Lapugiu de Jos :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Lăpugiu de Jos
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Lăpugiu de Jos
Comună:Lăpugiu de Jos
Județ:Hunedoara
Adresa:nr. 48
Cod poștal:337280
Persoană de contact :Preot Bosancea Sorin
Telefon :0254... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.primariaLapugiuDeJos.ro, www.cjHunedoara.ro, hd.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Bosancea Sorin
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn, monumnet istoric se numara printre putinele exemplare hunedorene semnalate în bibliografia de specialitate. Drept moment al existentei sale luam anul 1765, aflat pe clopotul cel mic, vreme careia îi corespunde si grafia pisaniei de pictura, ea înlocuind, în acel deceniu al VII-lea, batrâna ctitorie, semnalata de conscriptiile anterioare. Iconografia prezenta în biserica reprezinta scene din ciclul hristologic, asternute pe registrul de la nasterea boltii, separate prin benzi colorate. pe latura de sud: "S-au rugat Hristos în grindina cu hiclenie", "Pilat si-au spalat mâinile de sânge nevinovat", "Au adus pre Isus înintea arhiereilor". Pe nord: "Punerea cununii de spini", "Ducând Crucea la Golgota, lui Hristos", "Învierea lui Hristos". Aparent fara legatura dar de fapt doveditoare a relatiior dintre comunitatile satesti, vom alatura prezentei zugravului la Poieni si Lapugiu, o alta prezenta, din aceeasi vreme si anume pe aceea a lapugienilor la morile din Crivina prezente grefate pe un fundal comun istoric (politic, economic, social) .
Alte informații:Lacasul de lemn cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" apartine celei de a doua jumatati a secolului al XVIII-lea. O datare antequem, 1765 il ofera clopotul cel mic.
Forma peretilor descriu un dreptunghi, cu absida altarului nedecrosata, poligonala cu trei laturi. De un pitoresc aparte, este clopotnita, cu foisor masiv, deschis pe console, impodobita cu trafor, coborata spre coama acoperisului printr-o palota de sita. Spre cer se inalta un coif elegant, pornit de la o baza patrata si continuandu-se conic, suplu si ascutit.
Decoratia pictata a ajuns prejudiciata si imputinata de ploile ce au patruns, uneori, prin acoperisul nereparat, asa cum l-a surprins, in 1927, si etnograful Tache Papahagi. Pictura ii este atribuita zugravului Petru Nicolici Moler (I. Cristache-Panait, op. cit. p. 158) .
De remarcat pe peretele de vest a pronaosului, in "A doua venire" Arhanghelul Mihai, in camasa si itari, are chipul lui Closca, asa cum trasaturile i-au reiesit din portretul realizat de Martin Stock.
Cod Monument:HD-II-m-A-03356
Nr. vizualizări:11592
Data ultimei vizualizări:2024-04-16 06:40:21
Data ultimei actualizări:2019-01-10 09:04:11
Data încărcării pe sit:2006-06-07 06:34:09
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Data: 2011-11-01
Contor: 156

Vedere din spate
Foto: Sorin Cercea