Papa Francisc: Cristos Mantuitorul nu poate fi inteles fara Cruce - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Cristos Mântuitorul nu poate fi înțeles fără Cruce

[2014-09-26]
Un creștin nu-l poate înțelege pe Cristos Mântuitorul fără Cruce, fără a fi dispus să o poarte cu Isus, a spus Papa Francisc în predica la Sfânta Liturghie celebrată vineri, 26 septembrie 2014, dimineață, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican. Un creștin este asemenea lui Simon din Cirene. Ceea ce-l identifică pe un creștin este apartenența la Isus și purtarea, împreună cu Isus, a greutății Crucii. Altfel, este posibilă urmarea unei căi a apartenenței la Isus, dar fără ducerea crucii această cale nu este una autentică, citim în relatarea de pe situl Radio Vatican.
În reflecția sa, Pontiful s-a inspirat din Evanghelia zilei, în care Isus le cere discipolilor să-i relateze despre ceea ce spune lumea referitor la persoana Sa, întrebare la care Domnul primește răspunsuri privind variate ipoteze. Pontiful observă că episodul se încadrează în contextul Evangheliei, în care Isus își "păzește într-un mod cu totul special adevărata Sa identitate", amintind cum - în mai multe ocazii - ori de câte ori cineva era gata să o comunice, Isus îl oprea, după cum l-a împiedicat pe diavol în mai multe rânduri să-i reveleze natura de "Fiu al lui Dumnezeu" venit să salveze lumea. Căci Isus nu dorea ca lumea să-l considere un luptător venit să-i alunge pe romani. Doar în privat, Isus începe să le facă celor 12 apostoli "cateheză privind adevărata Sa identitate".
"Isus le-a spus că Fiul Omului, adică Mesia, cel Uns, va avea mult de suferit: El va fi respins de bătrâni, de arhierei și de cărturari, va fi ucis, dar a treia zi va învia. Aceasta este calea eliberării voastre. Aceasta este calea Mântuitorului, a celui drept: Pătimirea, Crucea. Isus le explică apostolilor identitatea Sa, dar ei nu vor să înțeleagă, și în fragmentul din Evanghelia după Sfântul Matei vedem cum Petru refuză această identitate: 'Nu! Nu! Doamne...' Însă Isus începe să dezvăluie misterul propriei identități, spunându-le că El este Fiul lui Dumnezeu, iar calea este cea a suferinței pe care și ei trebuie să o urmeze."
Aceasta este pedagogia folosită de Isus pentru a pregăti inima discipolilor, inima lumii pentru înțelegerea acestui mister al lui Dumnezeu: "Prin această identitate, prin cruce, Isus ne mântuiește. Fără cruce, nu poate fi înțeles Isus Cristos Mântuitorul. Am putea ajunge chiar să ne gândim la El ca la un mare profet care face lucruri bune, care este sfânt. Fără cruce însă, Isus Cristos nu poate fi înțeles. Dar inimile discipolilor și ale lumii nu erau pregătite să-l înțeleagă. Nu au înțeles profețiile, nu au înțeles că era chiar El mielul sacrificial. Lumea nu era pregătită să înțeleagă." Doar în Duminica Floriilor, a explicat Pontiful, Cristos permite mulțimii să spună "mai mult sau mai puțin" care este identitatea Sa, prin acel "Binecuvântat Cel care vine în numele Domnului", spunând: dacă "această lume nu strigă, vor striga pietrele".
În schimb, după moartea Sa, identitatea lui Isus se manifestă pe deplin, iar prima mărturisire vine de la centurionul roman, amintește Papa Francisc, explicând că Isus ne pregătește "pas cu pas" pentru a-l înțelege bine, "ne pregătește să-l însoțim cu crucile noastre pe calea spre mântuire. Ne pregătește să fim asemenea lui Simon din Cirene pentru a-l ajuta să ducă Crucea, fără aceasta viața noastră nefiind una creștină". Papa a încheiat predica amintindu-ne că un creștin parcurge Calea Crucii alături de Isus, împreună cu Isus, identitatea creștină nefiind un merit ci o cale spirituală de perfecțiune, un har.
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 487, Ultimul acces: 2024-04-14 12:08:56