Manastirea Adam - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mânăstirea Adam
Adam
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Adam
Comună:Drăgușeni
Județ:Galați
Cod poștal:807116
Persoană de contact :monahia Anastasia Cimbru
Telefon :0236... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.edj.ro/index.php/mnstirea-adam
Adrese utile:www.edj.ro, www.cjGalati.ro, www.prefecturaGalati.ro
Preot:ierom. Benedict Poghirca
Hram:Adormirea Maicii Domnului, Izvorul Tămăduirii
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Conform traditiilor locale, prima asezare monahala dateaza la Adam de la sfarsitul veacului al XVI-lea, cand un calugar venit pe aceste locuri i-a propus ciobanului ce stapanea peste codrii tinutului sa intemeieze un schit de sihastri. Ciobanul nu numai ca nu a ezitat a-i implini dorinta, dar el insusi a devenit monah, ajutand la ridicarea unei bisericute din lemn cu hramul „Tuturor Sfintilor" si a catorva chilii in jurul ei, unde s-au adunat, inca de pe la 1595, calugari din mai multe parti. Cu siguranta, ei au cautat nu numai linistea si insingurarea codrilor pustii, ci si apropierea de icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de aici, disparuta in timpul unei invazii pagane devastatoare si gasita, dumnezeieste, intr-un stejar din gradina manastirii, dupa plecarea prigonitorilor.
Prima biserica din piatra si caramida a fost ridicata si sfintita la mijlocul secolului al XVl1-lea, in timpul domnilor moldoveni Vasile Lupu si Gheorghe Stefan si sub pastorirea episcopului Anastasie al Romanului, pe mosia serdarului Adam Movila, de la care s-a pastrat si numele manastirii. Bucurandu-se de numeroase danii si de un sprijin constant al boierilor locului, manastirea cunoaste, in timp, o perioada de propasire. Aici este mentionata, chiar, o rnodesta scoala romaneasca, singura dintr-o zona destul de dcpartata de marile lavre carturaresti ale monahismului nostru.
La 1695, Adam-ul, ca si alte sihastrii romanesti, este inchinata manastirii Sf. Ecaterina din Muntele Sinaiului, parintii de acolo lasandu-o, insa, de la o vreme, de izbeliste, drept pentru care la 1759 egumenul lorest Movila solicita - si domnul Moldovei, Ioan Toader Calimachi, intareate - ca manastirea sa devina rnetoc al Sfintei Mitropolii de la Iasi. Desi puternic afectata de cutremurul din 1802, rnanastirea se reface continuu, ajungand la 1864, anul secularizarii averilor manastiresti, una dintre cele mai prospere din intreaga Moldova. Manastire de rnaici inca de pe la 1820, Adarn-ul supravietuieste agresiunii timpurilor si oamenilor pana la 1959, cand este desfiintata, ca si alte manastiri, de regimul comunist.
La opt ani de la reinfiintare, prin purtarea de grija a Sfintei Episcopii si sub indrumarea parintelui staret Teoctist Dobrin, manastirea traieste astazi elanul si entuziasmul marilor inceputuri.
Manastirea Adam a functionat pana in luna septembrie a anului 2001 ca manastire de calugari, sub indrumarea p. cuv. protos. Mihail Nare, duhovnicul Manastirii Buciu­meni. Desi a fost confruntata cu numeroase lipsuri materiale, obstea a implinit programul liturgic si duhovnicesc, reusind sa duca la bun sfarsit si initiativele gospodaresti: igienizarea si modernizarea corpului de chilii, lucrarile agricole, amenajarea punctului zootehnic. Interesul locuitorilor din comunele invecinate pentru manastire s-a aratat si prin numarul foarte mare de pelerini la cele doua importante evenimente misionare ale manastirii: sarbatoarea Izvorului Tamaduirii si sarba­torirea Adormirii Maicii Domnului, hramurile acestui sfant asezamant. La cel de-al doilea eveniment, la slujba Prohodului Maicii Domnului, soborul preotilor din Protopopiatul Tg. Bujor a avut in frunte pe P. S. Episcop Casian al Dunarii de Jos si pe I. P. S. Iosif, Mitropolit al Eu­ropei Occidentale si Meridionale, insotit de o delegatie de studenti ortodocsi din mai multe tari europene, aflati in pelerinaj in eparhie.
Analizand cu atentie dificultatile prin care trecea manastirea, numarul mereu mai redus de vietuitori, dar si faptul ca, la desfiintarea ei, Manastirea Adam a fost manastire de maici, conducerea eparhiei a decis, in luna septembrie, schimbarea destinatiei acestei manastiri in manastire de calugarite. Sarcina grea de a forma o noua obste a fost incredintata unui grup de vietuitoare ale Manastirii Buciumeni, in frunte cu rasofora Nimfodora Cimbru, care a fost tunsa in monahism, primind numele de Anastasia si instalata ca stareta in luna noiembrie 2001. Noua obste se afla, in prezent, in plin proces de reorganizare si reamenajare a manastirii.
Alte informații:Situată în satul Adam, comuna Drăgușeni, pe un deal care domină întreaga localitate, Mănăstirea Adam este una dintre cele mai importante sihăstrii vechi, din întreaga zonă de sud a Moldovei. Accesul spre mănăstire se poate face fie din drumul național DN 26 Galați – Bârlad, între localitățile Bursucani și Bălăbănești, fie din drumul județean DJ 251A Tecuci – Tg. Bujor, prin localitatea Fundeanu.
Cod Monument:GL-II-m-B-03073
Știri despre biserică:

