Traian :: Biserica Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Catolică
Traian
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Traian
Comună:Săbăoani
Județ:Neamț
Cod poștal:617398
Telefon :0333... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.ro @yahoo.it
Adresa web Biserica:www.parohiatraian.ro
Adrese utile:www.ERCIS.ro, www.primariaSabaoani.eu, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Preot:Patrașcu Eduard
Hram:Ss. Apostoli Petru și Paul
Stil arhitectonic:Modern
Detalii:În anul 1986 va fi numit paroh de Traian, Pr. Enășoaie Ieronim, preot diecezan (promoția 1983) care va începe lucrările de renovare a bisericii și va păstori până în anul 1996 când va fi numit actualul paroh de Traian, Pr. Petru Solomon, preot diecezan (promoția 1979) ce va continua lucrările în care i-a angajat și pe credincioșii satului.
Noua biserică a fost terminată în anul 2001, chiar dacă au mai continuat unele lucrări de finisare, și urmează a fi sfințită în viitorul apropiat, eveniment la care vor fi așteptați toți fiii satului, printre care se numără și Prea Sfințitul Ioan Robu, Arhiepiscop al Arhidiecezei de București.
Știri despre biserică:

»  Ziua Recoltei marcată la Traian (2018-10-16)

 Închide 

Ziua Recoltei marcată la Traian

[2018-10-16]
Ziua Recoltei
Plini de recunoștință și entuziasm, credincioșii din parohia „Sfinții Apostoli Petru și Paul” Traian, în frunte cu părintele paroh, pr. Eduard Patrașcu, au avut bucuria de a sărbători și în acest an Ziua Recoltei, duminică, 14 octombrie 2018. Acest eveniment a fost organizat și minuțios pregătit de către păstorul acestei comunități, ajutat fiind și de alți credincioși din parohie și de tinerii de la Acțiunea Catolică.

Într-o atmosferă de sărbătoare cu totul deosebită, la care a contribuit mult și decorul impresionant al bisericii, Ziua Recoltei, zi în care i-am adus cu toții mulțumire Domnului pentru roadele pământului cu care ne-a binecuvântat în acest an, a început (așa cum se cuvine) cu Sfânta Liturghie solemnă de la ora 10.00 celebrată de părintele paroh împreună cu părintele Daniel Budău. Continuând o tradiție veche a Bisericii și deja tradiție a parohiei din Traian, la sfârșitul Liturghiei părintele a binecuvântat produsele aduse de credincioși și prezentate Domnului ca mulțumire în fața altarului.
După Liturghie toți cei prezenți au participat la o îmbelșugată agapă frățească în cadrul căreia ne-am bucurat atât de gustul înmiresmat al sarmalelor, al cozonacilor și al vinului, cât și de spiritul de comuniune și împărtășire la care ne cheamă Biserica mai ales în aceste momente de sărbătoare. Mulțumim lui Dumnezeu pentru vremea frumoasă, dar și tuturor celor care au participat la realizarea și la buna desfășurare a acestei zile minunate. De asemenea, sperăm ca aceste sărbători să îi apropie pe oameni de Domnul și între ei, să le întărească credința și astfel să devină un exemplu de urmat pentru ceilalți. (Leonard Antili pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 941, Ultimul acces: 2020-05-28 16:08:21

»  Jubileul de 50 de ani de Preoție a IPS Ioan Robu (2018-08-14)

 Închide 

Jubileul de 50 de ani de Preoție a IPS Ioan Robu

[2018-08-14]
50 de ani de preoție
La 15 august 2018 se vor împlini 50 de ani de la sfințirea de preot a IPS Ioan Robu (și a colegilor săi din generația 1968). Ținând cont de apropierea acestui jubileu de aur, Înaltpreasfințitul a dorit să celebreze acest moment și în comunitatea natală, cea din Traian, Neamț, duminică, 12 august 2018. Cu o seară înainte, sâmbătă, au trecut pe la parohie să îl salute PS Petru Gherghel și apoi PS Ladislau Böcskei, Episcop de Oradea, care, întrucât nu puteau fi prezenți a doua zi la Sfânta Liturghie, au ținut să îl felicite în ajun.

