Nisiporesti :: Biserica Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Catolică
Nisiporești
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Nisiporești
Comună:Botești
Județ:Neamț
Cod poștal:617096
Telefon :0233... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.it @yahoo.it @yahoo.it
Adrese utile:www.ERCIS.ro, www.comunaBotesti.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Preot:Bogdănel Anton, Herciu Adrian, Blaj Fabian, Petrișor Virgil
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Prima biserică, de lemn, s-a ridicat în anul 1846. Actuala biserică s-a construit în anul 1910, având hramul “Adormirea Maicii Domnului.
Alte informații:Filiale: Târgu Neamț, Tupilați
Știri despre biserică:

»  Evocarea pr. Petru Albert la Nisiporești (2019-02-20)

 Închide 

Evocarea pr. Petru Albert la Nisiporești

[2019-02-20]
Sâmbătă, 16 februarie 2019, în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Nisiporești, s-a sărbătorit aniversarea a 100 de ani de la nașterea părintelui franciscan Petru Albert. Au participat la ceremonie Excelența Sa, Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iași, un număr mare de preoți absolvenți ai Seminarului Franciscan, înființat prin strădania și curajul regretatului părinte Petru Albert, sora părintelui și nepotul său, părintele Valeriu Mărtișcă precum și un număr mare de credincioși.

În cuvântul de deschidere, părintele paroh, Anton Bogdănel, a salutat prezența oaspeților la Nisiporești și a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul pe care l-a dat comunității din Nisiporești prin persoana părintelui de la a cărui naștere se sărbătoresc 100 de ani, amintind, mai ales, de rolul pe care l-a avut părintele în formarea unor generații de preoți franciscani și în redeschiderea și reorganizarea Provinciei „Sfântul Iosif” a Fraților Minori Conventuali din Romania. În cuvântul de învățătură, părintele Cristian Blăjuț, fost student al părintelui și care i-a fost alături în ultimii ani de viață, a remarcat modestia sa, faptul că părintele nu a uitat niciodată originea sa țărănească, dar și erudiția și cultura sa pe care le-a pus în slujba slujirii lui Dumnezeu. Pentru părintele Albert „un om este mai însemnat decât tot universal material” și „Dumnezeu ne-a creat pentru fericirea veșnică”. De asemenea, a remarcat părintele predicator curajul și determinarea cu care părintele a pornit pe drumul înființării Seminarului Franciscan.
Excelența Sa, Episcopul Aurel Percă, a transmis comunității din Nisiporești salutul Excelenței Sale, Episcop Petru Gherghel și a elogiat personalitatea părintelui Petru Albert, un model de tărie în credință, de îndrăzneală și curaj în momentele de încercare, de răbdare și tenacitate în împlinirea viselor mărețe legate de slava lui Dumnezeu și de slujirea sa. Din partea comunității a vorbit Mihăică Laurențiu, care a spus că, pentru enoriașii din Nisiporești, părintele a fost, vreme de 20 de ani, un fel de centru al universului, și că întreaga comunitate a avut șansa să fie condusă de un preot vrednic, cu o carismă ieșită din comun, un preot cu har și zel în slujirea celui căruia i-a jurat credință veșnică și supunere. Înflăcărat când era nevoie, calm și blând când situația o cerea, cu o expresivitate a feței și a gesturilor care ținea toată suflarea din biserică cu sufletul la gură, părintele era ca un actor strălucit, jucând, iar și iar, rolul păstorului care duce turma, ce i-a fost încredințată, spre mântuire. Generațiile care l-au cunoscut vor avea grijă să transmită și generațiilor viitoare respectul și prețuirea pentru părintele care avea ceva din măreția unui apostol. (Tereza Mihăică pentru OFMConv.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1976, Ultimul acces: 2020-09-18 16:03:09

»  Întâlnirea diecezană de toamnă a persoanelor consacrate la Nisiporești (2018-10-23)

 Închide 

Întâlnirea diecezană de toamnă a persoanelor consacrate la Nisiporești

[2018-10-23]
întâlnire a persoanelor consacrate
La numai o lună distanță de la marele eveniment al beatificării Veronicăi Antal, ridicată la cinstea altarelor ca fericită, la 22 septembrie 2018, de către Cardinalul Giovanni Angelo Becciu, persoanele consacrate din Dieceza de Iași, la inițiativa Preasfințitului Petru Gherghel, s-au întâlnit duminică, 21 octombrie 2018, la Nisiporești, într-un număr mare, de circa 250 de persoane consacrate, din cele cinci zone ale Diecezei, fiind și cea de-a 92-a Zi Mondială a Misiunilor, citim în materialul de pe Ercis.ro.

Programul, stabilit de către Comisia Diecezană de Viață Consacrată, a început la 9.30 cu sosirea la biserica parohială și cuvântul de bun venit al pr. Augustin Folner OC, responsabil al Oficiului pentru Viața Consacrată, urmând apoi conferința pr. Virgil Blaj OFMConv, cu tema „Lectura spirituală în viața Fericitei Veronica Antal”. Părintele relator a trecut în revistă o serie de sfinți care au descris importanța lecturii spirituale precum și câteva modele de sfinți care au pus în practică acest mijloc atât de important pentru viața spirituală. Un sfânt foarte popular și iubit de oameni, fratele capucin Pius din Pietrelcina, îi scria unei fiice spirituale: „Să nu-mi spuneți că sunt foarte exigent dacă voi continua să vă rog să vă îmbogățiți tot mai mult citind, cât de mult veți putea, cărțile sfinte. Lectura spirituală vă este necesară asemenea aerului pe care-l respirăm. Citiți, citiți mult, iar lecturii sănătoase să nu-i lipsească niciodată rugăciunea evlavioasă și umilă”.
Autorul Scrisorii către Evrei le atrăgea atenția destinatarilor săi: „Voi, care de atâta timp trebuia să fiți învățători, aveți din nou nevoie ca cineva să vă învețe principiile de la început ale cuvântului lui Dumnezeu și ați ajuns să aveți nevoie de lapte, și nu de mâncare solidă”. Pr. Virgil a continuat spunând că lectura spirituală este o sursă imensă de „mâncare solidă”, iar fericita Veronica Antal s-a adăpat cu nesaț din ea, drept dovadă că perseverența ei în această practică a atras atenția celor care au cunoscut-o și ne-au dat mărturie despre ea. Sora sa, Angela, ne povestește c㠄în timpul liber, mai cu seamă iarna și primăvara, Veronica citea cărți, citea, citea…” Lectura spirituală i-a fost fericitei Veronica hrană, călăuză și oglindă în parcursul ei de desăvârșire, de sfințire.
După un timp de reflecție și de pauză, la ora 11 a urmat Sfânta Liturghie prezidată de pr. Augustin Folner și concelebrată și de un grup numeros de preoți. La începutul acesteia, pr. Anton Bogdănel OFMConv, parohul comunității, a adresat un cuvânt de bun venit în biserica închinată Preasfintei Fecioare Maria și care adăpostește rămășițele pământești ale fericitei Veronica Antal, fecioară și martiră a curăției. Este pentru prima dată când persoanele consacrate din Dieceza de Iași merg în pelerinaj în spirit de credință și recunoștință la mormântul fericitei și, așa cum spunea părintele, „este un început, o sămânță care se dezvoltă și care să aducă roade în viața noastră”.
În predică, pr. Mihai Afrențoae OFMConv, plecând de la textele biblice ale duminicii a 29-a de peste an, a vorbit despre importanța împărăției lui Dumnezeu și despre frumusețea veșniciei la care au năzuit toți sfinții de-a lungul veacurilor și pe care și persoanele consacrate trebuie să ne străduie să o dobândească prin viața lor de sfințenie, asemenea Sfântului Ignațiu de Antiohia și Fericitei Veronica Antal. Să caute ca prin viața lor consacrată lui Dumnezeu, prin faptele lor de iubire și răbdare să primească locurile lor din ceruri pregătite de Dumnezeu Tatăl de la începutul lumii; să își îndeplinească misiunea asemenea lui Isus, a fondatorilor lor și chiar a Fericitei Veronica Antal, care și-a dăruit viața până la martiriu în curăție și slujire în rugăciune.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, pr. Paul Budău, decan de Iași, a transmis, în calitate de delegat, salutul din partea Episcopilor Petru Gherghel și Aurel Percă, care au mulțumit persoanelor consacrate pentru toată activitatea desfășurată în Dieceza de Iași. După masa de prânz, servită la Casa Tineretului din mijlocul satului, a urmat un moment de mărturie a două tinere de 17, și respectiv 19 ani, din comunitatea Bijghir, Patricia și Benedicta, care au împărtășit despre experiența lor spirituală, despre întâlnirea lor cu Dumnezeu, precum și despre minunile pe care Dumnezeu le-a făcut și le face în viața lor.
A urmat rugăciunea Rozariului, în jurul mormântului fericitei Veronica Antal, care iubea atât de mult această devoțiune și pe Preacurata Fecioară Maria. La sfârșitul acestei zile de pelerinaj, pr. Augustin Folner OC a mulțumit din nou tuturor participanților și în special Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată, care cu noii membri s-a reînnoit în această lună octombrie în zonele Iași, Roman și Onești. Îndemnând persoanele consacrate la exemplul de viață și de iubire față de Isus al Fericitei Veronica, pr. Augustin a amintit că și ele au spus în momentul profesiunii lor: „Eu sunt al lui Isus și Isus este al meu”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2468, Ultimul acces: 2020-09-18 16:03:09