»  Icoana de la Mănăstirea Adam în pelerinaj la 120 de parohii din Eparhia Dunării de Jos (2019-08-01)

 Închide 

Icoana de la Mănăstirea Adam în pelerinaj la 120 de parohii din Eparhia Dunării de Jos

[2019-08-01]
de Mihail Mere-Albe

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam va fi dusă în pelerinaj în perioada 1-14 august la 120 de parohii din Arhiepiscopia Dunării de Jos.
Evenimentul, devenit deja tradiție, este organizat cu ocazia postului Adormirii Maicii Domnului.
Programul pelerinajului transmis de Centrul Eparhial este următorul:
1-3 august în Protopopiatul Târgu Bujor
3-7 august în Protopopiatul Galați
9-14 august în Protopopiatele Tecuci și Nicorești
În ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, hramul Mănăstirii Adam, Înaltpreasfințitul Părinte Casian va oficia slujba prohodului Maicii Domnului.
Mănăstirea, monument istoric, este una dintre cele mai importante sihăstrii, din întreaga zonă de sud a Moldovei.
Documentele istorice atestă înființarea așezământului monahal la mijlocul secolului al XVII-lea. Sfințirea a avut loc la 14 octombrie 1652.
În 1960 a fost desființată, reluându-și activitatea în 1991 din inițiativa Înaltpreasfințitului Casian al Dunării de Jos.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1353, Ultimul acces: 2020-08-05 10:39:59

»  Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam a fost purtată în procesiune la Galați (2018-08-06)

 Închide 

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam a fost purtată în procesiune la Galați

[2018-08-06]
de Iulian Dumitrașcu

În ajunul sărbătoririi Schimbării la Față a Domnului, după săvârșirea Vecerniei cu Litie de la biserica „Mavromol” din municipiul Galați, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam a pornit în pelerinaj pe străzile orașului Galați către biserica „Precista” din municipiu.
În ziua praznicului, după Sfânta Liturghie icoana făcătoare de minuni a fost așezată și la Catedrala Arhiepiscopală, unde Înaltpreasfințitul Părinte Casian a înălțat rugăciuni de mulțumire către Mântuitorul nostru Iisus Hristos și către Preasfânta Sa Maică.
De la Catedrala Arhiepiscopală, icoana a plecat către biserica greacă din municipiu, cu hramul „Schimbarea la Față”, unde slujitorii și credincioșii prezenți la sărbătoarea hramului au avut binecuvântarea și bucuria de a primi în mijlocul lor pe „Sfânta de la Adam”.
Pe tot parcursul zilei de 6 august, la ore bine stabilite, icoana a făcut opriri și la alte biserici din oraș.
În zilele următoare, până în 14 august, pelerinajul tradițional va continua cu opriri în satele din protopopiatele Covurlui, Tecuci și Nicorești, iar procesiunea se încheie în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Adam, unde mii de pelerini vin la Prohodul Maicii Domnului să mulțumească pentru binefacerile primite.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3389, Ultimul acces: 2020-08-05 10:39:59

