Lada :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Lada
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Lada
Comună:Tătărăștii de Jos
Județ:Teleorman
Cod poștal:147391
Persoană de contact :pr. Florin Danu
Telefon :0765... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @biserica-lada.ro
Adresa web Biserica:www.biserica-lada.ro
Adrese utile:www.patriarhia.ro/episcopia-alexandriei-i-teleormanului-60/, www.cjTeleorman.ro, www.prefectura-Teleorman.ro
Preot:Florin Danu
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Biserica actuala este construita in anul 1823 de catre ctitorii Grigore Ghica, Popa Gheorghe, Grigore Musa si cu ajutorul enoriasilor.
Biserica are forma de corabie in stil muntenesc construita din caramida si invelita cu tabla. Pardoseala este din ciment, este impartita in altar si naos, catapeteasma este din zid si este pictata. Sunt pictati numai peretii iar tavanul este din scandura vopsita.
In anul 1925 Biserica a fost renovata inclusiv pictura si tot atunci s-a construit si clopotnita care e in forma de schela, din lemn si invelita cu tabla. Nu poseda casa parohiala.
Alte informații:Cel mai vechi preot slujitor cunoscut a fost preotul Gheorghe pe la anul 1830, apoi nu se mai cunosc, de la 1943 slujesc preotii Marian Voicu, Marin Pufulete pana in 1996 cand slujeste preotul Onita Marius pana in octombrie 2010 cand a plecat dintre noi. Din octombrie 2010 si pana astazi slujeste preotul Florin Danu.
Donațiile se pot face în CONT BCR: RO58RNCB0248106735870001
Știri despre biserică:

»  Lucrarea ziditoare a Bisericii într-o așezare săracă din Teleorman (2015-02-16)