»  Liturghie de mulțumire pentru beatificarea tinerei Veronica Antal (2018-09-26)

 Închide 

Liturghie de mulțumire pentru beatificarea tinerei Veronica Antal

[2018-09-26]
Liturghie de mulțumire
Ca mulțumire pentru darul beatificării tinerei Veronica Antal, din 22 septembrie, în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Nisiporești, duminică, 23 septembrie 2018, începând cu ora 11.00, a avut loc o Liturghie pontificală, prezidată de PS Petru Gherghel, la care au participat circa 50 de preoți, seminariști, persoane consacrate și creștinii din localitate, dornici să-l preamărească pe Dumnezeu.

În băncile din față erau prezenți fratele și sora fericitei Veronica Antal (Gheorghe și Angela), nepoți și strănepoți. În altar a concelebrat Liturghia de mulțumire și pr. Tarciziu Albert, nepot. Liturghia a început cu o procesiune din casa parohială. Pr. Anton Bogdănel, parohul comunității, a urat bun venit tuturor și a îndemnat la a-l preamări și a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru harurile revărsate cu o zi înainte asupra localității și asupra diecezei. PS Petru Gherghel a exprimat la începutul celebrării bucuria de care sunt cuprinși toți pentru harurile care Dumnezeu le-a dăruit Diecezei de Iași, prin fericita Veronica Antal. Este una dintre cele mai mari bucurii pe care ne-a făcut-o Domnul: o tânără a primit titlul de fericită și a fost înscrisă în calendarul sfinților. Dumnezeu și-a îndreptat privire spre noi.
La predică, pr. Damian Pătrașcu, postulator general, a subliniat că beatificarea fericitei Veronica Antal se înscrie în lunga ceată a tinerilor și a tinerelor care, de-a lungul istoriei Bisericii, în orice colț al pământului și la toate popoarele, au știut să dea mărturie supremă Mântuitorului nostru. A arătat că martiriul Veronicăi Antal a avut loc într-un timp greu pentru țara noastră, fiind perioada comunistă. „Tocmai în acest ambient ea a descoperit forma de sfințenie la care Domnul o chema, și tot aici a pus în practică geniul ei feminin, indispensabil pentru a reflecta sfințenia lui Dumnezeu în această lume.” La mai puțin de două săptămâni de când Biserica va celebra Sinodul Episcopilor, cu tema: „Tinerii, credința și discernământul vocațional”, Veronica Antal are un mesaj important. Ea a găsit în învățăturile Bisericii un izvor de bucurie și a proclamat această învățătură. Predicatorul l-a citat în final pe Cardinalul Angelo Amato care spunea: „Acesta este mesajul pe care ni-l predă acești sfinți tineri: ei ne invită să fim mândri de Botezul nostru, să fim coerenți cu identitatea noastră creștină, fără a ne fie frică și fără a ține cont de respectul uman”.
Liturghia a continuat cu celebrarea euharistică, la care credincioșii au participat cu o inimă recunoscătoare. La oferirea darurilor a fost purtat și Rozariul, arma cu care Veronica Antal a învins. La finalul Sfintei Liturghii, o localnică îmbrăcată în costum popular a recitat o poezie adecvată momentului. Pr. Teofil Petrișor, ministru provincial, a mulțumit lui Dumnezeu și tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a celebrării beatificării. A amintit că Veronica își îndemna prietenele când mergeau iarna prin zăpadă la Liturghie la Hălăucești: „Călcați pe urmele mele”, mergând înaintea lor și făcând urme prin zăpada mare. O relicvă a fericitei martire a fost oferită păstorului Diecezei.
PS Petru Gherghel a povestit despre timpurile când a aflat despre martiriul fericitei Veronica. Era în Seminar, când un coleg din Nisiporești, Ludovic Giurgi, spunea tuturor despre exemplul acestei tinere. A fost urmat apoi de povestirile preoților Isidor Mocanu și Anton Demeter. Sfânta Liturghie de mulțumire s-a încheiat cu binecuvântarea oferită de Episcopul Diecezei cu relicva fericitei Veronica Antal. Cântările frumoase, susținute de corul dirijat de pr. Cristian Dumea, au înălțat inimile tuturor spre cerul lui Dumnezeu. La final, preoții au făcut o fotografie în fața criptei Veronicăi Antal, după care au avut posibilitate să se roage și să facă gestul pelerinului: să atingă cu mâna cripta unde sunt rămășițele fericitei martire.
Credincioșii s-au îndreptat spre casele lor întăriți sufletește. Unii dintre ei au cunoscut-o pe Veronica Antal, au făcut parte din cercul ei, i-au fost vecini, rude apropiate sau îndepărtate. Alții au auzit vorbindu-se despre ea, au admirat exemplul acestei tinere, au mers în procesiunea la locul în care a murit, în câmpul dintre Barticești și Hălăucești, i-au vizitat mormântul și s-au rugat. Sunt și dintre aceia care au păstrat cu sfințenie fotografii și lucruri de la tânăra martiră pe care le-au predat apoi părinților franciscani care au de gând să facă un muzeu. Două rozarii: unul de pe care se ruga și altul cu care a murit, au fost recuperate de pr. Eugen Ghiuzan. O carte veche de rugăciuni, bilețelele pe care a făcut diferite însemnări, un crucifix, o bucată de pânză plină de sânge din cămașa cu care a murit etc. au fost adunate de pr. Anton Demeter și au ajuns la părintele postulator. Nepotul, pr. Tarciziu Albert, a împărțit preoților prezenți la Liturghia de mulțumire copii cu chipul Veronicăi, după o fotografie veche pe care familia a păstrat-o la loc de cinste. (pr. Cornel Cadar pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2745, Ultimul acces: 2020-09-18 16:03:09

