Sfintire de biserica la Targu-Carbunesti, Gorj - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfințire de biserică la Târgu-Cărbunești, Gorj

[2014-09-29]
În ziua de 28 septembrie, în Duminica a 18-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie și a sfințit Biserica “Sfântul Antim Ivireanul” din orașul Târgu Cărbunești, județul Gorj. În acordurile Grupului psaltic al Catedralei mitropolitane “Sfântul Dumitru” din Craiova, sutele de credincioși prezenți au trăit momente înălțătoare prilejuite de târnosirea sfântului locaș
“Cât de frumos îi stă unei biserici lângă școală, cât de frumos îi stă unei biserici lângă primărie, lângă Centrul cultural…”!
Așa cum a amintit părintele protopop, Iulian Mărgineanu, se poate spune că aceasta a fost: “O zi a bucuriei pentru comunitatea credincioșilor din orașul Târgu-Cărbunești, odinioară Petreștii de Sus! Am putea spune că și Sf. Martir Antim Ivireanul s-a săvârșit prin moartea pământească, ajungând în rândul sfinților, la înălțimea cerului”!
La rândul său, preotul paroh, Sorin Ioan Bora, cel care a fost ridicat cu acest prilej la rangul de iconom stavrofor, în cadrul slujbei de sfințire, a spus: “Era drept ca în locurile în care Sf. Antim Ivireanul a fost păstor de suflete, ierarh, să fie înălțat un sfânt lăcaș în care să i se pomenească numele! Era drept, de asemnea, ca acest Centru cultural al orașului Tg. Cărbunești să aibă și o sfântă biserică, pentru că niciodată cultura nu este deplină, dacă aceia care fac cultură nu sunt oameni credincioși! Era drept ca lângă Școala generală să fie ridicată și o sfântă biserică, împlinindu-se o dorință a înaintașilor noștri”! Mulțumind pentru onoarea care i-a fost acordată urbei sale, primarul urbei, Mihai Viorel Mazilu, a menționat: “Cât de frumos îi stă unei biserici lângă școală! Sunt convins că o parte din orele de religie se vor desfășura în această biserică! Cât de frumos îi stă unei biserici lângă primărie, lângă Centrul cultural, lângă Muzeul «Tudor Arghezi», lângă centrul informatizat pentru evidența populației, poliția locală, parchet, trezorerie”!
“Avem bucuria ca să vedem împlinită această osteneală și să ne împărtășim de bucuria sfințirii bisericii”!
La începutul cuvântului său de învățătură arhierească, ÎPS Părinte Mitropolit Irineu a precizat: “Întotdeauna zidirea unei biserici, înălțartea și sfințirea ei, este o mare bucurie pentru toți credincioșii, întrucât, atât cele cerești cât și cele pământești, se unesc ca să preamărească pe Preabunul Dumnezeu! Este un lucru deosebit pentru o comunitate să ridice acest «altar» unde sunt pomeniți și cei care au trecut din viața aceasta, și cei care sunt astăzi, și cei care vor veni după noi! Pentru că biserica este locul de întâlnire al credincioșilor cu sfinții și cu toți drepții, este centrul unde ne regăsim, fiecare în parte, ca niște «copii ai Lui Dumnezeu», care ne-am botezat în numele Preasfintei Treimi și nădăjduim să ne întoarcem în «Patria Cerească», atunci când milostivul Dumnezeu ne va chema pe fiecare la locul de veci, la locul de liniștire, în Împărăția Sa Cerească! Așadar, această localitate, care avea nevoie de încă o biserică, a început lucrul ei, și iată că astăzi, avem bucuria ca să vedem împlinită această osteneală și să ne împărtășim de bucuria sfințirii bisericii! Constatăm, de asemenea, că hramul Bisericii este «Sfântul Antim Ivireanul», cinstit de biserica noastră ortodoxă ca sfânt mucenic, care a primit cununa cea nevestejită a Împărăției Cerurilor, și astăzi este mijlocitor înaintea Lui Dumnezeu pentru sufletele noastre”
“N-am fost făcuți ca viața noastră să fie scurtată de moarte”!
Adâncind semnificația pericopei evanghelice a «Pescuirii minunate», IPS Irineu a reiterat faptul că mai înainte de a săvârși această minune a pescuirii, Domnul nostru Iisus Hristos i-a învățat pe Sfinții Apostoli tainele Împărăției Lui Dumnezeu, pentru că El vorbea din ceea ce El trăia! În schimb, noi, uneori vorbim din ceea ce citim, din din ceea ce studiem, din ceea ce am învățat de la alții. Adeseori, însă, vorbim din ceea ce trăim și experimentăm în viața noastră. Dar, să nu uităm nicicând c㠓Mântuitorul Iisus Hristos, ca Fiu al Lui Dumnezeu, vorbea despre Împărăția Cerurilor și despre Tatăl Cel Ceresc, vorbea despre casa noastră cerească unde trebuie să ajungem, pentru că n-am fost făcuți să trăim în pământ, să ne risipim în pământul acesta. N-am fost făcuți ca viața noastră să fie scurtată de moarte, și apoi să ne odihnim somnul de veci în pământul acesta”! Ca o edificatoare sinteză a cuvântului său de învățătură, Mitropolitul Olteniei a concluzionat asupra ideii că din moment ce “am fost «pescuiți» de Mântuitorul Iisus Hristos, am fost chemați din lume, am fost aleși, în această zi de sfințire a bisericii, e nevoie să ne ridicăm sufletele spre Mântuitorul Hristos, în mulțumire! Să-I mulțumim pentru ziua de astăzi, atât de frumoasă, să-I mulțumim pentru biserica aceasta, să-I făgăduim că vom veni, nu numai astăzi, la biserică, ci, vom veni în fiecare Duminică, fiindcă El este prezent la venirea Sa! El este aici, așa cum ne-a spus: «Acolo unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, și Eu sunt în mijlocul lor»! Deci, în sfânta biserică, suntem cu toții, episcopi, preoți și credincioși! Să facă, dar, Bunul Dumnezeu ca ziua de azi să rămână adânc dăltuită în sufletul și în inima noastră, și Dumnezeu să răsplătească celor care s-au ostenit pentru înfrumusețarea acestei sfinte biserici, să răsplătească Dumnezeu celor care au contribuit, dar și dumneavoastră, celor care ați venit astăzi la sfânta slujbă, să vă dăruiască pace, sănătate, și Cuvântul Său să rămână veșnic lucrător în sufletele noastre, Amin”!
În încheierea slujbei au fost acordate gramate chiriarhale de mulțumire ostenitorilor zidirii și înfrumusețării sfântului lăcaș, apoi a fost acordată o masă binecuvântată, prin osteneala preotului paroh, a primăriei și a consiliului local Tg. Cărbunești, după cum ne-a transmis prof. Vasile Gogonea.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 480, Ultimul acces: 2024-04-19 01:42:46