Încă de la început, de când a comunicat acest lucru, a dorit să fie un moment simplu, fără prea mari pregătiri – așa cum a menționat și dânsul la finalul Sfintei Liturghii jubiliare. Și așa a și fost: o Sfântă Liturghie duminicală. Sigur, înconjurat fiind totuși de câțiva preoți, printre care Mons. Ionuț Strejac, care actualmente lucrează în Secretariatul de Stat, de pr. Antoine Abboud, de la Congregația pentru Bisericile Răsăritene, de pr. Gabriel Popa, secretarul personal al IPS Robu, de pr. Adrian Faraoanu, de la Centrul „Gaudium et Spes”, de pr. Daniel Budău, de la Centrul Medical Barticești, și de pr. Eduard Patrașcu, parohul locului.
A fost cu adevărat o celebrare intensă, într-un cadru familiar. Mons. Ionuț, în cuvântul predicii, a dorit să menționeze că acest jubileu este trăit prin prisma sentimentelor de admirație și recunoștință. Admirație pentru tot ceea ce Dumnezeu în preotul și mai apoi în Episcopul Ioan a reușit să realizeze. Recunoștință lui Dumnezeu pentru paternitatea și înțelepciunea Arhiepiscopului Ioan, și aceluiași Episcop pentru generozitatea în colaborarea cu planul lui Dumnezeu. A dat apoi citire mesajului Sfântului Părinte adresat Înaltpreasfinției sale cu ocazia acestui jubileu de aur. Frumoase cuvinte adresate de Papa Arhiepiscopului de București, cuvinte de prețuire și de recunoștință!
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul a împărtășit câteva dintre sentimentele dânsului. Mai întâi, a amintit cum s-a desfășurat primiția de acum 50 de ani: cum a fost adus de pr. Ioan Pârțac cu trăsura de la Săbăoani, ajungând cam cu o oră înainte de începerea Sfintei Liturghii de primiție: evident, nu era nimeni la biserică, decât o persoană, pe nume Aurel, care i-a zis „Bine ați venit, părinte!” A amintit apoi de pr. Alois Dămoc, ales să țină predica de primiție. Și, evident, de pr. Eugen Blăjuț, proaspătul (și primul) paroh de Traian. A fost – zicea Excelența Sa – o primiție foarte simplă. Și așa a voit să fie și „primiția” jubiliară.
Apoi a dorit să împărtășească două experiențe simple din viața Excelenței Sale. Mai întâi cele mai senine, liniștite, mulțumite și împăcate persoane pe care le-a întâlnit dânsul nu au fost persoanele bogate material sau chiar intelectual, ci persoanele puternic înrădăcinate în credința creștină. Se vedea – preciza Înaltpreasfinția Sa – că credința era izvorul nesecat al forței lor, al seninătății și libertății vieții lor. A doua experiență împărtășită se referea la un medic, prieten de-al Excelenței Sale, care i-a dat odată un sfat: „Să nu uite să mai treacă pe pământul unde a copilărit și unde a crescut”. Ei bine, celebrarea de duminică se înscrie foarte bine în cele două experiențe mai sus menționate: simplitatea în credință și trăirea ei ancorată în ceea ce primim de la înaintașii noștri.
În numele comunității din Traian, țin să îi mulțumesc Înaltpreasfinției sale pentru prezența în mijlocul nostru, pentru Sfânta Liturghie celebrată cu noi, fără prea multe alte detalii decât cele tipice unei Sfinte Liturghii duminicale, pentru rugăciunea făcută împreună în biserica noastră. Vă mulțumim totodată pentru simpatia, jovialitatea și paternitatea trăite în cele două zile pe care le-am petrecut împreună în parohie. În numele întregii comunități vă dorim ca Dumnezeu să vă țină, Înaltpreasfințite, mulți ani în viață și să vă însoțească cu grija și milostivirea sa, ca să ne putem ruga și bucura împreună, cântând fără încetare milostivirile Domnului. (pr. Eduard Patrașcu pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 975, Ultimul acces: 2020-05-29 01:14:04

»  Administrarea Mirului în parohia „Ss Petru și Paul” din Traian (2018-07-05)

 Închide 

Administrarea Mirului în parohia „Ss Petru și Paul” din Traian

[2018-07-05]
Administrarea Mirului
Ziua de 30 iunie 2018 a reprezentat un prilej de sărbătoare pentru credincioșii din Traian, dar mai ales pentru acei copii și tineri ai parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Paul”, care și-au umplut inimile cu darurile Duhului Sfânt, primind Sacramentul Confirmațiunii.

