constantin si Vasile Sturza, descendenti din familia voievodala. In mijlocul acestui cerc imaginar format de aceste localitati se afla localitatea si manastirea Carlomanesti.
Prima atestare a manastirii o gasim in „Documente dinainte de Stefan cel Mare" pe un uric cu data de 5 aprilie 1445, care arata ca la locul numit astazi „fantana popii" in padurea lui Balus era un schit al lui Ciunca Stan cu prisaca si fantana. In 1448 Petru Voda al Moldovei, unul din cei sapte fii ai lui Alexandru cel Bun, frate cu Bogdan al II-lea, tatal lui Stefan cel Mare, pune pecetea sa pe un act de hotarnicie prin care rasplateste pe Cernat - ploscarul si pe fratele sau Steful, pentru credincioasa si vrednica slujire cu tinutul de la Corod la Tutova cu padurea si manastirea de la Carlomanesti.
In 1466 Stefan pecetluieste un act de vanzare prin care Tatul de pe Barzota vinde padurea cu manastire si prisaca lui Bodea de pe Dumbrava pentru ca acesta sa-si faca sat langa ea. La 1489, fiii lui Tatul vor fi iar stapani pe Barzota, pe padure si pe manastire printr-un act cu pecetea lui Stefan. Dealul Dobarcestilor de la Certesti, poarta pana astazi numele unuia din cei patru fii ai lui Tatul.
Secolele XVI si XVII ne aduc numeroase documente care atesta dezvoltarea economica si spirituala a manastirii. Ea este inzestrata cu donatii de mosii ale diferitor crestini din zona. Toader, fiul lui Constantin, nepot al lui Lucaci din Vizureni, sat spre Tutova doneaza pe la 1700, "manastirii Sf. Nicolae din Carlomanesti" , pentru pomenire, mosia sa, helesteul cu peste si silistile sale si roaga pe staretul manastirii „popa Jora" sa caute a lua si mosia fratelui sau pentru care era dat zalog 8 lei si un ort. Viata spirituala este imbogatita prin cuprinderea manastirii in curentul de renastere a monahismului moldav de catre Sfantul Paisie Velicicovski de la Neamt, ai carui ucenici au deschis in toate manastirile ateliere de caligrafi copisti, traducatori, miniaturisti si lucratori in aur si argint.
Incercarile timpului
- Spre sfarsitul secolului al XVII-lea, manastirea ajunge sa aiba aproape 400 de vietuitori, iar la 1809 este mentionata ca metoc al Episcopiei Romanului. Mai tarziu turcii si eteristii o vor distruge - biserica si chiliile din lemn vor arde, multi calugari vor fi ucisi, altii vor fugi la manastirile nemtene de unde nu se vor mai intoarce. Traditia locului spunc ca in graba calugarii au pus clopotele cu gura in sus in fantana, au pus toate vasele de aur si odoarele scumpe in ele, au acoperit fantana cu pamant si au fugit. Calugarii care au venit, mai tineri, nu au mai ridicat rnanastirea pe acelasi loc, ci s-au apropiat de satul Carlomanesti cu 1 km si au ridicat biserica din caramida pentru a nu mai arde. Aceea biserica va fi sfintita in 1824 de protopopul de Barlad, Constantin Iconomu Cocu, ca delegat al episcopului de Roman.
- Viata monahala a continuat la Carlomanesti pana dupa al doilea razboi mondial cand, la 15 august 1957, biserica manastirii este trasnita de un fulger pe o ploaie putemica. Tot ce este din lemn va arde - usi, geamuri, icoane - ramanand din biserica ceea ce se poate vedea astazi. Au mai fost salvate cateva icoane care au fost duse la biserica „Sf. Dumitru" din sat. Calugarii au plecat, la manastire ramanand intr-o singura chilie, calugarul Bulimar - originar din Carlomanesti.
- S-au alocat atunci bani de catre Episcopia Romanului pentru refacerea bisericii, dar lipsa calugarilor si deteriorarea bisericii „Adormirea Maicii Domnului" din sat a determinat pe preotul care suplinea parohia Carlomanesti de loc din Salceni, sa refaca biserica satului si sa o acopere cu tabla, cheltuindu-se astfel banii pentru manastire.
Alte informații:Situată între localitățile Cerțești și Cârlomănești, la 40 km NE de Tecuci, într-un cadru natural deosebit, Mănăstirea Cârlomănești este un punct de interes religios reașezat, de curând, pe harta spirituală a Eparhiei Dunării de Jos. Accesul spre mănăstire se face pe drumurile județene 251A Tecuci – Corod și 251B Corod – Cerțești.
Nr. vizualizări:19576
Data ultimei vizualizări:2024-04-18 14:31:17
Data ultimei actualizări:2022-12-14 18:25:05
Data încărcării pe sit:2006-03-21 04:22:25
Nr. Mesaje:1
Ofertă:
(2011-01-26)
lucrez metanii de mana, cruciulite pentru masini, cruciulite de gat si multe alte obiecte bisericesti
http://metaniereimpletite.blogspot.com/
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-06-26
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 129

Vedere din față
Foto: Voluntar