Oradea :: Biserica Lutherana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Lutherană
Oradea
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Lutheran
Localitate:Oradea
Județ:Bihor
Adresa:strada Tudor Vladimirescu nr. 28
Cod poștal:410203
Telefon :0259... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.evang.ro
www.oradea.ro
www.cjBihor.ro
www.prefecturaBihor.ro
Preot:Mátyás Attila
Stil arhitectonic:Baroc
Detalii:Comunitatea evanghelică-luterană a construit în anul 1811, pe strada T. Vladimirescu prima sa capelă. Cu timpul ea a devenit neâncăpătoare, de aceea a fost demolată și în perioada 1902-1903, a fost ridicată această biserică. Proiectul a fost realizat de Petz Samu în stil neogotic cu rozetă deasupra intrării. Exteriorul este placat cu cărămidă aparentă.
Alte informații:Fațada principală, spre stradă, pare masivă datorită celor trei turnuri. Cel din mijloc este acoperit cu cărămidă în forma piramidală, iar cele laterale cu țigle smălțuite, tot sub forma piramidală. Pe axa centrală a fațadei este situat portalul încoronat cu un atic triunghiular. Deasupra portalului este o fereastră circulară (rozasă) , celelalte ferestre fiind cu arc frânt, specifice stilului gotic. Coronametul navei atât pe fațadă, cât și lateral este decorat cu un șir de arcușoare. Efectul plastic al bisericii se evidențiază prin ritmul creat de contraforții exteriori ai navei, și ai sanctuarului. Câmpul de pereți dintre contraforți este marcat cu ferestre în ogivă, în partea superioară având ancadramente din cărămidă aparentă. Acest material – cărămidă decorativ㠖 s-a folosit și pentru placarea fațadei principale.
Biserica este alcătuită din pronaos, deasupra căruia se află turnul central, din nava dreptunghiulară, și din sanctuar, care se termină cu o absidă trapezoidală. Interiorul are o boltă în cruce pe ogive, atât nava cât și sanctuarul. Sanctuarul este decorat cu vitralii, ce datează din anul 1941, care sunt opere ale atelierului Palka din Budapesta. În anul 1991, biserica a fost restaurată atât în interior cât și în exterior.
Cod Monument:BH-II-m-B-01089
Știri despre biserică:

»  SRUC Oradea 2019: Rugăciuni la biserica evanghelică-luterană (2019-01-24)

 Închide 

SRUC Oradea 2019: Rugăciuni la biserica evanghelică-luterană

[2019-01-24]
„Salvatorul nostru ne-a transformat într-o singură turmă. Împreună putem birui, împreună putem să fim puternici, împreună vom putea birui. El ne-a chemat să ne închinăm împreună, unde putem să ne întâlnim, să îl cunoaștem și să învățăm despre El”, s-a subliniat în a VI-a zi a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, la Oradea, găzduită marți, 23 ianuarie a.c., de Biserica Evanghelica-Luterană. La inițiativă au luat parte nouă reprezentanți ai comunităților creștine din oraș, care, până pe 27 ianuarie a.c. se întâlnesc în fiecare seară, într-un lăcaș de cult diferit, pentru a se ruga împreună pentru unitate. Biserica Greco-Catolică a fost reprezentată marți de pr. Antoniu Chifor, Vicar cu preoții în Eparhia de Oradea.