După o benefică perioadă de pregătire, cei 47 de candidați ai comunității romano-catolice, îndrumați de părintele paroh Eduard Patrașcu și ajutați de seminaristul Eduard Amariei, au reușit să aprofundeze frumusețea vieții de credință, importanța Sacramentelor în trăirea autentică a acesteia și să înțeleagă spre cine se îndreaptă în fiecare zi din viață, spre Dumnezeul cel întreit și veșnic; astfel, au devenit vrednici de a primi Sacramentul maturității creștine.
Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Gherghel, Episcop de Iași, însoțit de numeroși preoți, cu toții uniți în rugăciune și întăriți de mângâierea Duhului dătător de viață. Toți cei adunați în biserică, în spiritul celor care erau odinioară în Cenacol, au înălțat gândul lor de mulțumire prin jertfa Euharistică; l-au invocat alături de părinții și nașii acestor „apostoli adunați același loc” pe Duhul înțelepciunii pentru a deveni corecți, pe Duhul înțelegerii pentru a pricepe voința divină, pe Duhul sfatului pentru a găsi lumina în momentele de îndoială, pe Duhul puterii pentru a evita orice păcat, pe Duhul cunoștinței pentru a înțelege Sfânta Scriptură, pe Duhul evlaviei pentru a se ruga cu umilință, pe Duhul temător de Dumnezeu pentru a împlini planul său de mântuire. Cântarea a fost însoțită de un grup de instrumentiști din parohie și animată de către toți cei prezenți.
Suntem recunoscători bunului Dumnezeu pentru tot parcursul de pregătire și pentru noua etapă pe care am început-o, însuflețiți fiind de Duhul Sfânt, care în unire cu Tatăl și cu Fiul viețuiește și domnește în toți vecii vecilor. Amin. (Diana Percă pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 998, Ultimul acces: 2020-05-28 16:08:21

»  Misiuni populare la Traian pe tema „Biserica și Euharistia” (2018-03-30)

 Închide 

Misiuni populare la Traian pe tema „Biserica și Euharistia”

[2018-03-30]
Misiuni
„Biserica și Euharistia” a fost tema meditațiilor ținute de pr. prof. Ciprian Bejan-Piser, în perioada 25-28 martie 2018, în parohia romano-catolic㠄Ss. Ap. Petru și Paul” din Traian, la misiunile populare prilejuite de sărbătorirea celor 50 de ani de existență a parohiei, aniversare care se va împlini sâmbătă, 7 aprilie 2018.

Pe parcursul acestui șir de meditații, părintele a pus accentul pe câțiva termeni care sunt fundamentali în formarea unei adevărate comunități de credință. În introducere, părintele a vorbit despre importanța și rolul fiecăruia în comunitate, subliniind faptul că, pentru trăi în comuniune, într-o viață comunitară autentică și pentru ca să trăim ca într-o familie, fiecare trebuie să lucreze, pentru că acolo unde cineva nu se implică rămâne un gol. Apoi, pentru ca fiecare să poată ajunge la conștientizarea locului și rolului său e nevoie de o convertire personală, pentru a putea trăi și vesti Evanghelia celor la care nu a ajuns. Iar forța de evanghelizare vine, mai întâi de toate, dintr-o comunitate care se roagă, dintr-o comunitate a cărei membri duc o viață de slujire pentru frați.
În continuare părintele a amintit că pentru a putea primi și a lucra cu harul Duhului Sfânt care luminează Biserica, e nevoie de credință. Însă pentru ca o comunitate să fie într-adevăr una de credință, e nevoie de a ne tolera între noi. Astfel e nevoie să învăț să îl primesc pe celălalt ca altul în diferența sa și a învăța că el trebuie să mă suporte pe mine în diferența mea, pentru a deveni un „noi”, un „noi” care nu este doar un grup restrâns de persoane, ci întreaga comunitate a celor care cred. Iar pentru a putea să înțelegem cu adevărat acest „noi” e nevoie de o reînnoire personală, să trăim într-o continuă convertire. Iar pentru ca acest „noi” să funcționeze e nevoie de o trăire a carității, a iubirii față de aproapele.
După ce am parcurs aceste etape ale slujirii față de aproapele, putem vorbi și de relația cu Dumnezeu, putem intra cu adevărat în dialog cu Dumnezeu prin rugăciune, care, din nou, nu trebuie să fie egocentrică ci trebuie să se îndrepte către celălalt. Iar un loc privilegiat în care Dumnezeu vorbește fiecăruia dintre noi este liturgia, în cadrul căreia un element fundamental, primar, al dialogului cu Dumnezeu este concordanța între ceea ce spunem cu buzele și ceea ce purtăm în inimă.
Nu în ultimul rând, după ce a clarificat modul în care trebuie să arate cu adevărat Biserica, părintele a făcut legătura dintre aceasta și Euharistie, care este prin excelenț㠄mister al credinței”: „este sinteza și suma credinței noastre”, iar acest Sacrament al altarului este centrul vieții Bisericii care, datorită Euharistiei, renaște mereu. Căci, cu cât este mai vie credința euharistică în poporul lui Dumnezeu, cu atât este mai profundă participarea sa la viața eclezială. Fiind vorba despre Biserică, nu s-a putut să nu se amintească numele Mariei, Maica Bisericii. Astfel în încheiere, părintele a vorbit despre Sfânta Fecioară care este mister al milostivirii și al iubirii, dar care îmbogățește Biserica cu o maternitate spirituală fecundă. Ea ne îndeamnă să fim frați unii pentru ceilalți, toți uniți de angajamentul de a construi împreună o lume mai dreaptă, solidară și pacifică.
Sfânta Liturghie de încheiere a fost prezidată de părintele Irinel Iosub, decan de Roman, care a împărțit tuturor binecuvântarea solemnă la sfârșitul acestor zile de har. În această perioadă credincioșii din comunitate, pe lângă participarea numeroasă la Sfintele Liturghii și la Sacramentul Spovezii și Împărtășaniei, semn că au înțeles ceea ce părintele a vrut să transmită pe parcursul acestor zile, au participat și la alte momente de rugăciune comună: Sfântul Rozariu, Calea Sfintei Cruci. Aceste zile de misiuni culminează cu Triduumul Pascal, în așteptarea marii sărbători a credinței noastre: Învierea Domnului. (Eduard Amariei pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1104, Ultimul acces: 2020-05-28 16:08:21