»  Cardinalul Giovanni Angelo Becciu: Veronica Antal, exemplu de curaj (2018-09-24)

 Închide 

Cardinalul Giovanni Angelo Becciu: Veronica Antal, exemplu de curaj

[2018-09-24]
Cardinalul Becciu la Nisiporești
Sâmbătă, 22 septembrie 2018, la Nisiporești, jud. Neamț, a avut loc beatificarea Veronicăi Antal, fecioară și martiră. Liturghia de beatificare a fost prezidată de Cardinalul Giovanni Angelo Becciu, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, care a ținut și predica. Acesta a urat României curajul Veronicăi, „pentru a umbla pe căile binelui și ale iubirii”. Și a continuat: „Ea, care nu l-a renegat pe Domnul, ea, care, pentru a păstra virtutea castității nu a ezitat să își sacrifice propria viață, să ne facă tot mai conștienți că suntem mântuiți de Cristos și, de aceea, nimic ‘nu va putea să ne despartă de iubirea lui Dumnezeu, în Cristos Isus’.”

În cadrul predicii, prelatul a prezentat portretul noii Fericite, subliniind printre altele că aceasta „și-a consacrat viața lui Isus și lui i-a fost credincios până la martiriul care a avut loc într-un context tragic de mari suferințe și de persecuție pentru creștinii acestei țări. În acea tristă perioadă, ortodocșii, catolicii și protestanții erau închiși nu numai pentru că se opuneau regimului, ci și pentru că erau gata să își mărturisească credința lor în Isus, un aspect care în ochii persecutorilor apărea ca fiind ‘vina’ cea mai mare, și care trebuia să fie pedepsită. Viața comunității catolice era în chip deosebit pusă la grea încercare de către doctrina comunistă: toți Episcopii Bisericii Greco-Catolice din România și cei ai Bisericii Catolice de rit latin au fost persecutați și închiși; și, împreună cu ei, mulți preoți și persoane consacrate. Educația leninist-marxistă a fost dăunătoare pentru întreaga societate românească, deoarece îl excludea pe Dumnezeu și valorile creștine din orizontul poporului, în încercarea de a distruge sufletele.”
Dar cu toate acestea, cu toată amenințarea persecuției și închisorii, „Episcopii, preoții, persoanele consacrate și mulți credincioși laici au dat dovadă de mare curaj în dăruirea de sine, un atașament puternic la Cristos și la Biserica Sa, și și-au păstrat neatinsă credința. Proclamând-o fericită pe tânăra Veronica Antal, gândul nostru se îndreaptă în spirit de recunoștință și de rugăciune și spre jertfa acestora, jertfă care rămâne dăltuită cu culorile sângelui în istoria veacului trecut.” Cardinalul a amintit de slujire ei generoasă față de nevoiași, „fără a face vreo deosebire între credincioșii aparținând Bisericii Catolice sau celei Ortodoxe. A dat astfel o ferventă mărturie de fraternitate și de sincer dialog, mereu necesară cu scopul de a face să prevaleze reconcilierea și colaborarea asupra diviziunilor și a neînțelegerilor.”
„Beatificarea acestei tinere de douăzeci și trei de ani constituie o fericită ocazie pentru a confirma misiunea comunității catolice în această țară. Este datoria tuturor de a păstra și a transmite patrimoniul credinței și atașamentul față de valorile umane și spirituale cu mult curaj și cu reînnoit elan misionar. Este vorba de a ne inspira din izvorul iubirii lui Dumnezeu și din prospețimea originară a evangheliei, pentru a identifica noi căi, noi metode pastorale creative, potrivite cu circumstanțele prezente. În actuala realitate socială și culturală, avem în fața noastră exemplul fericitei Veronica care, din cauza lipsei de preoți – mulți dintre aceștia aruncați în pușcării de regim – s-a dedicat educării religioase a copiilor și a tinerilor, învățându-i catehismul și adevăratele valori creștine, și invitându-i să le îmbrățișeze și să le cultive, pentru a deveni buni creștini și cetățeni leali ai patriei.”
Cardinalul și-a încheiat predica spunând: „Tânăra noastră surioară, mijlocește pentru noi, de la Domnul, harul de a fi pentru totdeauna uniți în El și între noi, în bucurie și în dragoste evanghelică! Să spunem împreună: Fericită Veronica Antal, roagă-te pentru noi.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2617, Ultimul acces: 2020-09-18 16:03:09

»  Veronica Antal, prima femeie catolică româncă a fost beatificată (2018-09-23)

 Închide 

Veronica Antal, prima femeie catolică româncă a fost beatificată

[2018-09-23]
beatificarea Veronicăi Antal
Tânăra fecioară și martiră Veronica Antal, al cărei martiriu pentru credință a fost recunoscut de Papa Francisc la 26 ianuarie anul curent, a fost ridicată la cinstea altarelor ieri, sâmbătă, 22 septembrie 2018, la Nisiporești (județul Neamț), în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne, prezidată de trimisul Papei Francisc, Eminența Sa cardinalul Giovanni Angelo Becciu, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților.