»  1-14 august: Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam va fi dusă în pelerinaj în tot județul Galați (2018-08-01)

 Închide 

1-14 august: Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam va fi dusă în pelerinaj în tot județul Galați

[2018-08-01]
de Sorin Ionițe

În Eparhia Dunării de Jos a devenit o tradiție ca în toată perioada postului Adormirii Maicii Domnului icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Adam să fie dusă în pelerinaj în tot județul Galați.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, 120 de parohii din cele cinci protopopiate ale județului Galați se pregătesc să primească icoana făcătoare de minuni în acest post.
În perioada 1-3 august 2018 icoana se va afla în pelerinaj în parohiile din Protopopiatul Târgu Bujor, iar în perioada 3-7 august în Protopopiatul Galați. În Protopopiatul Covurlui, icoana Maicii Domnului se va afla în perioada 7-8 august, iar în ultima parte a postului, 9-14 august, va fi prezentă în protopopiatele Tecuci și Nicorești.
Marți, 14 august, icoana va fi dusă la Mănăstirea Adam, unde, la ora 16:00, va fi oficiată slujba Privegherii. În continuare, Slujba Prohodului Maicii Domnului va fi oficiată de Arhiepiscopul Casian în altarul de vară al Mănăstirii.
Programul pelerinajului este disponibil integral pe site-ul oficial al Eparhiei.
Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului stă la baza întemeierii Mănăstirii Adam.
Tradiția locală, neconfirmată istoric, afirmă că prima așezare monastică a fost întemeiată în zona localității gălățene Adam pe la mijlocul secolului al XVI-lea când un călugăr venit din răsărit a arătat unui cioban înstărit din codrii acestor locuri o icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni, propunându-i să ridice acolo un schit.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3542, Ultimul acces: 2020-08-05 10:39:59

»  Chiriarhul Dunării de Jos a vizitat două așezăminte monahale ce și-au serbat hramul de Adormirea Maicii Domnului (2017-08-16)

 Închide 

Chiriarhul Dunării de Jos a vizitat două așezăminte monahale ce și-au serbat hramul de Adormirea Maicii Domnului

[2017-08-16]
de Sorin Ionițe

În ziua sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, 15 august 2017, Mănăstirile Vladimirești și Adam din județul Galați și-au cinstit ocrotitoarea. Cu acest prilej, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a vizitat ambele așezăminte și s-a rugat împreună cu obștile monahale și cu credincioșii prezenți.
În ajunul sărbătorii, IPS Casian a oficiat slujba Privegherii și a Prohodul Maicii Domnului la Mănăstirea gălățeană Adam, unde a sfințit o cruce memorială ridicată în cimitirul ansamblului monahal, informează Pr. Rareș Bucur, Consilier Mass Media al Eparhiei Dunării de Jos.
În ziua praznicului, Chiriarhul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al Mănăstirii Vladimirești, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi. La final a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii așezământului monahal.
Situată la 4 km de comuna Tudor Vladimirescu, Mănăstirea Vladimirești are un număr de aproape 200 de viețuitoare. Muzeul mănăstirii deține peste o sută de icoane vechi din secolele XVIII-XIX și alte obiecte de valoare. Mănăstirea Vladimirești deține ateliere de pictură, sculptură de rame și mobilier bisericesc, de înrămat icoane, croitorie, broderie, tricotaje, flori artificiale și covoare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4612, Ultimul acces: 2020-08-05 10:39:59

»  Mănăstirea Adam. IPS Casian a resfințit altarul bisericii și a prezidat lucrările conferinței semestriale preoțești (2017-06-28)

 Închide 

Mănăstirea Adam. IPS Casian a resfințit altarul bisericii și a prezidat lucrările conferinței semestriale preoțești