Pornind de la tema aleasă la nivel mondial pentru Octava de rugăciune pentru unitate din acest an, pasajul biblic „Judecători și căpetenii să judece cu judecată dreaptă”, din Cartea Deuteronomului, a ținut cuvântul de învățătură în Biserica Luterană reprezentantul comunității evreilor mesianici, Shaliah David Nagy, președintele Federației Comunităților Evreiești Mesianice din România. Redăm în cele ce urmează mesajul reprezentantului evreu mesianic la Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor din Oradea:
„Doamnelor și domnilor, stimați credincioși și slujitori, Shalom! Pasajul din Scripturi pentru Octava din acest an este din D’varim 16.20. Care în original, adică în ebraică sună astfel: ŚŠÖ¶Ś“Ö¶Ś§ ŚŠÖ¶Ś“Ö¶Ś§ ŚȘÖŽÖŒŚšÖ°Ś“ÖčÖŒŚŁ ŚœÖ°ŚžÖ·ŚąÖ·ŚŸ ŚȘÖŽÖŒŚ—Ö°Ś™Ö¶Ś”… [tzedek, tzedek tirdof l’maan tichyeh…] care, tradus în limba română, sună în felul următor: «dreptate, dreptatea să urmăriți ca să trăiți…» Cuvântul ebraic tzedek din acest pasaj are la bază cuvântul tz’dakah, care se traduce prin dreptate. În traducerile Bibliei în limba română, de obicei se traduce prin neprihănire. Important de observat că tzdakah, adică dreptatea sau neprihănirea este esențială pentru a trăi, pentru a avea viața sau viața veșnică. Adon Yeshua HaMashiach le spune ucenicilor Săi în Mattay 5.20: «Căci vă spun că, dacă dreptatea voastră nu o întrece pe cea a cărturarilor și a fariseilor, cu nici un chip nu veți intra în Împărăția Cerurilor». Cunoaștem oare pe cineva a cărui dreptate ar fi întrecut-o pe cea a unui evreu religios? Sau măcar să o fi ajuns din urmă dacă tot nu l-a depășit? Dacă așa stau lucrurile, cam puțini intră în Împărăție. În vremurile noastre, ca și în orice vreme de fapt, este nevoie de esența mesajului salvării Lui Adon Yeshua HaMashiach. Religia sau cultul nu ne salvează pentru că pe Cruce nu o religie sau cult a murit pentru păcatele noastre, ci o persoană.”
„Nu înțelegeți greșit”, a continuat Shaliah David Nagy adresându-se participanților de diferite confesiuni, „este nevoie de cult, confesiune, biserică sau sinagogă pentru a crește, a ne maturiza, a ne închina după voia Sa. Dar nu acestea ne asigură salvarea, mântuirea sau viața veșnică. În acest pasaj, Adon Yeshua HaMashiach se referă și la faptul că dreptatea noastră trebuie să o depășească pe a lor, adică dreptatea noastră trebuie să fie de altă natură. Adică nu o dreptate, neprihănire proprie, ci una atribuită sau recunoscută de Creator. În 2Korintim 5,21. scrie: «El (Elohim), pe Cel Ce nu a cunoscut păcatul l-a făcut păcat pentru noi, pentru ca, în El, să devenim dreptatea lui Elohim». Fără această dreptate nu vom trăi și nu vom avea intrare în Împărăția Sa. În Romim 10,9-10. scrie: «Și dacă tu îl vei mărturisi pe Domnul nostru Yeshua cu gura ta și vei crede în inima ta că Elohim l-a înviat din morți, vei trăi. Pentru că inima care crede în El este îndreptățită și gura care îl mărturisește va trăi.» Aramaica nu folosește termenul ‘a fi mântuit’, ‘mântuire’, ci conform conceptului ebraic, spune că: ‘vei trăi’ și prin aceasta se înțelege viața veșnică. Viața care continuă după viața actuală.”
„Întorcându-ne la versetul stabilit pentru Octava mondială de rugăciune din acest an”, a încheiat reprezentantul Comunității Evreilor Mesianici din Oradea, „observăm că tz’dakah sau dreptate apare de două ori una după alta. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă, că trebuie să urmărim dreptatea, să facem dreptate ca oameni, să fim oameni drepți pe de o parte, iar pe de altă parte să avem dreptatea atribuită nouă de Elohim pe baza sacrificiului Fiului Său pentru noi. Deci, aceasta este rugăciunea noastră la această Octavă: ca toți cei care auzim acest mesaj, să primim prin credință, dreptatea câștigată prin sacrificiul Său, ca să trăim veșnic și să avem acces în Împărăția Sa, prin credință. Iar dacă o avem deja, atunci să se și vadă acest lucru. Cel mai important lucru este să avem iertarea și mântuirea. Amin.”
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor continuă joi, 24 ianuarie a.c., de la ora 18.30, în Biserica Penticostală Tabor [strada Meiului, nr. 4], care a fost și gazda în acest an a Serii dedicate tinerilor, desfășurată la Oradea în cadrul inițiativei ecumenice pentru unitate. (Biroul de presă al Eparhiei de Oradea)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 798, Ultimul acces: 2019-08-22 01:15:19


Nr. vizualizări:4981
Data ultimei vizualizări:2019-08-21 15:22:53
Data actualizare:2017-04-07 14:13:21
Data încărcării:2005-11-24 05:00:50
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:19
Fotografi:Bihor.ro: 8
Dan Deva: 7
Nelu_Pozaru: 2
proteo.cj.edu.ro: 1
Farkas Csaba Tamás: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2012-06-08
Contor: 150

Vedere din față
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2012-06-08
Contor: 123

Fațada
Foto: proteo.cj.edu.ro

Data: 2012-06-08
Contor: 74

Vedere din lateral
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2012-06-09
Contor: 65

Vedere panoramică
Foto: Bihor.ro

Data: 2012-06-09
Contor: 69

Vedere panoramică
Foto: Bihor.ro

Data: 2010-09-08
Contor: 56

Vedere din spate
Foto: Bihor.ro

Data: 2010-09-08
Contor: 48

Vedere panoramică
Foto: Bihor.ro

Data: 2011-12-02
Contor: 39

Vedere de noapte
Foto: Farkas Csaba Tamás

Data: 2010-09-08
Contor: 42

Fațada
Foto: Bihor.ro

Data: 2010-09-08
Contor: 40

Fațada
Foto: Bihor.ro

Data: 2010-09-08
Contor: 41

Turnul
Foto: Bihor.ro

Data: 2011-05-09
Contor: 52

Intrarea
Foto: Bihor.ro

Data: 2011-05-07
Aparat: Panasonic DMC-LZ3
Contor: 44

Verde de primavara
Foto: Dan Deva

Data: 2011-05-07
Aparat: Panasonic DMC-LZ3
Contor: 52

Neogotic cu influente baroce
Foto: Dan Deva

Data: 2011-05-07
Aparat: Panasonic DMC-LZ3
Contor: 44

Un mic capiteliu
Foto: Dan Deva

Data: 2011-05-07
Aparat: Panasonic DMC-LZ3
Contor: 44

Adresa
Foto: Dan Deva


Setul de Fotografii 2