Cacica :: Biserica Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Catolică
Cacica
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Cacica
Comună:Cacica
Județ:Suceava
Cod poștal:727095
Telefon :0230... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.it
Adrese utile:www.ERCIS.ro, www.comuna-Cacica.ro, www.cjSuceava.ro, sv.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Bulai Romuald, Manole Șerban-Ioan, Abalintoaiei Lucian
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Neogotic
Detalii:Prima biserică s-a zidit în anul 1810. În anul 1903 au început lucrările de construcție ale bisericii actuale, din piatră cioplită și cărămidă, după planurile arhitectului polonez Talowski. Această biserică, în stil gotic, a fost ridicată în jurul vechii biserici care a continuat să fie funcțională până la terminarea lucrărilor, în anul 1905. S-a amenajat de asemenea și o grotă imitând-o pe cea de la Lourdes, precum și o capelă, cu hramul “Sfânta Varvara”, patroana minerilor, în interiorul salinei. La Cacica a fost adusă, de către preotul Iacob Bogdanowicz, de la o biserică din Stanislawow icoana “Madona Neagră”, o copie după icoana miraculoasă de la Cestohowa, fiind încastrată în altarul principal al actualei biserici gotice, devenind în timp vestita icoană făcătoare de minuni de la Cacica, motiv de pelerinaj pentru credincioșii catolici.
Alte informații:Cacica este situata in partea central-estica a județului Suceava, la 18 km nord de Gura Humorului. Biserica catolica de aici a fost construita pentru a deservi spiritual comunitatea de mineri adusa aici la sfarșitul secolului al XVII-lea de catre autoritațile austriece (Bucovina a aparținut Imperiului Habsburgic in perioada 1775-1918) in vederea exploatarii zacamantului de sare. Urmașii acestor mineri, preponderent polonezi de confesiune catolica, formeaza și azi o comunitate inchegata in zona Cacica. Prima biserica (capela) , inchinata Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor, a fost amenajata la Cacica in anul 1806 in subteran, la 21 m adancime, in locul primei camere de sare exploatate (vechea salina se poate vizita) . In 1810 s-a construit o biserica de lemn in care a fost adusa din principala zona de proveniența a minerilor polonezi o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul, replica a vestitei Madone Negre de la Czestochowa (Silezia) , inca de atunci venerata ca icoana miraculoasa (facatoare de minuni) . In ciuda faptului ca biserica de lemn era neincapatoare și se degrada rapid, noua biserica din piatra și caramida a fost contruita tarziu, fiind sfințita neterminata, in 1904. Biserica are hramul principal ”Adormirea Maicii Domnului” (14-15 august) zi in care aici se desfașoara cel mai important pelerinaj catolic din Moldova. Biserica, realizata in stil neogotic, este superb amenajata și decorata. Pe altarul principal se gasește icoana miraculoasa amintita. Lateral sunt alte doua altare mai mici, ale Preasfintei Fecioare Maria și ale Sfantului Iosif. In spatele bisericii a fost amenajata o grota care reproduce aratarea miraculoasa a Maicii Domnului de la Lourdes (Franța, 1858) . Grota, construita in 1908, a fost extinsa in 1936 cu o galerie pentru adapostirea pelerinilor. In anul 1996, Sanctuarul Marian de la Cacica a fost declarat sanctuar diacezan, in 1997 ”Sanctuar național”, iar in anul 2010 Papa Ioan Paul al II-lea il ridica la rangul de Basilica Minor.
Filiale: Ilișești, Păltinoasa, Pârteștii de Jos, Pârteștii de Sus, Vârful Dealului
Nr. vizualizări:23242
Data ultimei vizualizări:2025-03-15 20:10:23
Data ultimei actualizări:2018-10-08 13:47:05
Data încărcării pe sit:2005-08-31 09:26:50
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-08-08
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 150

Vedere din față
Foto: Mihaela Achiroaie