Expozitie de arta bizantina dedicata Sfintilor Martiri Brancoveni - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Expoziție de artă bizantină dedicată Sfinților Martiri Brâncoveni

[2014-07-20]
Icoane pe lemn și pe sticlă, dar și lucrări de grafică dedicate Sfinților Martiri Brâncoveni vor fi expuse la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca, săptămâna viitoare. Aceasta în cadrul expoziției „Arhetipuri bizantine. Prezențe istorice” în cadrul căreia vor expune artiștii plastici Sorin Albu și Teodora Roșca, precum și scriitoarea Flavia Teoc. Vernisajul expoziției va fi luni, 21 iulie 2014, de la ora 18:00. Evenimentul va fi prezentat de directorul Muzeului Etnografic, Tudor Sălăgean, iar ca invitat special este așteptat să participe, ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, potrivit Radio Renașterea.
Potrivit Teodorei Roșca, expoziția este un concept nou, ce reunește lucrări de iconografie din domeniul icoanei pe sticlă, al icoanei pe lemn și al graficii: „Sunt două secțiuni. O secțiune în care expunem membrii ai Grupului Sf. Ioan Damaschin și o secțiune dedicată Flaviei Teoc, care s-a ocupat în mod special de tema varegului. Prin acest tip de grafică, Flavia a abordat de fapt lumea simbolurilor nordice, a cavalerilor vikingi încreștinați, care reprezentau până la anul 1066, garda imperială bizantină. Flavia vine cu un discurs foarte coerent într-o zonă nouă, aș putea spune, iar noi venim pe linia care ne-a definit până în acest moment cu Zilele Artei Bizantine, chiar dacă acum este, în premieră, un alt tip de manifestare”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 423, Ultimul acces: 2024-04-16 10:44:32