Sfânta Liturghie a beatificării primei femei catolice românce a fost celebrată la Nisiporești, localitatea natală a Veronicăi, fiind prezidată de trimisul Papei Francisc, Cardinalul Giovanni Angelo Becciu,. La sărbătoare au fost prezenți IPS Miguel Maury Buendía – Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, IPS Gyürgy Jakubiny – Arhiepiscop de Alba Iulia, IPS Ioan Robu – Arhiepiscop Mitropolit de București, PS Cornel Damian – Episcop auxiliar de București, PS Josef Csabo Pal – Episcop de Timișoara, PS Lásló Böcskei – Episcop de Oradea, PS TomĂ s JĂČzsef – Episcop auxiliar de Alba Iulia, PS Gianfranco Girotti – Episcop emerit din Italia, PS Mihai Frățil㠖 Episcop greco-catolic de București, PS Alexandru Mesian – Episcop greco-catolic de Lugoj, și, desigur, Episcopii din Dieceza de Iași, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă. Au fost prezenți și pr. Marco Tasca, ministru general al Ordinului Fraților Minori Conventuali, împreună cu membrii Definitoriului General, reprezentanți ai congregațiilor și institutelor de viață consacrată masculine și feminine, pr. Teofil Petrișor – ministru provincial al Provinciei „Sfântul Iosif” a Fraților Minori Conventuali din România, pr. Tibor Kauser, din Ungaria, ministru general al Ordinului Franciscan Secular (OFS), ordin din care făcea parte fericita Veronica, pr. Alfed Parambakuthu, din India, asistentul general OFS. Pe lângă aceștia au participat autorități civile, seminariști și peste 10.000 de credincioși veniți din parohiile din Moldova, dar și din afara ei. Printre ei, și persoane care au cunoscut-o pe fericita Veronica. La eveniment a fost prezentă și o delegație din partea Bisericii Ortodoxe Române. Puteau fi văzute autocare sosind din Popești-Leordeni, Oradea, Constanța sau Maramureș. În fața altarului, au fost, de asemenea, prezenți fratele și sora Veronicăi Antal: Gheorghe Antal, respectiv Angela Albert. Mii de persoane au urmărit transmisiunea sfintei Liturghii și prin mijloacele de comunicare, prin intermediul TVR Iași, TVR 3 și TVR Internațional, dar și prin intermediul Radio Maria.
Cântarea la această celebrare a fost susținută de ansamblul coral, care a reunit aproximativ 250 de coriști din parohia Nisiporești și din parohiile vecine, frați studenți de la Institutul Franciscan din Roman, corul „Schola Cantorum Musatina” și corul din Galați. Acompaniamentul instrumental a fost susținut de tineri de la Filarmonica și Conservatorul din Iași, organist a fost Eduard Antal, tânăr din Parohia Nisiporești, iar dirijor a fost pr. Cristian Dumea. Cântările din „Missa de Angelis” a însoțit momentele importante de la sfânta Liturghie. Peste 350 de voluntari, din 25 de comunități, și-au dat aportul pentru buna desfășurare a sărbătorii. Sfânta Liturghie a fost celebrată în biserica parohială din Nisiporești, în care se aflau ierarhii, preoții, persoanele consacrate, membri ai familiei, invitați speciali și seminariștii. Afară, credincioșii puteau urmări sfânta Liturghie prin intermediul a câteva ecrane mari.
Ritul propriu-zis al beatificării a fost la începutul Liturghiei, după actul penitențial. Episcopul Petru Gherghel s-a adresat Cardinalului Becciu, reprezentantul Sfântului Părinte, și i-a cerut să urmeze procedura de beatificare a venerabilei slujitoare a lui Dumnezeu, Veronica Antal, fecioară și martiră. Apoi, pr. Damian Patrașcu, postulator al cauzei de beatificare/canonizare a Veronicăi Antal, a citit biografia celei care urma să fie declarată fericită a Bisericii, iar Cardinalul a dat citire scrisorii apostolice prin care Sfântul Părinte a înscris în rândul fericiților pe venerabila slujitoare a lui Dumnezeu Veronica Antal, fecioară și martiră. Apoi s-a dezvelit imaginea noii fericite a Bisericii, Veronica Antal, în timp ce corul a aclamat, cântând: Amin! Amin. Relicva fericitei Veronica a fost adusă în procesiune la altar, pe care, mai apoi, Cardinalul Becciu a venerat-o incenzând-o. Ritul beatificării s-a încheiat cu intonarea solemnă a imnului dedicat Veronicăi Antal, al cărui text a fost compus de pr. Iosif Diac, iar compoziția muzicală a fost realizată de pr. Cristian Dumea. Odată declarată fericită, fecioara martiră va fi înscrisă în rândul fericiților și sfinților Bisericii Catolice, introdusă în calendarul Bisericii locale și sărbătorită în fiecare an la 26 august.
Liturghia a continuat apoi cu liturgia cuvântului și liturgia euharistică. Predica a fost rostită în limba italiană de Cardinalul Angelo Becciu, iar pr. provincial Teofil a făcut traducerea textului acestei predici. Veronica Antal a devenit cel de-al șaselea român declarat fericit de către Biserica Catolică. La predică, Cardinalul Becciu a plecat de la întrebarea „Cine ne va despărți de iubirea lui Cristos?” (Rom 8,35), citită în cea de-a doua lectură, pentru a arăta atâtea pericole care se găsesc astăzi în lume împotriva credinței și a trăirii ei. Cardinalul a prezentat-o pe fericita Veronica Antal ca pe un „model de mărturie eroică pentru evanghelie”, care a rămas o învingătoare. În continuare s-a amintit despre perioada persecuției din cauza comunismului, însăși fericita Veronica suferind din cauză că mănăstirile au fost în acea perioadă închise. Fericita Veronica a fost prezentată și ca un exemplu de trăire a ecumenismului. Cardinalul Becciu a amintit de atâtea pericole care sunt prezente și azi în lume, spunând: „Ieri ca și astăzi, discipolii lui Cristos întâmpină dificultăți în a vesti și a trăi în mod coerent Evanghelia: fidelitatea față de Cristos comportă uneori a fi luați în râs sau a fi neînțeleși. Nu numai, dar ei sunt chemați să facă față cu seninătate și curaj unor curente culturale care vor să impună gândirea unică, și să elimine din conviețuirea umană valorile creștine”.
După ce a fost rostit㠄Rugăciunea credincioșilor”, la ofertoriu, pe lângă pâine și vin, au fost aduse la altar de către persoane îmbrăcate în costum național, crucea și rozariul, „arma” cu care Veronica a reușită să reziste în fața păcatului, dar și un buchet de crini albi, simbol al curăției sale interioare. La momentul distribuirii Sfintei Împărtășanii, 75 de preoți au fost pregătiți și au mers să îl ducă, celor care s-au pregătit sufletește, pe Isus Cristos prezent în Sfânta Taină. La finalul Liturghiei, PS Petru Gherghel a mulțumit celor care au făcut posibilă sărbătoarea beatificării fericitei Veronica, lui Dumnezeu, „pentru că și-a îndreptat din nou privirea spre noi, cu iubirea sa nemărginită, oferindu-ne un nou mare dar: pe Fericita Veronica Antal”, Sfântului Părinte și reprezentantului său, Cardinalul Giovanni Angelo Becciu, relatorului și postulatorului cauzei de beatificare/canonizare a fericitei Veronica, pr. Zdzisław Josef Kijas, OFMConv., și respectiv pr. Damian Pătrașcu, dar și celorlalți prezenți, Nunțiu Apostolic, reprezentanți ai Fraților Minori Conventuali, seminariști, tineri și studenți, autorități, serviciilor, instituțiilor culturale și voluntari, dar și „și lucrătorilor mass-media, ai televiziunii, ai radioului și jurnaliștilor prezenți la acest mare eveniment spiritual, care au făcut și fac posibil ca toți cei ce ne urmăresc acum și nu au putut participa fizic la sărbătoarea noastră să aibă posibilitatea de fi în comuniune cu noi”.
După ce pr. Marco Tasca, ministrul general al Fraților Minori Conventual, în cuvântul său de salut, a vorbit despre bucuria de „a mărturisi frumusețea vocației franciscane, și pentru adăugarea unei alte fericite la lista sfinților franciscani seculari”. Vorbind despre faptul că l-a impresionat creativitatea cu care și-a trăit propria credință și vocație, ministrul general a propus-o ca model pentru timpul nostru, imitând „creativitatea” trăirii credinței sale. Încredințând apropiatul Sinod dedicat tinerilor mijlocirii fericitei Veronica, totodat㠄încredințăm mijlocirii lui Veronica pe toți tinerii noștri. Ea să le mijlocească pentru ca toți tinerii să aibă mari idealuri pentru care merită să trăiești și să mori”. După Liturghie, s-a format procesiunea care a ieșit din biserică, iar PS Petru Gherghel a rostit rugăciunea de binecuvântare a statuii Fericitei Veronica, din curtea biserici, fiind stropită cu apă sfințită de Cardinalul Becciu. Statuia este o lucrare realizată de artistul italian Adolfo Giusti, amplasat în partea dreaptă a bisericii. Statuia redă viața fericitei Veronica Antal, amintind că toți suntem chemați la sfințenie.
La sfârșitul celebrării, s-a intonat imnul „Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat!” Era momentul în care s-a încheiat celebrarea Liturghiei pentru o învingătoare, pentru o tânără fecioară și martiră care a înțeles că doar alături de Cristos poți să-ți trăiești frumos viața, iar această viață să fie un drum care poartă spre sfințenie. Ea este fericita Veronica Antal, o tânără de pe meleagurile noastre, din Moldova, și care a trăit în timpurile noastre. Fiecare, privind la exemplul ei de trăire în simplitate a sfințeniei, putem să ne angajăm cu mai mult curaj în trăirea vieții de credință și să fim și noi cândva învingători, alături de Cristos. (din materialul semnat de pr. Adrian Blăjuță pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2608, Ultimul acces: 2020-09-18 16:03:09

»  Veronica Antal va fi beatificată sâmbăta aceasta (2018-09-19)

 Închide 

Veronica Antal va fi beatificată sâmbăta aceasta

[2018-09-19]
Veronica Antal
Slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal (1935-1958), al cărei martiriu pentru credință a fost recunoscut de Papa Francisc la 26 ianuarie 2018, va fi ridicată la cinstea altarelor sâmbătă, 22 septembrie 2018, ora 11.00, la Nisiporești (NȚ), în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne.