[2017-06-28]
de Sorin Ionițe

Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a aflat ieri la așezământul monahal Adormirea Maicii Domnului din localitatea Adam, județul Galați.
Ierarhul a coliturghisit împreună cu clericii din Protopopiatul Târgu Bujor, apoi a oficiat slujba de resfințire a altarului Bisericii. În după-amiaza zilei, Înaltpreasfinția Sa a prezidat lucrările conferinței semestriale preoțești.
La întrunirea din 27 iunie 2017 au participat atât preotesele cât și copiii slujitorilor din Protoieria Târgu Bujor, informează site-ul oficial al Eparhiei.
După resfințirea altarului bisericii, a catapetesmei și a picturii, cei prezenți au mers în procesiune către cimitirul mănăstirii, unde a fost săvârșită slujba de pomenire pentru binefăcătorii sfântului așezământ: egumeni, monahi și ostenitori.
La altarul de vară din incinta mănăstirii, Chiriarhul Dunării de Jos a citit Documentul de sfințire și a rostit rugăciuni de mulțumire.
Lucrările conferinței, așezate sub genericul Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și al Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română, s-au desfășurat în același spațiu sacru.
În cadrul dezbaterilor au fost analizate aspecte privind erminia icoanei și a picturii bisericești, plecând de la iconografia și pictura locașului de cult de la această mănăstire.
La final, a fost vernisată o expoziție de icoane vechi din patrimoniul parohiilor Protopopiatului Târgu Bujor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4709, Ultimul acces: 2020-08-05 10:39:59

»  Slujba Prohodului Maicii Domnului la Mănăstirea Adam, jud. Galați (2016-08-17)

 Închide 

Slujba Prohodului Maicii Domnului la Mănăstirea Adam, jud. Galați

[2016-08-17]
de Andrei Pau

IMG_1305
Credincioșii gălățeni alături de Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, au participat duminică, 14 august 2016, în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului la procesiunea cu icoana Sfintei Ferciaoare Maria.
Procesiunea a pornit de la troița satului Adam și s-a încheiat la Mănăstirea Adam din județul Galați, informează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
În aceeași seară, pelerinii au luat parte și la slujba prohodului oficiată de Arhiepiscopul Dunării de Jos în altarul de vară al mănăstirii.
La momentul Prohodului, cântarea a fost susținută de mai multe cete formate din clerici, maici, pelerini și copii îmbrăcați în costume tradiționale.
La final, toți cei prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf, iar ierarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat cu agheasmă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6182, Ultimul acces: 2020-08-05 10:39:59

»  Pelerinajul cu icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam continuă (2016-08-06)

 Închide 

Pelerinajul cu icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam continuă

[2016-08-06]
de Gheorghe Anghel

IMG_0738
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în postul Adormirii Maicii Domnului, după datină, în județul Galați, sute de preoți și mii de credincioși participă la pelerinajul cu Icoana Maicii Domnului Făcătoare de minuni, de la Mănăstirea Adam. După ce, în perioada 1 – 4 august, icoana Maicii Domnului a fost purtată în procesiune la mai multe parohii din cadrul Protopopiatului Tg Bujor, pe teritoriul căruia se află și Mănăstirea Adam, în dimineața zilei de 5 august icoana a ajuns și în protopopiatul Galați.
La primele ore ale dimineții, ”Sfânta de la Adam” a fost primită de credincioșii parohiilor ”Înălțarea Domnului” și ”Sfânta Cruce”, după care a fost întîmpinată de mulțimea evlavioasă a credincioșilor parohiei ”Sf. Daniil Sihastrul și Sf. Ioan Iacob Hozevitul”, din cartierul Aviație, (Micro 39 C) care, chiar în această zi își cinstesc ocrotitorul ceresc. De asemenea, pelerinajul cu icoana Maicii Domnului a continuat și la parohiile ”Sf. Dumitru”, ”Mavromol” și la majoritatea comunităților parohiale gălățene, înnoptând la parohiile ”Precista” (5 august) și ”Sf. Ana” (6 august). La Praznicul Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos, sfânta icoană a Maicii Domnului a ajuns la Catedrala Arhiepiscopală, după care a mângâiat credincioșii de la Biserica Greacă din Galați, la ziua hramului, a precizat Pr. Gabriel Molocea, Consilier Mass Media al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Începând cu seara zilei de 7 august, pelerinajul cu Icoana Maicii Domnului va continua în Protopopiatele Covurlui, Tecuci și Nicorești până în ajunul Adormirii Maicii Domnului când Icoana va reveni la mănăstirea Adam unde, Chiriarul Dunării de Jos va oficia slujba Privegherii și Prohodul Maicii Domnului.
În cadrul pelerinajului, icoana, recunoscută pentru darul de a aduce ploaie la vreme de secetă, dar și pentru tămăduirea bolilor trupești și sufletești, purtată pe brațe de preoți, este întâmpinată de credincioșii din peste 50 de comunități parohiale și mănăstirești ale protopopiatelor Galați, Tecuci, Tg Bujor, Covurlui și Nicorești,
În fiecare parohie, pe parcursul închinării credincioșilor care vin să mulțumească lui Dumnezeu, prin Maica Preacurată, și să-I ceară ajutor în suferințele și necazurile lor, un sobor de preoți din parohiile învecinate, săvârșesc Acatistul Maicii Domnului, Paraclisul Maicii Domnului, iar acolo unde Sfânta Icoană rămâne peste noapte, în biserica parohială este săvârșită slujba Privegherii, urmată, a doua zi, dis de dimineață, de Sfânta Liturghie.
***
Icoana Maicii Domnului, Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Adam veghează la bunul mers al vieții creștinești de la Dunărea de Jos de la mijlocul secolului al XVI-lea, în anul 1559, fiind adusă de un călugăr din Răsărit. Ea a stat la temelia ridicării uni schit și apoi, în anii 1652 – 1653 a bisericii lui Adam Movilă, al cărui sit a fost descoperit în anul 2009.
Evlavia credincioșilor faț㠄Sfânta de la Adam”, cum îi spun localnicii, cererile de pelerinaje ale icoanei prin orașele și satele din tot sudul Moldovei, minunile și vindecările aduse de icoană sunt constante ale istoriei mănăstirii de-a lungul timpului. Se adaugă și prezența raclei cu sfintele moaște ale mai multor sfinți, adusă de la Ierusalim, în 1857, de către arhimandritul Epifanie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6256, Ultimul acces: 2020-08-05 10:39:59