 Închide 

Lucrarea ziditoare a Bisericii într-o așezare săracă din Teleorman

[2015-02-16]
Sărăcia, alcoolismul, violența domestică, rătăcirea spirituală, regresul profund al educației, peste care s-a suprapus indiferentismul postdecembrist au transformat multe comunități sătești din țară în adevărate pustiuri. Într-un asemenea loc - satul Lada, din comuna Tătăreștii de Jos, județul Teleorman - tânărul paroh Florin Danu a reușit să facă din lucrarea ziditoare a Bisericii motor al schimbării și speranță regenerativă pentru viitorul așezării.
Micul sat Lada, din comuna Tătărăștii de Jos, județul Teleorman, pare a se pierde pe sine pe zi ce trece. Trecutul i s-a neantizat, în timp ce prezentul neputincios s-a legat la ochi refuzând parcă orice privire spre ziua de mâine. În această așezare din nordul județului, Biserica, prin slujirea și munca părintelui paroh Florin Dan, și-a asumat rolul de a ține satul viu, iar prin cei 60 de copii de care se ocupă preotul, de a-i îndrepta, cu speranță și optimism, privirea spre viitor.
Așezământ social și biserică
Am ajuns în Parohia Lada, din Protopopiatul Videle, Episcopia Alexandriei și Teleormanului, după o lungă perioadă de ploi, ce vestesc încă prezența iernii, dar și graba unei primăveri ce parcă nu mai are răbdare să zăbovească în răsurii din marginea satului. Am mers direct la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“, ridicată la 1823, de către Grigore Ghica, Popa Gheorghe cu soția Ilinca și Grigore Musa, unde l-am întâlnit pe tânărul paroh Florin Danu. După ce ne-am închinat și am admirat vechea pictură și icoanele sfântului locaș, după ce am vizitat fundația noii bisericii și clădirea în construcție a așezământului social, am vrut să aflăm de la părintele paroh, preot de cinci ani în Lada, cum speră sfinția sa să țină satul muribund în viață.
„Am renovat, în primul rând, în totalitate, acum patru ani, biserica și tot în același an am început documentația pentru noua biserică. În 2013, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul nostru, i-a pus piatra de temelie. Anul acesta vom finaliza lucrările de la cota 0 și sperăm ca până în toamnă să începem ridicarea zidurilor. Alături, construim două clădiri, care se vor uni deasupra cu o clopotniță. Este vorba despre un centru social, cu cantină, pentru 60 de copii. Alături de ei vor servi masa alte 40 de persoane sărace din satul acesta și din satele vecine, în timp ce bătrânii nevoiași din parohie, care nu se pot deplasa aici, vor primi hrană la domiciliu. Vom avea și un cabinet medical, pentru care sunt deja oferte de voluntariat din partea unor medici și psihologi din Pitești și București, un birou de consiliere familială și două camere de cazare temporară pentru cazuri de urgență“, ne mărturisește părintele.
Catehizarea propriilor părinți
În parohia foarte săracă, cu doar vreo 100 de familii, viețuiesc 30 de copii. Cu aceștia a început părintele lecțiile de cateheză. În timp, lor li s-au adăugat și alții din satele vecine.
„Am început activitatea cu copiii în 2011, de Crăciun. Am stabilit să ne întâlnim duminica, să ne cunoaștem și să vedem cum putem merge mai departe. După trei ani, le-am oferit și ceva de mâncare, câte o iconiță sau o sticluță cu mir. Apoi, i-am dus în pelerinaje și excursii. Împreună, am vizitat Catedrala Patriarhală și mănăstirile din prejama Bucureștiului, marile magazine din Capitală, un patinoar, cinema Patria și parcul Herăstrău. Împreună am participat la un cros la Național Arena, în scopul de a ne promova centrul social pe care îl construim. Sunt și acum emoționat când îmi amintesc cum o fetiță m-a rugat să o las să se joace pe scara rulantă a unui mall! Înțelegeți din lucrul acesta care este situația lor. Activitățile i-au motivat și pe alți copii să ne caute. Așa s-a ajuns ca de la nouă la început, să vină acum peste șaizeci de copii, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani. Cu cei mici desenăm, colorăm, iar cu cei mari lucrăm ca să înțeleagă că trebuie să muncească mult acum pentru a-și depăși condiția. Să priceapă că dacă ești pregătit duhovnicește, Dumnezeu vine Și-și pune darul Lui peste tine. Te luminează la minte. Aici, comunismul a distrus aproape în totalitate viața spirituală. Avem de-a face cu o sărăcie duhovnicească inimaginabilă a părinților acestor copii. De aceea, tot ceea ce facem desfășurăm în sfântul locaș, după slujbă. Așa am reușit să aducem în primul rând copiii la un anumit nivel duhovnicesc. Toți cunosc Crezul, rugăciune împărătească, se mărturisesc și țin posturile. Avem cazuri în care cei care vin la biserică țin lecții despre post părinților de acasă, lipsiți atâția ani de preot, de Sfintele Taine, de Biserică. Ne străduim, și eu și preoteasa (care a absolvit seminarul la Agapia și a organizat un cor de peste 20 de copii și adulți care cântă duminica la biserică), să sprijinim cât putem de mult pe cei care au nevoie de ajutorul nostru. Și lucrul acesta este extraordinar! Constatând că mulți dintre elevi au probleme cu limba română, organizăm și lecții de gramatică cu ei, tot aici în biserică. Dorința noastră este ca acești copii să devină oameni cu care să ne mândrim, noi cei care îi ajutăm, dar și satul nostru“, spune părintele.
Slujirea care zidește
Activitățile pe care le desfășoară această familie de slujitori ai bisericii se completează cu Sfintele Masluri care, de trei ani, se săvârșesc la Lada în fiecare lună, cu preoții din parohiile învecinate. „Deși biserica noastră este foarte mică, în acele momente pare mult mai încăpătoare. La aceste slujbe participă, de fiecare dată, peste 100 de persoane. Așa au aflat cei de aici despre darul lui Dumnezeu și despre puterea rugăciunii. Mulți dintre cei care participă la Sfintele Masluri și-au dobândit liniștea și au ajuns să se apropie de Dumnezeu.
Avem acum persoane care se hrănesc cu Sfânta Liturghie și cu Sfintele Taine“, ne mărturisește părintele paroh Florin Danu, la finalul discuției. Și, în timp ce ne îndreptam spre ieșire, am auzit clopotul bătând. Alexandru Ion Ciobanu, un copil de 12 ani, venise cu bicicleta din partea cealaltă a așezării să vestească satului sărbătoarea de a doua zi. Și-n dangătul clopotului tras de acest copil am deslușit noi sensul nevoirii părintelui Danu și dovada că viitorul satului Lada se poate salva astăzi, în primul rând prin lucrarea ziditoare a Bisericii lui Hristos…

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1636, Ultimul acces: 2020-06-06 10:57:17

»  Donații (2011-02-22)

 Închide 

Donații

[2011-02-22]
In luna mai vor incepe lucrarile de constructie la noul lacas de cult cu hramul "Nasterea Maicii Domnului" din satul Lada, judetul Teleorman.
Cei care doresc sa contribuie o pot face prin intermediul site-ul www.biserica-lada.ro

Sursa: www.biserica-lada.ro


Contor Accesări: 2620, Ultimul acces: 2020-06-06 10:57:17


Nr. vizualizări:2495
Data ultimei vizualizări:2020-06-06 10:57:17
Data actualizare:2006-06-06 05:53:08
Data încărcării:2006-06-06 05:53:08
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:3
Fotografi:Voluntar: 2, Danu Florin: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-01-02
Aparat: Sony
Contor: 60

Vedere de ansamblu
Foto: Danu Florin

Data: 2010-12-27
Aparat: SONY DSC-S80 SONY DSC-S80
Contor: 45

Imagine din Sf.Altar
Foto: Voluntar

Data: 2011-02-22
Contor: 45

Priectul noii Biserici
Foto: Voluntar