Lapusnic :: Biserica Sf. Arahngheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arahngheli
Lăpușnic
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Lăpușnic
Comună:Bara
Județ:Timiș
Cod poștal:307022
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropolia-banatului.ro, www.cjTimis.ro, tm.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Detalii:Construită între 1920 - 1938.
Bisericuta din Lapusnic a fost renovata si are gard. Contributia la reparatii a fost a celor nascuti in sat si care acum traiesc la oras, cel mai mult s-a implicat Ionel Dobra.
In curtea bisericii sunt si acum vechile cruci ale eroilor satului, cazuti in cele doua mari razboaie, ele si amintirile noastre stau drepte peste vremuri
Nr. vizualizări:7420
Data ultimei vizualizări:2024-04-24 12:08:36
Data ultimei actualizări:2019-02-25 10:44:20
Data încărcării pe sit:2006-06-07 06:53:53
Nr. Mesaje:2
Ganduri:
(2008-12-02)
Cat de vii sunt in mintea si sufletul nostru toate amintirile, cand trecem si vedem crucile, acolo, dainuind trainic, la fel ca toti oamnenii acelui sat mic si inchegat odata, de mult.
Poate vor invia toate odata, cu drumul de asfalt, cu redobandirea radacinilor prin proprietatea pamantului si cu alimentarea cu apa. Nimic nu este exclus. Si cu Binecuvantarea adusa de Manastirea din deal de la Dobresti!
Zicea, de mult, o batranica din Manastur, care traia la Lugoj si privea cum se construiau blocuri in gradina casei in care locuia: "Lasa maica nu va necajiti, ca poate se intorc vremurile si ne dau astia gradina inapoi si ne dau si blocul !" Asta era pe cand aveam vreo 14 ani, prin 1970, dar n-am s-o uit pe batranica, pentru ca a avut multa dreptate, nu ?

Ganduri, de la Elena Bunica-Petrescu, Timisoara
@mail.dnttm.ro
Amintiri:
(2008-07-15)
Am fost botezat in aceasta biserica. De atunci, am imbatrint (trait) in America de Nord (Canada). Ultima data am calcat acele locuri in vacanta de dinainte de clasa a sasea. Eram un copil.

Am vizitat recent pe Internet citeva Site-uri care au scris despre Lapusnic si Dobresti, ca locuri de copilarie ale Patriarhului Daniel. Am vazut, astfel, si o poza (mica) a bisericii din Lapusnic. Mi-au dat lacrimile. Si..., in final am plins. M-am revazut (in minte) copil de sase ani ciocnind oua rosii de Pasti in curtea bisericii din Lapusnic. Acum nu mai are gard. Atunci avea. Deasupra, pe dealul din spatele ei, este inmormintat fratele meu, Ion (Nita ii spunea bunica). El a murit de ciroza la sase ani. Eu am fost cu un an mai mare. ll vad ca prin ceata pe Danut Ciobotea (Daniel Patriarhul) - eu in clasa intiia, el in clasa a opta in Lapusnic. Bunica mi l-a dat intotdeauna ca exemplu de perseverenta. Ce imi amintesc clar este cripta mamei sale, Stela Ciobotea (Steluta, cum ii spunea bunica), din Cimitirul Ortodox din Strada Fagetului din Lugoj. Era linga cripta mamei mele Cheta, (Lucretia Anghelescu), amindoua cripte ingrijite la o vreme de bunica mea, care si ea se odihneste in acelasi loc, acum. Mi se pare ca am auzit-o pe bunica spunind ca ea a fost moasa copiilor Stelutei - dar nu mai imi amintesc toate povestile bunicii. Trebuie sa contactez pe matusa mea din Romania, Elena Laichici, care traieste inca in Nevrincea.

Oricum, vizita mea pe Internet mi-a rascolit amintirile copilariei. Imi curg amintiri pe ochi si pe timple, si simt ca asi vrea sa ma intorc acolo unde copil fiind asteptam sa vina tocmai anii de acum.

De atunci, cum am spus la inceput, am trait (imbatrinit cum spune Romanul) in America de Nord, respectiv Canada. Am scris, regizat, si produs filme TV pentru cei de aici. N-am facut filme despre cei de acolo, dar printre cele care le-am facut aici este unul care se numeste "Un emigrant". Este despre valurile de Romani care s-au stabilit in vestul Canadei cu mai bine de 100 de ani in urma.

In ultimii 20 de ani am fost doar odata in Europa si respectiv in Romania. Dar, voi vizita (in viitorul apropiat, sper) Lapusnicul, vatra unde m-am nascut, si in care nu am calcat din vacanta dinainte de clasa a sasea.

Mai multe despre mine, sau afacerile mele de aici, la adresele Web: www.c21etv.com si www.fmtv.ca

De asemenea - numele meu este postat peste tot ca "George Angelescu" ca sa se poata pronunta mai usor in Engleza. Normal, este scris "Anghelescu", cu "h". Spun asta fiindca baiatul fostului invatator Popescu din Lapusnic, Gelu (si Gelu este undeva in America - profesor de matematica la o universitate), mi-a scris intr-un email ca nu stia daca sint eu sau nu cel de pe Internet. Zicea ca a vazut numele meu pe diferite programe TV, dar nu era sigur daca sint eu sau nu, fiindca atunci cind am mers impreuna in clasa intia la scoala din Lapusnic, si am stat in aceeasi banca (si el are si acum o poza cu amindoi), eu eram "Ghita Anghelescu", respectiv George.

Oricum, vreme trece vreme vine. Cum am spus mai sus - imi curg amintiri pe ochi si pe timple, si simt ca asi vrea sa ma intorc acolo unde copil fiind asteptam sa vina tocmai anii de acum. Ma voi intoarce sa vad Lapusnicul si biserica.

George
george@fmtv.ca
@c21etv.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-04-13
Aparat: SONY DSC-H7
Contor: 143

Vedere din lateral
Foto: Țetcu Mircea Rareș