»  Procesiune cu icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam (2016-08-03)

 Închide 

Procesiune cu icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam

[2016-08-03]
de Gheorghe Anghel

DSC04589-560x420
Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam din județul Galați este purtată, în aceste zile, în procesiune prin parohiile din Arhiepiscopia Dunării de Jos.
La acest pelerinaj, devenit tradiție, participă zilnic sute de credincioși.
Icoana Maicii Domnului este cunoscută pentru darul de a aduce ploaie la vreme de secetă, dar și pentru tămăduirea bolilor trupului și ale sufletului.
Detalii a oferit pentru Radio TRINITAS părintele Cezar Gagiu, protopop de Târgu Bujor:
Pelerinajul se va încheia în ajunul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, când icoana va fi readusă în biserica mănăstirii Adam.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6074, Ultimul acces: 2020-08-05 10:39:59

»  Proiectul „Din sănătatea duhovnicească spre sănătatea trupească a semenilor noștri”, la Galați (2016-04-07)

 Închide 

Proiectul „Din sănătatea duhovnicească spre sănătatea trupească a semenilor noștri”, la Galați

[2016-04-07]
de Gratian Moldovan

Manastirea-Adam
Un amplu program duhovnicesc și social-filantropic se va desfășura mâine, 8 aprilie 2016, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la mănăstirea Adam din județul Galați.
Cu acest prilej, cadrele medicale din Asociația Medicilor Creștini Ortodocși din România vor oferi consultații gratuite tuturor credincioșilor prezenți la mănăstire.
„De asemenea, prin implicarea jertfelnică a unor medici și asistenți medicali din cadrul filialei Galați a Asociației Medicilor Creștini Ortodocși din România, se va relua programul social-filantropic „Sănătate pentru sate“, sub genericul: „Din sănătatea duhovnicească spre sănătatea trupească a semenilor noștri în fața icoanei Maicii Domnului – făcătoare de minuni de la Adam“, precizează reprezentanții Biroului de Comunicare al Eparhiei.
De la ora 9.00 va fi săvârșită Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, urmată de Taina Sfântului Maslu. În continuare, Chiriarhul Dunării de Jos va oficia rânduiala tunderii în monahism pentru 2 surori din mănăstire.
***
Veche vatră monahală, Mănăstirea Adam din județul Galați, a administrat, încă din timpul mitropolitului Veniamin Costachi, un spital de boli neuropsihice care funcționa în apropiere, mutat apoi la Socola, în Iași. Astfel, la vechea sihăstrie de la Adam se continuă programul „Sănătate pentru sate“, prin care se încearcă aducerea de alinare sufletească și tămăduire trupească tuturor celor ce se află în nevoi și suferință.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6448, Ultimul acces: 2020-08-05 10:39:59