Sfânta Liturghie a beatificării va fi celebrată la Nisiporești, localitatea natală a Veronicăi, și va fi prezidată de trimisul Papei Francisc, Eminența Sa Cardinalul Giovanni Angelo Becciu, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților. La sărbătoare vor fi prezenți IPS Miguel Maury Buendía – Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, PS Petru Gherghel – Episcop de Iași, IPS Ioan Robu – Arhiepiscop Mitropolit de București, pr. Marco Tasca – ministru general al Ordinului Fraților Minori Conventuali, pr. Teofil Petrișor – ministru provincial, Episcopi din țară și din străinătate, autorități civile și un mare număr de credincioși veniți din parohiile din Moldova. În fața altarului, vor fi, de asemenea, prezenți fratele și sora Veronicăi Antal: Gheorghe Antal, respectiv Angela Albert.
Odată declarată fericită, fecioara martiră va fi înscrisă în rândul fericiților și sfinților Bisericii Catolice, introdusă în calendarul Bisericii locale și sărbătorită în fiecare an la 26 august. Rămășițele pământești ale slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal se află în cripta din biserica parohială a satului Nisiporești, după ce ele au fost exhumate din cimitirul acestei localități, la 23 aprilie 2018. „Dumnezeu cel întreit sfânt”, a declarat PS Petru Gherghel, „și-a îndreptat din nou privirea spre noi, iar Biserica noastră locală este chemată să primească un nou dar, o nouă floare, o nouă fericită: o tânără curată, înflorită și crescută într-o familie credincioasă din Moldova noastră binecuvântată; un adevărat crin plin de frumusețe și de farmec primit de la Dătătorul tuturor harurilor.” Duminică, 23 septembrie, la ora 11.00, tot în biserica parohială din Nisiporești, păstorul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, înconjurat de numeroși preoți, persoane consacrate și credincioși, va celebra o Sfântă Liturghie solemnă de mulțumire pentru darul acestei beatificări.
Veronica Antal va fi cel de-al șaselea român care va fi declarat fericit de către Biserica Catolică. Ea este prima femeie româncă, prima tânără româncă și primul laic român ce urmează să fie ridicat la cinstea altarelor. Primul fericit este Ieremia Valahul (1983), călugăr franciscan capucin din Moldova, mort în anul 1625, în Napoli (Italia). Următorii patru fericiți sunt martiri din perioada prigoanei comuniste: Szilard Ignațiu Bogdanffy (2010), Episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare și Oradea, mort în anul 1949, în închisoarea din Aiud; Janos Scheffler (2011), Episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în anul 1952, în închisoarea din Jilava; Monseniorul Vladimir Ghika (31 august 2013), preot diecezan, mort în anul 1954, în închisoarea din Jilava și Anton Durcovici (17 mai 2014), Episcop romano-catolic de Iași, mort în anul 1951, în închisoarea din Sighetu-Marmației. (Biroul de presă al Diecezei de Iași, pr. Cornel Cadar)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2649, Ultimul acces: 2020-09-18 16:03:09

»  Întâlnirea Diecezană a Familiilor la Nisiporești (2018-08-05)

 Închide 

Întâlnirea Diecezană a Familiilor la Nisiporești

[2018-08-05]
Întâlnirea familiilor
Sâmbătă, 4 august 2018, în parohia Nisiporești, Decanatul de Piatra, Dieceza de Iași, a avut loc cea de-a șasea Întâlnire Diecezană a Familiilor. Sfânta Liturghie a fost prezidată de către PS Petru Gherghel, Episcop de Iași, alături de care au concelebrat preoții care au însoțit familiile prezente, care au provenit din aproape toate parohiile Diecezei. Invitați speciali au fost Oana-Maria Goția, Anuța Săgneanca, Larisa Oprea și Fanfara de la Zece Prăjini.

Primele grupuri din parohii au început să sosească în jurul orei 8.30. Și pentru că mai era timp au profitat trecând pe la mormântul Veronicăi Antal, tânăra martiră a curăției, originară din Nisiporești, care va fi beatificată în ziua de 22 septembrie 2018. La ora 9.30, cu o rugăciune solemnă, pr. Felician Tiba a dat startul unei zile care se anunța încă de dimineață interesantă și captivantă. A urmat PS Petru Gherghel care și-a arătat bucuria pentru un astfel de eveniment, felicitându-le pe familiile prezente pentru că au ales să participe. După o prezentare succintă din partea Eugeniei Dămătăr, a vorbit prof. Oana Maria Goția. Ea a prezentat ceea ce în program s-a numit „cateheza zilei”, o magistrală lecție de antropologie teologică, o „plimbare” de la Cartea Genezei până în zilele noastre, de la enciclica Humanae vitae, a Fericitului Papă Paul al VI-lea, la exortația apostolică Amoris laetitia, a Papei Francisc.
„Cum putem să mai păstrăm astăzi curăția?”, a întrebat profesoara de la Institutul despre Căsătorie și Familie din Roma. „Într-o lume în care familia este lovită din toate părțile, actul conjugal nu mai este neapărat o valoare, curăția este doar pentru preoți și persoane consacrate, mass-media vine cu atâtea provocări, pornografia este prezentă peste tot, de la banalele reclame până la filmele provocatoare, la magazine specializate în jucării erotice, la emanciparea femeii și la umilirea bărbatului, cum să mai vorbești astăzi despre această virtute atât de necesară?”
Într-o astfel de lume, cuvintele lui Isus: „Nu ați citit că la început Creatorul i-a creat bărbat și femeie?” (Mt 19, 4), au constituit de fapt nucleul catehezei. Nu trebuie să ne lăsăm ispitiți de ceea ce este astăzi. Indiferent de ce oferă piața, Isus ne trimite mereu la acel început, atunci când „omul va lăsa pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu soția sa, și amândoi vor fi un singur trup. Așa că nu mai sunt doi, ci un singur trup. Ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă!” (Mt 19, 5-6). A iubi asemenea lui Isus, a-l privi pe celălalt așa cum l-a privit El, aici se află secretul păstrării curăției. Celălalt, care poate fi soțul sau soția, nu este o marfă de consumat, ci este cel sau cea care mă motivează, care dă sens existenței mele, este darul pe care Dumnezeu mi-l face. „O neînțelegere a actului conjugal ca dăruire reciprocă plină de respect și iubire și deschis spre viață, inevitabil va conduce familia la eșec. În Cristos și doar în El, omul își găsește adevărata fericire, adevăratul scop pentru care se merită să facă efortul de a iubi și de a accepta să fie iubit, după voința lui Dumnezeu.”
La rândul său, în cadrul predicii, pornind de la o afirmație a Papei Francisc, PS Petru a subliniat noblețea familiei care este imagine a Sfintei Treimi: „Totul pleacă de la iubire, se învârte în jurul iubirii și se întoarce la iubire. În afara iubirii de fapt se trăiește în afara lui Dumnezeu, familia nefiind altceva decât acel loc unde Creatorul a vrut să fie sigur că iubirea primește un nume, că primește un trup și prin dăruirea celor doi soți, devine dinamică.” La finalul Liturghiei Preasfințitul a acordat o binecuvântare specială tuturor soților care au sărbătorit 25, precum și 50 de ani de căsătorie, felicitându-i și cântându-le alături de credincioși și copii „La mulți ani!”. Imediat după Liturghie toți cei prezenți au participat la o agapă frățească oferită cu generozitate de către comunitatea din Nisiporești, după care a început programul artistico-religios de după amiază.
A fost rândul Anuței Săgneanca, acompaniată de fanfara de la Zece Prăjini, să încânte pe cei prezenți prin cântec, poezie și mărturie. Ei i s-a alăturat tânăra interpretă de folclor Larisa Oprea, originară din Nisiporești. Oarecum pe finalul întâlnirii, pe fundalul imnului de la Fatima, în prezența PS Petru Gherghel, a fost înălțat către cer un rozariu din baloane umflate cu heliu. Momentul a fost foarte emoționant, mai ales că a fost acompaniat de către un cântec marian, precum este imnul de la Fatima, un imn atât de drag credincioșilor noștri din Moldova. Totul s-a încheiat în jurul orei 15.00, în cânt de fanfară, cu promisiunea că cei prezenți vor reveni și pe 22 septembrie pentru beatificarea Veronicăi Antal.
Cea de-a șasea Întâlnire Diecezană a Familiilor le-a regăsit din nou pe familii alături de păstorul Diecezei, în jurul altarului, cu oaspeți de seamă, cu pregătire intensă făcută cu generozitate de către credincioșii comunității împreună cu preoții din parohie, corul copiilor, corul „Lord’s singers”, din Iași, precum și o mare mulțime de oameni generoși și disponibili care au oferit din timpul și priceperea lor, dar pe care poate nu o să îi știm niciodată. Tuturor, o sinceră mulțumire, iar Sfânta Familie de la Nazaret să continue să binecuvânteze familiile Diecezei. Anul viitor ne întâlnim în comunitatea din Faraoani-Bacău. (Comunitatea din Nisiporești pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2747, Ultimul acces: 2020-09-18 16:03:09

