Noi canonizari in Biserica Ortodoxa Ucraineana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Noi canonizări în Biserica Ortodoxă Ucraineană

[2016-07-21]
de Aurelian Iftimiu

Sfinți Ucraina Ioan Inochentie
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei) s-a întrunit în ședință de lucru miercuri, 20 iulie 2016, sub președinția Preafericitului Părinte Onufrie, Mitropolitul Kievului și al întregii Ucraine, anunță church.ua.
În cadrul ședinței de lucru, ținute la Lavra Pecerska, Sfântul Sinod a hotărât trecerea în rândul sfinților a Cuviosului Ioan (Vyshensky) Athonitul (†1621-1633) și a Ierarhului Inochentie (Rudnev), Mitropolit de Kiev și Galiția (†1900).
Sfântul Sinod a stabilit următoarele date de pomenire pentru cei doi sfinți:
16 iulie – Cuviosul Ioan Athonitul;
7 iunie – Ierarhul Inochentie.
Cuviosul Ioan Athonitul (aprox. 1550-1620) a fost un mare ascet athonit care a jucat un rol important în confruntarea expansiunii catolicismului polonez și în renașterea Ortodoxiei în Ucraina, în secolul al XVII-lea. Încă din timpul vieții sale, călugării din regiunile Volânia și Galiția îl numeau „marele stareț Ioan Vyshensky Athonitul”.
Viața și activitatea starețului Ioan au coincis cu evenimentele tragice de persecuție a Bisericii Ortodoxe din timpul Uniunii statale polono-lituaniene.
Pe lângă eforturile de apărare a credinței ortodoxe, Cuviosul Ioan Athonitul a fost și un întemeietor de mănăstiri, transmițând rânduielile vieții athonite mănăstirilor din regiunile Volâni și Galiția.
Starețul Ioan este considerat de istorici o nouă direcție pentru literatura ucraineană a secolului al XVII-lea, prin dezvoltarea stilului polemic, în special după unirea bisericească de la Brest (1596).
Mitropolitul Ioanichie Rudnev (1826-1900) a fost un ierarh cult al Bisericii Ortodoxe Ruse, care în ultima perioadă a vieții a slujit în eparhia Kievului și Galiției (Ucraina).
În toate eparhiile în care a păstorit (Saratovsk și Țarițâno, Nijegorod și Arzamassk, Kartalinsk și Kahetinsk, Moscova și Kolomensk, Kiev și Galiția) a înființat cămine pentru văduve și orfani și alte așezăminte social-filantropice. De asemenea, a susținut educația teologică și a reînnoit școlile de teologie. A înființat trei reviste de teologie: Călăuză pentru păstorii de la sate, Lucrările Academiei din Kiev și Revista misionară.
Numele său este pus alături de cel al altor ierarhi misionari precum Mitropoliții Platon și Filaret.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 416, Ultimul acces: 2024-04-07 21:16:30