»  Prohodul Maicii Domnului la Mănăstirea Adam din județul Galați (2015-08-16)

 Închide 

Prohodul Maicii Domnului la Mănăstirea Adam din județul Galați

[2015-08-16]
După tradiție, în ajunul Adormirii Maicii Domnului, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost adusă din nou la mănăstirea Adam după ce, pe parcursul Postului Adormirii Maicii Domnului s-a aflat în procesiune în peste 100 de parohii din protopopiatele județului Galați.
La ceas de seară, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi a oficiat slujba Privegherii, urmată de săvârșirea Prohodului Maicii Domnului, la altarul de vară al mănăstirii, unde a fost așezată spre închinare și sfânta icoană, după cum ne-a transmis pr. Gabriel Molocea.
Cu acest prilej, Chiriarhul a oficiat și slujba de sfințire a Altarului de vară al mănăstirii unde, în fața icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni, a fost săvârșită slujba Prohodului Maicii Domnului într-o frumoasă împreună-cântare cu cetele de credincioși formate din slujitori, maici, pelerini și copii îmbrăcați în costume tradiționale, care au dorit, din tot sufletul să o preacinstească pe „Sfânta de la Adam“.
La final, conform tradiției, toți cei prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf și pe sub sfânta icoană făcătoare de minuni, cântând imne Maicii Domnului și având în mâini lumânări aprinse, iar ierarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat cu agheasmă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7815, Ultimul acces: 2020-08-05 10:39:59

»  Hramul mănăstirii gălățene Adam (2013-08-12)