»  Întâlnirea Familiilor din Dieceza de Iași va avea loc la Nisiporești (2018-08-02)

 Închide 

Întâlnirea Familiilor din Dieceza de Iași va avea loc la Nisiporești

[2018-08-02]
Afișul întâlnirii
Cea de-a șasea Întâlnire Diecezană a Familiilor va avea loc sâmbătă, 4 august 2018, la Nisiporești, comunitatea care a dăruit Bisericii pe Veronica Antal, născută într-o familie de credincioși. Familiile din Dieceza de Iași sunt invitate la rugăciune, cateheză și Liturghie în jurul păstorului Diecezei. Liturghia va fi la ora 11.00.

Fiind în preajma ridicării la cinstea altarelor la Nisiporești a Veronicăi Antal (22 septembrie 2018), tânăra localnică martiră a curăției, dar și cu ocazia împlinirii a cincizeci de ani de la publicarea enciclicei Humanae vitae, tema aleasă pentru această ediție este „Familia și splendoarea curăției”. La Nisiporești vor fi prezenți PS Petru Gherghel, episcop de Iași, dr. Oana-Maria Goția, profesor la Institutul Pontifical „Ioan Paul al II-lea” pentru Științe despre Căsătorie și Familie, din cadrul Universității Pontificale din Lateran, Italia, care va ține cateheza principală a zilei, pentru familii. În cadrul Sfintei Liturghii va avea loc și sărbătorirea familiilor care împlinesc anul acesta 25 sau 50 de ani de căsătorie. Aceștia vor reînnoi jurământul de fidelitate făcut în ziua căsătoriei și vor primi o binecuvântare specială. Programul de după-amiază va fi dedicat mărturiei și comuniunii.
Întâlnirea de la Nisiporești are rolul de a readuce în sufletul participanților frumusețea vieții de familie, a virtuții curăției, necesitatea trăirii ei în relațiile dintre soți și legătura pe care aceasta o are cu celelalte virtuți, iubirea, credința și speranța. Se dorește a fi o adevărată sărbătoare a familiei, a vieții și a iubirii, o odă de recunoștință adusă Creatorului care a dorit și dorește familia. Pe acest fond se resping propunerile de pseudo-familie sau de surogate de familie care vin în ultimul timp asupra societății în care trăim și pentru care România a adunat circa 3 milioane de semnături pentru a se pune la adăpostul Constituției cu privire la definiția familiei.
Prima întâlnire de acest fel a avut loc în anul 2013, în ziua de 30 august, la Iași, și a fost anticipată de un Simpozion dedicat familiilor. Au urmat ediția de la Bacău „Sfântul Nicolae” (23 august 2014), Butea (8 august 2015), Pildești (6 august 2016) și Bacău „Fericitul Ieremia” (5 august 2017). Pe situl Ercis.ro se găsește programul detaliat al zilei. (Biroul de presă al Diecezei de Iași, pr. Cornel Cadar; persoane de contact: pr. Anton Bogdănel, tel. 0765520541; pr. Felician Tiba, tel. 0785/828857; 0744/407260, e-mail: feliciantiba@yahoo.com)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 3076, Ultimul acces: 2020-09-18 16:03:09

»  Exhumarea și mutarea moaștelor Venerabilei Veronica Antal (2018-04-30)

 Închide 

Exhumarea și mutarea moaștelor Venerabilei Veronica Antal

[2018-04-30]
Nisiporești
În ziua de 23 aprilie 2018, în parohia romano-catolic㠄Adormirea Maicii Domnului” din Nisiporești, a avut loc exhumarea, recunoașterea, extragerea de relicve și mutarea moaștelor Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal.

În prezența PS Petru Gherghel, Episcop de Iași, a postulatorului general al Ordinului Fraților Minori Conventuali, pr. Damian Pătrașcu, a Ministrului Provincial al Provinciei „Sf. Iosif” din România, pr. Teofil Petrișor, a Comisiei numite cu această ocazie, și a altor frați și credincioși, în cursul zilei de 23 aprilie 2018, după ce au fost parcurse toate etapele canonice cerute de legislația în vigoare a Congregației pentru Cauzele Sfinților, cei prezenți au purces la exhumarea, recunoașterea, extragerea de relicve și mutarea moaștelor Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal din cimitir în noua criptă pregătită în biserica parohială din localitatea Nisiporești, județul Neamț.
Aceasta este una din ultimele acțiuni înainte de beatificarea Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal care va avea loc în ziua de 22 septembrie 2018. Fie ca Bunul Dumnezeu să ne ajute pe noi toți, ca viața și exemplul acestei tinere a meleagurilor noastre moldave să plăsmuiască inimile noastre în urmarea tot mai fidelă și curajoasă a Cuvântului Evangheliei. (material semnat de pr. Damian Pătrașcu, postulatorul general al Ordinului Fraților Minori Conventuali)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 3099, Ultimul acces: 2020-09-18 16:03:09

»  Veronica Antal va fi beatificată la 22 septembrie 2018, la Nisiporești (2018-03-22)

 Închide 

Veronica Antal va fi beatificată la 22 septembrie 2018, la Nisiporești

[2018-03-22]
Veronica Antal
Veronica Antal (1935-1958), tânără româncă și terțiară franciscană, al cărei martiriu pentru credință a fost recunoscut de Papa Francisc la 26 ianuarie 2018, va fi beatificată sâmbătă, 22 septembrie 2018, la Nisiporești, jud. Neamț, localitatea sa natală, în cadrul unei Sfinte Liturghii pontificale oficiate la orele 11:00 în biserica romano-catolică Adormirea Maicii Domnului.

