Festivalul Corurilor de Copii si Tineret la Caransebes - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Festivalul Corurilor de Copii și Tineret la Caransebeș

[2015-04-25]
Sala de spectacole a Casei de Cultur㠄George Suru” din Caransebeș a găzduit vineri, 24 aprilie 2015, Festivalul Corurilor de Copii și Tineret „Timotei Popovici”. Manifestarea culturală ajunsă la cea de-a XXXIII-a ediție s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Evenimentul a reunit zece formații corale de copii și tineri din Eparhia Caransebeșului, dar și din Arhiepiscopia Timișoarei, Arhiepiscopia Aradului și din Episcopia Devei și Hunedoarei. Organizat de Episcopia Caransebeșului în parteneriat cu Primăria Municipiului Caransebeș și Casa de Cultură a orașului, festivalul a avut invitați de seamă, profesori, muzicologi, care au apreciat și au dăruit tuturor formațiilor corale, care au urcat pe scenă, premii și diplome de participare.
„Suntem foarte bucuroși că în memoria fiului Eparhiei Caransebeșului, preotul, profesorul, compozitorul, dirijorul și folcloristul, Timotei Popovici, care a fost un mare păstor de suflete, am ajuns să promovăm cântarea corală și mai ales să promovăm corurile de copii și tineri. De asemenea îi mulțumim Bunului Dumnezeu că această sală a fost plină și neâncăpătoare pentru preoții și credincioșii caransebeșeni, care au dorit să participe la acest minunat festival”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Festivalul „Timotei Popovici” este primul festival coral pentru copii și tineret din România și a debutat în comuna Marga – județul Caraș-Severin, în anul 1982. Inițiatorii și susținătorii festivalului de-a lungul anilor au fost domnul profesor universitar dr. Dumitru Jompan și doamna Lia Jompan. Deși a activat cea mai mare parte a vieții la Sibiu, Timotei Popovici este bănățean, cu origini în localitatea Tincova, județul Caraș-Severin, fiind cel mai prolific compozitor de muzică corală pentru copii.
Festivalul de poezie în grai bănățean
De asemenea La Centrul eparhial din Caransebeș a avut loc sâmbătă, 25 aprilie, cea de-a șasea ediție a Festivalului de poezie în grai bănățean „Credință și lumină”. Evenimentul s-a desfășurat în Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
După cuvântul de binecuvântare adresat de Preasfințitul Părinte Lucian în deschidere, manifestarea a continuat cu poezii religioase și laice în grai bănățean rostite de către membrii Asociației Scriitorilor în Grai Bănățean, precum și de către elevi și preșcolari îmbrăcați în straie populare din județele Caraș-Severin și Timiș.
„Credem că și prin acest festival de promovare a folclorului și a graiului bănățean, biserica noastră face o misiune articulată. De aceea nu numai în acest an al misiunii parohiei și mănăstirii, ci în fiecare an credem că prin promovarea valorilor tradiționale, a graiului și portului autentic din această zonă, biserica noastră face o misiune în plus și îi apropie pe credincioși unii de ceilalți, consolidând prin aceste întâlniri graiul, portul și toate tradițiile și obiceiurile, care au stat în tinda Bisericii și au fost promovate și conservate de Biserica dreptmăritoare”, a arătat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.
Manifestarea culturală s-a bucurat de prezența a numeroși copii și tineri, însoțiți de părinții lor, de preoți, de profesori de literatură, de membrii Asociației Scriitorilor în Grai Bănățean, de elevi și studenți teologi caransebeșeni, dar și de prezența a unui număr mare de iubitor de folclor.
(Articol realizat de Diac. Pavel Canea și Darius Herea)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 445, Ultimul acces: 2024-03-28 05:01:25