Manastirea Nechit din jud. Neamt in sarbatoare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mănăstirea Nechit din jud. Neamț în sărbătoare

[2010-11-01]
Biserica Ortodoxă i-a serbat sâmbătă, 30 octombrie 2010, pe Sfinții Mucenici Zenovie, episcopul, și Zenovia, sora sa, care sunt ocrotitorii Mănăstirii Nechit din județul Neamț.
Programul liturgic dedicat serbării celui de-al doilea hram al Mănăstirii Nechit a început vineri seara cu slujba Privegherii. Sâmbătă dimineață a fost săvârșită slujba Sfintei Liturghii la care au participat peste 1.000 de credincioși. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. prof. Dan Ovidiu Cojan, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sf. Împ. Constantin și Elena" din Piatra Neamț. Pornind de la Evanghelia lecturată în cadrul Sfintei Liturghii, pr. prof. Dan Ovidiu Cojan a vorbit despre viața luminată a Sfinților Mucenici Zenovie și Zenovia. "Sfântul Zenovie, având cunoștințe medicale, și-a pus pregătirea sa în slujba vindecării trupești, dar mai ales sufletești a oamenilor. Dacă trupul și sufletul nu sunt într-o deplină armonie, întreaga ființă nu poate să se bucure de o viețuire plăcută. Spre finalul pericopei evanghelice citite astăzi (n.r. sâmbătă) se spune că la un moment dat Mântuitorul a fost avertizat că mama și frații Lui sunt prezenți acolo și doresc să-L vadă. La care Domnul Hristos le răspunde: "Mama mea și frații Mei sunt aceștia care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l îndeplinesc" (Luca 8, 16-21). Noi, creștinii, obișnuim să ne numim frați și surori unii cu alții, dar sentimentul frățietății trebuie să se arate în frățietatea împărtășirii din cuvântul lui Dumnezeu. Exemplul de frățietate al Sfinților Zenovie și Zenovia trebuie să fie exemplu de frățietate în dragostea creștină, în urmarea cuvântului lui Dumnezeu. Hramul Mănăstirii Nechit reprezintă cu adevărat sărbătoarea obștii de aici. Pentru această așezare monahală ziua de 30 octombrie are o dublă semnificație pentru că atât fostul stareț, Zenovie Ghidescu, cât și actualul stareț, arhim. Zenovie Grigore, s-au învrednicit să poarte cu cinste și cu demnitate numele Sfântului Zenovie", a spus pr. prof. Dan Ovidiu Cojan pentru "Ziarul Lumina", Ediția de Moldova.
Așezare monahală din sec. al XV-lea
Situată în comuna Borlești, la 35 km sud-vest de Piatra Neamț, Mănăstirea Nechit a fost ctitorită în secolul al XV-lea de monahul Nechit Sihastrul. Așezământul este construit într-o poiană și este înconjurat de pădure. Tradiția spune că aici, la Nechit, trăiau călugări încă din veacul al XIV-lea. Pe firul neîntrerupt al vremii, a ajuns până la noi amintirea unui sihastru care se numea Nechita, primul care s-a nevoit aici, rugându-se lui Dumnezeu, de la care apoi au împrumutat numele pârâul, valea și muntele din apropiere. În jurul lui s-au adunat și alți rugători care au ridicat, după obiceiul vremii, o bisericuță de lemn, punând astfel bazele unei așezări isihaste care va fi cunoscută apoi sub numele de Sihăstria lui Nechita sau Schitul Nechit. Desființat în urma decretului comunist din anul 1959, Schitul Nechit s-a refăcut în întregime după anul 1970, prin strădania arhim. Zenovie Ghidescu, aflat acum la venerabila vârstă de 91 de ani. În perioada care a urmat s-au construit mai multe case monahale, o clopotniță cu o înălțime de 40 de metri, s-au pictat biserica și paraclisul din clopotniță, s-a amenajat drumul și s-au făcut gospodării anexe. Reparațiile bisericii au durat până în 1977, iar pictura a fost realizată de maica Viorica Crețu de la Mănăstirea Prislop. În 1990 se adaugă un paraclis deasupra bisericii, pictat de Mihai Chiuariu între 1991-1992. În patrimoniul Mănăstirii Nechit se află și două icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, precum și alte obiecte de valoare. De asemenea, mănăstirea a primit în dar, din Grecia, papucul Sfântului Spiridon.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 143139, Ultimul acces: 2024-03-29 07:21:07