 Închide 

Hramul mănăstirii gălățene Adam

[2013-08-12]
În ziua sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, la 15 august 2013, Mănăstirea Adam din Eparhia Dunării de jos își serbează hramul.
Situată în satul Adam, comuna Drăgușeni, pe un deal care domină întreaga localitate, Mănăstirea Adam este una dintre cele mai importante sihăstrii vechi, din întreaga zonă de sud a Moldovei. Accesul spre mănăstire se poate face fie din drumul național DN 26 Galați – Bârlad, între localitățile Bursucani și Bălăbănești, fie din drumul județean DJ 251A Tecuci – Tg. Bujor, prin localitatea Fundeanu.
Tradiția locală, neconfirmată istoric, afirmă că prima așezare monastică a fost întemeiată în părțile Adamului pe la mijlocul secolului al XVI-lea când un călugăr venit din răsărit a arătat unui cioban înstărit din codrii acestor locuri o icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni, propunându-i să ridice aici un schit. Așa s-ar fi construit, se pare, o primă bisericuță din lemn, cu hramul „Tuturor Sfinților”. Documentele istorice unanim recunoscute afirmă, însă, că mănăstirea a fost ctitorită de căpitanul Adam, la mijlocul secolului al XVII-lea, biserica fiind sfințită la 14 octombrie 1652, potrivit edj.ro
La 1685, Mitropolitul Sava și marii boieri confirmă dorința ctitorilor și a egumenului Leontie ca mănăstirea să fie închinată Muntelui Sinai. Mai târziu, la 5 iulie 1759, egumenul Iorest Movilă scrie domnitorului Teodor Calimach că, după ample lucrări de refacere, hotărăște să închine această mănăstire Mitropoliei de la Iași, deoarece părinții din Sinai nu o considerau trebuincioasă. Domnitorul va întări această închinare printr-un document din 12 august 1759.
În urma cutremurului din 1802, vechea biserică s-a prăbușit, actuala biserica fiind ridicată până în anul 1813, la câțiva metri distanță de cea veche, prin stăruința stareților Ioanichie Greceanu și Metodie Gociu. După 1820 mănăstirea este transformată în mănăstire de maici. La 1826, din motive neelucidate, maicile de la Adam au fost strămutate la mănăstirea Florești, jud. Vaslui, călugării de acolo fiind aduși la Adam, dar în 1835 se revine asupra acestei decizii, Adam-ul rămânând mai departe mănăstire de maici. După revenirea de la Florești, stareța mănăstirii, Xenia Cuza, mătușa domnitorului Al. I. Cuza, era înconjurată de o obște de 62 de monahii și surori, numărul viețuitoarelor crescând mereu și ajungând în vremea secularizării la 148.
La 1864 mănăstirea este deposedată de averile sale, rămânând cu mici suprafețe de teren, insuficiente pentru acoperirea nevoilor curente. Statul se obliga să plătească o parte din cheltuielile de întreținere, dar viața de obște este practic desființată, maicile fiind nevoite să se întrețină singure.
Biserica a fost grav avariată la cutremurul din 1869, precum și la cel din 1940, când i s-au prăbușit turla și clopotnița. După realizarea lucrărilor de consolidare, lăcașul de cult a fost resfințit de Episcopul Hușilor, Grigore Leu, la 15 august 1946.
Mănăstirea Adam a fost una dintre cele mai importante centre monahale din întreaga țară în secolele XIX și XX, la 1943, de exemplu, viețuind aici 152 de maici și surori, având 10 preoți și 12 cântăreți. Pe lângă mănăstire funcționa, încă din secolul al XVII-lea, o școală românească. În 1918 este înființată o școală de fete, cu învățătoare plătite de stat, dar administrată de personal monahal, iar în 1922, o școală de industrie casnică, pentru surorile din mănăstire și tinerele din zona respectivă. Atelierele de covoare și țesături ale mănăstirii, înființate în 1850, erau vestite în epocă, ele devenind, după 1948, cooperativa de producție „Cooperatorul”. Între 1860 și 1885, mănăstirea a administrat și un spital de boli neuropsihice, care funcționa în apropiere, mutat apoi la Socola, în Iași.
Desființată la 1960, mănăstirea este reînființată la inițiativa Înaltpreasfințitului Casian al Dunării de Jos și funcționează cu obște de călugări între 1991 - 2001, când redevine mănăstire de maici. După această dată, întreaga activitate se revigorează, realizându-se consolidarea bisericii, restaurarea picturii, construcția unui nou și modern corp de chilii, alimentarea cu apă curentă și amenajarea anexelor gospodărești.
Rolul spiritual al mănăstirii Adam de-a lungul istoriei este unul de primă mărime. Puține sunt mănăstirile care s-au bucurat de o atât de mare căutare și apreciere, un element deosebit de important fiind prezența la Adam a „Icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni”. Evlavia credincioșilor faț㠄Sfânta”, cum îi spun localnicii, cererile de pelerinaje ale icoanei prin orașele și satele din tot sudul Moldovei, minunile și vindecările aduse de icoană sunt constante ale istoriei mănăstirii de-a lungul timpului. Se adaugă și prezența raclei cu sfintele moaște ale mai multor sfinți, adusă de la Ierusalim, în 1857, de către arhimandritul Epifanie.
De Mănăstirea Adam este legat și numele Sfântului Rafail de la Agapia Veche, recent canonizat, născut în jurul anului 1560, în localitatea Bursucani, situată în imediata apropiere a mănăstirii. Sfântul Rafail a deprins de la călugării răspândiți prin codrii Adamului primele noțiuni ale credinței ortodoxe și dorul după viața sihăstrească. Conform tradiției, ucenici ai sfântului au ridicat în satul de obârșie al acestuia, la sfârșitul veacului al XVIII-lea, Schitul Zimbru, care a existat până la 1940, dependent de lavra de la Adam.
Descriere: Arhitectural, biserica este în plan treflat, cu abside poligonale la exterior și semirotunde la interior. Pereții sunt groși, de circa 1,5 m. Pe latura vestică, biserica este susținută de doi contraforți. Altarul are o boltire în semicalotă, terminată cu un arc lat și adăugit. Naosul este boltit, iar câteva arce încadrează absidele înguste. Naosul este despărțit de pronaos printr-un arc în semicilindru. Pronaosul este boltit, cu câte o fereastră la nord și la sud, iar pridvorul este închis, cu acces dinspre sud. Pictura, realizată în ulei și tempera, a fost restaurată în anii 2006-2007, împreună cu catapeteasma, de mare valoare artistică, ce datează din secolul al XVIII-lea. Cea mai veche pisanie cunoscută a bisericii datează din 1869 și menționează: „În zilele prea înălțatului Domn Carol I, 1869 octombrie 20, cu ajutorul Celui Prea Înalt și al Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, s-au pus în reparație această biserică“.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 12993, Ultimul acces: 2020-08-05 10:39:59