»  Întâlnirea responsabililor cu pastorația vocațională din Romania la Traian (2016-04-03)

 Închide 

Întâlnirea responsabililor cu pastorația vocațională din Romania la Traian

[2016-04-03]
02.04.2016, Traian (Catholica) - În ziua de 31 martie 2016, la centrul Gaudium et Spes din localitatea Traian, județul Neamț, s-a desfășurat prima întâlnire națională a responsabililor cu pastorația vocațională din România. Au participat opt reprezentanți ai Diecezelor romano-catolice și ai Eparhiilor greco-catolice din România, în frunte cu Episcopul Petru Gherghel, responsabil al pastorației vocaționale în cadrul Conferinței Episcopilor din România. Scopul acestei întâlniri a fost acela de a răspunde unui Chestionar trimis de către Congregația pentru Cler, de la Roma, referitor la o analiză a realităților vocaționale naționale din ultimii 10 ani, aflăm de pe Ercis.ro.
Întâlnirea a început la ora 9, cu prezentarea fiecărui participant, și a fost prezidată și moderată de Episcopul Petru Gherghel, care a prezentat în ordinea de zi și scopul acestei întâlniri. După acest moment de introducere au fost susținute două referate cu teme vocaționale. Prima prezentare a fost făcută de către pr. Eduard Soare, responsabil al Oficiului pentru Cler din Dieceza de Iași și a avut ca temă: „Vocația – fascinația unui dialog tainic. Linii de pastorație vocațională”, iar a doua s-a intitulat: „Promovarea vocațiilor la sfânta Preoție și viața consacrată”, și a fost susținută de către pr. Andrei Cocianga. După prezentarea acestor teme, fiecare reprezentant a oferit o radiografie a situației pastorației vocaționale prezentă în propria Dieceză sau Eparhie.
După acest moment, s-a trecut la analiza succintă a întrebărilor primite din partea Congregației pentru Cler, astfel încât toți cei prezenți au avut ocazia să împărtășească din bogata și variata experiență a activităților din câmpul vocațional. La sfârșitul întâlnirii, toți participanții au convenit asupra răspunsurilor la întrebările din Chestionar și au susținut nevoia înființării unui Centru Național Vocațional, care să emită un Plan Național Vocațional. De asemenea, în urma discuțiilor, a rezultat că este necesară implicarea întregului popor al Dumnezeu, și în mod special a tuturor lucrătorilor pastorali, în promovarea, susținerea și identificarea de noi forme de pastorație vocațională. În toată această muncă pastorală trebuie amintit mereu că vocația este o întâlnire dintre libertatea perfectă, cea a lui Dumnezeu, și una imperfectă, cea a omului, în care lucrătorii vocaționali sunt doar niște mediatori.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1640, Ultimul acces: 2020-05-28 16:08:21


Nr. vizualizări:4484
Data ultimei vizualizări:2020-05-28 16:08:22
Data actualizare:2016-06-07 10:36:20
Data încărcării:2005-05-22 16:00:48
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:22
Fotografi:Alexandru Losonczy: 13, Mihaela Achiroaie: 7, internet: 2

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2012-06-17
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 210

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-06-17
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 18

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-06-17
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 8

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony Ericsson K750
Contor: 33

Vedere de ansamblu
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2012-06-17
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 11

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-06-17
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 9

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-06-17
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 21

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-02-26
Aparat: NIKON COOLPIX L23
Contor: 16

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony Ericsson K750
Contor: 52

Vedere de ansamblu
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2012-06-17
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 4

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony Ericsson K750
Contor: 29

Fațada
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2012-06-17
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 8

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony Ericsson K750
Contor: 26

Vedere parțială
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2012-06-17
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 6

Contraforturi
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-06-17
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 5

Contraforturi
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-06-17
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 8

Contraforturi
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2