Jaristea :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Jariștea
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Jariștea
Comună:Jariștea
Județ:Vrancea
Cod poștal:627180
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabzvn.ro, www.primariaJaristea.ro, www.cjVrancea.ro, www.prefecturaVrancea.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului, Sf. Mc. Gheorghe
Detalii:Acest edificiu religios este unul din cele mai mari din sudul Moldovei (30 m lungime, 15 m lățime și 25 m înălțime) , pereții fiind pictați de zugravul Dimitriu din Roman, catapeteazma din lemn sculptată de meșterul Aurel Pop din Transilvania, iar turla pictată de cunoscutul pictor bisericesc Vasile Pascu din Focșani. Biserica a fost ridicată între 1895-1907, în timpul celei mai cumplite crize economice care a lovit vreodată Podgoria Putnei, de un comitet de inițiativă format din preotul Ștefan Rădvan și podgorenii Dumitru Hainăroșie, Grigorie Ghemuleț, Constantin Pulpă și Ene Savin. Cei care doresc sa vadă una din cele mai impresionante construcții religioase din acest colț de Românie pot păși pragul acestei bijuterii arhitectonice, care arată forța și orgoliul unei comunități de podgoreni care a vrut să rivalizeze cu lăcașurile de cult din târgurile fostului județ Putna
Alte informații:Biserica este una dintre cele mai mari biserici din judet, asemanatoare cu Catedrala din Galati.
Știri despre biserică:

»  Zi de sărbătoare la Jariștea, în Vrancea (2014-03-26)

 Închide 

Zi de sărbătoare la Jariștea, în Vrancea

[2014-03-26]
Praznicul Bunei Vestiri a fost sărbătorit, marți, 25 martie 2014, la biserica Parohiei vrâncene Jariștea I, de un mare număr de credincioși. Sfânta Liturghie a fost oficiată în lăcașul de cult cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a declarat Dragoș Olteanu.
În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfinția Sa a arătat că sărbătoarea Bunei Vestiri reprezintă începutul mântuirii oamenilor: „Sfânta Fecioară Maria a crezut, întru smerenie, toate cele spuse de către îngerul Gavriil și a rostit acele cuvinte mântuitoare, pentru care nu suntem vrednici să-i mulțumim: «Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!» (Luca 1, 38). Când a spus acel fiat sau fie, Maica Domnului și-a dat acceptul ca Dumnezeu să îndeplinească planul de mântuire a neamului omenesc prin sine. Și, în acel moment, Duhul Sfânt a adumbrit-o, ea a luat în pântece și atunci s-a produs zămislirea, cea fără de sămânță, a Mântuitorului Iisus Hristos. Așadar, întruparea Fiului lui Dumnezeu în lume a început cu acest fie al Maicii Domnului, pentru care noi, iubiți credincioși, zi și noapte și la fiecare sfântă slujbă trebuie să-i mulțumim. Datorită ei S-a întrupat Fiul lui Dumnezeu pe pământ, ca apoi, asumându-și condiția umană, să suporte atât de multe lucruri rele din partea oamenilor. Deși a venit întru ale Sale, ca Dumnezeu, ai Săi, în cele din urmă, nu L-au primit; L-au condamnat la moarte și El a acceptat, de bunăvoie, să primească moartea pe cruce, care s-a transformat în altar de jertfă. În felul acesta, Fiul lui Dumnezeu – deodată, și jertfă, și jerfitor – a șters păcatele omenirii. Prin jertfa Lui de pe cruce se șterg și păcatele noastre și ale tuturor oamenilor care vor veni după noi, până la a doua Sa venire, dar cu o condiție: ca ele să fie mărturisite și prin Taina Sfintei Spovedanii să ne curățim cămara sufletului nostru și să-L primim în adâncul ființei noastre pe Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit și înviat. Astfel s-a petrecut evenimentul extraordinar al Bunei Vestiri, sărbătoarea de astăzi sau praznicul închinat Maicii Domnului, pentru care noi, totdeauna, întru smerenie și cu evlavie, să-i aducem cinstirea care i se cuvine, pentru că s-a învrednicit să fie Maică a lui Dumnezeu, devenind prin aceasta și Maică a noastră, a tuturor“.
La slujbă au participat autorități locale, precum și credincioși din parohie și din împrejurimi.
Biserica a fost ridicată în perioada 1894-1907. Dimensiunile sale impresionante l-au determinat pe istoricul Nicolae Iorga să o aprecieze ca fiind „Catedrala dintre vii“. În urma lucrărilor de consolidare și restaurare efectuate de-a lungul timpului, lăcașul de rugăciune a fost resfințit la data de 10 decembrie 2000.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1585, Ultimul acces: 2020-06-03 20:38:48


Nr. vizualizări:2016
Data ultimei vizualizări:2020-06-01 23:24:56
Data actualizare:2014-07-08 07:22:22
Data încărcării:2006-06-06 05:04:47
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0