Sfânta Liturghie a beatificării va fi prezidată de trimisul Papei Francisc, Eminența Sa Cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, în prezența Preasfințitului Petru Gherghel, Episcop de Iași, a Înaltpreasfințitului Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, a numeroși Episcopi, a Ministrului General al Ordinului Fraților Minori Conventuali, pr. Marco Tasca, a reprezentanților și membrilor Provinciei Sf. Iosif a Fraților Minori Conventuali din România, a numeroși preoți și persoane consacrate, și a tuturor credincioșilor ce vor binevoi să participe.
Prin declararea ei ca fericită, Veronica Antal va fi înscrisă în calendarul bisericesc al Ordinului Fraților Minori Conventuali și al Bisericii Catolice locale. Sărbătoarea ei religioasă va fi stabilită ulterior, ținând cont de data de 24 august, ziua martiriului său, când a fost ucisă din ură față de credință la Hălăucești, Iași. Veronica Antal este prima femeie româncă, prima tânără româncă și primul laic român ridicat la cinstea altarelor de Biserica Catolică. Este, totodată, al doilea membru al Ordinului Franciscan din România beatificat, după Fericitul Ieremia Valahul; al șaselea român ridicat la cinstea altarelor, după fratele capucin Ieremia Valahul, Episcopul Szilárd Ignác Bogdánffy, Episcopul János Scheffler, Monseniorul Vladimir Ghika și Episcopul Anton Durcovici; al treilea român înscris de Papa Francisc în rândul fericiților și sfinților Bisericii Catolice.
Născută pe 7 decembrie 1935, la Nisiporești (Neamț), Veronica Antal s-a înscris încă din adolescență în Ordinul Franciscan Secular (Terțiar), în acea perioadă istorică ordinele religioase catolice fiind interzise prin lege în România. În seara zilei de 24 august 1958, în timp ce se întorcea de la Sfânta Liturghie din parohia din Hălăucești, a fost atacată de un tânăr și ucisă. Încă din primele momente ale morții ei, credincioșii din localitatea natală și din împrejurimi au considerat-o sfântă și martiră, exemplul vieții ei de credință răspândindu-se apoi în țară și peste hotare. Cauza ei de canonizare a fost deschisă în anul 2003 în Dieceza de Iași, documentația fiind coordonată de Pr. Damian Gheorghe Pătrașcu, vice-postulator, în numele Provinciei Sf. Iosif a Fraților Minori Conventuali din România.
Beatificarea (din lat. beatificatio) este actul prin care Papa, în urma unor investigații începute în dieceză și continuate la Congregația pentru Cauzele Sfinților, acordă unui creștin catolic decedat, care a fost martirizat sau care a practicat toate virtuțile în chip eroic, titlul de „Fericit” și permite să i se aducă un cult public de către un grup limitat de credincioși, cum ar fi o țară, o dieceză etc (cf. Ioan Tamaș, Mic dicționar creștin catolic, Ed. Sapientia, Iași 2001). (fr. Virgil Blaj, secretar provincial; persoane de contact: pr. Damian Patrașcu, OFMConv, tel. 0039/366.460.4582; e-mail: patrascu.damian@gmail.com; pr. Marius Bîlha, OFMConv, tel. mobil: 0764.180.827; e-mail: fratemarius@gmail.com; pr. Fabian Blaj, OFMConv, tel. mobil: 0764.881.024; e-mail: fabianblaj@yahoo.it)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 3188, Ultimul acces: 2020-09-18 16:03:09

»  Veronica Antal va fi beatificată la 22 septembrie 2018, la Nisiporești (2018-03-21)

 Închide 

Veronica Antal va fi beatificată la 22 septembrie 2018, la Nisiporești

[2018-03-21]
Veronica Antal
22.03.2018, Bacău (Catholica) - Veronica Antal (1935-1958), tânără româncă și terțiară franciscană, al cărei martiriu pentru credință a fost recunoscut de Papa Francisc la 26 ianuarie 2018, va fi beatificată sâmbătă, 22 septembrie 2018, la Nisiporești, jud. Neamț, localitatea sa natală, în cadrul unei Sfinte Liturghii pontificale oficiate la orele 11:00 în biserica romano-catolică Adormirea Maicii Domnului.
Sfânta Liturghie a beatificării va fi prezidată de trimisul Papei Francisc, Eminența Sa Cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, în prezența Preasfințitului Petru Gherghel, Episcop de Iași, a Înaltpreasfințitului Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, a numeroși Episcopi, a Ministrului General al Ordinului Fraților Minori Conventuali, pr. Marco Tasca, a reprezentanților și membrilor Provinciei Sf. Iosif a Fraților Minori Conventuali din România, a numeroși preoți și persoane consacrate, și a tuturor credincioșilor ce vor binevoi să participe.
Prin declararea ei ca fericită, Veronica Antal va fi înscrisă în calendarul bisericesc al Ordinului Fraților Minori Conventuali și al Bisericii Catolice locale. Sărbătoarea ei religioasă va fi stabilită ulterior, ținând cont de data de 24 august, ziua martiriului său, când a fost ucisă din ură față de credință la Hălăucești, Iași. Veronica Antal este prima femeie româncă, prima tânără româncă și primul laic român ridicat la cinstea altarelor de Biserica Catolică. Este, totodată, al doilea membru al Ordinului Franciscan din România beatificat, după Fericitul Ieremia Valahul; al șaselea român ridicat la cinstea altarelor, după fratele capucin Ieremia Valahul, Episcopul Szilárd Ignác Bogdánffy, Episcopul János Scheffler, Monseniorul Vladimir Ghika și Episcopul Anton Durcovici; al treilea român înscris de Papa Francisc în rândul fericiților și sfinților Bisericii Catolice.
Născută pe 7 decembrie 1935, la Nisiporești (Neamț), Veronica Antal s-a înscris încă din adolescență în Ordinul Franciscan Secular (Terțiar), în acea perioadă istorică ordinele religioase catolice fiind interzise prin lege în România. În seara zilei de 24 august 1958, în timp ce se întorcea de la Sfânta Liturghie din parohia din Hălăucești, a fost atacată de un tânăr și ucisă. Încă din primele momente ale morții ei, credincioșii din localitatea natală și din împrejurimi au considerat-o sfântă și martiră, exemplul vieții ei de credință răspândindu-se apoi în țară și peste hotare. Cauza ei de canonizare a fost deschisă în anul 2003 în Dieceza de Iași, documentația fiind coordonată de Pr. Damian Gheorghe Pătrașcu, vice-postulator, în numele Provinciei Sf. Iosif a Fraților Minori Conventuali din România.
Beatificarea (din lat. beatificatio) este actul prin care Papa, în urma unor investigații începute în dieceză și continuate la Congregația pentru Cauzele Sfinților, acordă unui creștin catolic decedat, care a fost martirizat sau care a practicat toate virtuțile în chip eroic, titlul de „Fericit” și permite să i se aducă un cult public de către un grup limitat de credincioși, cum ar fi o țară, o dieceză etc (cf. Ioan Tamaș, Mic dicționar creștin catolic, Ed. Sapientia, Iași 2001). (fr. Virgil Blaj, secretar provincial; persoane de contact: pr. Damian Patrașcu, OFMConv, tel. 0039/366.460.4582; e-mail: patrascu.damian@gmail.com; pr. Marius Bîlha, OFMConv, tel. mobil: 0764.180.827; e-mail: fratemarius@gmail.com; pr. Fabian Blaj, OFMConv, tel. mobil: 0764.881.024; e-mail: fabianblaj@yahoo.it)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3227, Ultimul acces: 2020-09-18 16:03:09