»  Pelerinaj cu Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Adam în județul Galați (2010-08-03)

 Închide 

Pelerinaj cu Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Adam în județul Galați

[2010-08-03]

În postul Adormirii Maicii Domnului are loc în județul Galați pelerinajul cu Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Adam, informează edj.ro. Pelerinajul se desfășoară în perioada 1 – 13 august și cuprinde peste 50 de comunități mănăstirești și parohiale din Protopopiatele Galați, Tecuci, Tg. Bujor și Covurlui.
Sfânta Icoană, purtată de monahii ale Mănăstirii Adam, este întâmpinată de către preoți și credincioși la intrarea în localități și la biserici, unde se oficiază slujba de priveghere, Sfânta Liturghie și rugăciuni pentru folosul sufletesc al oamenilor și al comunităților lor.
Procesiunea se încheie în ajunul praznicului Adormirii, la Mănăstirea Adam, unde mii de pelerini vin la Prohodul Maicii Domnului să mulțumească pentru binefacerile primite pe parcursul întregului post.
Programul pelerinajului cu Icoana Maicii Domnului de la Adam cuprinde, printre altele, parohiile Băleni, Fântânele, Frumușița ș.a. din Protopopiatul Tg. Bujor; parohiile Șivița, Tulucești, Braniștea, Vasile Alecsandri ș.a. din protopopiatul Galați, precum și parohiile Sf. Ioan Iacob Hozevitul, Mavramol, Precista, Vovidenia, Sf. Cruce și Sf. Ana din municipiul Galați; vineri, la orele 17.00, Sfânta Icoană se va afla la Catedrala arhiepiscopală; parohiile Independența, Piscu, Hanu Conachi, Nămoloasa, Tudor Vladimirescu, Rediu, Pechea, Cudalbi ș.a. din protopopiatul Covurlui, precum și mănăstirile Tudor Vladimirescu și Cudalbi; localitățile Ivești, Liești, Matca și Corod din protopopiatul Tecuci, precum și mai multe biserici din municipiu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 21007, Ultimul acces: 2020-08-05 10:39:59


Nr. vizualizări:23253
Data ultimei vizualizări:2020-08-05 10:39:59
Data actualizare:2014-08-14 07:58:47
Data încărcării:2006-03-20 23:22:24
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:34
Fotografi:Voluntar: 29, internet: 3, migl.ro: 2

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2009-03-31
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 433

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar

Data: 2009-03-31
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 282

Vedere din lateral
Foto: Voluntar

Data: 2009-03-31
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 173

Vedere din lateral
Foto: Voluntar

Data: 2009-03-31
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 153

Vedere din lateral
Foto: Voluntar

Data: 2010-12-06
Contor: 294

Vedere din lateral
Foto: internet

Data: 2010-12-06
Contor: 141

Vedere din lateral
Foto: migl.ro

Data: 2009-06-18
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 244

Vedere din lateral
Foto: Voluntar

Data: 2010-12-06
Contor: 115

Poză veche
Foto: migl.ro

Data: 2009-06-18
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 126

Vedere partială
Foto: Voluntar

Data: 2009-03-31
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 174

Intrarea
Foto: Voluntar

Data: 2009-03-31
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Info: clopotnita
Contor: 164

Turnul
Foto: Voluntar

Data: 2009-03-31
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 142

Turnul
Foto: Voluntar

Data: 2010-12-06
Contor: 194

Turnul
Foto: internet

Data: 2009-03-31
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Info: corp nou chilii
Contor: 310

Chilii
Foto: Voluntar

Data: 2009-03-31
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Info: corp vechii de chilii
Contor: 175

Clădire anexă
Foto: Voluntar

Data: 2009-03-31
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Info: corp nou de chilii
Contor: 172

Clădire anexă
Foto: Voluntar


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3