Podoleni :: Biserica Inaltarea Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Înălțarea Domnului
Podoleni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Podoleni
Comună:Podoleni
Județ:Neamț
Adresa:nr. 894
Cod poștal:617335
Persoană de contact :Preot Paroh Eugen Țăpuc
Telefon :0333... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @gmail.com
Adresa web Biserica:podoleni1.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulRoznov.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.comunaPodoleni.ro, www.cjNeamt.ro, nt.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Eugen Ioan Tapuc
Hram:Înălțarea Domnului, Sf. Cuv. Parascheva
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Biserica cu hramul "Înățarea Domnului", din comuna Podoleni are o formă de corabie (bazilică) cu o lungime exterioară de 37 metri și o lătime de 12 metri. Sfântul Altar de formă semicirculară este mai înalt cu 0, 5 m. decât naosul, prin cele trei trepte ale soleei. Altarul este delimitat de naos prin zidul gros în formă de picioare prelungite formând sus o arcadă ce sustine bolta din cărămidă a Sf. Altar. Delimitarea naosului de pronaos este realizată tot prin ziduri în formă de picioare care se termină sus într-o arcadă care împreună cu zidurile exterioare ale pronaosului sustin bolta tot din cărămidă a pronaosului iar în continuare se înaltă turnul clopotnitei de formă paralelipipedică cu acoperisul în formă de bulb bizantin.
Datorită constructiei zidurilor interioare, naosul ia formă ovală. Deschiderea naosului fiind de mari dimensiuni, bolta lui a fost construită din schelet de lemn si scândură în interior fiind căptusită cu tablă pe care a fost realizată si pictura boltei. Situat în pronaos, cafasul este sustinut pe doi stâlpi de cărămidă si zidul exterior al pronaosului.
Initial pridvorul era de mici dimensiuni fiind construit din cărămidă peretii lui ajungând abia la jumătatea ferestrelor bisericii. Deasupra pridvorului vechi era o pisanie care arăta că biserica a fost construită sub păstorirea preotului de vrednică amintire Constantin Dimitriu - învătător al satului - începută în anul 1874 si terminată în 1886. În 1974 simtindu-se nevoia unor reparatii cât si a înfrumusetării bisericii pridvorul a fost refăcut din temelie fiind construit din cărămidă si cu mult mai mare decât cel initial având o formă pătrată cu latura de 10 m. si o înăltime de 5, 5 m. încadrându-se perfect în stilul arhitectonic al bisericii. Pe frontispiciul pridvorului este pictată icoana praznicului "Înăltării Domnului" - hramul bisericii - flancată, de icoanele Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Deasupra intrării pridvorului a fost asezată o pisanie în care este trecut textul vechii pisanii adăugându-se un text în care se spune că pridvorul a fost refăcut din temelie între anii 1974 - 1977 cu aceeasi ocazie tencuindu- se exteriorul bisericii în praf de piatră albă, executându-se pictura din nisele practicate în partea de sus a zidurilor exterioare ale constructiei, spălarea picturii interioare si înnoirea mobilierului din biserică în timpul păstoririi preotului Moisă Valeriu.
Cât priveste pictura, până în 1950 nu a fost pictată decât bolta noasului care este executată în ulei despre care nu avem informatii privitoare la autor si data lucrării. Pictura interioară a fost executată în frescă între anii 1950 - 1952 de către pictorii Gheorghe Vasilescu, Gheorghe Jora, Gheorghe Zidaru si C. Dipsa, toti din Bucuresti, fiind sfintită în 1952 de către P. S. Episcop Teofil Herineanu.
Catapeteasma impunătoare, de o deosebită frumusete este lucrată, din lemn cu ornamente sculptate si pictată în ulei în stil bizantin fiind asezate în conformitate cu regulile erminiei ortodoxe. Usile împărătesti sunt sculptate în lemn cu de factură, bizantină, imitând filigranul.
În biserica se păstrează o pisanie de piatră de la fosta biserică Bociulesti scrisă în slavonă datând din anul 1629 si două pietre de mormânt cu inscriptii în slavonă tot de la biserica - azi în ruine - de la Bociulesti.
Slujitorii care au deservit acest sfânt locas au fost: preotul Constantin Dimitriu - primul slujitor si ctitor al bisericii, preotul Ioan Alexandrescu, preotul Gheorghe, diaconul Pascal, preotul Ioan Cozma, preotul % liba, preotul Neculai Grimanschi, preotul Ioan Bucur, preotul Valeriu Moisă, preotul Stefan Velescu, preotul Cezar Rădescu.
Nr. vizualizări:6396
Data ultimei vizualizări:2024-03-28 07:59:20
Data ultimei actualizări:2016-05-24 13:59:30
Data încărcării pe sit:2006-06-26 06:26:17
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-03-09
Aparat: Sony-Ericsson K800i
Contor: 232

Vedere din față
Foto: Mihaela Achiroaie