»  Veronica Antal, un exemplu de prețuire a credinței și a curăției pentru toți tinerii (2018-03-01)

 Închide 

Veronica Antal, un exemplu de prețuire a credinței și a curăției pentru toți tinerii

[2018-03-01]
Veronica Antal
PS Petru Gherghel, Episcop romano-catolic de Iași, a dat o Scrisoare pastorală intitulat㠄O floare rară pe meleagurile Moldovei. Veronica Antal în Anul Tineretului”, în care amintește de recunoașterea martiriului slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, o tânără laică terțiară din Nisiporești. „Aprobând și iscălind decretul de recunoaștere a martiriului credinței și, mai precis, al curăției, Papa Francisc oferă tuturor tinerilor lumii un exemplu de iubire totală față de Cristos, cel curat și iubitor, cel care prezintă lumii o invitație la o viață sfântă, la o viață curată și la o mărturie de iubire vrednică de a fi pentru toți o lecție de curaj și de credință adevărată”, citim în Scrisoarea publicată integral pe Ercis.ro.

Episcopul a subliniat că Veronica, „bucurându-se de o educație religioasă sănătoasă, a știut să apere ceea ce avea mai scump: credința în Dumnezeu și frumusețea curăției sale, pe care o făgăduise de mică lui Cristos, ‘mirele’ sufletului ei… În viața Veronicăi Antal nu descoperim nimic extraordinar, decât faptul că, iubindu-și tinerețea și simțind chemarea la o viață sfântă, și-a trăit vocația ei de tânără creștină până la jertfa supremă a vieții, apărându-și cununa fecioriei și a legământului ei cu mirele Cristos, care a iubit-o și a cucerit-o încă din copilărie cu farmecul Său ceresc… Iată, se nasc și pe pământul nostru eroi ai iubirii și ai credinței, sfinți ai zilelor noastre! Trebuie să-i mulțumim Domnului și să-i aducem recunoștința noastră acestei tinere curate și curajoase pentru exemplul ei de tărie și de iubire de neînvins.”
Adresându-se tinerilor, „prieteni ai lui Isus”, Episcopul le amintește că acesta „este anul dedicat vouă, celor mulți și plini de energie și idealuri; este anul când Biserica vă propune și vă invită la un Sinod care vă are în centru pe voi, tinerii zilelor noastre… Întregul an 2018 reprezintă un timp de pregătire și un program special de descoperire a valorii vieții, a chemării voastre pentru viitorul Bisericii și al lumii, este o ocazie de a vă cunoaște demnitatea și vocația nobilă pe care o aveți și pe care toți doresc să v-o împliniți.”
„Cred că nu este doar o întâmplare faptul că o tânără creștină simplă, o laică îndrăgostită de Cristos, Veronica Antal, va fi ridicată la demnitatea de martiră a curăției și a credinței, ci este fără îndoială o chemare și un sfânt prilej de aprofundare a vocației voastre, a fiecărui tânăr, la o viață care să devină un izvor de inspirație și de ajutor pe calea desăvârșirii proprii, în mijlocul poporului lui Dumnezeu. În timp ce vom celebra cu bucurie declararea ei ca fericită, vom putea să admirăm curajul ei, crezul și bucuria de a fi astăzi un exemplu de tânără fericită și model de prețuire a valorii credinței și a curăției pentru toți tinerii lumii.”
La finalul Scrisorii, PS Petru îi invită pe tineri să priveasc㠄cu sfânt interes spre exemplul sfinților tineri: Tereza de Lisieux, Maria Goretti, Dominic Savio, dar și spre exemplul marelui educator de tineri, Fericitul Anton Durcovici, curajosul martir al lui Cristos, dar și spre exemplul acestei noi tinere, Veronica Antal, model de eroism pentru întărirea credinței și apărarea fecioriei. Cu aceeași prețuire și speranță, vă invit să găsiți în Isus bucuria împlinirii tuturor aspirațiilor voastre și să deveniți, pentru toți cei care caută fericirea, motiv de încurajare și de lumină pe cărările vieții.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 3310, Ultimul acces: 2020-09-18 16:03:09


Nr. vizualizări:12487
Data ultimei vizualizări:2020-09-18 16:03:09
Data actualizare:2016-05-18 10:36:17
Data încărcării:2005-08-31 12:26:50
Nr. Mesaje:4
Salutări:
(2009-10-18)
Va dorim multa sanatate de la BRASOV. Tarciziu Mocanu artizanul din SACELE. Am donat 100 de costume populare romanesti la 01.11.2009 vin la Nisiporesti pentru o donatie.
@yahoo.com
Salutari:
(2009-10-12)
Salut comunitatea noastra din Nisiporesti, de aici din Germania. Ma bucur sa avem posibilitatea sa vedem si o biserica, ca a noastra, din orice colt al lumi. Multumiri tuturor celor ce sau straduit sa construeasca aceasta biserica, sanatate si multa bucurie.
Dumnezeu sa ne binecuvinteze comunitatea si pe preoti nostri.
Urare:
(2009-03-25)
Laudat sa fie Isus si Maria
Ma bucur foarte mult ca v-am putut vedea.
nu venitzi pe la Cacica???
Sa stitzi ca ne este foarte dor de dumneavostra si astept cu nerabdare sa ne vedem. Nu numai eu ci si tozi tinerii din Cacica!!!!!!!
@yahoo.com
Salutări:
(2008-07-09)
Preacucernice Parinte nici nu stiu daca va mai aminti-ti de mine eu sunm Sr. Claudia din Nisiporesti astazi am reusit sa gasesc la internet imagini de la Biserica si M-am bucurat foarte mult, eu sunt aici in Brazilia dar mereu ma rog pentru voi ca Dumnezeu sa va lumineze in aceasta missiune in Isus va salut de aici Sr. Claudia a Preasfintei Inimi
@ig.com.br
Nr. Fotografii:12
Fotografi:Mihaela Achiroaie: 11, Voluntar: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony-Ericsson K750i
Contor: 882

Vedere din față
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2009-04-02
Aparat: SONY      DSLR-A100
Contor: 185

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony-Ericsson K750i
Contor: 191

Fațada
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony-Ericsson K750i
Contor: 467

Interior
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony-Ericsson K750i
Contor: 200

Arcade
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony-Ericsson K750i
Contor: 254

Interior spre altar
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony-Ericsson K750i
Contor: 133

Altar
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony-Ericsson K750i
Contor: 166

Interior
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony-Ericsson K750i
Contor: 174

Altar
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony-Ericsson K750i
Contor: 139

Altar
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony-Ericsson K750i
Contor: 150

Interior
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony-Ericsson K750i
Contor: 143

Pardoseala
Foto: Mihaela Achiroaie